Gard viu: ghid de plantare si intretinere + tipuri, idei si modele de gard viu care vor adauga o nota de eleganta naturala curtii casei tale

Scris de
Gard viu: ghid de plantare si intretinere + tipuri, idei si modele de gard viu care vor adauga o nota de eleganta naturala curtii casei tale

Gardul viu este o varianta din ce in ce mai populara pentru amenajarea curtii unei case. Acest lucru se datoreaza necesaitatii oamenilor de a crea si a se bucura de un colt de natura cat mai aproape de propria locuinta. Plus ca nuantele de verde ale gardului viu ajuta la relaxarea si echilibrarea psiho-emotionala, contribuind cu succes la evadarea din cotidian.

Daca si tu ai ales sa aduci natura verde in curtea casei tale prin plantarea gardului viu sau te pregatesti sa faci acest lucru, acest articol este pentru tine. Aici vei putea sa descoperi informatii precum plantarea gardului viu, ce avantaje iti ofera, cum se intretine, cand si cum se tunde, plante pentru gard viu, modele si tipuri pentru gardul viu, care vor adauga un strop de frumusete naturala si aer curat in curtea casei tale.

1. Gard viu – cum se planteaza gardul viu si ce avantaje iti ofera?

 Gard viu - cum se planteaza gardul viu si ce avantaje iti ofera?

Un gard viu este o metoda alternativa la gardul clasic obtinut din materiale precum caramida, piatra sau fierul forjat. Aceasta modalitate naturala de imprejmuire a curtii cu arbusti, brazi sau alte plante ornamentale de efect, cu diferite forme sau dimensiuni este ideala pentru obtinerea unor efecte vizuale deosebite. Pentru curtea casei se recomanda plantele care au o inaltime medie, deoarece au capacitatea de a imprejmui si proteja curtea atat cat este necesar. Spre exemplu, gardul viu vesnic verde este printre cele alese variante de gard viu, datorita aspectului placut, uniform si de fiecare data la fel de verde si natural. 

Cu toate acestea, mai exista si alte modele si tipuri de gard viu potrivite pentru curte, care pot fi pe gustul tau. Le vei putea descoperi pe parcursul articolului, deoarece acum iti vom explica cum se planteaza gardul viu si ce avantaje iti ofera acesta. Cu o plantare corecta, gardul viu va rezista pentru o perioada mai mare de timp, oferindu-ti posibilitatea de a te bucura de aspectul sau inedit si natural.

Cu o plantare corecta, gardul viu va rezista pentru o perioada mai mare de timp, oferindu-ti posibilitatea de a te bucura de aspectul sau inedit si natural.
  • Inainte a incepe plantarea propriu-zisa a gardului viu este necesar sa fie crescut intr-un ghiveci. In felul acesta, procesul de plantare va fi simplificat si realizat intr-un mod optim si sanatos pentru cresterea arbustilor sau plantelor alese;
  • Apoi se pot planta, cu exceptia sezonului rece, cu atat mai mult iarna, deoarece exista riscul de a ingheta si de a nu se putea dezvolta corespunzator. Primavara este anotimpul ideal de plantare, pentru ca se pot prinde radacinile cu usurinta. Nu uita sa verifici radacinile arbustilor sau plantelor ornamentale, in cazul in care optezi pentru plantarea acestora;
  • Daca aceste actiuni au fost indeplinite cu succes, va fi necesar sa sapi un sant sau mai multe, in zona sau zonele in care intentionezi sa plantezi gardul viu. Dupa ce ai ales unde vrei sa se situeze, asigura-te ca pastrezi o adancime dubla fata de dimensiunile radacinilor atunci cand sapi groapa/santul;
  • Santul pe care tocmai ce l-ai realizat, trebuie sa fie umplut cu apa. Dupa ce ai adaugat o cantitate suficienta de apa, urmeaza sa amesteci pamantul cu nisip si ingrasamant. Acest amestec se va aseza deasupra gardului viu plantat, pentru a favoriza cresterea optima;
  • Sapa, in mod alternativ, gropi separate in care vrei sa asezi plantele. Este recomandat sa pastrezi o distanta de aproximativ 30 sau 50 de centimetri intre ele, pentru a avea suficient spatiu de crestere si dezvoltare sanatoasa.

Cu aceste recomandari utile pentru plantarea corespunzatoare a gardului viu, te vei putea bucura de urmatoarele avantaje si beneficii pe care acesta ti le ofera:

  • Imbunatatirea efectului vizual din curtea casei tale este un avantaj major, deoarece vei obtine un artificiu de design exterior. Latura estetica este esentiala daca vrei sa ai o casa moderna si iesita din comun;
  • Poate ca deja ai optat si pentru instalarea unui gard clasic, pentru sporirea securitatii tale si ale familiei. Cu toate acestea, gardul viu este, de asemenea, foarte practic pentru a imprejmui curtea casei tale. In plus, va adauga un aspect primitor si armonios de natura.
  • Ai posibilitatea sa contribui la miscarea ecologica alegand sa plantezi un gard viu in curtea casei tale. Sa nu mai spunem ca este o varianta durabila, daca te ocupi de ingrijirea sa corecta.

Afla in continuare cand si cum trebuie sa tunzi gardul verde, dar si cum se intretine in mod corect, iar rezultatele obtinute vor fi spectaculoase.

2. Gardul viu – cum se intretine + cand si cum se tunde gardul verde in mod corect?

Gardul viu - cum se intretine + cand si cum se tunde gardul verde in mod corect?

Gardul viu este format din plante, care au nevoie de ingrijire si toaletare efectuate de fiecare data cand este necesar, dar mai ales atunci cand observi ca frunzele sau ramurile se usuca sau intra in contact cu diversi daunatori. Fiecare tip de planta are nevoile sale de ingrijire sau udare si, de aceea, este esential sa studiezi aceste detalii. 

Udarea gardului viu este necesar sa se realizeze mai mult in sezonul cald, iar in sezonul rece mai rar. Nu uita sa utilizezi diverse tratamente pentru a inlatura daunatorii si pentru a mentine plantele sanatoase pentru o perioada cat mai mare de timp. Pe langa acest aspect important, va trebui sa te ocupi si de aplicarea ingrasamantului special pentru tipurile de plante alese, in mod ocazional. Un alt truc de ingrijire este adaugarea pietrelor in jurul gardului verde atat pentru indepartarea daunatorilor, cat si pentru protejarea lor in timpul anului. Plus ca va avea un aspect deosebit, fiind si un element de design exterior.

Dupa ce te-ai ocupat de ingrijirea gardului viu, prin udarea corespunzatoare si folosirea tratamentelor speciale, urmeaza sa il cureti, inclusiv prin tunderea sa. 

Stiai ca tunsul gardului viu te va ajuta sa obtii efecte spectaculoase de care te poti bucura impreuna cu familia, in timp ce il admirati? Iata cand si cum se tunde gardul viu intr-un mod corect si de ce unelte si echipamente ai nevoie in acest scop:

  • In primul rand, pentru a incepe procesul de tundere a gardului, va trebui sa verifici daca ai la dispozitie echipamentele si uneltele necesare pentru aceasta activitate. Spre exemplu, vei avea nevoie de foarfeci pentru tuns gardul, asa cum le poti gasi in catalogul disponibil in magazinul nostru online, Atomico.ro. Cu uneltele performante la indemana, tunsul gardului viu va putea fi realizat asa cum trebuie.
Emondor electric ROTAKT RE4348, 750W, 5600rpm

Emondor electric ROTAKT RE4348, 750W, 5600rpm – Detalii aici

Trimmer gard viu O'MAC TV 1100, 1.1CP, 22.2cc, lungimea lamei 72cm

Trimmer gard viu O’MAC TV 1100, 1.1CP, 22.2cc – Detalii aici

Foarfeca electrica pentru tuns gard viu TOTAL - Li-Ion - 20V (NU include acumulator si incarcator)

Foarfeca electrica pentru tuns gard viu TOTAL – Li-Ion – 20V – Detalii aici

Trimer electric ROTAKT RE6905, 1000W, 7500rpm

Trimmer electric ROTAKT RE6905, 1000W, 7500rpm – Detalii aici 

Dupa ce ti-ai ales echipamentele potrivite, poti incepe sa te ocupi de tunderea regulata a gardului viu, astfel:

  • Primul pas consta in verificarea stadiului de crestere, dupa care poti sa tai drept, la o distanta de jumatate de metru deasupra mugurilor;
  • Perioada recomandata de tundere a gardului verde este primavara, neparat inainte ca acesta sa inceapa sa infrunzeasca;
  • Taierea initiala se realizeaza dupa ce gardul viu a fost plantat, in timp ce a doua se va efectua in anul urmator;
  • Conform necesitatilor tipurilor de arbusti pentru care ai optat, dupa ce a trecut cel putin un an de la plantarea acestora, se pot efectua doua sau trei taieri an de an.

Atentie! Asigura-te ca tunzi gardul viu primavara sau toamna, in mod special cand sunt temperaturi echilibrate, pentru a nu expune ramurile taiate la conditii neprielnice, de frig sau inghet. Nu uita sa verifici toate detaliile despre modul de udare, ingrijire, plantare sau tundere a speciilor de arbusti pe care i-ai ales pentru gradul viu din curtea casei tale.

3. Gard viu vesnic verde – tipuri, modele, idei de gard viu si plante ornamentale

Gard viu vesnic verde - tipuri, modele, idei de gard viu si plante ornamentale

Poti alege sa plantezi anumite tipuri de gard viu, care sa se potriveasca stilului si preferintelor tale si sa fie in concordanta cu designul curtii si al casei. Efectele stilistice obtinute nu vor trece neobservate, iar tu te vei putea bucura de un aspect imbietor si natural, oferit de verdele plantelor.

Efectele stilistice obtinute nu vor trece neobservate, iar tu te vei putea bucura de un aspect imbietor si natural, oferit de verdele plantelor.

Tipuri, idei si modele de gard viu potrivite pentru curte:

  • Gard viu vesnic verde – Coniferele sunt plantele perfecte pentru gardul viu care isi pastreaza verdele aprins pentru tot parcursul anului, in orice anotimp. Printre acestea se numara chiparosul sau ienuparul, fiind si foarte usor de intretinut. Ofera o serie de avantaje, cum ar fi protejarea impotriva vantului sau a zgomotelor neplacute din mediul exterior.
Gard viu vesnic verde - Coniferele sunt plantele perfecte pentru gardul viu care isi pastreaza verdele aprins pentru tot parcursul anului, in orice anotimp
Gard viu pentru casa
Gard viu pentru casa
Gard viu pentru casa
  • Gard viu cu flori ornamentale – acest model de gard viu arata spectaculos, datorita combinatiei de arbusti si flori ornamentale, precum iasomia sau trandafirul. Desigur ca, alegerile florilor pot varia, in functie de preferintele tale in materie de culori, intensitatea parfumului pe care il emana acestea sau de dimensiuni. Trebuie sa stii ca necesita un grad ridicat de ingrijire, pentru ca florile au perioade in care se ofilesc sau nu se dezvolta uniform.
Gard viu cu flori ornamentale - acest model de gard viu arata spectaculos, datorita combinatiei de arbusti si flori ornamentale, precum iasomia sau trandafirul.
  • Gard viu de inaltime medie – se considera cel mai popular tip de gard viu, datorita dimensiunii de aproximativ doi metri, perfecta pentru curtea unei case. Se pot amenaja foarte simplu, plantele folosite au un ritm rapid de crestere, se tund si se intretin usor. Mai mult decat atat, acestea isi mentin nuantele de verde pentru o perioada indelungata de timp. Este perfect pentru o amenajare estetica, dar si functionala, pentru ca are capacitatea de a delimita spatiul de alte zone sau imprejurimi. Planta care se alege in mod frecvent pentru acest tip de gard viu mediu este lemnul cainesc, aceasta avand frunze mai mari si groase. De altfel, poti opta si pentru alte tipuri de plante conifere.
Gard viu de inaltime medie - se considera cel mai popular tip de gard viu, datorita dimensiunii de aproximativ doi metri, perfecta pentru curtea unei case.
Modele de gard viu, plante, iarba, natura
Model de gard viu cu bonsai
  • Gard viu pitic – acest tip de gard viu nu este mai mare de un metru, fiind potrivit pentru amenajarea interioara a curtii, respectiv a gradinii. Este un truc de design exterior, care ofera spatiu si vizibilitate in propria curte, pe langa un aspect vizual inedit.
Plante pentru gard viu, curte, casa
Modele de gard viu
  • Gard viu comestibil – cu toate ca are o denumire amuzanta, acest tip de gard viu se remarca prin posibilitatea de a planta arbusti fructiferi speciali pe post de gard viu. Afinul sau murul sunt exemple interesante pe care le poti folosi si tu pentru amenajarea gardului verde si natural.
  • Gard viu inalt – este un tip de gard care iti ofera atat o protectie sporita, cat si mai multa umbra in curtea casei tale. Poate fi mai dificile procesele de toaletare si tundere, avand in vedere inaltimea pe care o are, dar rezultatele vor fi excelente.
Tipuri, model de gard viu inalt

Asadar, urmand sfaturile de ingrijire, intretinere si tundere a gardului viu intr-un mod corect, vei putea beneficia si tu de propriul colt de natura chiar in curtea casei tale. Asigura-te ca nu iti lipsesc echipamentele pentru toaletarea, tunderea gardurilor vii si tratamentele necesare pentru ingrijirea arbustilor si a plantelor ornamentale pe care le-ai ales pentru amenajarea sa, iar rezultatele vor fi cele pe care ti le doresti. Gardul viu este o optiune ecologica, prietenoasa cu mediul inconjurator, functionala si placuta din punct de vedere estetic. Bucura-te impreuna cu familia si prietenii de mireasma imbietoare a naturii!

Surse foto: Atomico.ro, Freepik.com, Depositphotos.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *