Deszapezirea - cum sa iti cureti curtea in sezonul rece

Deszapezirea – cum sa iti cureti curtea in sezonul rece

Scris de
Deszapezirea - cum sa iti cureti curtea in sezonul rece

Cand vine iarna, autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru efectuarea deszapezirii in Romania. E nevoie ca si tu sa te asiguri ca ai lucrurile necesare pentru curatarea curtii si a casei. Mai ales in cazul zapezii acumulate pe acoperis, e nevoie sa actionezi cat mai repede, pentru a nu te pune in pericol pe tine si familia ta. 

Deszapezirea poate fi complicata, chiar periculoasa. Fie ca e vorba de acoperis, potecile pentru plimbare, de locul pe unde iesi cu masina sau de gazon, poti sa deszapezesti suprafetele din curtea ta prin cateva metode eficiente.

1. Deszapezirea curtii – cum alegi lopata potrivita

Pentru a indeparta zapada cu succes, incepe mai intai prin a determina tipul de zapada cu care ai de-a face. Ai observat deja, cand ai incercat in copilarie sa faci bulgari sau oameni de zapada, ca uneori e mai usor, alteori mai greu sa o modelezi in formele dorite. 

Intelegand tipul de precipitatii din zona in care locuiesti, iti e mai usor sa alegi lopeti si spargatoare de gheata potrivite pentru a indeplini rapid si eficient ce ai de facut.

Diferente intre lopetile pentru zapada

Lopetile standard

Lopetile standard au manerul drept, de aluminiu si o parte lata care colecteaza zapada. Pentru ca au manerul lung si rezistent, e usor sa cureti orice tip de zapada, indiferent ca e mai uscata sau umezita. La capat, lopata are o fasie de metal care are rolul de a indeparta gheata si poleiul, fara sa deterioreze suprafetele. 

Dezavantajul consta in faptul ca nu este suficient de mica pentru a incapea in spatiile restranse si nu are caracteristici care previn accidentarile.

Lopetile ergonomice

Lopetile ergonomice sunt create special pentru a preveni accidentarile coloanei vertebrale. Manerul e curbat, pentru ca presiunea asupra corpului sa fie mai redusa. Aceste unelte sunt facute din aluminiu, asa ca au greutate scazuta si au lopata mai mica, ca sa nu ridici prea multa greutate deodata. 

Unul dintre principalele avantaje este faptul ca nu mai trebuie sa te apleci sau sa te intinzi asa de mult. Mentine-ti spatele drept cat mai mult cu putinta, pentru ca accidentarile au loc mai ales din cauza unei pozitii gresite a corpului.

Mai exista si lopeti cu maner detasabil, al caror avantaj este ca poti sa schimbi manerul cu unul special care iti permite sa ridici greutati mai mari mai usor.

2. Ce freze de zapada sa alegi pentru deszapezirea curtii?

Frezele de zapada sunt potrivite mai ales pentru spatiile largi si pentru zone cu ninsori dese, pentru ca elimina rapid cantitati mari si sunt convenabile ca pret. De aceea, aceasta solutie este folosita mai ales pentru deszapezirea trotuarelor, a aleilor sau a gazonului. La Atomico.ro gasesti o multime de variante din care poti alege. Pe langa freze gasesti si masini de maturat de calitate.

Cele doua tipuri principale sunt frezele de zapada cu gaz sau electrice. Cele electrice nu sunt asa de puternice ca celelalte, de aceea sunt indicate pentru spatii mai mici. Poti opta pentru o freza de zapada cu gaz daca ai de curatat o suprafata mare de gazon sau poteci.

O caracteristica de luat in considerare a acestor utilaje este latimea acestora, un indicator al puterii de curatare rapida, in afara de motorul puternic. Atentie, insa, sa nu cumperi un model prea mare, pe care nu ai unde sa il depozitezi.

Unele modele au functionalitati speciale precum:

  • lame pentru indepartarea ghetii;
  • lampi pentru curatare pe intuneric;
  • mai multe viteze;
  • manere incalzite.

3. Alte metode de deszapezire

Exista si variante neobisnuite pentru indeparta cu succes zapada. 

  • Maturile

Cand nu au cazut prea multe precipitatii, poti folosi inclusiv maturile pentru o curatare rapida si fara complicatii. Acestea pot fi folosite impreuna cu lopetile pentru deszapezirea acoperisului, unde e mai greu sa apelezi la utilaje.

  • Suflantele de frunze

Tot pentru cantitati mici de zapada, poate fi folosit o suflanta de frunze. Totusi, daca apelezi la aceasta solutie exista riscul ca zapada sa se depuna imediat in alte locuri sau sa se ridice in aer. In plus, e periculos sa folosesti suflantele care trebuie racordate prin cablu la prize.

  • Sarea sau antiderapantul

Sarea sau produsele pentru deszapezire sunt utile pentru curatarea unei alei pe unde iesi cu masina. Totusi, tine minte ca sarea provoaca rugina pe caroseria masinilor. De asemenea, compusii chimici din antiderapant pot sa contamineze apa sau sa dauneze naturii.

Deszapezirea e o responsabilitate din sezonul rece care trebuie tratata cu seriozitate, pentru ca implica riscuri din mai multe puncte de vedere. Alegand uneltele si modalitatile potrivite de deszapezire, poti sa ai o curte curata cu succes.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *