Furajele: O sursa esentiala de hrana pentru animalele din gospodarie

Furajele: O sursa esentiala de hrana pentru animalele din gospodarie

Scris de
Furajele reprezinta principala sursa de nutrienti utilizata in hrana animalelor si joaca un rol vital in asigurarea necesarului de elemente nutritive si nivelul energie ideal pentru acestea.

In gospodariile rurale, cresterea animalelor reprezinta o activitate deosebit de importanta. Indiferent daca vorbim despre pasari, suine, bovine sau alte specii de animale, asigurarea unei alimentatii corespunzatoare este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea lor optima. Furajele si concentratele joaca un rol crucial in asigurarea necesarului nutritiv al animalelor domestice, contribuind la dezvoltarea armonioasa si la obtinerea de productii optime in ceea ce priveste carne, lapte si oua. 

Furajele reprezinta principala sursa de nutrienti utilizata in hrana animalelor si joaca un rol vital in asigurarea necesarului de elemente nutritive si nivelul energie ideal pentru acestea. Alimentatia corespunzatoare este un aspect esential in cresterea si sanatatea animalelor din gospodarie. In acest articol vom explora ce sunt furajele, cum se diferentiaza acestea de concentrate, vom oferi retete de furaje potrivite pentru diferite animale de renta si vom discuta despre modul de preparare si depozitare al furajelor si alte aspecte relevante pentru alimentatia animalelor crescute in gospodarie.

1. Ce sunt furajele si care este diferenta dintre furaje si concentrate?

Ce sunt furajele si care este diferenta dintre furaje si concentrate?

Furajele reprezinta produsele alimentare utilizate in hrana animalelor si pot include o gama larga de ingrediente. Acestea furnizeaza nutrientii necesari pentru cresterea, dezvoltarea si mentinerea animalelor. Furajele pot fi clasificate in doua categorii principale: furaje voluminoase si furaje concentrate.

Furajele voluminoase, cunoscute si sub numele de furaje fibroase, sunt bogate in fibre si sunt adesea utilizate in hrana animalelor care au un aparat digestiv adaptat pentru a procesa cantitati mari de fibre. Exemple de furaje voluminoase includ fanul, paiele de cereale, silozurile si ierburile proaspete. Aceste furaje sunt importante pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv al animalelor si contribuie la satisfacerea necesarului de volum in hrana acestora.

Diferenta dintre concentrate si furaje este importanta de inteles pentru a asigura o alimentatie adecvata si echilibrata pentru pasarile si mamiferele crescute in gospodarie.

Furajele finite reprezinta un amestec complex de cereale, oleaginoase, tarate, drojdii, borhoturi, uleiuri, minerale, aminoacizi si vitamine in proportii bine definite, special create pentru un anumit tip de crestere. Ele contin toti nutrientii necesari pentru pasare sau animal si nu necesita aditii suplimentare de vitamine, minerale sau aminoacizi, cu exceptia situatiilor speciale precum stresul cauzat de transport, vaccinari, conditii climatice extreme sau recuperarea dupa boli. Nivelul de proteina din furajele finite variaza intre 15% si 28%, in timp ce la concentrate este intre 25% si 40%. Furajele finite sunt concepute pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a pasarii sau animalului si sunt administrate direct, fara alte mixuri sau preparate suplimentare.

Furajele finite reprezinta un amestec complex de cereale, oleaginoase, tarate, drojdii, borhoturi, uleiuri, minerale, aminoacizi si vitamine in proportii bine definite, special create pentru un anumit tip de crestere.

Pe de alta parte, concentratele furajere, cunoscute si sub denumirea de CPVM-uri (Concentrat Proteino-Vitamino-Mineral), sunt amestecuri concentrate de proteine, vitamine si minerale. Acestea sunt utilizate pentru a completa furajele, amestecandu-le cu cereale macinate precum graul sau porumbul, pentru a obtine un furaj finit. Concentratele contin niveluri ridicate de nutrienti si aduc un aport suplimentar de proteine, vitamine si minerale in hrana animalelor. Procentajul de concentrat in furajul finit poate varia intre 10% si 40%.

Confuzia apare deseori intre CPVM-uri si furaje finite deoarece CPVM-urile sunt denumite si „furaje complementare”. Desi componente, cum ar fi proteinele, vitaminele si mineralele, sunt similare in ambele tipuri de furaje, concentratia acestora este mult mai mare in CPVM-uri. CPVM-urile sunt utilizate pentru a asigura o aport suplimentar de nutrienti si pentru a completa furajele finite, in functie de cerintele nutritionale specifice ale animalelor.

Este important sa intelegem diferenta dintre concentrate si furaje finite pentru a putea hranii corespunzator pasarile si animalele crescute in gospodarie. Consultarea unui specialist in nutritie animala si respectarea recomandarilor specifice ale producatorului sunt esentiale pentru a asigura o alimentatie echilibrata si sanatoasa pentru animale.

2. Retete pentru furajele potrivite drept hrana animalelor din gospodaria ta

Retete pentru furajele potrivite drept hrana animalelor din gospodaria ta

In procesul de crestere a animalelor, utilizarea nutreturilor combinate aduce numeroase avantaje, obtinandu-se productii mari de lapte, carne si oua. Atat la speciile de animale domestice, inclusiv pasari, cat si la cele salbatice, se poate observa o crestere semnificativa in greutate, o stare fiziologica perfecta si o rezistenta sporita la boli. Pentru a obtine nutreturi combinate la un cost redus, fara a fi nevoie sa le achizitionezi din comert, poti prepara aceste furaje in propria gospodarie, cu cheltuieli minime. De la o reteta de furaje pentru pui de carne pana la reteta de furaje pentru porci, vom acoperi fiecare categorie de specie si varsta. Mai jos vei gasi cateva retete la indemana oricarui crescator de animale:

Vom incepe cu cate o reteta furaje pasari, mai exact cu o reteta furaje pui specifica pentru fiecare etapa a vietii acestuia:

Reteta furaje pui starter:

Pentru 100 kg nutret combinat pentru puii de gaina in primele zile de viata, se amesteca: 37 kg uruiala din boabe de porumb, 20 kg uruiala orz, 20 kg uruiala ovaz, 17 kg tarate de grau, 3 kg lapte praf, 2 kg faina de oase, 1 kg sare de bucatarie. Din acest amestec amestecat corespunzator se administreaza zilnic 1,5 kg pentru 10 pui, repartizat in 3 portii.

Reteta furaje pui carne

Reteta furaje pui carne:

Pentru 100 kg amestec nutreturi concentrate destinate broilerilor, se poate utiliza urmatoarea reteta furaje pui de carne: 55 kg uruiala din boabe de porumb, 18 kg uruiala orz, 12 kg uruiala ovaz, 8 kg faina de lucerna, 4 kg lapte praf, 2 kg creta furajera, 1 kg sare. Asigura-te ca creta si sare sunt bine amestecate. Consumul zilnic recomandat este de 1,5-2 kg, in functie de varsta, pentru un lot de 10 pui de carne.

Reteta furaje gaini ouatoare:

Pentru 100 kg amestec destinat hranirii acestei categorii de pasari, poti utiliza urmatoarea reteta furaje gaini: 60 kg uruiala din boabe de porumb, 10 kg uruiala orz, 12 kg uruiala ovaz, 10 kg tarate de grau, 4 kg faina de lucerna, 1 kg faina de oase, 1 kg sare de bucatarie, 2 litri de ulei de floarea soarelui. Din acest amestec, pentru un lot de 10 gaini ouatoare, se administreaza zilnic 3 kg, impartit in trei portii. De asemenea, adauga 4 linguri de ulei de floarea soarelui la ratie zilnica de 3 kg.

Reteta furaje curcani

Reteta furaje curcani:

Pentru 100 kg nutret combinat destinat curcanilor, poti utiliza urmatoarea compozitie: 60 kg de porumb, 20 kg de grau, 10 kg de soia, 5 kg de tarate de grau, 3 kg de faina de peste, 1 kg de faina de oase, 1 kg de sare. Asigura-te ca ingredientele sunt amestecate in mod corespunzator si hraneste-le cantitatea necesara de nutret, in functie de varsta si greutatea curcanilor.

Reteta furaje prepelite:

Pentru 100 kg nutret combinat pentru prepelite, poti utiliza urmatoarea compozitie: 50 kg grau, 20 kg porumb, 15 kg tarate de grau, 10 kg seminte de floarea-soarelui, 3 kg faina de soia, 1 kg carbonat de calciu, 1 kg sare de bucatarie. Asigura-te ca ingredientele sunt amestecate in mod corespunzator si ofera-le aproximativ 100-120 g de nutret pe zi pentru fiecare prepelita adulta.

Reteta furaje porci

Reteta furaje porci:

Pentru 100 kg amestec combinat pentru porci in faza de crestere (la ingrasat), poti apela cu incredere la urmatoarea reteta furaje pentru porci: 50 kg porumb zdrobit, 25 kg orz, 10 kg mazare, 10 kg tarate de grau, 3 kg faina de soia, 1 kg faina de oase, 1 kg sare de bucatarie. Asigura-te ca ingredientele sunt bine amestecate si distribuie zilnic fiecarui porc in parte cate 3-4 kg de furaje porci. Reteta cu certitudine va avea succes.

Retete furaje pentru bovine (vaci) in functie de varsta:

  • Pentru 100 kg de furaj combinat pentru vitelusi in faza de intarcare, urmeaza urmatoarea reteta: 47 kg de porumb, 32 kg de srot de soia si floarea-soarelui, 12 kg de lucerna deshidratata, 3 kg de drojdie furajera, 3 kg de zahar, 1 kg de carbonat de calciu, 0,5 kg de faina de oase, 0,5 kg de sare, 1 kg de complex de vitamine si minerale. Aditional, asigura suplimentarea cu fan.
  • Pentru 100 kg de furaj combinat pentru perioada de ingrasare a vitelusilor, se poate folosi urmatorul amestec: 35 kg de porumb, 20 kg de orz, 12 kg de srot de soia, 11 kg de ciocalai de porumb, 10 kg de faina de mazare, 9 kg de melasa, 3 kg de supliment vitamino-mineral. Suplimenteaza cu 2 kg de fan de lucerna.
  • Pentru 100 kg de furaj combinat pentru perioada de finisare, se poate folosi urmatorul amestec: 40 kg de porumb, 27 kg de orz, 8 kg de ciocalai de porumb. Pastreaza celelalte ingrediente in aceleasi proportii. Continua suplimentarea cu lucerna.
  • Pentru 100 kg nutret combinat destinat vacilor de lapte, poti folosi urmatoarea reteta: 60 kg porumb, 20 kg orz, 10 kg fan de lucerna, 5 kg tarate de grau, 3 kg faina de soia, 1 kg faina de oase, 1 kg sare de bucatarie. Amesteca ingredientele in mod corespunzator si pune-le la discretie aproximativ 15-20 kg de nutret pe zi pentru fiecare vaca de lapte.
Reteta furaje pentru ovine (oi)

Reteta furaje pentru ovine (oi):

  • Pentru 100 kg nutret combinat destinat carlanilor, poti utiliza urmatoarea reteta furaje pentru miei: 60 kg ovaz, 25 kg lucerna deshidratata, 10 kg tarate de grau, 3 kg faina de soia, 1 kg carbonat de calciu, 1 kg sare de bucatarie. Mixeaza bine ingredientele si hraneste-i cu aproximativ 2-3% din greutatea corporala a mieilor pe zi, impartita in mai multe mese.
  • Pentru 100 kg nutret combinat destinat oilor, poti utiliza urmatoarea compozitie: 50 kg orz, 20 kg ovaz, 15 kg lucerna deshidratata, 10 kg tarate de grau, 3 kg faina de soia, 1 kg faina de oase, 1 kg sare de bucatarie. Mixeaza bine ingredientele si ofera-le aproximativ 1 kg de nutret pe zi pentru fiecare oaie adulta.

Acum ca ai descoperit cate o combinatie potrivita pentru fiecare specie in parte, inclusiv o reteta furaje pentru porci, urmeaza sa afli cum sa le prepari in gospodaria ta.

3. Cum prepari furajele in gospodarie si cum le depozitezi?

Boabe de orz
Boabe de soia
Boabe de porumb

Prepararea furajelor in gospodarie necesita o atentie deosebita pentru a asigura calitatea si siguranta hranei animalelor. Iata cativa pasi importanti in procesul de preparare al furajelor:

Achizitionarea ingredientelor: Procura ingredientele necesare de la surse de incredere, asigurandu-te ca sunt proaspete si de buna calitate.

Dozarea ingredientelor: Masoara cu atentie cantitatile necesare de fiecare ingredient in functie de reteta specifica.

Maruntirea componentelor: Poti folosi o moara de cereale, pentru ca are doua functii, aceea de maruntit furaje cat si pentru faina. Prin orificiul lateral se pot introduce furajele pe care doresti sa le toci in timp ce pe cel de deasupra adauga cerealele pentru a fi transformate in faina.

Detalii aici      
                                         
Detalii aici

Amestecarea: Combina toate ingredientele intr-un recipient potrivit, asigurandu-te ca acestea sunt bine integrate. Poti utiliza un mixer special sau poti amesteca manual in cazul unor cantitati mici.

Verificarea calitatii: Verifica vizual si olfactiv furajele pentru a te asigura ca nu exista semne de deteriorare sau contaminare a caracterelor organoleptice.

 Cum prepari furajele in gospodarie si cum le depozitezi

Depozitarea: Depoziteaza furajele in containere sigure, curate si uscate, ferite de rozatoare si insecte. Eticheteaza recipientele pentru a putea identifica si utiliza furajele in mod corespunzator in functie de specie si varsta animalelor.

4. Importanta alimentatiei corespunzatoare realizata cu furajele specifice pentru fiecare animal

 Importanta alimentatiei corespunzatoare realizata cu furajele specifice pentru fiecare animal

O alimentatie corespunzatoare joaca un rol crucial in sanatatea, cresterea si performantele animalelor crescute in gospodarie. Iata cateva aspecte relevante:

Sanatatea: O alimentatie echilibrata si nutritiva ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic, prevenind astfel aparitia bolilor si infectiilor.

Crestere si dezvoltare: O hranire adecvata asigura un ritm normal de crestere si dezvoltare, in special in cazul animalelor tinere.

Reproductie: O alimentatie corespunzatoare sporeste fertilitatea si ratele de reproducere la animalele destinate inmultirii.

Eficienta in productie: O hranire corecta contribuie la obtinerea unor randamente superioare in productia de lapte, carne sau oua, ducand la cresterea profitabilitatii gospodariei.

Calitatea produselor: Nutrientii si substantele nutritive din furaje influenteaza direct calitatea laptelui, carnii sau oualor produse de animale.

5. Alte aspecte relevante si importante: bunastarea animalelor nu se opreste la furajele cu care le hranesti

Alte aspecte relevante si importante: bunastarea animalelor nu se opreste la furajele cu care le hranesti

Pe langa asigurarea unei hrane adecvate, exista si alte aspecte importante in cresterea animalelor in gospodarie:

Apa potabila: Asigura-te ca animalele au intotdeauna acces la apa curata si proaspata. Apa este esentiala pentru hidratare, digestie si alte functii fiziologice.

Supravegherea medicala: Monitorizeaza starea de sanatate a animalelor si solicita asistenta unui veterinar in cazul aparitiei unor probleme de sanatate.

Igiena si curatenie: Mentine o igiena buna in adaposturi si fii sigur ca furajele si apa sunt depozitate in conditii de siguranta si curatenie.

Planificare si gestionare a hranei: Stabileste un program de hranire si asigura-te ca ai suficiente resurse de furaje pentru a acoperi necesarul animalelor pe termen lung.

In concluzie, asigurarea unei alimentatii corespunzatoare pentru animalele crescute in gospodarie este esentiala pentru sanatatea, cresterea si performantele lor. Prin urmare, este important sa alege si sa pregateste furajele adecvate, sa le depozitezi in conditii optime si sa acorzi atentie si altor aspecte relevante pentru a asigura bunastarea animalelor si succesul in cresterea lor in gospodarie, obtinand in acelasi timp productii optime si o calitate superioara a produselor lactate, a carnii si a altor produse de origine animala.

Surse foto: Freepik.com, Atomico.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *