Tot mai multe persoane si-au dat seama ca pot obtine profituri substantiale din agricultura, mai ales avand in vedere faptul ca, in ultimul timp, anumite culturi reusesc cu succes sa se dezvolte foarte bine, fiind adaptate conditiilor zonei. Mutarea in mediul rural si inceperea unei astfel de afaceri reprezinta decizii tot mai recurente in contextul actual, numeroase persoane preferand sa lase in urma marile orase pentru a-si construi propriul mic business intr-un astfel de cadru.
Primavara este anotimpul care deschide multe oportunitati de afaceri, indiferent ca este vorba despre o suprafata mare de teren sau despre curti de dimensiuni mici si mijlocii. Daca pana acum agricultorii se axau pe culturi de legume, de paioase sau de alte plante populare, anumiti mici antreprenori si-au dat seama ca este timpul sa gaseasca si alte solutii, care sa le aduca venituri mai mari.
In continuare, vei descoperi care sunt cele mai profitabile culturi pe care le poti infiinta din primavara si pe care poti sa le dezvolti la camp sau in gradina proprie, dar si care sunt lucrarile agricole pe care trebuie sa le desfasori in vederea obtinerii unor recolte bogate.
1. Cele mai profitabile culturi infiintate primavara in gradina si in camp
Cuprins:
Culturile de primavara ocupa mare parte din suprafata tarii, interesul fiind tot mai mare in acest domeniu. Inainte de a porni la drum, este bine sa gasesti o piata de desfacere si sa ai o strategie bine pusa la punct in vederea dezvoltarii afacerii tale. Printre cele mai populare culturi de primavara, care se insamanteaza de timpuriu, se numara mazarea, orzul, orzoaica, inul, lucerna si sfecla de zahar. In gradina, este ideal sa fie cultivate tot in aceasta perioada din an morcov, patrunjel, leustean, spanac, ridichi, salata, cartofi. Culturile timpurii pot sa aduca bani frumosi proprietarului, asa ca nu este deloc gresita realizarea unei astfel de investitii.
Totusi, printre cele mai profitabile culturi care se pot infiinta primavara se numara si cele de mai jos:
- Lavanda poate fi plantata toamna sau primavara. Avantajul este costul mic al investitiei. Cele mai profitabile soiuri sunt lavandula angustifolia, lavandula intermedia si lavandula latifolia. Buena Vista este un soi inventat de englezi, folosit pentru a prepara diferite delicii culinare;
- Catina poate fi si ea plantata primavara, dar si toamna. In acest sens, este nevoie de un material saditor de calitate si de un teren bine pregatit;
- O alta alegere buna este plantarea coacazului, pentru ca investitia poate fi recuperata inca din primul an, avand ca rezultat si profit;
- Cartoful mov a inceput sa fie plantat tot mai des, existand o cerere din ce in ce mai mare pe piata. Se poate planta pe suprafete mici, obtinandu-se profituri record. Clientii il apreciaza pentru vitamina C din belsug, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre, carbohidrati si antioxidanti;
- Castravetele amar, considerat un adevarat panaceu, este foarte cerut in ultimii ani, mai ales dupa ce romanii au aflat de calitatile sale. O investitie buna este considerata a fi si vanzarea semintelor, nu doar a fructului in piete. Planta este rezistenta la temperaturi mici si nu necesita irigare din belsug, nefiind extrem de pretentioasa;
- Plantatia de aronia este si ea banoasa si poate fi exploatata chiar 15-20 de ani, daca se fac taierile la timp.
2. Lucrarile agricole necesare pentru culturile de primavara
Culturile agricole infiintate primavara in solar, gradina sau la camp pot fi banoase daca se vor face lucrarile adecvate asupra pamantului si se vor intretine corect plantele. Astfel, primavara, insamantarea depinde foarte mult de vreme, iar temperaturile in sol ar trebui sa fie in jur de 3-6 grade.
Cu ajutorul uneltelor si echipamentelor agrare, munca poate sa fie mult mai usoara si mai rapida, astfel incat din dotarea agricultorului nu trebuie sa lipseasca urmatoarele produse:
- plantatoarele si distribuitoarele de seminte;
- motoburghiul;
- pompa de apa;
- benzile de picurare;
- furtunul de apa;
- motosapa;
- folii;
- plase.
Toate aceste unelte si accesorii vor fi de mare folos in functie de lucrarile pe care trebuie sa le execute proprietarul. De regula, primavara trebuie sa se aiba in vedere cateva operatiuni foarte importante pentru obtinerea unor recolte bogate:
- executarea araturilor (daca nu au fost facute in toamna);
- afanarea solului;
- administrarea ingrasamintelor organice pe teren;
- semanarea rasadurilor in solarii;
- plantarea in camp;
- realizarea gaurilor in pamant pentru plantarea arbustilor.
In concluzie, gospodarul care vrea sa obtina recolte bogate si sa-si investeasca resursele financiare in culturi de primavara cu adevarat profitabile nu trebuie sa uite ca informatiile corecte influenteaza in mare masura rezultatele. Bagajul mare de cunostinte, uneltele corespunzatoare, semintele de calitate superioara, rabdarea si vointa trebuie sa conlucreze in acest sens.
Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.