Defectiuni ale generatorului electric - din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Defectiuni ale generatorului electric – din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Scris de
Defectiuni ale generatorului electric - din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Generatoarele electrice sunt accesorii importante intr-o gospodarie. Ele te pot scoate foarte usor din incurcatura atunci cand exista o pana de curent sau cand, pur si simplu, ai nevoie de curent electric intr-un loc de unde este foarte greu sa ajung la o priza, de exemplu, in gradina. Totusi, este posibil ca, la un moment dat, sa nu mai dea randament asa cum ar trebui. De aceea, ar trebui sa il verifici regulat, ca sa te asiguri ca va functiona corespunzator oricand ai nevoie de el. 

Odata ce vei stii la ce sa te astepti, vei putea sa gestionezi mai usor defectiunile generatorului electric. 

1. De ce se opreste generatorul electric

Generatorul electric se poate opri din mai multe motive. Totusi, inainte sa incepi sa cauti o problema mai complicata, ar trebui sa verifici cateva lucruri simple si de baza. Iata care ar putea fi motivele:

  • probleme cu bujiile – Ele reprezinta componente importante ale generatorului. Prin urmare, daca au probleme, aparatul ar putea sa se opreasca brusc dupa ce auzi un bocnet. Uneori, bujiile trebuie curatate sau chiar inlocuite;
  • supraincarcare – Atunci cand generatoarele sunt supraincarcate, ele pot fi programate sa se opreasca automat. In aceasta situatie, poti incerca, pur si simplu, sa il repornesti dupa cateva minute;
  • lipsa de ulei Ca orice alta masinarie, generatorul are nevoie de ulei pentru a functiona. In cazul in care se opreste, este posibil sa nu mai aiba suficient lichid de acest tip pentru a functiona. In acest caz, tot ce trebuie sa faci este sa ii completezi cantitatea. Unele modele de generatoare au integrata o alerta speciala pentru a anunta cand este nevoie sa se faca reumplerea;
  • lipsa de combustibil – Exista modele de generatoare pe benzina, dar si de tip diesel, care, fireste, au nevoie de o anumita cantitate de combustibil pentru a functiona. Daca aparatul nu porneste, lipsa benzinei sau motorinei poate fi o una dintre cauze, trebuind doar sa se faca reumplerea sa pentru a solutiona problema. 

2. Probleme ale generatorului electric – Cele mai intalnite tipuri de defectiuni

Pentru a preveni defectarea generatorului electric, trebuie sa verifici si alte probleme. Daca ai verificat bujiile si cantitatea de combustibil si ai observat ca, in continuare, nu functioneaza corespunzator, atunci ar trebui sa verifici si alte lucruri.

2.1. Probleme cu bateria generatorului electric

De obicei, motivul pentru care bateria nu functioneaza cum trebuie este panoul electric este oprit. Din fericire pentru tine, poti rezolva aceasta problema verificand disjunctorul pentru a vedea care fanta a fost oprita. Dupa ce ai observat unde este problema, porneste-o, apoi asteapta sa vezi daca functioneaza si generatorul. 

Un alt motiv pentru care bateria nu functioneaza corespunzator ar putea fi conexiunile murdare, pe care, pur si simplu, trebuie sa le cureti de praf atunci cand aparatul nu mai este pornit, pentru a permite circulatia curentului atunci cand il repornesti. 

2.2. Cantitate insuficienta de ulei

Este foarte important ca generatorul electric sa aiba un nivel potrivit de ulei. De aceea, trebuie sa verifici in permanenta acest lucru inainte sa il folosesti. Daca nu are destul ulei, generatorul de curent ar putea avea de suferit, deoarece nu poate face posibila lubrifierea. De asemenea, trebuie sa verifici si consistenta uleiului. 

Daca acesta are o culoare inchisa si are o textura noroioasa, atunci trebuie neaparat schimbat. In cazul in care, observi o problema recurenta la acest capitol, poti inlocui vechiul motor cu unul mai performant, pe baza de benzina, cum ar fi modelul in 4 timpi Wolfson GTX-200, cu o putere de 7.5 CP.

Motor de uz general pe benzina WOLFSON GTX-200

Detalii aici

2.3. Filtru de aer murdar

Filtrul de aer are grija ca praful si alte deseuri sa nu intre in generator, ca sa nu intervina in functionarea lui corecta. Insa, el trebuie curatat o data la cateva luni. Daca sari peste acest pas, poti scurta considerabil durata de viata a generatorului electric. Daca filtrul este murdar pe ambele parti, poti sa il inlocuieste cu unul de aceleasi dimensiuni. 

2.4. Scurgeri ale lichidului de racire

Odata cu trecerea timpului, temperatura excesiva cauzata de un generator suprautilizat poate afecta furtunul prin care trece lichidul de racire, fiind predispus scurgerilor. De aceea, trebuie sa rezolvi aceasta problema cat mai rapid posibil. Din fericire, acest lucru se face usor. Ceea ce trebuie sa faci este sa verifici furtunul prin care trece lichidul de racire o data la cativa ani. Daca observi ca s-au deteriorat, nu ezita sa le inlocuiesti. Un alt mod prin care poti preveni deteriorarea lor, este sa schimbi lichidul de racire. 

Cu alte cuvinte, generatorul electric trebuie verificat permanent, ca sa ii mentii o durata de utilizare cat mai mare de viata. De cele mai multe ori, nu trebuie sa faci altceva decat sa il alimentezi cu ulei ori combustibili, sa il cureti sau sa inlocuiesti anumite piese. 

Sursa foto: Shutterstock.com 

44 comentarii

    1. Bună seara ați reușit să rezolvați problema și al meu face la fel?
      Mulțumesc frumos pentru ajutor

      1. Buna ziua,am un generator pe care scrie 2500w sarcina suportata,dp ce l pornesc și bag un flex de 550w in priza apuca sa l învârte un pic și se oprește,la fel cu un hidrofor 850w,,, la asta se oprește instant cine ar putea să mi de-a un sfat,de la ce ar putea fi??

        1. Buna ziua
          Pentru motoarele cu perii (carbuni) cand pornesc puterea absorbita este X3 puterea motorului respectiv.
          Cu toate astea flex-ul ar fi trebuit sa il duca teoretic.
          Va recomand sa il verifice un specialist.
          Multumim!

  1. Buna ziua,
    Am un generator Saeger 5500, diesel, i-am schimbat uleiul, curățat filtrul de ulei și acum scoate fum chiar și după funcționare prelungita și in același timp merge sacadat nu are un mers normal!
    Puteți va rog sa-mi dati un sfat?
    Va mulțumesc,
    Cu stima,
    Ion Dumitrescu

    1. daca merge sacadat si fumul este alb ai pb cu alimentarea.
      vezi filtrul de motorina pt ca se prea poate ca sa aibe condens mult in per de iarna si sa-ti umple filtrul de hartie cu apa. alege un alt tip de filtru doar mecanic. cei de la unix au un filtru de plastic (pe furtun) ceva tip / gen cum era filtrul pahar pe vremuri. se infunda cu mizerii si apa … il scoti si il suflii pe invers si e nou.
      spor

  2. Am un generator Gospodarul ProfesionalGP-2500 care a mers perfect timp de 2 ani.acum porneste dar trepideaza si incepe sa scoata fum.ce ar putea sa fie ars la el

    1. verifica-ti filtrul de combustibil si filtrul de aer.
      in principal trepidatiile apar in lipsa de carburant. pune un filtru mecanic la combustibil nu din cel de hartie.

  3. Am cumpărat un generator pe benzină de 2200 w ; l-am alimentat cu benzină , ulei și l-am pornit…dupa 2 h de funcționare în gol s-a oprit instantaneu ! Am incercat sa-l repornesc și abia după ce am curățat bujia ( era afumată ) l-am pornit .A doua zi am incercat sa-l pornesc și….pauza .De menționat că aparatul este nou luat de 2 zile de la Brico Depot…..nu se da certificat de garanție….

  4. Voltmetrul aparatului îmi arăta că încarcă….cand m-am dus la capătul cablului și am pus aparatul de măsură….pauza , zero…

  5. Bună seara, am un generator pornește ușor, funcționează dar nu mai produce curent, care este motivul, vă mulțumesc! 2

    1. verifica daca are avr… se pare ca s-a cam ratacit in spatiu. trebuie inlocuit avr-ul. gasesti pe net sau la revanzatorii de aparate similare.
      nota: nu pune avr compatibil, mai mic sau mai mare. riscul e mare

        1. Buna ziua
          AVR-ul sau stabilizatoarele de tensiune sunt necesare pentru echipamentele precum generatoarele deoarece mentin curentul electric furnizat in parametrii normali, fara fluctuatii pentru a asigura buna functionare a tuturor aparatelor ce depind de generator. Atunci cand apar fluctuatiile de energie, iar puterea oscileaza, pot aparea probleme in buna functionare a aparatelor conectate. Spre exemplu, electrocasnicele se pot arde, iar instalatia electrica poate avea de suferit daca generatorul este cuplat la aceasta.

          AVR-ul este o functie de baza a generatorului, iar in ziua de astazi, cu greu vei gasi modele care sa nu aiba aceasta componenta. Ea este esentiala pentru functionarea aparatului si pentru folosirea acestuia in siguranta, deoarece atunci cand apar fluctuatii de tensiune, pot aparea si accidente precum incendiile, nu numai defectarea aparatelor conectate la generator.

          1. Buna ziua,inteleg ca AVR.ul e sa nu fluctueze tensiunea dar daca generatorul nu scoate curent deloc la priza ,ce poate fi?multumesc

  6. Generator alexa 8000eb scoate doar 180 volti indiferent de turatia motorului (la accelerare nu creste tensiunea). Schimbat releul electronic, puntea diode ok, ce sa mai verific? Folosesc 2 polizoare în acelas timp si nu simte motorul nimic. Va rog un sfat.

  7. Salut!
    Generator Stager dg 5500 s + ats.
    Am înlocuit avr-ul cu unul identic. 250v 470πF și nu-mi indica nimic pe voltmetru și nici la aparatul de măsură.
    Are mufă cu 4 pini și și una cu 2 pini.
    Mulțumesc!

  8. Buna ziua, am o mare rugaminte pentru o solutie tehnica. Am cumparat un generator pe benzina de 2200w la care am alimentat o centrala electrica de 9kw, dar setata pentru 3kw. Recunosc am facut-o lata, generatorul a functionat circa 2 ore dupa care nu a mai produs curent, cu toate ca motorul functioneaza perfect. Am masurat prizele de 230v si pe cea de 12v -nimic. Ce ar putea sa aibe ?

    1. Pentru centrala care o aveti ar fi trebuit sa alimentati la un generator cu minim 0,5 kw mai mare decat puterea ei
      Este posibil ca siguranta sa fie sarita sau sa aveti ghinionul ca AVR-ul sa fie ars
      Va sfatuiesc sa va achizitionati un generator de putere mai mare daca aveti posibilitatea (daca centrala este de 3kw cautati sa cumparati un generator de 3.5 kw putere nominala)

  9. Am un generator Staeger 10000E + ATS pe benzina.
    Porneste automat (controlat de ATS) dar se opreste dupa 5-10 secunde.
    Daca il pornesc manual (nu controlat de ATS) si dau drumul mai incet la soc (il tin din soc) porneste fara probleme.
    Parca automatizarea deschide prea repede socul sau ceva de genul asta.
    Daca il pornesc manual si il las sa functioneze 5-10 minute, chiar si dupa 2-3 ore porneste controlat de ATS. Dar dupa mai multe ore face la fel!!!
    Mentionez ca il tin afara in frig….

  10. Am un generator Staeger 10000E + ATS.
    Cand porneste controlat de ATS, functioneaza 5-10 secunde dupa care se opreste.
    Daca il pornesc manual si tin socul inchis ceva mai mult si deschid incet porneste fara probleme. Parca automatizarea cand il porneste, deschide prea repede socul….
    Daca il las sa functioneze vreo 10 minute si il opresc, timp de 2-3 ore dupa aceea va porni fara probleme controlat de ATS. Dupa mai multe ore, o ia de la capat. Nu inteleg de ce!
    Mentionez ca il tin afara in frig.
    Are cineva vreo idee?

  11. Va salut am un generator AGT 6801 DSEA este in mod automat la anumite perioade îl găsesc în eroare dacă îl pornesc în manual nu sunt probleme bănui că sunt cădere de tensiune și la anumite perioade nu pornește

  12. Buna ziua .Am un generator de curent 5.5kw benzină Konner & Sohnen – KS -7000E- ATS ,220- 400 V . Problema este că după ce funcționează circa 10-12 minute se oprește , și numai vrea să pornească ! După câteva minute pornește dar mai merge 3-5 minute .I-am verificat uleiul , bujia , filtrul , totul este ok ! Până nu se răcește nici bujia nu dă scânteie ! ATS-ul nu functioneaza ! Oare care este cauza ? Vă mulțumesc !

  13. Bună ziua am un generator powertek pt 6500 am încercat sa folosesc betoniera de 650 w și la scurt timp se încălzește motorul betonierei și se oprește alta problema este am lucrat cu o bormasina de găurit și generatorul nu mai produce curent motorul funcționează normal

    1. Buna ziua
      Verificati prima data daca sigurantele sunt puse pe pozitia 1 (posibil sa fi sarit)
      Totusi va sfatuiesc sa ajungeti la un service specializat.
      Multumim!

      1. Buna ziua, faptul ca nu mai scoate curent inseamna ca poate fi arsa siguranta? Si unde are siguranta?multumesc

  14. Am un generator Stanley SG 3100 Basic,si nu porneste. MI s_a spus sa schimb bujia, dar nu reusesc. Ce sa fac?

  15. Motorul în patru timpi, un generator China,
    La mers în gol galopeaza. Pentru a merge rotund trebuie sa inchid(nu de tot) din șoc
    Filtrul de aer este curat
    Am suflat carburatorul cu aer
    și totuși galopeaza! Ce poate fi de vina? Oare trebuie sa schimb carburatorul?

    1. Buna ziua
      Da, ar trebuii inlocuit carburatorul.
      Inainte de a pune in functiune va recomand sa demontati rezervorul si sa il curatati bine, sunt sanse sa fie inca mizerie in el si sa sedefecteze si cel nou

  16. Va salut. Am un generator Honda (import Germania) de 9,5 Kw. Nu prea îl folosesc de obicei. Deunăzi am avut de sudat și nu am reușit sa suedez întrucât nu scotea o tensiune suficienta. Ulterior aparatul de sudura a fost conectat la un alt generator de 6 Kw și a funcționat perfect. Menționez ca motorul generatorului Honda pornește și funcționează perfect! Ce se întâmplă?

  17. Buna ziua
    Am cumparat un generator de 8 KW cu ATS, care nu a functionat de a lungul celor 2 ani mai mult de 2 ore. Acum nu imi functioneaza decat cu shocul tras la jumatate

  18. Bună ziua,am un generator 900 w funcționează cu șocul tras , fără șoc galopează în accelerare și dezaccelerare.Schimbat carburator nou , curățat rezervor aceiași problemă.a mai întâlnit cineva această problemă?Cum se poate rezolva? Mulțumesc.

  19. Am un generator Stager merge normal dar după o oră se oprește și apare pe ecran semnul de la alarmă. Oare ce problema sa aibă?

  20. Am un generato de curent omac, l-am pornit la cheie, si a la o alta pana de curent, am vrut sa-l pornesc tot la cheie nu am m-ai avut curent la contact, am schimbat bateria am zis ca este ea de vina dar nu a fost asa, cel putiin nici becurile de la contact nu se m-aii aprind, care ar fi motiivul. Va multumesc!!

  21. Buna seara,

    Am un generator de 650w ,problema lui este ca galopeaza motoru permanent si in gol si in sarcina, am desfacut carburatoru, curațat, arata ca nou dar totusi nu merge si nu merge decat cu socu putin tras, daca vrea sa-l accelerez cu mâna nu face nimic. Chiar nu stiu ce sa-i fac? Poate fii defect electric pe partea de generator? Multumesc

  22. Bună ziua..
    Am un generator benzina steinhsus 3150…
    Ce poate fi daca Îmi oscilează turația motorului termic ?….. turația consumătorilor este normală ( cu flex și mașina de găurit in priză ,actionate).
    Desfăcut carburator, suflat, filtru aer ok, ulei la nivel ok. Motorul pe benzina funcționează rotund după ce am scos tija care îl accelerează ( in felul asta cred că motorul pe benzina nu are nici un defect funcționând fara oscilații)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *