Imediat ce vara a luat sfarsit, multi gradinari stiu ca este mult mai dificil sa aiba parte de alte recolte, pentru ca temperaturile sunt mult mai joase si nu mai favorizeaza dezvoltarea plantelor. Totusi, specialistii in domeniu sunt de parere ca ar trebui sa cerceteze cu atentie acest subiect, deoarece vor descoperi rapid ca anumite culturi pot fi infiintate si toamna, indiferent daca este vorba despre plantarea lor in solar, la camp sau in gradina.
In articolul de mai jos vei descoperi care sunt culturile pe care le poti infiinta toamna in solar, la camp sau in gradina, precum si care sunt uneltele de care vei avea nevoie pentru a duce la bun sfarsit o astfel de activitate.
1. Care sunt culturile de toamna in solar, la camp si in gradina
Cuprins:
Pentru a rezista vremii reci, culturile de toamna trebuie sa fie atent alese. Din fericire, exista multe legume ce pot fi plantate in aceasta perioada din an, desi acum lumina naturala nu mai este din abundenta precum in timpul verii, iar plantele trebuie recoltate inainte de venirea inghetului. Pentru a reusi in acest proiect, gradinarul trebuie sa stie unele lucruri importante:
- Pamantul trebuie pregatit inca dinainte de inceputul toamnei si curatat bine de buruieni;
- Este nevoie de unele cunostinte legate de durata culturilor de toamna pentru a le permite sa se maturizeze inainte de inghet;
- Recoltarea culturilor de vara trebuie sa se faca rapid;
- Plantele alese trebuie sa fie rezistente la frig si umezeala;
- Aplicarea de ingrasaminte naturale in sol este indicata;
- Plantele se pot cultiva si in noiembrie daca este vorba despre radacinoase;
- Inainte de a folosi semintele, acestea pot fi introduse intr-un vas cu apa calda (circa 50 de grade Celsius), apoi se pun la uscat 3 zile si vor incolti daca sunt stropite din cand in cand cu apa. Semintele incoltite vor fi puse in rasadnite;
- Inainte de plantare, trebuie sa se foloseasca folia de mulcire transparenta care permite trecerea luminii.
In aceasta perioada, gradinarii prefera sa foloseasca solarul pentru a cultiva plantele de toamna, insa, exista si anumite culturi perfecte pentru camp sau pentru gradina. Astfel, in solar pot fi puse urmatoarele legume:
- usturoi,
- arpagic,
- sparanghel,
- spanac,
- salata,
- ridichi,
- praz,
- hrean,
- patrunjel,
- varza kale,
- morcov,
- telina,
- broccoli.
Unele dintre ele, mult mai rezistente, pot fi cultivate si in gradina, in aer liber. Pentru cultivarea la camp, in aceasta perioada, se poate opta pentru semanarea cerealelor paioase, si anume:
- rapita,
- secara,
- orz,
- grau.
Este nevoie de unele fertilizari in acest caz, aplicate inainte de arat, pentru a favoriza cresterea plantelor.
De asemenea, trebuie sa se puna accent si pe alungarea bolilor si daunatorilor, pentru ca nici culturile de toamna nu sunt ferite de astfel de probleme. Fie ca este vorba despre ciuperci, bacterii, virusuri, fie despre rozatoare, insecte sau acarieni, toate acestea pot afecta recoltele viitoare, precum si calitatea lor.
2. Unelte si echipamente necesare pentru a pune culturile de toamna
Multi gospodari si-au dat seama ca pot sa se bucure de gustul proaspat al legumelor, asa ca s-au orientat asupra culturilor legumicole de toamna. Unii dintre ei au facut chiar o afacere profitabila din aceasta activitate, venind pe piata de consum cu produse gustoase si sanatoase. Pentru a reusi sa duca la bun sfarsit un astfel de proiect, au avut nevoie de unelte si echipamente adecvate. Printre acestea se numara:
- Grapa cu discuri, necesara pentru dezmiristitul terenului;
- Motosapa (poate fi vorba despre o motosapa electrica, diesel sau o motosapa pe benzina) care ara pamantul, pregatindu-l pentru viitoarea cultura;
- Sapa si grebla, instrumente obligatorii pentru maruntirea solului;
- Semanatoarea cu roata pentru a usura punerea semintelor in sol, fara sa mai fie nevoie ca gradinarul sa se tot aplece;
- Plivitorul este util pentru indepartarea buruienilor;
- Furtunul de gradina cu pistol de stropit ofera apa necesara plantelor.
In concluzie, daca vrei sa te bucuri de gustul legumelor delicioase inclusiv in sezonul rece, trebuie sa ai vointa, sa-ti placa sa muncesti, sa ai sculele si uneltele de gradina potrivite si sa te documentezi cu privire la tipurile de culturi pe care le poti planta in aceasta perioada.
Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com