Drujba electrica sau cea pe benzina? O intrebare pe care multe persoane si-o adreseaza inainte de a face o achizitie. Ambele variante pot fi gasite pe piata, alaturi de drujbele cu acumulator. Exista numeroase avantaje, dar si dezavantaje pentru ambele variante, insa, inainte de a lua orice decizie, este recomandat sa fii cat mai bine informat pentru a putea lua o decizie inteligenta.
Gasirea unei drujbe potrivite nevoilor tale nu este o sarcina usoara, astfel ca, randurile urmatoare ar trebui sa iti aduca mai multa claritate in legatura cu acest subiect.1. Drujba electrica sau pe benzina: informatii introductive
Drujba este unul dintre cele mai utile instrumente, fiind extrem de versatila si portabila. Daca lucrezi cu lemnul, vei avea nevoie de un produs de calitate. Drujbele sunt utilizate de majoritatea gospodarilor si vin intr-o varietate de marimi si forme. Cu toate acestea, principala diferenta intre ele apare atunci cand vine vorba de motorul lor: exista, asadar, drujbe pe benzina si drujbe electrice. Un alt element important este lungimea lamei.
2. Drujba electrica vs drujba pe benzina: ce trebuie sa stii despre cele doua pentru a putea lua o decizie
Principala caracteristica a drujbei pe benzina este, evident, determinata de modul in care este alimentata. Aceasta va fi alimentata cu benzina provenita dintr-un rezervor care este localizat chiar langa motor. Rezervorul va veni, de obicei, cu o capacitate de 0.26-0.56 de litri. Perioada de functionare a acestei drujbe difera in functie de ce sarcini are de indeplinit, de cat de eficient este consumat combustibilul, precum si de capacitatea cilindrica dar si de puterea pe care o detine motorul. In general, insa, o drujba pe benzina, care dispune de o lama de 40-45cm, va avea o durata de functionare de 15-20 de minute. Acest lucru este valabil pentru o sarcina moderata.
Ce trebuie sa stii este ca drujbele pe benzina vor avea nevoie de o intretinere mai complexa decat cele electrice. Acest lucru se datoreaza faptului ca rumegusul se va amesteca, de obicei, cu uleiul care are sarcina de a lubrifia lantul. Astfel, va trebui sa deschizi capacul pentru a curata acea zona unde s-a acumulat mai multa mizerie. Mai mult decat atat, filtrele de aer se vor infunda daca vei folosi aparatul intr-o zona unde este o cantitate semnificativa de praf.
Un avantaj fata de drujba electrica este ca la aceleasi dimensiuni si la aceeasi greutate, o drujba pe benzina va fi mai puternica. O drujba electrica s-ar putea sa aiba dificultati daca vei dori sa tai prin 30 de cm de lemn dur. Daca vrei sa dai jos copaci sau sa tai busteni grosi, atunci cea mai buna alegere va fi o drujba pe benzina.
Daca ai sarcini mai usoare de indeplinit si vrei un aparat care face mai putin zgomot, atunci, cu siguranta, drujba electrica este pentru tine. Drujba electrica nu are nevoie de o intretinere la fel de laborioasa ca cea pe benzina, deci vei depune mult mai putin efort in acest sens. De asemenea, va fi mai usor de utilizat pentru incepatori decat cea pe benzina, care are un motor termic.
La drujba cu benzina va trebui sa stii sa amesteci in mod corect benzina si uleiul (sa respecti proportiile) astfel incat sa fie bine lubrifiat combustibilul.
Dezavantajul la drujba electrica cu cablu este ca daca te vei indeparta de sursa de curent, nu vei mai putea sa o folosesti. Poti opta, in acest caz, pentru drujba cu acumulator. Ea va fi mai scumpa si, evident, mai grea decat cea electrica cu cablu, dar vei avea avantajul ca vei putea merge oriunde cu ea. Sigur ca exista o limita de functionare adusa de baterii, dar, in cele mai multe cazuri, vei avea asigurate macar 30 de minute de munca neintrerupta. Ai mereu varianta de a lua un acumulator de rezerva si de a-l inlocui pe cel principal daca bateriile se vor consuma pana sa apuci sa termini treaba.
Asadar, cand vine vorba de drujbe pe care le poti folosi in gradina sau la ferma, atat cea pe benzina, cat si cea electrica pot fi extrem de utile. Totul depinde de circumstantele in care urmeaza sa le folosesti. Inainte de a lua o decizie, gandeste-te ce fel de lucrari vei face pentru a sti ce sa alegi.
Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com