Golire fosa septica: Metode de intretinere și curatare Fosa septica se monteaza in zonele rurale sau în zonele unde nu exista un sistem de canalizare și ești nevoit sa apelezi la o alternativa. Aceste rezervoare subterane reprezinta cea mai buna alegere intr-o astfel de situatie, insa inainte de a opta pentru amplasarea unei fose septice, trebuie sa ai în vedere anumite aspecte.

Golire fosa septica: Metode de intretinere și curatare

Scris de
Golire fosa septica: Metode de intretinere și curatare
Fosa septica se monteaza in zonele rurale sau în zonele unde nu exista un sistem de canalizare și ești nevoit sa apelezi la o alternativa. Aceste rezervoare subterane reprezinta cea mai buna alegere intr-o astfel de situatie, insa inainte de a opta pentru amplasarea unei fose septice, trebuie sa ai în vedere anumite aspecte.

Fosa septica se monteaza in zonele rurale sau în zonele unde nu exista un sistem de canalizare și ești nevoit sa apelezi la o alternativa. Aceste rezervoare subterane reprezinta cea mai buna alegere intr-o astfel de situatie, insa inainte de a opta pentru amplasarea unei fose septice, trebuie sa ai în vedere anumite aspecte.
Fosele septice se amplaseaza de regula cat mai aproape de casa, la 1-2 m. Daca nu știi insa unde sa o amplasezi sau nu ai posibilitatea sa faci acest lucru în vecinatatea locuintei tale, cauta zone putin mai izolate, insa tine cont ca exista și cateva locuri unde nu se recomanda montarea lor:

  • langa orice sursa de apa potabila 
  • în pante abrupte
  • foarte aproape de alte cladiri
  • în locuri intens circulate de masini

1. Intretinerea si curatarea fosei septice

Fiind un sistem utilizat zilnic, trebuie intretinut cu mare atentie, deoarece pot aparea diverse probleme în timp. Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie sa tii cont de anumite aspecte.

  • Utilizeaza tratamente pentru fosa septica- exista în comert diverse solutii ce se toarna în WC pentru a ajunge mai apoi în rezervor. Evita chimicalele pe cat posibil, optand pentru substante organice
  • Nu arunca obiecte solide în WC – evita aruncarea mancarii sau a obiectelor precum servetele demachiante, scutece, etc.
  • Nu parca masina niciodata deasupra unei fose, intrucat se poate fisura rezervorul
  • Fa controlul și golirea periodic


1.1. Curatarea fosei septice

Fosele septice trebuie evacuate la anumite intervale de timp pentru evitarea problemelor ce pot aparea asupra acestui sistem. Poti incerca sa cureti fosele septice cu ajutorul anumitor tratamente, menite sa biodegradeze continutul unui astfel de rezervor.  Opteaza pentru solutii cat mai naturale, fara prea multe chimicale. Recomandat este sa folosesti regulat bioactivatori. Acestia se pot folosi atat pentru uz casnic, cat si pentru uz profesional. Se pot utiliza foarte usor și nu emana substante chimice. Nu afecteaza sanatatea familiei tale sau a animalelor de comanie si ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute. 

2. Cum si la cat timp se goleste fosa septica?

Vidanjarea fosei septice nu este o activitate de neglijat, intrucat este important sa faci golirea ei la intervale regulate de timp. Daca omiti sa faci acest lucru, sau nu o faci cum trebuie, exista posibilitatea sa apara avarii la sistemul de scurgere. Vidanjarea se face în functie de numarul de persoane ce locuiesc intr-o casa, la un  interval de 1-3 ani. 

Fosa septica trebuie golita regulat. Este extrem de importat ca aceasta sa fie inspectata din cand în cand pentru a vedea daca este suficienta o curatare, sau daca este necesara golirea.  Golirea trebuie realizata atunci cand incepi sa simti mirosuri grel sau apa se evacueaza mai greu. Vidanjarea are rolul de a goli fosele septice pentru a le curata. Aceasta trebuie realizata cu ajutorul unor echipamente speciale, profesioniste. Poti apela la o echipa speciala pentru a-ti face acest serviciu, insa poti face chiar tu acest lucru cu putina indemanare. Exista posibilitatea sa achizitionezi o pompa submersibila care sa te ajute sa faci aceasta golire. Acestea sunt de diferite tipuri, in functie de bugetul tau si de tipul de echipament pe care doresti sa il cumperi. Pompele sunt destul de usor de utlizat si de montat.  Poti alege sa achizitionezi o Pompa submersibila apa murdara cu tocator, ce este dotata cu un cutit tocator extern, fiind perfecta pentru a drena apele murdare din fosele septice. 

Asadar, fosa septica este o alternativa foarte buna daca nu ai posibilitatea de racordare la canalizare, insa trebuie intretinuta in mod corespunzator. Documenteaza-te inainte de face acest pas, intrucat trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte pentru curatarea sau golirea ei si nu neglija inspectia ei periodica. 

Sursa foto: Shutterstook.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *