Cand vine vorba despre finisaje, ai nevoie de precizie, atentie la detalii si zero greseli, astfel incat rezultatul final sa fie exact asa cum ar trebui sa fie: perfect, ca la carte! Ei bine, pentru un finisaj ca la carte, este nevoie sa cunosti toti pasii de urmat pentru aplicarea corecta a gletului, deoarece, de cele mai multe ori, acesta provoaca multe batai de cap. Pentru a nu ajunge in situatia nefericita de a intreba mesterul de ce se cojeste sau de ce se crapa gletul de pe perete, trebuie sa stii cateva informatii esentiale, pe care le vei afla din articol.
1. Ce este gletul si la ce se foloseste
Cuprins:
Daca nu stiai pana acum ce este gletul si ce rol are, afla ca este destul de important si necesita indemanare pentru o aplicare perfecta. Gletuirea inseamna aplicarea unui strat subtire, dar vizibil, de tencuiala pe tavan sau pe pereti. Scopul pentru care se foloseste acesta este de a netezi suprafetele si de a le pregati pentru pasul final, respectiv pentru zugravire, tapet, faianta etc.
2. Ce tip de glet trebuie sa alegi
In comert exista 4 tipuri de glet dintre care poti alege, in functie de ceea ce ai nevoie. Acestea sunt:
- gletul pe baza de ciment
- gletul pe baza de var si ipsos
- glet doar pe baza de ipsos
- gletul de finisat sintetic
Cel de finisat sintetic este, totodata, si cel mai eficient, deoarece se poate folosi in orice lucrare si rezista la umezeala, fiind mai flexibil. Pentru suprafete exterioare, cel mai des folosit este gletul pe baza de ciment, fiind cel mai rezistent.
3. Cum se prepara gletul meseriasului pentru a evita cojirea ulterioara
Cand vrei sa faci totul asa cum trebuie, te informezi din timp. Pentru a cunoaste cum se face gletul, nu trebuie sa fii un expert in domeniu. Este mai simplu decat crezi, mai ales ca instructiunile de baza sunt scrise si pe ambalajul produsului pe care va urma sa il folosesti. Intai de toate, asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pentru a finaliza lucrarea. Apoi, verifica daca recipientele in care urmeaza sa fie preparat gletul sunt curate. Este recomandat ca materialele sa fie achizitionate cu maxim o zi inainte.
Pentru a prepara gletul, prima data se toarna apa curata in recipient, respectand cantitatile indicate pe ambalaj, dupa care se adauga gletul si se lasa timp de cateva minute pentru a absorbi apa, iar mai apoi se amesteca. Gletul trebuie lasat sa absoarba din apa si nu trebuie amestecat imediat dupa turnarea sa in recipient, deoarece exista riscul de a se forma cocoloase care vor fi neplacute atunci cand incepi gletuirea. Odata ce gletul absoarbe o buna parte din cantitatea de apa, se poate amesteca cu un mixer special, pana cand vei ajunge la o compozitie omogena, care sa aiba un aspect cremos.
4.Cum se aplica gletul, la ce temperatura si in cat timp se usuca
Cand vine vorba despre aplicarea gletului, lucrurile se complica putin, dar nimic nu e imposibil, iar daca esti atent la pasii pe care trebuie sa ii urmezi, vei vedea cum se aplica gletul in mod corect si vei constata ca pana si tu poti face asta, cu putina rabdare si cu multa atentie.
Gletuirea se incepe imediat dupa ce ai preparat materialul, deoarece, in caz contrar, exista riscul de a se intari si nu mai poate fi folosit ulterior. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca trebuie sa te grabesti putin.
Primul pas, inainte de aplicarea gletului, este sa pregatesti suprafetele pe care il vei aplica.
Mai exact, trebuie sa aplici folie de protectie pe podea, pe ramele ferestrelor si ale usilor si unde mai crezi tu ca este necesar, pentru a evita petele, praful si mizeria care sunt greu de curatat.
Mai apoi, trebuie sa te asiguri ca atat tavanul, cat si peretii, adica suprafetele care vor fi gletuite sunt curate si uscate.
Daca suprafetele nu sunt complet uscate, gletuirea va fi un esec. Daca, spre exemplu, peretii au fost, in prealabil, varuiti, atunci ii poti umezi cu ajutorul unei bidinele si ii poti rascheta cu un spaclu, pentru a putea sa dai gletul cat mai usor dupa ce s-au uscat. Cu minimum 24 de ore inainte de gletuire se aplica amorsa, astfel incat sa permiti degajarea prafului. Pentru a face toate acestea, asigura-te ca porti un echipament de protectie adecvat, astfel incat sa eviti orice accident sau situatie nedorita.
Toate acestea sunt masurile ce trebuie luate inainte de aplicarea efectiva a gletului, deci inainte si de prepararea acestuia.
Motivul pentru care trebuie sa le faci inainte de preparare si de aplicare, dupa cum am mentionat anterior, este deoarece gletul se usuca si se intareste foarte repede. Daca te intrebai in cat timp se usuca gletul si de ce se intareste repede, ei bine, se intareste repede datorita compozitiei sale si se usuca in cateva ore, chiar mai repede daca se afla in contact direct cu razele soarelui sau daca temperatura este una ridicata.
Pentru o aplicare corecta se foloseste o gletiera, iar nivelarea suprafetelor trebuie sa fie facuta in timpul aplicarii. Poate fi aplicat la temperatura camerei, insa, este recomandat sa te asiguri ca umiditatea nu este crescuta pentru ca gletul sa se poata intari asa cum trebuie. Inainte de stratul final, camera trebuie aerisita pentru a facilita uscarea uniforma.
5. Cum se finiseaza gletul
Exista 4 niveluri de finisare a gletului. Primul nivel este cel mai simplu si se utilizeaza pentru suprafete nepretentioase, ce nu necesita finisare, precum peretii pe care ii acoperi mai apoi, cu faianta. Acesta este gletul de tip Q1 si are rolul de a umple rosturi, de a acoperi elemente de prindere ori e de ajutor in aplicarea benzii de armare. Mai pe scurt, gletul Q1 e gletul pe care il folosesti cand nu prea ai pretentii in materie de finisaj.
Nivelul doi, respectiv gletul de tip Q2, este potrivit atunci cand cerintele si nevoile estetice ale suprafetelor sunt minime, dar exista. Acest tip de glet se utilizeaza atunci cand vrei sa aplici ulterior un tapet, vrei o tencuiala decorativa peste ori va urma un zugravit. Nu uita sa folosesti sculele pentru zugravit potrivite pentru a avea parte de rezultatele dorite.
Finisajul de nivelul 3 se face cu gletul de tip Q3 si ai nevoie de el atunci cand pretentiile sunt ridicate. De exemplu, cand vrei sa aplici o tencuiala decorativa ca in reviste, un tapet sau vrei un zugravit fin, peretii necesita un substrat neted de glet Q3.
Ai nevoie de gletul de tip Q4 sau nivelul expertilor atunci cand vrei sa fie totul impecabil si fiecare imperfectiune trebuie acoperita. Acest glet este recomandat si cand urmeaza o zugravire cu o vopsea lucioasa sau o tencuiala mai speciala.
In principiu, gletuirea se face de doua ori, iar uneori pot fi necesare chiar si trei straturi de glet. Primul nivel de gletuire este cel grosier, de nivelare a suprafetelor. Dupa primul start, camera trebuie sa fie foarte bine aerisita pentru a lasa gletul sa se usuce. Uscarea gletului se face in contact cu aerul. Mai apoi, al doilea start de glet este cel de finisare, care este, totodata, mult mai subtire. Gletuirea se face de jos in sus. In acelasi timp, odata cu gletuirea se face si nivelarea posibilelor inegalitati sau imperfectiuni. In zonele cu accesibilitate redusa, se poate folosi un spaclu si o pensula. Ultimul strat de glet trebuie lasat sa se usuce complet inainte de urmatorul pas, indiferent daca acesta inseamna zugravire, tapet, faianta sau alte finisaje.
Aplicarea corecta a gletului necesita multa atentie, dar chiar si tu poti face acest lucru daca respecti pasii, daca alegi sculele de mana potrivite si optezi pentru materiale de inalta calitate.
Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com