Cum sa construiesti o sera de legume sau de flori? Desi poate sa para un proiect complicat, atata timp cat te documentezi temeinic si folosesti recomandarile specialistilor, construirea unei sere nu este cel mai greu lucru din lume.

Cum se face o sera? Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a demara noul tau proiect

Scris de
Cum se face o sera? Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a demara noul tau proiect

Gradinaritul se poate transforma din pasiune intr-o afacere profitabilă. Orice gradinar pasionat visează să detina o sera in curtea proprie sau la casa de la sat. Aceasta  ofera mediul perfect pentru a creste legume si fructe sau flori. Sera tine recolta departe de posibile efecte dăunătoare care de cele mai multe ori, scad entuziasmul grădinarului. Asa ca un astfel de mediu, permite controlul factorilor climatici si externi reusind să crească productivitatea. O buna gestionare a acesteia din urmă, poate reprezenta un venit in plus care la un moment dat sa-ti aduca satisfactii financiare imense.

Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a-ti pune planul in aplicare:

Gradinaritul se poate transforma din pasiune intr-o afacere profitabilă. Orice gradinar pasionat visează să detina o sera in curtea proprie sau la casa de la sat. Aceasta  ofera mediul perfect pentru a creste legume si fructe sau flori.

1. Idei pentru construirea unei sere

Cel mai mare avantaj al unei sere este că poate fi utilizată tot anul. Primavara, pe la mijlocul lunii martie poți muta rasadurile incoltite intr-un mediu inchis ca sa poata creste nestingherite. Toamna este sezonul in care plantezi legumele pe care iarna le vei culege. Iar pe timpul verii este bine sa scoti capacul de sticla avand astfel, un razor perfect de samanta in care sa poata incolti butasii. Tine cont: in sera nimic nu se face la voia intamplarii, totul are un scop.

Dar cum sa construiesti o sera, daca nu cu multă atentie si rabdare?!  Asadar, tine cont de urmatorii factori inainte de a alege locul de amplasare al acesteia:

  • Pozitioneaza sera intr-un loc plin de lumina
  • Zona trebuie sa fie adapostita de vanturi care bat puternic
  • Zona nu ar trebui sa fie acoperita de copaci 
  • Iarna umiditatea terenului trebuie sa fie mica
  • Sera trebuie sa fie amplasata aproape de casa sau macar de o dependinta
  • Daca zona prezinta pericol de inundatii sau posibilitatea stagnarii apei, sera trebuie amplasata usor in panta
  • Pamantul este fertil atata timp cat folosesti ingrasamant natural
  • Inlocuirea cu un sol bun de padure reprezintă un alt factor care duce la fertilizarea corecta a pamantului
  • Amestecul de nisip si saparea frecventa ajuta la afanarea solului si la drenare

2. Cum sa construiesti o sera de legume sau de flori?

Desi poate sa para un proiect complicat, atata timp cat te documentezi temeinic si folosesti recomandarile specialistilor, construirea unei sere nu este cel mai greu lucru din lume. Ai nevoie sa te inarmezi cu rabdare, dar si cu scule pentru constructii. Imbina practicul cu motivatia de a face lucrurile sa se intample si nu vei regreta o clipa alegerea facuta.

Cum sa construiesti o sera de legume sau de flori?
Desi poate sa para un proiect complicat, atata timp cat te documentezi temeinic si folosesti recomandarile specialistilor, construirea unei sere nu este cel mai greu lucru din lume.
  • Tine cont de structura

Ca orice lucru bine facut, constructia unei sere conteaza. Pentru a te gandi in perspectiva ai nevoie de o structura solida. Aceasta trebuie ancorata foarte bine la sol, dar in acelasi timp trebui sa fie destul de usoara.

De asemenea, ai putea sa construiesti o sera ingropata chinezeasca etrem de interesanta si folositoare. Tine cont ca ai nevoie ca peretii acestei sere sa fie ingropati in pamant, iar acoperisul sa ramana afara si sa sapi cel putin 1 metru adancime. Orientare trebuie sa fie de la Est la Vest. Peretele de la Nord trebuie sa fie mai inalt decat cel sudic. Daca te intrebi de ce in felul asta, afla ca geografia joaca un rol important in construirea acesteia. In felul acesta, sera in perioada iernii va reusi sa capteze toata caldura, iar vara, peretele de Nord va reflecta soarele.

  • Tine cont de metoda de ventilare

Daca alegi ventilarea naturala prin partile laterale, latimea nu trebuie sa fie prea mare. Mijlocul serei va ramane in acest caz fara ventilatie si deci, va dauna productiei. De recomandat, pentru o sera mica este sa folosesti ventilarea pe acoperis. Este adevarat ca acest lucru depinde si de bugetul pe care doresti sa-l aloci construirii ei, asa ca fii atent la acest detaliu important.

  • Conteaza pilonii si forma arcului

Rezistenta structurii serei este determinata si de pilonii folositi, mai ales de forma arcului. De exemplu: curba continua, asa cum se numeste in termeni de specialitate este forma cea mai usor de realizat. Arcul de tip gotic are un varf ascutit in centru. Acesta ajuta ca zapada depusa sa alunece de pe structura.

  • Poti folosi lemn in constructia serei

Sera care are acoperis in doua pante necesita o structura de lemn din stejar, fag, salcam sau ulm. Diametrul trebuie sa fie de 10 centimetri, iar grinzile sa fie rotunde si bine finisate. Constructia aceasta necesita ajutorul unui profesionist deoarece este similara cu proiectarea unei case cu acoperis. De asemenea, dispunerea foliei are loc pe o retea de sarma din material de lemn. Tine cont ca folia de pe acoperis sa fie mai groasa si mai putin transparenta fata de folia care acopera marginile serei. Pentru o durabilitate cat mai mare  foloseste placi de policarbonat, sticla sau fibra de sticla.

  • Echipamentul este important

Nu te astepta la o productie generoasa de flori sau de legume, atata timp cat nu folosesti un sistem de irigatii. le. De asemenea, investeste intr-o centrala termica si un sistem de ventilatie cat mai bun. Foloseste unelte pentru gradina care sa-ti simplifice munca, cum sunt cazmalele sau lopetile din materiale durabile. Grinzile sunt necesare in cazul unei sere de flori pentru a putea suspenda plantele.

Cum sa iti faci o sera tine cont de abilitatile tehnice pe care trebuie sa le deprinzi la fata locului, o documentare stufoasa asupra tipului de sera pe care vrei sa-l construiesti, dar si un pic de motivatie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *