Cele mai bune metode de cosire a lucernei

Cosirea si balotarea lucernei: Metode optime si sfaturi pentru o recolta buna

Scris de
Cosirea si balotarea lucernei: Metode optime si sfaturi pentru o recolta buna

Lucerna este una dintre cele mai vechi plante furajere cultivate de catre om, avand un rol esential in gospodaria acestuia, deoarece serveste ca hrana pentru foarte multe animale. Aceasta este apreciata, deoarece se poate cultiva in cantitati mari si este printre cele mai accesibile si hranitoare mancaruri pentru vite, cai sau oi, animale prezente foarte des in gospodarii sau ferme. In plus, le ofera acestora toti nutrientii de care au nevoie, atat pentru a da un lapte de calitate, in cazul oilor sau vitelor, cat si pentru a le oferi energia de care au nevoie in sarcinile agricole, mai ales pentru cai.

Cu toate acestea, cosirea si balotarea lucernei poate fi o sarcina dificila pentru gospodarii care nu cunosc regulile de baza referitoare la metodele necesare, precum si perioadele optime in care aceasta poate fi recoltata. In plus, oricine trebuie sa stie exact cu ce coseste lucerna, deoarece uneltele specifice sunt extrem de importante, astfel incat sarcina sa fie un rapida, usoara si eficienta.

Nu in ultimul rand, este util pentru gospodari sa stie si cateva sfaturi care sa ii ajute la cosirea lucernei si sa obtina din aceasta cele mai bune rezultate. Toate acestea vor duce la un proces accesibil si o lucerna de calitate.

1. Cele mai bune metode de cosire a lucernei

Pentru a obtine cele mai bune rezultate din cosirea lucernei, este important ca fiecare gospodar sa ia in considerare cateva elemente esentiale. Astfel, exista cateva metode care faciliteaza lucerna de calitate si rezulta atat intr-o hrana buna si suficienta pentru animale, dar si intr-o suprafata cosita foarte bine din punct de vedere estetic.

  • Cosirea in perioada potrivita

Perioada potrivita pentru cosirea lucernei nu este atunci cand aceasta este complet inflorita. In schimb, aceasta se afla undeva intre fenofazele de butonizare si inceputul infloririi. Cel mai bine este ca lucerna sa fie cosita cand a inflorit in proportie de 30%-40% sau la inceputul butonizarii.

  • Cosirea regulata

Datorita capacitatii de regenerare rapida, lucerna trebuie cosita de 3-4 ori pe ani, incepand cu sezonul cald, pe la mijloc de primavara. Intre sesiune de cosire trebuie lasate, totusi, 30-40 de zile, astfel incat lucerna sa se regenereze si sa poata fi cosita la calitatea optima.

  • Alte aspecte

Cosirea lucernei nu poate fi incheiata fara un proces de mentenanta. Cel mai important este irigarea, astfel incat sa se asigure lucernei continuitate si mentinerea calitatilor nutritive. Chiar daca aceasta nu se afla la acelasi nivel calitativ in cadrul celor 3-4 cosiri anuale, acesta poate fi mentinut prin irigare.

Cele mai bune metode de cosire a lucernei

2. Sfaturi pentru o cosire de lucerna mai buna

Pe langa metodele care asigura o cosire optima, un gospodar adevarat trebuie sa tina cont si de cateva sfaturi care s-au dovedit, in timp, a oferi rezultate din ce in ce mai bune. Acestea fac diferenta dintre o cosire banala si o cosire de calitate.

  • Asigurarea unei perioade suficiente pentru lucerna sa creasca destul inainte de o noua cosire

Chiar daca perioadele dintre cosiri sunt aproximative, este important pentru fiecare gospodar sa respecte acel interval minim si maxim. In schimb, momentul efectiv al cosirii depinde de experienta fiecarui si capacitatea de a determina momentul optim.

  • Cosirea influenteaza cresterea

Nu este intamplator ca lucerna creste mai frumos sau mai slab dupa o anumite cosire. Modul in care aceasta este cosita si gradul de respectare a indicatiilor tehnice influenteaza cresterea lucernei. Nu numai aceste lucruri influenteaza o buna crestere si dezvoltare a acesteia, dar si utilizarea echipamentelor pofesionale, precum motocoasele de umar. Acestea sunt elementele care fac diferenta pentru facilitarea acestui proces Astfel, cosirea nu este doar un proces de moment, ci si unul de viitor.

  • Irigarea usureaza cosirea

Irigarea nu este esentiala doar pentru cresterea corespunzatoare a lucernei. Aceasta ajuta si la o cosire mai rapida. Totusi, este necesara utilizarea unor echipamente de irigat bune, astfel incat sa nu se inunde suprafata pe care creste lucerna, deoarece efectul ar fi unul opus.

Sfaturi pentru o cosire de lucerna mai buna

Prin urmare, cosirea de lucerna este un proces delicat care necesita atat echipamente profesioniste, cat si o planificare prealabila.

Sursa foto: Envato.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *