Atat la interior, cat si la exterior, masina are nevoie de ingrijire continua, pentru a functiona cat mai mult tip fara probleme. De asemenea, trebuie sa faci toate verificarile anuale necesare, pentru a te asigura ca piesele sunt in stare buna.
In ceea ce priveste curatarea tapiteriei, trebuie sa stii procedeul corect pentru a avea cele mai bune conditii in interiorul autoturismului. Este necesar sa folosesti produsele si echipamentul potrivite, pentru cele mai bune rezultate. In cele ce urmeaza, poti afla cu ce cureti tapiteria auto si modalitatea corecta de spalare.
1. Spalarea interiorului auto – echipamentul necesar
Cuprins:
Pentru a realiza operatiunea de spalare a tapiteriei auto ai nevoie de cateva lucruri esentiale. Alegandu-le pe cele potrivite, iti usurezi semnificativ munca. Iata cu ce poti spala tapiteria auto:
- Un aspirator cu filtrare cu apa
Aspiratoarele obisnuite permit eliminarea dintr-o incapere a prafului absorbit. O recomandare de curatare eficienta a tapiteriei este folosirea unui aparat cu filtrare cu apa, pentru ca astfel nu mai exista riscul ca murdaria sa se imprastie din nou in spatiul restrans al automobilului. Acesta are o capacitate mare de colectare a prafului si a lichidelor si poate fi folosit pentru intreaga casa. Acesta nu necesita folosirea unui sac, ci e nevoie doar de spalarea filtrului si de reumplerea lui cu apa.
- O perie moale
Pentru curatarea in profunzime a murdariei blocata in tesatura materialelor textile sau pe tapiteria de piele poti folosi o perie moale, care indeparteaza orice tip de murdarie de pe scaune sau de pe covoare.
- Detergent pentru covoare si tapiterie si inalbitor cu pe baza de oxigen
Ai nevoie si de produse de curatare si inalbitor pentru indepartarea petelor care pot aparea prin folosirea zilnica. Alege detergent special pentru tapiterie, pentru a obtine cele mai bune rezultate. In timpul folosirii acestora, este indicat sa porti manusi de protectie, mai ales daca ai pielea sensibila.
In rest, mai ai nevoie si de alte obiecte: o galeata, un burete, o sticla cu pulverizator, apa si protectie pentru materiale (optional).
2. Curatarea tapiteriei auto – pasii pentru realizarea corespunzatoare a procedeului
Modul de curatare a tapiteriei auto depinde de materialul din care este realizata aceasta: piele sau textile. Ai nevoie de aceleasi echipamente, in mare parte, dar exista diferente privind modul de utilizare.
2.1. Curatarea tapiteriei auto din materiale textile
Incepe prin a aspira suprafetele tapiteriei, pentru a indeparta praful, mizeria si parul de la animale. Astfel, eviti ca murdaria sa patrunda mai adanc in material. Foloseste capatul cu perie al acestui aparat pentru ca fibrele de material sa se ridice si sa poata fi curatate in profunzime.
Pentru curatare poti folosi un detergent special pentru tapiteria din materiale textile, dar cu atentie, deoarece acesta are in compozitie substante mai agresive, care pot dauna texturii. Intotdeauna respecta instructiunile de pe ambalaj, distribuie produsul uniform pe tesatura cu ajutorul unei perii si clateste bine resturile de solutie.
Poti folosi si un amestec preparat acasa, potrivit pentru orice tip de tapiterie. Acesta din urma contine o parte de apa si una de detergent de vase lichid. Pulverizeaza o cantitate potrivita din solutia obtinuta si freaca materialul cu o perie moale, apoi clateste cu apa calduta, folosind o carpa curata.
O alta optiune este sa utilizezi un amestec de sapun, borax si apa fierbinte. Sapunul solid trebuie razuit, pana obtii o cantitate echivalenta cu sase linguri, pe care sa o amesteci cu doua linguri de borax, doua cani de apa si, optional, cateva picaturi de ulei esential. Aceasta solutie se aplica pe material la fel ca prima.
Murdaria prinsa in zona cusaturilor poate fi indepartata cu ajutorul unei periute de dinti, pentru ca este greu ca aspiratorul sa absoarba praful din aceste parti.
Covoarele textile trebuie mai intai sa fie curatate cu un aspirator cu filtru de apa, dupa care cu una dintre solutiile de mai sus.
Pentru a finisa aspectul tapiteriei, poti folosi si o rola cu adeziv pentru scame, pentru a indeparta eventualele urme de murdarie care au ramas in urma aspirarii si a curatarii.
Atunci cand indepartezi petele, este cel mai indicat sa apelezi la o carpa cu microfibra, pentru ca astfel nu raman scame pe tapiteria textila.
2.2. Curatarea tapiteriei auto din piele
Primul pas pentru curatarea tapiteriei din piele este sa cureti cu atentie suprafetele folosind un detergent special pentru piele. Acest tip de material are nevoie de o ingrijire speciala, pentru ca este mai predispus la deteriorare si decolorare.
Este indicat sa pornesti caldura in masina pe durata curatarii, intrucat astfel produsele de curatare actioneaza mai bine (totusi, daca e cald afara, nu este nevoie sa faci acest lucru).
Daca pielea este patata sever, poate fi nevoie sa folosesti produse speciale. Aplica un strat de balsam special pentru tapiterie inainte de a pulveriza si o solutie pentru scos murdaria.
Apoi, este momentul sa folosesti detergentul pentru piele, concentrandu-te pe cate o parte, pe rand. Foloseste o carpa moale, cu microfibra, pentru a intinde produsul pe suprafete, dupa care clateste cu apa curata. Urmeaza instructiunile de la producator pentru cele mai bune conditii de utilizare.
Alternativ, poti folosi o solutie facuta in casa, formata din apa calda si sapun fara chimicale aspre.
Dupa curatare, este necesar sa lasi piele sa se usuce cat mai bine, inainte de a aplica balsamul special pentru acest tip de tapiterie. Acesta trebuie sa aiba un pH neutru si sa aiba la baza apa (exista si variante mai ieftine, pe baza de petrol, dar acestea nu sunt recomandate pentru ca ramane pe tapiterie si se poate lipi pe haine).
Aplicarea acestui produs nu trebuie neglijata, pentru ca reda stralucirea pielii si o hidrateaza. Lasa-l sa se usuce 20 de minute dupa aplicare, inainte de a folosi masina.
Pentru curatarea cusaturilor dintre componentele tapiteriei, poti folosi o periuta de dinti si solutie de curatare, care curata praful si murdaria din aceste locuri dificil de ajuns cu aspiratorul sau carpa.
Pentru a curata covoarele, poti folosi acelasi produs de curatare sau poti face un detergent pe loc, amestecand o parte de apa cu o parte de detergent pentru vase.
Curata covoarele cu o perie moale si usuca-le folosind o carpa din microfibra. In cazul celor din cauciuc sau vinil, poti aplica si un strat de ceara lichida pentru lustruirea pantofilor, pentru ca aceasta le imbunatateste aspectul si face sa fie mai usor de mentinut curatenia.
3. Sfaturi pentru curatarea tapiteriei auto – cum aspiri in masina?
Pentru a aspira in mod corespunzator interiorul masinii, ai nevoie de un aspirator cu filtru de apa. Acestea difera fata de aparatele obisnuite prin faptul ca pot absorbi si lichidele, intrucat componentele electrice sunt izolate. De asemenea, au un furtun si un capat mai lungi, asa ca e mai usor sa cureti toate colturile autoturismului.
Cel mai indicat este sa folosesti componente detasabile din plastic, pentru ca cele din metal pot sa zgarie si sa deterioreze tapiteria.
Atunci cand vrei sa aspiri doar in cateva locuri, poti folosi si un aspirator mic de mana, dar acesta nu este eficient pentru curatarea intregii masini.
Inainte de a incepe trebuie sa muti scaunele, pentru a aspira cu usurinta sub acestea, unde se aduna multa murdarie. Detaseaza si scaunele pentru copii, daca acestea exista. Dupa aceea, indeparteaza covoarele, pe care le vei aspira separat.
Trebuie sa aspiri frecvent, cel putin o data pe saptamana. Astfel, eviti ca murdaria si praful sa patrunda in fibrele tapiteriei si ale covoarelor, creand pete greu de indepartat.
4. Curatarea tapiteriei auto – solutii de indepartare a petelor
Daca te confrunti cu pete incapatanate, poti folosi solutii la indemana, cu ingrediente pe care le ai prin casa. Acestea au avantajul ca nu contin chimicalele aspre din spray-urile comerciale, care pot dauna tapiteriei, mai ales daca este din piele.
Indepartarea petelor de pe tapiteria textila
Poti folosi, in functie de gravitatea petei:
- sifon, pe care sa-l intinzi cu o perie pe suprafata;
- o solutie formata dintr-o cana de apa si un sfert de cana de bicarbonat de sodiu (lasa sa actioneze timp de 30 de minute, daca e vorba despre o pata dificila);
- un amestec de otet de vin (o cana), cateva picaturi de detergent de vase si cinci litri de apa;
- detergent de rufe amestecat cu apa fierbinte.
Curatarea petelor de pe tapiteria din piele
Scaunele din piele au nevoie de o ingrijire mai atenta, mai ales daca sunt de culoare deschisa. Iata ce solutii ai la indemana:
- acetona sau spirt aplicat cu putina vata;
- pasta de dinti (dar nu sub forma de gel), intinsa pe pata cu o periuta de dinti;
- un amestec de zeama de lamaie si tartar in proportii egale, lasat sa actioneze 30 de minute (are efect de inalbire, asa ca trebuie aplicat doar pe piele deschisa la culoare);
- amestecul cu otet de vin de mai sus functioneaza si in acest caz.
5. Curatarea tapiteriei auto acasa – cum previi murdaria pe viitor?
Ca sa mentii aspectul impecabil al masinii cat mai mult timp, este indicat sa acoperi scaunele cu protectie speciala. Aceasta poate sa fie de aceeasi culoare sau sa aiba modele colorate. Alege o varianta care poate fi spalata la masina, ca sa fie mai usor sa o cureti.
Poti aplica si un spray anti pete pentru piele sau textile, care impiedica murdaria sa patrunda adanc in material. Urmeaza intotdeauna instructiunile de utilizare de pe ambalajul produsului ales.
O alta solutie pentru a mentine curat interiorul masinii este sa eviti sa mananci inauntru, pentru a evita ca alimentele si bauturile sa se verse cand franezi brusc. Mai ales in cazul copiilor, este important sa stabilesti reguli in legatura cu acest lucru, pentru ca adesea cei mici fac mizerie usor, fara sa-si dea seama.
Daca, totusi, trebuie sa mananci in masina, pentru ca ai de facut drumuri lungi, este recomandat sa cureti masina zilnic, pentru a limita aparitia petelor. Arunca ambalajele care se strang si alte lucruri precum creioanele cerate folosite de copii, care se topesc atunci cand e cald afara.
6. Curatarea tapiteriei auto cu aburi
Curatarea cu aburi este o solutie inovatoare, folosita tot mai mult de profesionisti in ultimul timp. Printre avantajele acestui procedeu se numara temperatura inalta de 160 de grade Celsius, care are ca efect indepartarea majoritatii microbilor si bacteriilor de pe si din interiorul scaunelor.
Folosind un aparat cu aburi nu mai trebuie sa speli tapiteria textila la masina de spalat, pentru ca aburul patrunde in tesaturi. Atunci cand cureti cu aspiratorul, in schimb, indepartezi petele si murdaria, dar bacteriile pot ramane in interiorul scaunelor.
Aparatele cu abur au si avantajul ca patrund in zonele dificil de ajuns. De asemenea, indeparteaza mirosurile neplacute din autoturism, precum cel de tutun, care persista un timp indelungat chiar daca masina este aerisita regulat.
Un astfel de aparat functioneaza prin inmuierea murdariei de orice fel, care este absorbita, de aceea, mai usor in recipientul de colectare.
Temperatura este ajustabila, in functie de tipul tapiteriei, astfel ca nu exista riscul ca aceasta sau suprafetele din plastic sa se deterioreze in contact cu aerul fierbinte. Mai ales pielea este sensibila, astfel ca aburul folosit poate fi mai rece atunci cand nu e necesara curatarea in profunzime.
Totusi, curatarea cu aburi se realizeaza cel mai bine la spalatorie, pentru a avea parte de servicii profesionale. Acasa, poate fi dificil sa realizezi procedeul in mod corespunzator, cand s-a acumulat foarte multa murdarie.
Spalarea interiorului masinii poate fi realizata acasa cu ajutorul aparatelor potrivite. Poti folosi un aspirator cu filtru de apa si solutii speciale de curatare. Poti, de asemenea, sa apelezi la servicii profesionale de curatare cu aburi, la spalatorie. In functie de preferinte si de timpul pe care il ai la dispozitie, alege varianta care te avantajeaza cel mai mult.
Surse foto: Atomico.ro, Unsplash.com, Pixabay.com.