Destui romani se gandesc tot mai mult sa produca legume proaspete si sanatoase in curtea casei lor, pentru ca vor sa renunte la consumarea unor produse de calitate incerta, pe care le gasesc pe rafturile magazinelor. Totusi, realizarea unei gradini pentru cultivarea adecvata a legumelor poate fi un proiect dificil de pus in practica, insa cu multa vointa, inarmati cu tehnologia moderna si cu dorinta de a reusi, proiectul poate deveni realitate in scurt timp. Pentru cei interesati, este nevoie de seminte de soi (care vor scoate rasaduri de cea mai buna calitate), de timp pentru a le ingriji bine, de sol roditor, de respectarea unui calendar pentru plantare, in asa fel incat sa se protejeze plantele tinere de temperaturile mult prea scazute din anumite luni ale anului, de folosirea unor echipamente performante si de multa munca.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii si idei utile pentru orice gospodar care vrea sa obtina recolte bogate in curtea casei, la camp, in solar si sera, chiar si in ghivece puse pe balcon. De asemenea, vei afla unele lucruri interesante despre tehnologiile moderne de cultura a legumelor si despre uneltele necesare pentru a duce la bun sfarsit totul.
1. Crearea si pregatirea gradinii pentru plantarea legumelor
Cuprins:
Realizarea unei gradini de legume poate fi o actiune placuta si incununata de succes, daca se va tine cont de anumite reguli. Dezvoltarea plantelor presupune soare din belsug, cel putin 6 ore pe zi, sol imbogatit cu o serie de materii organice (compost), irigare, lupta impotriva bolilor si indepartarea permanenta a buruienilor. Totul incepe cu planificarea din timp a fiecarui detaliu pentru a reusi. Astfel, se va hotari cu privire la dimensiunile gradinii si straturilor, gradinarul luand in calcul nu doar densitatea plantelor, ci si caile de acces pentru fiecare rasad in parte.
Pregatirea gradinii se va face in felul urmator:
- Amenajarea trebuie sa fie in zona cu expunere la soare, pentru ca lumina este esentiala cresterii plantelor, indiferent de soi. Exista, totusi, si unele dintre ele care reusesc sa faca fata umbrei, cum ar fi spanacul, salata, morcovul, patrunjelul sau loboda;
- Solul trebuie sa fie foarte sanatos, plin de nutrienti necesari, pentru a mentine verde intreaga parcela cu legume. Este bine sa se renunte la ingrasamintele chimice si sa se foloseasca materie organica de tip compost, gunoi de grajd descompus, muschi de turba etc;
- Desi cei mai multi agricultori amatori incep sa pregateasca gradina in vederea plantarii rasadurilor in martie-aprilie, specialistii recomanda ca aceasta operatiune sa fie realizata din toamna. Modelarea solului trebuie sa se faca in brazde inalte pentru obtinerea unor culturi timpurii;
- Alegerea legumelor trebuie sa se faca minutios si sa se opteze doar pentru acele soiuri ce vor fi consumate, pentru ca placerea gradinaritului va fi mult mai mare. In caz contrar, avansul de la inceput al gradinarului se va pierde si totul va deveni o corvoada;
- Rotirea culturilor este un alt procedeu ce trebuie avut in vedere.
1.1. Calendarul pentru plantarea legumelor
Calendarul pentru plantarea rasadurilor sau a semintelor este un instrument de baza al gradinaritului. Agricultorii trebuie sa stie exact momentul cand se vor semana plantele, in functie de luna din an:
- La sfarsitul lunii februarie se pun in sol morcovul, patrunjelul, mararul, leusteanul, ceapa, usturoiul, ridichile de luna, mazarea, spanacul, salata;
- In martie pot fi semanate, pe langa legumele amintite mai sus, leusteanul, cartofii timpurii, macrisul, mararul, diferite tipuri de varza pentru productia timpurie. Tot acum se planteaza in rasadnite ardeiul si vanata;
- In aprilie se pot planta in gradina ridichile de vara, dovleceii, cartofii timpurii, spanacul, ardeii, rosiile rasad, mararul, varza, pepenele, porumbul pentru fiert, sfecla rosie, castravetii, dovleacul, fasolea, radacinoasele, gulia, conopida, telina. Unele dintre ele pot fi semanate si in luna mai, adaugandu-se andivele si broccoli;
- Rasadurile de rosii, ardei si vinete mai pot fi plantate la inceputul lunii iunie daca nu s-au pus in luna mai;
- In iulie vor fi semanate sau plantate gulii, sfecla rosie, cartofii de toamna, fasolea verde, mararul, ridichile de iarna, iar in august spanac, ceapa verde pentru iarna, macris, salata care ierneaza;
- In septembrie se strang semintele pentru primavara, dar mai pot fi puse in sol spanac, macris, ceapa si salata;
- In octombrie si noiembrie se va semana spanacul pentru productia timpurie de primavara, morcovul, patrunjelul, mazarea, rizomii de hrean.
1.2. Producerea rasadurilor de legume
Producerea unor rasaduri de calitate devine preocuparea principala a gradinarilor. Folosirea lor inseamna randament mare in ce priveste prinderea plantei de sol, grabirea vegetatiei si productia timpurie. De obicei, in sere si solarii se planteaza rasaduri de plante tinere, care au radacini foarte bine dezvoltate si care sunt obtinute cu ajutorul unui spatiu special amenajat (igienic, dezinfectat si luminos), perfect controlat. Rasadurile obtinute vor fi plantate in gradina cand temperaturile sunt peste +12 grade Celsius, de regula la sfarsitul lunii aprilie.
Rasadurile sunt formate in rasadnite din lemn, beton sau caramida, incalzite si expuse la lumina, dar si in ghivece sau placi alveolare (metoda moderna, la care recurg destul de des in ultima vreme legumicultorii). Este important de retinut cateva lucruri inainte de a se face semanarea plantelor:
- Este nevoie sa se foloseasca mai multe tipuri de pamant, in functie de fiecare cultura in parte. Materialul biocombustibil necesar ca sursa de incalzire este gunoiul de grajd. Obligatoriu va fi dezinfectat inainte de a fi utilizat;
- Semintele trebuie sa fie de calitate si dezinfectate, apoi vor fi puse in substrat afanat si nivelat. Se pot semana manual, prin imprastiere, si se acopera cu un strat de pamant de maximum 1 cm. Se taseaza si se uda;
- Pana la rasarire se acopera cu o folie cu rol de a mentine caldura necesara pentru germinare. In zilele mai calduroase se inlatura 5-6 ore, dar spre seara se acopera din nou rasadnita;
- Udarea se va face doar cu apa curata, la temperatura solului, tinand cont de amestecul de pamant si de soiul semanat;
- Vor fi indepartate plantele bolnave si slab dezvoltate. Repicarea se face atunci cand plantele au 1-2 frunzulite, pe timp noros, cand afara nu este prea rece;
- Administrarea unor tratamente periodice este vitala pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor;
- Rasadurile au nevoie de fertilizare si de minerale (azot, fosfor, potasiu).
2. Cultivarea si ingrijirea legumelor in sistem protejat
In spatiile de acest tip se pot cultiva o multime de plante, flori, pomi fructiferi, dar si legumele delicioase. Aceste spatii se pot imparti in spatii protejate cu sticla (sere) si spatii protejate cu materiale plastice (solarii). Exista si unele constructii diferite, destinate cultivarii ciupercilor (adaposturi improvizate, constructii cu zidarie) sau cultivarii fara sol (cultura hidroponica).
Infiintarea culturilor se va face prin plantarea rasadurilor, mai rar prin semanat sau prin plantare de organe vegetative, ceea ce face esentiala existenta celor doua procedee: realizarea rasadurilor si plantarea propriu-zisa. Un rasad de calitate are radacini sanatoase, ce nu prezinta leziuni grave, sa nu se fi oprit din procesul de crestere, sa nu aiba frunzele patate sau tulpinile afectate de daunatori.
Ingrijirea culturilor in aceste spatii presupune asigurarea conditiilor optime de mediu, asadar, crearea microclimatului potrivit conteaza in mare masura. Controlul temperaturii, luminii si umiditatii, aplicarea masurilor fitosanitare, efectuarea corecta a lucrarilor agricole sunt doar cateva dintre operatiunile ce trebuie avute în vedere pentru obtinerea unor recolte mari si sanatoase.
2.1. Cultivarea legumelor in solarii
Solarul este o constructie acoperita cu folie de plastic, care permite protejarea culturilor de legume doar pentru o anumita perioada din an. De regula, are o structura simpla si nu este incalzit. Se evidentiaza diferite tipuri de solarii cu folie, care pot fi construite rapid:
- tip tunel omida (pentru suprafete mai mici);
- tip tunel (pentru suprafete mari);
- solar individual in doua pante;
- solarii bloc;
- tip gotic (permite o productie mai mare pe metru patrat);
- cu perete vertical (ideal pentru pomi si culturi de talie mare).
2.2. Cultivarea legumelor in sere
Serele sunt spatii protejate cu sticla, pe schelet metalic, destinate cultivarii legumelor. Proiectarea lor este ideala pentru a inlesni folosirea unor echipamente mecanizate pentru ingrijirea culturilor sau a unor echipamente pentru asigurarea conditiilor de mediu. Printre tipurile de sere existente se numara:
- sere individuale;
- sere tip bloc;
- sere turn;
- sere mobile;
- sere umflate cu aer.
2.3. Tehnologii moderne de cultura a legumelor in sere si solarii
Daca pe vremuri agricultura se facea destul de primitiv (doar cu uneltele banale), in ultima vreme, datorita numeroaselor inventii si descoperiri, a fost posibila aplicarea unor tehnologii moderne pentru cultivarea legumelor timpurii in solarii si sere. Una dintre acestea se refera la sistemul inteligent dedicat agricultorilor, prin care obtin control complet asupra acestor constructii, de la distanta, prin intermediul telefonului mobil. Practic, sistemul monitorizeaza perfect parametrii esentiali din sera si asigura conditiile optime de viata plantelor. El poate fi personalizat in functie de ceea ce isi doresc legumicultorii, dar si de soi. De asemenea, interesant este faptul ca acest sistem poate functiona bine chiar si atunci cand nu este conectat la internet.
2.4. Avantajele cultivarii legumelor in solarii si sere
Cei care vor sa se bucure de legume sanatoase pentru intreaga familie sau care doresc sa faca un mic business din aceasta activitate agricola trebuie sa cunoasca si avantajele cultivarii legumelor in solarii si sere:
- productia este esalonata si se poate recolta in diferite perioade ale anului;
- produsele sunt de calitate superioara;
- productia este mare;
- sunt evitate pericolele legate de intemperii;
- controlarea conditiilor de mediu in care cresc plantele.
3. Legume cultivate la ghiveci, pe balcon
O solutie destul de des intalnita in ultima vreme este plantarea legumelor in ghiveci, pe balcon, in special realizata de proprietarii de apartament la bloc. Dornici de a savura legume proaspete, acestia incearca sa devina gradinari seriosi, apeland la aceasta metoda ingenioasa. Desi pare greu de crezut, orice leguma care creste pe sol o poate face la fel de bine si intr-un ghiveci, atat timp cat sunt respectate cateva conditii de baza.
Dintre plantele ce pot sa traiasca si sa rodeasca bogat intr-un ghiveci pot fi enumerate: fasole, morcovi, castraveti, vinete, rosii, ardei, cartofi. Bine de stiut este faptul ca ele trebuie sa primeasca un ingrasamant adecvat, de exemplu gunoiul de pasare sub forma de solutie, pentru a creste viguros si a oferi roade impresionante.
Pentru a duce la bun sfarsit proiectul este nevoie de urmatoarele elemente:
- ghiveci corect dimensionat;
- amestec de pamant adecvat soiului;
- ingrasaminte organice;
- apa;
- aer;
- lumina si caldura;
- polenizarea.
4. Uneltele necesare pentru plantarea legumelor
Pentru a cultiva cu succes legumele dorite, un gradinar priceput are nevoie de un set de unelte potrivite pentru munca aceasta, care sa-i inlesneasca efortul fizic depus.
- foreza este un instrument necesar pentru realizarea gropilor pentru stalpii gardului ce imprejmuieste gradina sau pentru efectuarea gropilor pentru plantarea pomilor fructiferi;
- plantatorul si distribuitorul de seminte vor usura munca legumicultorului ce va fi nevoit altfel sa faca o munca extrem de migaloasa, care va dura in timp;
- motopompa va fi utilizata pentru a scoate apa care ar putea sa inunde gradina;
- pompa de apa va oferi cantitatea de lichid necesar pentru udarea plantelor din gradina, sera sau solar;
- benzile de picurare pot fi dispuse printre randurile de rasaduri si vor asigura apa de care va fi nevoie zilnic pentru udare;
- masina de plantat si cea de scos cartofi;
- masina de imprastiat ingrasamintele atat de necesare pentru dezvoltarea tuturor plantelor;
- sapa simpla, traditionala, va fi perfecta pentru a realiza acele munci ce necesita finete in executie etc.
In concluzie, cultivarea legumelor si producerea rasadurilor se pot face in sistem gospodaresc cu rezultate foarte bune la sfarsit de an. Atentia la cele mai mici detalii, munca permanenta, dorinta de a obtine roade sanatoase si multe, precum si sfaturile sau ideile specialistilor vor fi garantia reusitei.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com