Dezinfectarea solului in gradina de legume - cand se face, reguli si etape

Dezinfectarea solului in gradina de legume – cand se face, reguli si etape

Scris de
ardei gras galben

Imagine de Dan Cristian Pădureț pe Unsplash.com

Cresterea unor culturi de legume sanatoase reprezinta o prioritate pentru orice gospodar care are la dispozitie o gradina sau un solar. Pentru a obtine roade de care sa fii mandru si pe care sa le poti utliza pentru consum propriu sau chiar sa le vinzi, este necesar sa respecti o multime de reguli atunci cand vine vorba despre culturile tale.

De la plantarea corecta, pana la intretinerea si culegerea roadelor, fiecare etapa a procesului are un rol foarte important. Printre cele mai cruciale este, insa, dezinfectarea solului. Aceasta presupune actiuni precum pregatirea solului in solar pentru dezinfectare, alegerea solutiilor corecte si a perioadelor in care ele sa fie aplicate.

Pentru a putea sa stii cum sa faci dezinfectia solului in solarii si in gradini, trebuie sa ai cateva cunostinte teoretice si abilitati practice, dar si sa dispui de unelte de gradina si alte echipamente potrivite. In continuare, poti afla cele mai importante informatii despre ce presupune dezinfectarea solariilor de legume.

1. Dezinfectarea solului in gradina de legume – ce inseamna si cand este necesara

Dezinfectarea solului in solar sau in gradina de legume este o practica esentiala in vederea mentinerii sanatatii plantelor si a prevenirii aparitiei bolilor si a daunatorilor. Dezinfectarea solarului si a gradinii implica eliminarea microorganismelor patogene, dar si a altor organisme care ar putea sa afecteze negativ recoltele. Pentru o intelegere mai buna a conceptului, iti vom prezenta in detaliu ce inseamna dezinfectarea solului.

Ce inseamna dezinfectarea solului?

Dezinfectarea solului reprezinta un proces de curatare si de sterilizare a mediului in care se cresc plantele, cu scopul de a elimina organismele daunatoare. Acestea pot fi reprezentate de bacterii, fungi, nematozi si alti agenti patogeni. Acest proces poate fi realizat folosind metode variate, de la ardere si solarizare, pana la folosirea substantelor chimice.

Dezinfectare sol in solarii – principalele pericole pentru legume

Legumele din gradina si din solar sunt susceptibile in fata diverselor boli si infestari daunatoare, care pot sa compromita recoltele si calitatea produselor. Printre cele mai comune pericle sunt:

  • Bolile fungice – mucegaiul, rugina si putrezirea radiculara pot sa afecteze radacinile, dar si frunzele plantelor. Acestea ajung, astfel, sa se usuce si sa moara.
  • Nematozii – acestia sunt organisme parazitare care isi duc existenta in interiorul solului si se hranesc cu radacinile plantelor, provocand slabirea si necroza lor.
  • Bacterii si virusuri – acestea pot sa cauzeze boli variate plantelor, afectandu-le cresterea, dezvoltarea si productia de legume si fructe.

Pentru a combate aceste probleme si pentru a preveni efectele lor grave, cea mai buna optiune este dezinfectia solarului. Aceleasi amenintari exista si in gradini, astfel ca este necesara si dezinfectarea solului in gradina. 

rosii gognele si coapte

Imagine de Dan Gold pe Unsplash.com

Cand se dezinfecteaza solul?

Momentul potrivit pentru dezinfectarea solului poate varia in functie de factori precum istoricul de boala al solului, tipul de culturi si practicile agricole specifice. Cu toate acestea, pot fi identificate unele situatii comune in care dezinfectarea este necesara, astfel:

  • Dupa recoltare – dupa ce a fost recoltata cultura anterioara, se recomanda sa se efectueze o dezinfectare a solului din solar sau gradina pentru a elimina eventualii factori patogeni si daunatori ramasi in sol.
  • Inainte de a planta culturi sensibile – daca urmeaza sa plantezi o cultura sensibila sau o planta predispusa la boli sau infestari, este indicat sa dezinfectezi solul in prealabil, pentru a preveni problemele ulterioare.
  • In cazul unor infectari recurente – daca ai avut probleme in trecut cu boli sau cu daunatori la nivelul solului din gradina sau solar, este important sa efectuezi dezinfectarea in mod periodic, pentru a pastra sanatatea solului si a plantelor.

Dezinfectarea solului in gradina si solar este, deci, o practica esentiala pentru a pastra caracterul sanatos al solului, dar si al plantelor. Doar in astfel de conditii, poti sa beneficiezi de recolte bogate si sanatoase. Prin eliminarea patogenilor si a altor organisme daunatoare din sol, se reduc riscurile de aparitie a bolilor si se asigura un mediu optim de dezvoltare a plantelor.

2. Dezinfectarea solului bio – perioade de dezinfectie in solar si tipuri de dezinfectanti

Daca vrei sa afli cu ce se dezinfecteaza solarul, trebuie sa stii ca exista mai multe variante de substante specifice. Poti folosi atat substante chimice traditionale, cat si solutii pentru dezinfectarea solului considerate biologice. Sunt recomandate solutii biologice, pentru ca acestea nu sunt agresive si nu risca sa contamineze recoltele. Iata care sunt toate avantajele oferite de dezinfectantii ecologici:

  1. Protejeaza sanatatea plantelor – conteaza cu ce se dezinfecteaza solul din solar, deoarece folosirea unor substante chimice agresive poate sa cauzeze alte probleme recoltelor, desi le scapa de agentii patogeni. Dezinfectantii biologici sunt formule care folosesc ingrediente naturale si organice, fara substante chimice agresive. 

Acesti dezinfectanti actioneaza eficient contra patogenilor si a daunatorilor, in timp ce respecta integritatea plantelor si a solului. Utilizarea lor promoveaza o crestere sanatoasa a plantelor si reduce riscul de imbolnavire si infestare. 

  1. Asigura protectia mediului inconjurator – trebuie sa stii cu ce se dezinfecteaza solul in mod corect si pentru a evita efectele nocive asupra mediului inconjurator. Dezinfectantii biologici au caracter ecologic. Ei nu contin substante poluante care sa afecteze solul, apa subterana sau vietatile din zona.
  1. Garanteaza respectarea ciclului biologic al solului – dezinfectantii biologici nu distrug microorganismele benefice din sol, ci incurajeaza dezvoltarea lor. Prin eliminarea exclusiva a patogenilor si a daunatorilor, dezinfectantii permit mentinerea echilibrului biologic din sol si sustin ciclul firesc, natural, de nutritie si de regenerare a acestuia.
  1. Protejeaza siguranta oamenilor si a animalelor – dezinfectantii biologici sunt mai siguri pentru utilizatorii umani si animalele domestice. Ei nu contin substante iritante sau toxice, care sa afecteze sanatatea umana sau animala.
  1. Impiedica dezvoltarea rezistentei antimicrobiene – dezinfectantii bio pot sa contribuie la prevenirea dezvoltarii rezistentei antimicrobiene in mediul agricol. Datorita naturii lor complexe si diversitatii ingredientelor active, acesti dezinfectanti pot sa actioneze impotriva unui spectru foarte larg de daunatori, reducand riscul de rezistenta la substantele active.
rosii cherry

Imagine de Priscilla Du Preez 🇨🇦 pe Unsplash.com

Cand se dezinfecteaza solul?

Nu este important doar cu ce se dezinfecteaza pamantul, ci si perioada aleasa pentru aplicarea substantelor folosite pentru tratarea culturilor. Este important sa respecti perioadele recomandate de catre experti, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Dezinfectarea solului primavara – inainte de plantarea culturilor de primavara, este recomandat sa se efectueze o dezinfectare a solului pentru a elimina agentii patogeni si orice fel de daunatori ramasi in pamant din sezonul anterior. Asta va pregati solul pentru noile culturi.

Dezinfectarea solului toamna – o dezinfectare de solar toamna, dupa recoltarea culturilor din acest anotimp, este una dintre principalele lucrari de toamna care preocupa agricultorii si gospodarii. Procesul desfasurat in lunile de toamna ajuta la curatarea si pregatirea solului pentru iarna si pentru culturile din sezonul urmator.

Tipuri de dezinfectanti biologici

Exista mai multe tipuri de dezinfectanti biologici care pot fi folositi la dezinfectarea solului in maniera ecologica. Iata care sunt principalele optiuni:

  • Compost organic – este un excelent dezinfectant, care se poate folosi pentru imbunatatirea sanatatii solului si stimularea cresterii plantelor. Adaugarea compostului in sol furnizeaza nutrienti esentiali si imbunatateste structura pamantului, in timp ce suprima cresterea patogenilor si a daunatorilor.
  • Plante – unele plante, precum galbenelele, musetelul si usturoiul au proprietati biocide si pot fi cultivate cu scopul de a dezinfecta solul in mod natural. Aceste plante elibereaza substante chimice in sol, care inhiba cresterea patogenilor si a daunatorilor si pot contribui la pastrarea echilibrului ecologic al solului.
  • Microorganisme benefice – adaugarea de microorganisme precum bacteriile bune si fungii simbiotici poate sa ajute la combaterea agentilor patogeni si la imbunatatirea sanatatii solului. Unele produse comerciale contin amestecuri speciale de bacterii si fungi benefici, care pot fi aplicate in sol pentru stimularea activitatii biologice si suprimarea patogenilor.
  • Mulci natural – utilizarea de mulci natural, cum ar fi paiele, frunzele sau rumegusul poate sa ofere un mediu protector pentru sol si plante si poate scadea riscul aparitiei daunatorilor. Mulciul natural ajuta la pastrarea umiditatii si temperaturii optime din sol, promovand dezvoltarea microorganismelor benefice si stoparea cresterii buruienilor si a altor plante invazive. 

Dezinfectarea solului in mod biologic ofera, deci, o multime de variante de substante si elemente care pot fi utilizate. Exista, insa, reguli si etape care trebuie respectate pentru ca dezinfectarea sa aiba succes. In continuare, poti afla care sunt toti pasii procesului si ce unelte sunt necesare.

3. Dezinfectare solar – reguli si etape de urmat pentru dezinfectia solului

Dezinfectia solului din gradina si din solar presupune respectarea unor pasi, iar primul care trebuie efectuat este cel al pregatirii solului.

Pregatirea solului pentru dezinfectare

Pregatirea este foarte importanta, pentru ca ea pune bazele unui proces eficace. In aceasta faza a dezinfectarii trebuie sa faci urmatoarele lucruri:

  • Elimina resturile vegetale – inainte de a incepe dezinfectarea, indeparteaza resturile vegetale si buruienile din solar sau gradina. Acestea ar putea sa gazduiasca agenti patogeni si daunatori si ar putea compromite eficacitatea dezinfectarii.
  • Pastreaza solul umed – solul ar trebui sa fie usor umed inainte de dezinfectare, pentru a asigura o distributie uniforma a dezinfectantului. Evita solul prea umed, deoarece acest lucru poate sa dilueze dezinfectantul si poate reduce eficacitatea acestuia.
  • Aeriseste solul – utilizeaza unelte de gradinarit, precum motosape si motocultoare, pentru a aerisi solul inainte de dezinfectare. Acest lucru ajuta la imbunatatirea circulatiei aerului si a drenajului si la eliminarea compactarii solului.
Motosapa pe benzina Wolfson Imperio, 7CP, 212cc, latime de lucru 80cm, cu roti de transport, plug si rarita

Motosapa pe benzina Wolfson Imperio, 7CP, 212cc, latime de lucru 80cm, cu roti de transport, plug si rarita – detalii aici

De ce scule ai nevoie pentru dezinfectarea propriu-zisa a solului?

Dupa pregatire, urmeaza etapele propriu-zise ale dezinfectarii, insa este necesar sa stii ce alte scule iti trebuie, in afara de motosape si motocultoare. Iata care sunt uneltele esentiale:

  • Atomizoarele – sunt instrumente esentiale pentru aplicarea uniforma a dezinfectantului pe suprafata solului. Foloseste atomizoare calitative, curate si functionale pentru aplicarea substantelor.
Atomizor BLADE GS-14L, pompa booster - 2.9 CP, motor 2T, 14L

Atomizor BLADE GS-14L, pompa booster – 2.9 CP, motor 2T, 14L – detalii aici

  • Pompe de stropit – pentru solariile si gradinile mai mari, se folosesc pompe de stropit (vermorele) care pot fi mai eficiente in aplicarea dezinfectantului. Asigura-te ca pompele de stropit sunt reglate corect, pentru a asigura distributia uniforma a dezinfectantului. 
Pompa de stropit Gospodarul Profesionist - capacitate 16L, cu baterie

Pompa de stropit Gospodarul Profesionist – capacitate 16L, cu baterie – detalii aici

  • Pompe de apa – asigura-te ca ai acces la o sursa stabila de apa in timpul dezinfectarii, prin intermediul unei pompe de apa, pentru a dilua substantele folosite, daca este nevoie, sau pentru a curata echipamentul dupa utilizare.
  • Furtun de gradina – un furtun de gradina este util pentru a furniza apa in timpul dezinfectarii sau pentru a spala echipamentul dupa folosire.

Urmatoarele etape ale dezinfectarii solului

Dupa ce ai pregatit pamantul si ai adunat uneltele necesare, poti incepe procesul de dezinfectare urmand urmatoarele etape:

  1. Aplicarea dezinfectantului – utilizeaza atomizoarele, pompele de stropit sau vermorele pentru a aplica dezinfectantul pe suprafata solului. Asigura-te ca acoperi intreaga zona in mod uniform.
  1. Insereaza dezinfectantul in sol – utilizeaza unelte de gradinarit, cum ar fi motosapele sau motocultoarele, pentru a insera dezinfectantul in sol. Asigura-te ca amestecul este distribuit uniform si ca dezinfectantul patrunde in stratul superior al solului.
  1. Lasa solul sa se usuce – dupa ce dezinfectantul a ajuns in pamant, acesta trebuie lasat sa se usuce in mod natural. Evita irigarea excesiva, pentru ca dezinfectantul sa nu se dilueze.

Nu exista termene fixe de uscare a solului. Acest proces depinde de conditiile de temperatura si umiditate, precum si de particularitatile substantelor utilizate. 

Curatarea si intretinerea uneltelor dupa dezinfectare

Dupa ce ai terminat dezinfectarea, este important sa cureti si sa intretii corect uneltele pentru a le pastra functionale si pentru a preveni contaminarile ulterioare. Iata de ce sfaturi sa tii cont:

  1. Spala uneltele – curata foarte bine atomizoarele, pompele de stropit si orice alt element utilizat, cu apa si sapun. Astfel, poti elimina reziduurile de dezinfectant si poti preveni coroziunea.
  1. Usuca uneltele – dupa spalare, lasa uneltele sa se usuce complet, inainte de a le depozita, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului sau a altor microorganisme.
  1. Depozitarea corespunzatoare – depoziteaza uneltele in locuri uscate si aerisite, departe de umiditate. 

Daca ai de gand sa faci dezinfectarea pamantului pentru rasaduri in solar sau in gradina, pe Atomico.ro gasesti ustensilele necesare pentru a administra solutiile necesare. De asemenea, iti oferim si alte ustensile foarte utile pentru proiectele tale din gospodarie. Acceseaza site-ul si alege din gama noastra variantele de care ai nevoie.

In conluzie, dezinfectarea terenului toamna sau primavara reprezinta un proces foarte important, daca vrei ca plantele din gradina sau solarul tau sa se dezvolte in mod sanatos. Respecta regulile si etapele prezentate si utlizeaza ustensile si solutii de calitate, pentru a obtine recolte aspectuoase si gustoase!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *