Foisorul de gradina – cum transformi o zona din curte intr-un spatiu de relaxare si socializare?

Foisorul de gradina – cum transformi o zona din curte intr-un spatiu de relaxare si socializare?

Scris de
Foisorul de gradina – cum transformi o zona din curte intr-un spatiu de relaxare si socializare?

Fotografie de Randy Fath pe Unsplash.com 

Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi sa iesi in diminetile de primavara sa iti bei cafeaua in curte, sa inspiri aer curat si sa simti cum te incarci de energie? Sau cum ar fi sa iti petreci serile de vara alaturi de prieteni din acelasi loc plin de verdeata? Foisorul din gradina poate fi aceasta zona in care te retragi oricand pentru a te relaxa singur sau alaturi de prieteni, iar daca ai norocul de o curte spatioasa, de ce sa nu te apuci de treaba si sa il construiesti? Daca ai uneltele si sculele necesare si stii exact ce iti doresti, lucrurile sunt destul de simple. Daca in schimb esti nehotarat sau nu stii cum se face un foisor, informatiile de mai jos te vor ajuta nu doar sa stabilesti ce fel de foisor iti doresti pentru gradina ta, ci chiar sa il construiesti, pas cu pas.  

1. Foisorul de gradina – aspecte de luat in considerare inainte de inceperea constructiei

Fotografie de Arcwind pe Unsplash.com 

Proiectul pentru foisorul de gradina nu incepe direct cu constructia, ci mai degraba cu planificarea atenta a acestuia. Amenajarile unui foisor in gradina pot implica uneori si aspecte birocratice, tocmai din acest motiv trebuie sa te asiguri ca respecti toate reglementarile si cerintele legale in ceea ce priveste constructia foisorului. Poate fi nevoie de diverse aprobari de constructie, de respectarea unor limite de dimensiuni sau distante fata de proprietatea vecinilor. Daca te-ai documentat asupra acestui aspect si este totul in regula, poti trece la alegerea locatiei pentru foisor. 

Constructia unui foisor poate fi facuta in apropierea casei, daca iti doresti un acces facil din interiorul locuintei, sau poti alege un colt al gradinii in care sa te bucuri pe timp de zi de mult soare sau de o protectie ridicata impotriva vantului. Un alt lucru la care va trebui sa te gandesti in acest proces de planificare este designul foisorului. Stabileste in ce mod vrei sa folosesti acest spatiu sau pentru ce activitati – vrei sa fie o oaza de liniste in care sa te retragi pentru a savura un ceai sau o cafea, alaturi de o carte sau iti doresti sa fie mai mult o zona de socializare pentru momentele petrecute cu cei dragi sau cu prietenii? Cauta cat mai multe idei de amenajare a gradinii si a acestei zone de relaxare si alege ceva care sa se potriveasca nevoilor tale.

Gandeste-te si la materialele pe care vrei sa le folosesti in constructia foisorului. Ia in considerare avantajele si dezavantajele fiecarui material, aspectul estetic, dar si costurile asociate cu constructia. Daca vrei sa folosesti foisorul si seara, vei avea nevoie si de un iluminat corespunzator, deci nu uita sa treci si acest aspect pe lista cu lucruri de organizat. Poate vei avea nevoie de un electrician pentru unele optiuni de iluminat. In acest caz, va trebui sa cauti unul din timp si sa te asiguri ca va fi disponibil in perioada in care vei avea tu nevoie. 

Nu in ultimul rand, stabileste si un buget realist pentru proiectul de constructie al foisorului si asigura-te ca ai luat in considerare toate costurile asociate cu materialele, uneltele si sculele, chiar si cu muncitorii, daca vorbim de un proiect mai complex. Cu cat planifici mai bine bugetul, cu atat vei reusi mai mult sa te incadrezi in el. 

2. Modele de foisor pentru gradina – cum alegi cea mai buna varianta pentru tine?

Exista multe modele de foisor de gradina, unele dintre ele din lemn, altele din beton sau metal, unele inchise, altele deschise, unele construite intr-un stil modern, altele in stil rustic, in functie de estetica gradinii. 

Inainte de construirea foisorului de gradina, ar trebui sa stii exact ce tip de foisor iti doresti si ce se potriveste in gradina ta. 

2.1. Foisoare de gradina inchise sau deschise – avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Foisoare de gradina inchise sau deschise – avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Fotografie de Randy Fath pe Unsplash.com 

De cele mai multe ori, foisoarele de gradina sunt deschise, insa exista si persoane care doresc sa se bucure de acest loc si in sezoanele mai reci, motiv pentru care aleg sa investeasca mai multi bani intr-un astfel de proiect si sa inchida spatiul. Inainte de a lua o decizie, analizeaza cu mare atentie avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.

Foisoarele de gradina inchise ofera o protectie ridicata impotriva ploilor, vantului si a altor conditii meteorologice nefavorabile. Mai mult decat atat, pot oferi intimitatea necesara pentru diverse petreceri, activitati de relaxare sau chiar cine romantice. De cealalta parte, aceste foisoare pot fi mai costisitoare, constructia lor dureaza mai mult, iar in sezonul cald pot avea probleme cu circulatia aerului (altfel spus, vara s-ar putea sa nu poti sta prea mult in foisor, mai ales daca este amplasat intr-o zona cu mult soare).

Foisoarele de gradina deschise ofera senzatia unui spatiu mai mare si permit luminii naturale sa patrunda liber. Ventilatia este imbunatatita, lucru ce poate fi reconfortant in zilele caniculare de vara, iar in ceea ce priveste costurile de constructie, astfel de foisoare pot fi mai ieftine pentru ca implica mai putine materiale. In acelasi timp, insa, trebuie sa te gandesti ca foisoarele deschise nu pot fi folosite in sezoanele cu conditii meteorologice nefavorabile si nu iti ofera prea multa intimitate.

Aceasta alegere depinde mai mult de preferintele personale, de bugetul pe care l-ai alocat, dar si de activitatile pe care planuiesti sa le faci in acest spatiu.

Foisoare de gradina inchise sau deschise – avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Fotografie de Mick Haupt pe Unsplash.com 

Foisoare de gradina inchise sau deschise – avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni

Fotografie de Bryan Agua pe Unsplash.com 

2.2. Constructia unui foisor – lemn, caramida sau metal?

Constructia unui foisor – lemn, caramida sau metal?

Fotografie de Chelaxy Designs pe Unsplash.com 

Daca ai cautat idei de foisoare de gradina, ai observat ca unele dintre ele sunt construite din lemn, altele din beton, caramizi sau chiar pe structura de metal. Este important sa stabilesti din start ce materiale vei folosi in constructia foisorului si sa gasesti un furnizor de materiale de calitate. 

Lemnul este de multe ori varianta cea mai buna pentru ca este un material durabil si usor de prelucrat, insa un foisor din lemn necesita si o intretinere regulata si diverse tratamente impotriva putregaiului si a daunatorilor. Foisoarele din caramida sau piatra sunt rezistente la intemperii si se integreaza bine intr-un peisaj natural, insa constructia se poate intinde pe o durata mai mare de timp si poate fi destul de costisitoare. Foisoarele cu structura de metal confera un aspect modern si elegant, rezista cu succes in orice conditii nefavorabile de mediu si necesita o intretinere minima in comparatie cu lemnul. Trebuie totusi sa tii cont de faptul ca, in anumite medii sau conditii climatice, metalul poate fi predispus la coroziune. 

2.3. Foisoare de gradina moderne sau rustice – ce alegi?

Foisoare de gradina moderne sau rustice – ce alegi?

Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com 

Foisoarele moderne de gradina sunt la moda in ultima vreme, dar asta nu inseamna ca nu poti construi unul rustic, mai ales daca gradina este amenajata intr-un astfel de stil. Cauta modele de foisor de curte construite in diverse stiluri, gaseste-l pe cel care se potriveste cel mai bine si alege materialele de care ai nevoie. In cazul unui foisor rustic, lemnul este cel mai bun material, in timp ce un foisor modern implica de multe ori folosirea pietrei naturale, a metalului sau a betonului in structura de rezistenta. 

Foisoare de gradina moderne sau rustice – ce alegi?

Fotografie de Matheus Bertelli pe Pexels.com 

3. Cum se construieste un foisor – etapele pe care trebuie sa le urmezi

Poti avea zeci de idei pentru foisorul din curte, dar daca nu faci un plan al constructiei, tot procesul va fi ingreunat. 

In continuare vom vorbi despre etapele pe care trebuie sa le urmezi in constructiile de foisoare de gradina.

3.1. Construirea unui foisor, pas cu pas – de ce unelte si scule ai nevoie?

Construirea unui foisor de gradina implica folosirea unor unelte si scule esentiale. Fara acestea, nu poti duce la final niciun proiect de acest tip. Asa ca, asigura-te ca ai tot ce trebuie la indemana pentru a termina cat mai repede constructia foisorului. In etapa de planificare si masurare, vei avea nevoie de rulete si telemetre pentru o masurare cat mai precisa a spatiului (ruleta o vei folosi si la urmatorii pasi in care va trebui sa masori materialele cu care lucrezi). 

Aparat pentru masurat distanta Total, interval de masurare 0.05 - 60m, impermeabil, IP57

Detalii aici

In faza de taiere si prelucrare a materialelor, iti va fi utila o trusa de scule clasica, dar si alte unelte, in functie de materialele folosite. Pentru prelucrarea lemnului poti folosi fierastraie electrice, in timp ce pentru metal vei avea nevoie de polizoare unghiulare si aparate de sudura (daca nu te pricepi sa umbli cu astfel de echipamente, poti chema in ajutor un mester). 

Fierastrau circular de mana TOTAL Industrial 185mm - 1400W

Detalii aici

Aparat de sudura WOLFSON® ATX-270, MMA 120A, afisaj electronic LCD, Invertor tehnologie inalta

Detalii aici

In etapa de ridicare a structurii de rezistenta sau de constructie a acoperisului, iti vor fi utile surubelnite, ciocane, bormasini si motoburghie – scule folosite pentru lucrarile de sapare a pamantului, daca ai nevoie de fundatie adanca pentru foisor. In ultima etapa, cea de finisare, va trebui sa cumperi tot felul de pensule pentru aplicarea lacului sau a vopselei sau smirghel pentru netezirea suprafetelor. 

Masina de gaurit cu percutie TOTAL Industrial 2700rpm - 1010W

Detalii aici

Motoburghiu foreza de pamant WOLFSON® STB-520, 1470W, 3 burghie incluse (100, 150 si 200mm)

Detalii aici

Bineinteles, pe tot parcursul lucrarilor, nu trebuie sa iti lipseasca echipamentele de protectie, de la bocancii la casca, manusi sau ochelari. Cu siguranta nu iti doresti sa ai parte de accidente in timpul constructiei foisorului. 

3.2. Constructia foisorului din gradina – pregatirea terenului

Amenajarile de foisoare in gradina incep de fiecare data cu o pregatire atenta a terenului. Vorbim in mod special de smulgerea buruienilor si de nivelarea terenului pentru o fundatie cat mai uniforma si stabila. Sapa santurile sau gropile pentru fundatie conform dimensiunilor specificate in schita foisorului si instaleaza sisteme de drenaj daca este necesar (in special in zonele in care acumularea de apa este frecventa). Desi nu pare, pregatirea terenului pentru realizarea fundatiei este unul dintre cele mai importante etape – este suficienta o singura eroare de masuratoare in aceasta etapa pentru a da peste cap intregul plan. Asa ca, ai grija cum masori si verifica de mai multe ori schita foisorului pentru a te asigura ca marcajele sunt la locul lor.

3.3. Constructia unui foisor – fundatia si structura de sustinere

Constructia unui foisor – fundatia si structura de sustinere

Fotografie de Greyson Joralemon pe Unsplash.com 

Daca alegi o fundatie din beton, tot ce trebuie sa faci este sa torni betonul in santurile sau gropile sapate anterior si sa nivelezi uniform. Tot timpul trebuie sa te asiguri ca fundatia este solida si compacta pentru a sustine structura de rezistenta a foisorului. Daca alegi un alt tip de fundatie, cum ar fi grinzile de lemn sau suporturile metalice, trebuie sa le instalezi corect si sa verifici daca sunt bine ancorate in sol. 

Pentru structura de rezistenta poti folosi tot lemn, metal sau alte materiale, atata timp cat acestea sunt rezistente la intemperii si daunatori. Construieste structura de sustinere conform planurilor stabilite, de la elementele de baza, cum ar fi stalpii verticali si traversele orizontale. Foloseste suruburi, cuie sau alte elemente pentru a fixa componentele structurii si verifica daca toate partile sunt perfect aliniate. Stabilitatea foisorului depinde de toate aceste elemente si de cat de bine le asamblezi impreuna. Daca vorbim de un foisor inchis, lucrurile sunt mult mai complexe pentru ca trebuie sa montezi si sticla (daca vorbim de un foisor inchis integral cu sticla) sau chiar sa construiesti pereti, exact ca la o locuinta. Intr-o astfel de situatie, poate ar fi bine sa vorbesti cu un specialist si o echipa de muncitori pentru ca de unul singur s-ar putea sa fie cam dificil sa duci acest proiect la bun final.

3.4. Acoperisul unui foisor de gradina – cum il construiesti?

Acoperisul unui foisor de gradina – cum il construiesti?

Fotografie de Mark Stebnicki pe Pexels.com 

Constructia acoperisului pentru foisor incepe de la grinzi – trebuie sa te asiguri ca acestea sunt suficient de puternice pentru a sustine greutatea acoperisului, dar si pentru a face fata conditiilor meteorologice locale. Fixeaza grinzile in partea de sus a structurii foisorului si asigura-te ca sunt aliniate corect si uniform. Alege materialul din care va fi realizat acoperisul (pot fi placi de lemn, tigla, tabla ondulata etc.) si monteaza-le pe suprafata grinzilor, conform recomandarilor producatorului. Asigura-te ca acoperisul este bine pozitionat si verifica daca exista scurgeri de apa. Constructia acoperisului necesita o atentie deosebita la detalii – cu siguranta nu iti doresti sa ploua in interiorul foisorului, nu?

Daca ai terminat si cu acoperisul, poti trece la montarea podelei care, de cele mai multe ori, este din lemn, beton sau gresie. In functie de cat de drept este terenul, s-ar putea sa fii nevoit sa torni o sapa. Aceasta va fi supusa unui trafic destul de mare, deci trebuie sa fie rezistenta. Daca ai dubii si nu stii ce solutie sa alegi pentru podeaua foisorului tau, consulta un specialist. 

3.5. Amenajarea foisorului din gradina – finisarea si decorarea

Amenajarea foisorului din gradina – finisarea si decorarea

Fotografie de Peter Goldberg pe Pexels.com 

Construirea foisorului de gradina este un proiect ce se incheie cu finisajele si lucrarile de decor. Acum este momentul sa pui in practica ideile de amenajare ale foisorului, sa alegi o canapea confortabila, o masa, poate chiar si un bar in jurul caruia sa iti strangi prietenii si familia. Luminile ambientale si cateva elemente de decor vor ajuta la personalizarea acestui spatiu si transformarea lui intr-o oaza de intimitate, relaxare si liniste. Toate ideile de foisor cozy vor prinde contur in aceasta etapa. La final, te poti bucura de prima ta bautura savurata in acest spatiu, intr-o atmosfera de vis, in propria ta gradina.

In concluzie, foisoarele de gradina si modelele de casute din lemn ascunse intr-un colt al gradinii se pot transforma intr-o realitate pe care sa o traiesti in fiecare zi. Ai nevoie de sculele necesare, de un plan bine pus la punct, de un buget realist si de multa motivatie si putere de munca pentru a duce la bun final acest proiect si pentru a trece peste orice obstacol care ar putea sa apara. Daca urmezi sfaturile de mai sus, vei vedea ca foisorul tau se va ridica treptat si va lua conturul unui spatiu la care poate visezi de mult. Trebuie sa ai curaj sa demarezi un astfel de proiect si de ce nu, sa apelezi si la ajutor specializat atunci cand nu gasesti solutiile potrivite. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *