
Gazonul a devenit o optiune din ce in ce mai dorita de catre proprietarii de gradini moderne. Acestia vor sa amenajeze suprafete verzi pe toata durata anului, care sa permita desfasurarea unor activitati in familie, precum sporturile, picnicurile sau joaca zilnica a celor mici. Gazonul nu este o planta, asa cum ar crede unii, ci este o suprafata acoperita cu un amestec de plante din familia erbaceelor, care, impreuna, creeaza un covor des, de culoare verde crud, rezistent la temperaturi de sub 0 grade Celsius si care poate fi plantat si intretinut de catre oricine.
In articolul de mai jos vei afla care sunt etapele plantarii gazonului, atat in ce priveste pregatirea substratului, cat si a semanarii propriu-zise. De asemenea, vei descoperi cum se intretine gazonul in functie de sezon si care sunt sculele si uneltele de gradina necesare pentru o amenajare de durata a peluzei.
1. Plantarea gazonului perfect
Cuprins:
O peluza desavarsita necesita parcurgerea unor etape precise, care nu trebuie neglijate sub nicio forma, in caz contrar plantele fie nu vor rasari, fie vor avea o crestere deficitara si se vor usca la aparitia primelor probleme. Cea mai importanta operatiune este plantarea gazonului, care trebuie sa fie facuta tinand cont de anumite caracteristici, cum ar fi tipul solului, prezenta mai puternica sau mai putin puternica a soarelui, destinatia gazonului si cantitatea de apa disponibila pentru irigare.

1.1. Pregatirea solului pentru semanarea gazonului
Plantele ce alcatuiesc gazonul sunt alese pentru a fi rezistente si pentru o crestere viguroasa pe majoritatea tipurilor de sol. Este obligatorie, insa, o prelucrare temeinica a substratului, inainte de utilizarea semintelor. Aceasta operatiune va spori sansele de succes a unei rasariri complete si va reusi sa furnizeze un substrat pentru realizarea unui sistem de radacini adanci, dese si sanatoase.
Etapele pregatirii solului pentru semanarea gazonului trebuie sa fie respectate in intregime:
- Alegerea suprafetei pentru plantare se va face urmarind atat aspectul estetic, cat si posibilitatea ca aceasta sa sustina o crestere corecta a plantelor. Suprafetele acoperite de pietre, de resturi de constructii sau cele foarte argiloase nu sunt potrivite, in acest caz fiind recomandata alegerea unei alte solutii de amenajare;
- Solul pentru insamantare va fi curatat de resturile de vegetatie, de pietre si radacini ale unor arbori sau arbusti care au fost indepartati prin taiere;
- Dupa curatarea solului, suprafata va fi afanata fie in mod mecanic, cu o freza, fie manual, cu ajutorul unei cazmale. Aceasta operatiune permite indepartarea unor resturi aflate la o oarecare adancime;
- Suprafata trebuie netezita cat mai bine pentru a nu se permite formarea unor balti ce pot dauna radacinilor daca ar aparea dupa rasarirea gazonului;
- Pentru indepartarea eventualelor buruieni ce ar putea sa distruga imaginea placuta, se recomanda utilizarea unui erbicid total, care sa distruga eventualele plante, cat si semintele acestora, prezente in sol. Dupa imprastierea erbicidului, este necesara o perioada de pauza, de aproximativ 10 zile, in care substantele chimice sa-si faca efectul.
1.2. Semanarea gazonului – primavara devreme sau toamna

Semanarea gazonului trebuie sa fie facuta in anumite perioade ale anului, in special primavara devreme sau toamna, atunci cand precipitatiile sunt mai bogate, iar sansele de rasarire si crestere viguroasa sunt mai mari. Temperaturile recomandate pentru semanare se situeaza intre 10 si 30 de grade Celsius, evitandu-se lunile prea friguroase din mijlocul iernii sau cele prea calduroase din iulie si august.
Semanarea gazonului poate fi facuta atat cu ajutorul unei masini, cat si manual, rezultatele fiind asemanatoare, diferenta facand-o munca fizica depusa. Masinile manuale sau cele actionate de un motor sunt potrivite pentru lucrul pe suprafete mai mari, de peste 100 de metri patrati, iar pentru arii mai mici va fi suficienta insamantarea manuala. Exista si posibilitatea montarii unor rulouri cu gazon gata crescut, insa, aceasta operatiune necesita o investitie destul de mare, iar garantia prinderii plantelor nu este la un nivel ridicat.
Pentru semanarea manuala, utilizata de majoritatea gradinarilor amatori, este necesara o cantitate de aproximativ 50 de grame de seminte pe metru patrat. Cea mai buna perioada pentru realizarea insamantarii este intr-o zi relativ racoroasa, cand nu bate vantul si cand sansele de ploaie sunt reduse. Pentru imprastierea uniforma a semintelor, se recomanda amestecarea acestora cu o cantitate de nisip si imprastierea amestecului cu mana sau cu o masina speciala, prin treceri pe orizontala si pe verticala solului. In acest mod, semintele vor ajunge peste tot, iar rasarirea va fi facuta pe toata suprafata.
Dupa imprastiere, semintele vor fi incorporate prin greblarea usoara si acoperirea cu un strat subtire de pamant, de aproximativ un centimetru. Semanarea va fi urmata de o tavalugire care va compacta pamantul si va asigura un contact intre acesta si seminte. Imediat dupa insamantare, se va realiza o udare abundenta prin utilizarea unor jeturi de presiune redusa, care sa nu deranjeze semintele din sol.
Daca operatiunile sunt realizate corect, atunci, in aproximativ 10 zile, gazonul va incolti, conditia cea mai importanta fiind ca in aceasta perioada udarile sa fie dese, in asa fel incat pamantul sa nu fie uscat niciodata, in special daca temperaturile de afara sunt crescute. Prima tundere se va face atunci cand gazonul ajunge la inaltimea de 8 cm, cand se vor indeparta primii 2 cm de sus.
2. Intretinerea gazonului in functie de anotimp

Intretinerea gazonului dupa rasarire trebuie sa fie facuta tinand cont de conditiile de mediu, precipitatii, temperaturi si de perioada de vegetatie. Sezonul rece si sezonul cald necesita intretineri diferite, pentru evita uscarea si ingalbenirea gazonului (chiar si a celui de tip rulou), dar si aparitia unor pete inestetice de gazon uscat sau chiar distrus total.
2.1. Intretinerea gazonului in sezonul rece
In Romania, sezonul rece debuteaza cu luna noiembrie si se prelungeste, deseori, pana la sfarsitul lunii martie. Exista conceptia gresita ca in aceasta perioada gazonul intra intr-o stare de conservare si ca nu sunt obligatorii operatiuni de intretinere, lucru complet gresit. Daca in cele 5 luni nu au loc interventii precise, probabilitatea uscarii gazonului la venirea primaverii este destul de mare, ceea ce nu este de dorit.
Sezonul toamna-iarna vine insotit de umiditate excesiva, care ar putea dauna radacinilor ce pot putrezi usor in astfel de conditii. Din aceasta cauza, este necesara drenarea cat mai corecta a suprafetei pentru indepartarea cantitatilor suplimentare de apa, ce nu ar putea fi absorbite natural de sol. Umezeala crescuta aduce si pericolul dezvoltarii muschiului, care ar putea sa inabuse radacinile de gazon, asadar, trebuie supravegheata situatia, iar daca aceasta apare, se recomanda utilizarea unui erbicid special, ce va distruge muschiul si va proteja firele de iarba.
Temperaturile relativ crescute din anumite zone ale Romaniei permit cresterea gazonului, iar tunderea regulata nu trebuie pierduta din vedere. Ultima tundere trebuie sa fie facuta inainte de venirea inghetului, inaltimea recomandata pentru iarna fiind de aproximativ 5 centimetri.
O operatiune importanta este scarificarea gazonului, care are rolul de a permite patrunderea aerului spre radacini si, in acelasi timp, drenarea apei pentru a nu se forma balti in partea superioara. In sezonul rece, va trebui realizata si o fertilizare a plantelor pentru a le face mai rezistente in fata temperaturilor negative. Se recomanda utilizarea unor fertilizanti speciali, pentru gazon, ce pot fi gasiti in magazinele de bricolaj.
2.2. Intretinerea gazonului in sezonul cald
In sezonul primavara-vara, atunci cand temperaturile de afara depasesc deseori 25 de grade Celsius, gazonul are nevoie de o atentie sporita, in special in ceea ce priveste irigarea si tunderea regulata. Aceste doua operatiuni vor permite pastrarea culorii verzi, chiar si in perioadele cele mai calduroase, si vor oferi conditii pentru indesirea gazonului pe toata suprafata semanata.
Irigarea gradinii acoperite de gazon trebuie sa fie facuta destul de des, atunci cand este foarte cald, deoarece ierburile au un consum sporit de apa. Perioada cea mai buna pentru irigare este dimineata devreme sau seara tarziu, pentru ca apa utilizata sa nu se evapore inainte de a ajunge la radacini. Irigarile trebuie sa tina cont de umiditatea din sol, fiind mai dese cand sunt perioade secetoase (zilnic sau chiar de 2 ori pe zi) si mai rare cand ploile sunt prezente.
Pentru stabilirea necesitatii irigarii, foarte utila este introducerea in sol a unei tije metalice de aproximativ 15 cm. Daca aceasta patrunde usor, inseamna ca stratul este relativ umed, in schimb, daca este vorba despre o presiune crescuta, atunci, cu siguranta, se impune o noua udare. Cele mai bune rezultate sunt oferite prin intermediul utilizarii unei instalatii subterane, cu aspersoare retractabile, ce reusesc sa ofere apa intr-un mod uniform pe toata suprafata si care se retrag sub nivelul solului pentru a permite operatiunile de intretinere uzuale.
Tunderea trebuie sa fie facuta cat mai des, uneori si zilnic, dar nu mai rar de doua ori pe saptamana. Acest procedeu are rolul de a indesi firele de iarba, dar si de a distruge eventualele buruieni inainte ca acestea sa poata sa dezvolte seminte si sa se inmulteasca. Inaltimea recomandata a gazonului in timpul verii este cu aproximativ 2 centimetri mai mare decat primavara sau toamna, deoarece, in acest mod, rezista mai usor asaltului temperaturilor crescute si a secetei.
Fertilizarea nu trebuie sa fie neglijata, pentru ca tunderile repetate duc la o epuizare a solului, substantele nutritive indepartate trebuind sa fie suplinite, prin utilizarea unor fertilizanti speciali. O operatiune complementara este cea a unor tratamente fitosanitare, ce trebuie sa fie aplicate in cazul in care sunt necesare, de exemplu, la observarea aparitiei unor boli, a unor insecte daunatoare sau a unor buruieni rezistente.
3. Scule si unelte necesare pentru intretinerea si tunderea corecta a gazonului

Pentru semanarea si intretinerea gazonului va fi nevoie de cateva scule generale si unele de uz special. Investitia pentru achizitionarea acestora nu este extrem de mare. Aceste unelte vor putea fi utilizate o perioada de timp indelungat, pentru reinsamantare, amenajarea unor suprafete noi de gazon si pentru intretinerea lor in mod corect.
Pentru activitatea de semanare este nevoie de urmatoarele echipamente:
- Motosapa va fi utilizata pentru pregatirea solului. Ea poate fi inlocuita cu o cazma, daca suprafetele ce vor fi insamantate sunt reduse ca dimensiune;
- Grebla se utilizeaza pentru indreptarea solului si pentru indepartarea resturilor de vegetatie;
- Dispozitivul pentru insamantare, manual sau electric, este necesar, in special, in cazul amenajarii unor suprafete intinse, de peste 100 de metri patrati. Daca aria este redusa, atunci insamantarea se poate face manual;
- Tavalugul are rolul de a nivela solul dupa aplicarea semintelor in sol si de a asigura un contact direct intre ele si pamantul din jur.
Pentru intretinerea periodica a gazonului se impune prezenta unei masini de tuns iarba. Desi operatiunea poate fi facuta si cu ajutorul unei coase mecanice, cele mai bune rezultate sunt obtinute prin utilizarea unei masini de tuns iarba, dotata cu cutit rotativ. Aceasta este reglabila in inaltime, are optiunea de strangere a ierbii taiate si poate fi manuita cu usurinta de catre oricine. O precautie speciala trebuie acordata cutitului care trebuie sa fie foarte ascutit, deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea smulgerii ierbii din sol sau a sfasierii firelor de iarba, ceea ce poate sa ofere o culoare galbuie stratului superior.
Pentru lucrarile de finisare din apropierea bordurilor sau a trotuarelor, de ajutor ar fi prezenta unui trimmer electric sau mecanic, care poate face taieri exacte. Pentru suprafetele mai mari, ar fi bine sa existe si un dispozitiv pentru imprastierea ingrasamintelor, util pentru imprastierea uniforma a substantelor fertilizante.
In concluzie, obtinerea unei peluze de gazon care sa arate impecabil, la fel ca o gradina englezeasca, este usor de pus in practica, operatiunea aducand numeroase satisfactii pentru utilizatorii spatiului din exteriorul casei. Insamantarea si intretinerea gazonului pot fi realizate de catre orice persoana indemanatica, dupa citirea informatiilor necesare.
Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com