Fie ca esti incepator si vrei sa afli care sunt pasii pe care trebuie sa-i faci ca sa plantezi pomi fructiferi, fie ca ai mai avut astfel de initiative si vrei sa mergi mai departe si sa te extinzi, este foarte important sa fii in tema. Avand informatiile corecte, etapele vor fi mai usor de realizat si vei putea fi eficient in ceea ce ai de facut. Sunt o multitudine de elemente care pot influenta intregul proces – perioada, regulile de adancime si distantare, conditiile optime si echipamentul sunt doar cateva dintre detaliile pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa plantezi pomi fructiferi.
1. Cum se planteaza un pom fructifer – Conditii si etape obligatorii
Cuprins:
Pomi fructiferi au nevoie de o ingrijire optima, pentru a creste si pentru a da rod atunci cand ajung la maturitate. In primul rand, trebuie sa te gandesti care este scopul pe care ti l-ai propus si sa achizitionezi puietii pe care urmeaza sa-i plantezi. Este important sa pregatesti solul si sa te asiguri ca acesta este bogat in nutrienti si minerale, pentru a fi usor de ingrijit si ideal pentru cresterea pomilor.
In general, specialistii recomanda ca majoritatea pomilor fructiferi sa fie plantati in lunile septembrie-octombrie, deoarece atunci incepe perioada de repaus vegetativ, iar copacii pot trece prin iarna adunandu-si resursele necesare dezvoltarii odata cu venirea primaverii. Insa, in anumite situatii, se pot planta si primavara, in perioada martie-aprilie, sau chiar si iarna, daca temperaturile sunt favorabile (cum este in cazul zilelor calde de iarna, ale caror temperaturi depasesc 5 grade Celsius). Uneori, in cazuri extreme, exista si metode de plantare pe timp de vara, insa pomicultorii nu opteaza deseori pentru aceasta varianta.
Pentru a planta pomii la momentul potrivit, trebuie sa pregatesti gropile inca din august (daca ii vei planta toamna) sau din decembrie (daca ii vei planta primavara si daca solul nu este prea inghetat). De regula, acestea trebuie sa aiba o adancime de 60-80 de centimetri si o amplitudine de 1-1,5 metri – spatiul trebuie sa fie suficient pentru a permite dezvoltarea radacinilor. De aceea, este obligatoriu sa respecti distanta de 3,5-5 metri intre randuri (in functie de soi) si sa nu aglomerezi terenul mai mult decat trebuie, atunci cand organizezi operatiunile de plantare pentru pomi fructiferi. Aceste reguli sunt semnificative, iar respectarea lor iti poate asigura succesul.
In anumite cazuri, radacinile trebuie aranjate pentru a ajunge la un aspect ideal. Radacinile groase, care ajuta la prindere, trebuie sa fie lungi – dar daca prezinta rani, vor trebui scurtate (sau taiate, daca sunt uscate complet). Pentru a crea umiditatea necesara pentru plantarea radacinilor, este bine sa le scufunzi in compost (apa si pamant maruntit). Dupa ce ai facut acest pas, trebuie imediat sa plantezi pomii, pentru a evita uscarea radacinilor.
Plantarea concreta are cateva etape esentiale. Tine cont de punctul de altoire si ai grija sa nu-l ingropi. De altfel, este recomandat sa-l orientezi spre nord. De asemenea, planteaza copacii cu grija si nu le indoi radacinile! Pamantul din partea superioara trebuie asezat primul in groapa, iar cel din partea de jos a gropii trebuie pus deasupra. Dupa ce ai terminat de pus pamantul la loc, observa cum este pozitionat copacul si sprijina-l de un suport, in cazul in care observi ca acesta se apleaca intr-o directie sau in alta.
2. Ce echipamente sunt necesare in perioada de plantare a unor pomi fructiferi?
Pentru a-ti inlesni munca si pentru a diminua efortul fizic si timpul acordat acestei activitati, te poti orienta catre o serie de echipamente si accesorii utile, care te pot sprijini in tot acest proces.
Motoburgiile pe benzina sau motoburghiile electrice te pot ajuta sa creezi gropile necesare, in vreme ce furtunurile de gradina te pot ajuta sa uzi terenul ori de cate ori ai nevoie. De asemenea, cu siguranta vei avea nevoie de numeroase scule si unelte, care vin in intampinarea ta pe mai multe planuri, contribuind, in mod pozitiv, la cresterea randamentului.
In concluzie, plantarea pomilor fructiferi este o activitate deosebita, care poate fi realizata cu succes, daca tii cont de cateva sfaturi si reguli. Cu timpul, vei deveni din ce in ce mai experimentat si vei putea observa modul in care reactioneaza copacii atat la conditiile pe care le creezi tu, cat si la cele din atmosfera. In mod cert, daca ai resursele potrivite, vei reusi sa-ti atingi toate scopurile pe care ti le-ai propus!
Sursa foto: Pixabay.com