Gratarul de gradina – modele de gratare si etape de construire, de la A la Z

Gratarul de gradina – modele de gratare si etape de construire, de la A la Z

Scris de
Gratarul de gradina – modele de gratare si etape de construire, de la A la Z

Fotografie de Gonzalo Guzman pe Pexels.com

Amenajarea unui gratar in gradina este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua pentru aceasta zona exterioara. In zilele calde de primavara sau de vara iti poti aduna familia si prietenii in jurul acestui gratar, pentru a va bucura de timp petrecut impreuna, dar si de bucate sanatoase. Daca vrei sa renunti la gratarul mobil din curte, dar nu stii cum sa construiesti un gratar de gradina solid, din caramizi sau piatra, informatiile de mai jos iti vor fi de mare ajutor. Vei afla ce modele de gratar de gradina exista, care sunt materialele pentru gratarul de gradina de care ai nevoie si cum planifici un astfel de proiect pentru gratarul din gradina.

1. Gratarul de gradina – vedeta in sezonul cald

Gratarul de gradina – vedeta in sezonul cald

Fotografie de Lachlan Ross pe Pexels.com

Gratarul din gradina este fara niciun dubiu elementul central in sezonul cald. Mai mult decat un simplu spatiu de gatit, gratarul poate reprezenta si o zona de socializare – probabil ai observat ca, la majoritatea petrecerilor in aer liber, multi se aduna in jurul gratarului pentru a povesti, cel putin pana e gata mancarea. 

Construirea unui gratar de gradina este o idee buna, mai ales daca ai deja si un foisor in care iti petreci timpul liber in serile placute de vara. Poti muta astfel gatitul din bucatarie, afara (poti opta in acest caz pentru un model de gratar de gradina multifunctional, cu cuptor si plita). In acest fel, scapi de temperaturile infernale din bucatarie si te bucuri de aer curat si de natura, dar si de o masa sanatoasa. In plus, nimeni nu poate contesta gustul delicios al preparatelor facute pe gratar.

Inainte insa de a te apuca de constructia unui gratar in gradina, trebuie sa te hotarasti asupra unui model care se potriveste nevoilor tale, dar si stilului de viata.

2. Modele de gratare de gradina – cum il alegi pe cel potrivit nevoilor tale?

Exista o varietate mare de modele de gratare pentru gradina, iar in luarea celor mai bune decizii trebuie sa tii cont de preferintele personale, de nevoile de gatit, de stilul in care este amenajata gradina (daca ai o gradina in stil rustic, un gratar modern nu prea isi va gasi locul aici), dar si de spatiul liber de care dispui (daca gradina este spatioasa, poti lua in considerare constructia unui gratar de gradina multifunctional, care are grill, cuptor si plita). 

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre modele populare de gratare pe care le regasim in majoritatea gradinilor si despre avantajele si dezavantajele pe care le are fiecare optiune. 

2.1. Gratare de gradina zidite, din caramida sau piatra

Gratarele de gradina zidite sunt cele mai populare pentru ca sunt construite din materiale durabile, cum ar fi caramizi sau piatra, iar acest lucru le asigura o rezistenta sporita in fata intemperiilor si a trecerii timpului. Mai mult decat atat, acest model de gratar are un aspect estetic placut si poate fi integrat intr-un mod armonios atat intr-o gradina amenajata intr-un stil modern, cat si intr-una rustica. Gratarele zidite sunt solide si stabile, deci nu exista niciun risc de accidentare in timpul gatitului. 

Exista si cateva dezavantaje pe care ar trebui sa le ai in vedere daca alegi aceasta optiune, iar unul dintre cele mai importante este costul initial ridicat – desi, daca iei in considerare faptul ca vei folosi aceasta zona multi ani de acum inainte, vei vedea ca merita investitia. In plus, construirea unui gratar implica timp si munca fizica (dar, daca ai ajuns aici, suntem siguri ca esti dispus sa faci acest efort pentru a construi propriul gratar, de la A la Z). 

Lipsa portabilitatii poate fi pentru unele persoane un dezavantaj. Odata construit intr-un loc, gratarul zidit nu mai poate fi mutat. Sa nu uitam nici de intretinerea periodica de care are nevoie gratarul pentru a-si pastra aspectul, dar si functionalitatile. 

2.2. Modele de gratare de gradina cu cuptor, multifunctionale

Modele de gratare de gradina cu cuptor, multifunctionale

Fotografie de freestocks.org pe Pexels.com

Constructia unui gratar si cuptor de gradina poate fi destul de complexa, insa merita sa iei in considerare o astfel de zona multifunctionala, mai ales daca iti place sa gatesti nu doar pe grill, ci si in cuptor sau pe plita. Unele modele de gratare cu cuptor sunt concepute pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic – mai exact, caldura generata de arderea lemnelor poate fi folosita atat pentru a gati pe gratar, cat si in cuptor. 

De regula, gratarele cu cuptor si plita au si spatii suplimentare de lucru, cum ar blaturi laterale sau suporturi pentru ustensile. Practic, ai tot ce trebuie pentru a gati, exact ca intr-o bucatarie (acesta este si motivul principal pentru care multe persoane aleg un astfel de gratar si transforma aceasta zona intr-o bucatarie de vara).

Printre dezavantajele unui astfel de proiect de gratar de gradina cu cuptor se numara costul ridicat, spatiul generos de care are nevoie gratarul (un dezavantaj important mai ales pentru gradinile mici), dar si complexitatea utilizarii (folosirea unui astfel de gratar poate implica si o familiarizare suplimentara cu diverse functionalitati si tehnici de gatit). Bineinteles, si intretinerea este mai riguroasa in cazul unui astfel de gratar.

Modele de gratare de gradina cu cuptor, multifunctionale

Fotografie de André Beltrame pe Pexels.com 

2.3. Modele de gratare de gradina acoperite

Modele de gratare de gradina acoperite

Fotografie de Rafael Hoyos Weht pe Unsplash.com 

Gratarele de gradina acoperite sunt perfecte pentru persoanele care isi doresc sa gateasca in orice conditii, indiferent daca ploua, ninge sau, din contra, este soare puternic afara. Datorita protectiei oferite de acoperis, poti gati in gradina in orice sezon. In acest mod, experienta gatitului este mult mai placuta. 

Poti gandi zona gratarului chiar si ca un spatiu de relaxare si socializare si poti amenaja sub acelasi acoperis si o terasa. Acest lucru vine la pachet insa cu costuri si mai mari (care si asa sunt ridicate fata de celelalte optiuni din cauza constructiei suplimentare a acoperisului). Un astfel de model de gratar necesita un spatiu destul de mare in gradina. 

Modele de gratare de gradina acoperite

Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com 

3. Constructia unui gratar de gradina, pas cu pas

Acum sa stii mai multe despre gratarele de gradina si modele din care poti alege, nu mai ramane decat sa afli cum se construieste un gratar de gradina, cum pregatesti uneltele de care ai nevoie si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in realizarea unui gratar de gradina potrivit pentru nevoile tale. 

Vom lua in considerare construirea unui gratar de gradina zidit pentru ca acesta este cel mai popular, dar si cel mai accesibil din punct de vedere al costurilor. Acoperisul poate fi construit ulterior, la fel si cuptorul, plita si blaturile de lucru suplimentare. 

3.1. Cum construiesti un gratar de gradina –  care sunt uneltele si sculele de care ai nevoie?

Inainte de a te apuca de constructia unui gratar de gradina cu cuptor sau fara, asigura-te ca ai toate uneltele si sculele la indemana. In prima faza va trebui sa pregatesti terenul pentru turnarea fundatiei, deci vei avea nevoie de tarnacop pentru a sapa groapa, dar si de rulete si telemetre pentru a masura spatiul disponibil (asigura-te ca ai suficient spatiu pentru constructia gratarului, mai ales daca vorbim de unul cu cuptor sau acoperis).

In etapa de constructie propriu-zisa a gratarului zidit, vei avea nevoie de betoniere, mixere electrice, gletiere, mistrii si spacluri pentru pregatirea si aplicarea materialelor de constructii. Pe tot parcursul ridicarii gratarului, nivelele iti vor fi utile pentru a te asigura ca acesta este construit intr-o pozitie dreapta. In cazul in care vrei sa construiesti gratarul din caramizi sau piatra, vei avea nevoie si de un ciocan pentru a le bate si a le fixa, dar si de o dalta pentru a ajusta dimensiunile lor in timpul constructiei. Asa ca, nu uita sa ai la indemana si o trusa de scule pentru ca vei ajunge sa o folosesti intens.

Betoniera Stager 74540 - 650W, 160L

Detalii aici

Mixer mortar TOTAL M1414 - Li-Ion - 20V, NU include acumulator si incarcator

Detalii aici

Trusa de scule 120 accesorii TOTAL

Detalii aici

In cazul in care planuiesti sa faci si un acoperis pentru gratar si optezi pentru o structura metalica, vei avea nevoie si de aparate de sudura, de flexuri si accesorii si protectie pentru sudura. O alta idee este sa chemi pe cineva care se pricepe la astfel de lucrari, iar tu sa te concentrezi doar pe partea de constructie a gratarului.

Aparat de sudura cu electrod Wolfson ATX-320 - MMA Inverter, 140Ah

Detalii aici

Polizor unghiular Total Industrial - 750W, 115mm

Detalii aici

Daca ai toate aceste scule si unelte, nu iti mai ramane altceva de facut decat sa iti iei echipamentele de protectie (casca, ochelari de protectie, bocanci, salopeta de lucru etc.) si sa te apuci de treaba!

3.2. Cum se face un gratar de gradina – etape ale proiectului de constructie

Cum se face un gratar de gradina – etape ale proiectului de constructie

Fotografie de GOWTHAM AGM pe Pexels.com 

Am ajuns si la partea care implica efort fizic si timp, dar care iti va aduce si cea mai mare satisfactie. Primul pas in constructia gratarului de gradina este alegerea locului potrivit din punct de vedere al spatiului, dar si al orientarii. Observa-ti gradina si gaseste un loc umbrit (daca iti doresti un gratar fara acoperis) sau un loc ferit de vant, daca nu vrei sa te chinui prea mult sa aprinzi sau sa intretii focul. Daca ai gasit locul perfect, poti trece la saparea gropii pentru fundatia gratarului. Fundatia ar trebui sa fie suficient de adanca pentru a asigura stabilitatea gratarului. 

Construieste baza folosind caramizi sau piatra si verifica permanent ca aceasta sa fie nivelata si dreapta. Poti folosi mortar sau ciment pentru a fixa caramizile sau piatra. Baza este elementul cel mai important – daca nu este facuta corect, cel mai probabil nu vei obtine un gratar care sa se ridice la nivelul asteptarilor tale. Urmeaza ridicarea peretilor gratarului si vei fi cu un pas mai aproape de final. 

O alta etapa importanta este construirea vetrei pentru gratar – poti folosi in acest sens o placa de beton pe care o vei amplasa deasupra zidurilor de sustinere. Dupa ce betonul s-a uscat, poti pune pe pozitie si gratarul pe care vei pregati alimentele pentru a vedea daca este stabil si daca este la un nivel accesibil pentru toti cei care se vor afla in rolul de bucatar. Ultimul pas este construirea acoperisului gratarului in forma dreapta sau rotunda si a cosului de evacuare a fumului.

La final, slefuieste surplusul de mortar si caramida pentru un aspect estetic cat mai placut. Poti opta si pentru diverse vopsele sau lacuri cu caracteristici ignifuge pe care sa le aplici pe suprafata cuptorului daca vrei sa ii conferi gratarului un aspect modern, insa il poti lasa si asa, mai ales daca gradina este amenajata intr-un stil rustic. Acum nu mai ramane altceva de facut decat sa testezi noul gratar la o seara de povesti alaturi de prieteni si familie!

4. Idei pentru gratare de gradina – cum transformi acest spatiu intr-o oaza de relaxare?

Acum ca ai aflat cum sa faci un gratar de gradina, iti vom oferi si cateva idei care te vor ajuta sa transformi aceasta zona intr-o oaza de relaxare. Gratarele moderne de gradina sunt integrate, de regula, in foisoare inchise, tocmai pentru a putea fi folosite pe toata durata anului. Daca te gandesti la o solutie creativa de evacuare a fumului, vei vedea ca vei dori sa iti petreci cat mai mult timp in acest loc. Iata cateva idei de amenajari pentru gratarele de gradina:

  • In apropierea gratarului organizeaza un spatiu de depozitare pentru vesela sau ustensile necesare gratarului, poate chiar si o chiuveta – vei vedea cu adevarat utilitatea acestui spatiu in momentul in care nu va mai trebui sa faci drumuri la bucatarie pentru a-ti aduce tot ce iti trebuie.
  • Ia in considerare in amenajarea gradinii si o zona cu mult spatiu verde si flori, unde poti organiza un picnic alaturi de familie, si, pentru un confort sporit, poti alege si un mobilier de terasa care sa se potriveasca cu aceasta zona.
  • Printre cele mai populare idei de gratar pentru gradina se numara si amenajarea unui bar in apropierea acestuia – in zilele caniculare de vara, barul va fi prima oprire in drum spre gratar.
  • Iluminatul ambiental poate face experienta gatitului in aer liber si mai placuta, asa ca nu spune ”nu” lampilor sau altor beculete care au si ele un rol decorativ.

In concluzie, ti-am oferit cateva secrete si raspunsuri legate de cum construim un gratar de gradina. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti locul potrivit, sa te asiguri ca ai toate uneltele necesare si sa te apuci de treaba. La final, cheama toti prietenii pentru a inaugura gratarul asa cum se cuvine!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *