Construirea unei piscine in propria curte - Pasii necesari in vederea obtinerii unei zone de vis.jpg

Construirea unei piscine in propria curte – Pasii necesari in vederea obtinerii unei zone de vis

Scris de
Construirea unei piscine in propria curte - Pasii necesari in vederea obtinerii unei zone de vis

Verile din Romania sunt caracterizate de temperaturi ridicate, ceea ce ii face pe multi romani sa caute metode de a se racori si de a se distra in acelasi timp. Cum vizitele la mare sau la munte sunt destul de costisitoare, iar piscinele publice sunt aglomerate si nu ofera intimitatea de care au mare nevoie, multi se indreapta catre construirea unei piscine in propria curte. Apelarea la o firma de constructie este destul de complicata, atat din cauza preturilor mari implicate, cat si din cauza greutatii de a gasi o firma care sa se apuce de lucru imediat. O solutie alternativa este amenajarea acestui spatiu in regie proprie, acasa, cu ajutorul membrilor familiei sau a prietenilor care au cunostinte minime in domeniul constructiilor si al instalatiilor.

Prin consultarea ghidului de mai jos vei putea descoperi in ce consta planificarea acestui proiect si care sunt materialele, sculele si echipamentele necesare pentru a duce la bun sfarsit proiectul, intr-o perioada relativ scurta si cu un efort minim. In plus, vei descoperi care sunt pasii utili in vederea definitivarii proiectului, precum si cateva sfaturi sau recomandari pentru amenajarea corespunzatoare a piscinei. 

1. Planificarea construirii unei piscine acasa si materiale necesare

Planificarea construirii unei piscine acasa si materiale necesare

Piscina de beton ingropata in propria curte a fost multa vreme un semn al bogatiei. In ultima vreme, tehnologia constructiilor si a instalatiilor a evoluat devenind mai abordabila din punct de vedere financiar si al deprinderilor detinute. Materialele, sculele si echipamentele actuale pot fi utilizate cu succes pentru construirea unei piscine de beton ingropate in regie proprie, investitia implicata fiind insemnata. 

Satisfactia detinerii unui astfel de spatiu, insa, merita cu prisosinta efortul. Mai mult decat atat, o astfel de investitie poate fi utilizata zeci de ani cu o intretinere minima ulterioara, amortizarea costurilor fiind facuta in cativa ani prin evitarea vacantelor costisitoare.

1.1. Planificarea construirii unei piscine de beton in regie proprie

Recomandarea specialistilor este ca un astfel de proiect sa inceapa intotdeauna cu etapa preliminara a planificarii. In lipsa acestui pas, de multe ori, se ajunge in situatia debutarii proiectului si opririi lucrului la jumatate din cauza bugetului epuizat sau din cauza lipsei unor materiale esentiale. 

Pentru o planificare corespunzatoare se vor avea in vedere urmatoarele elemente: 

 • Stabilirea dimensiunii si a formei piscinei ce va fi construita. Marimea piscinei exterioare trebuie sa fie in raport cu spatiul si bugetul disponibil. In privinta spatiului trebuie sa se tina cont si de existenta unor cladiri apropiate, deoarece o groapa sapata prea aproape de un perete poate duce la prabusirea acestuia. Bugetul nu trebuie pierdut din vedere, deoarece cu cat o  este mai mare, cu atat costurile implicate sunt superioare.
 • Pentru desfasurarea fara probleme a intregului demers este recomandata obtinerea unui proiect ce poate fi urmarit pas cu pas. Astfel de proiecte pot fi achizitionate de la firme specializate sau pot fi obtinute gratuit de pe Internet, de la alti pasionati care au trecut printr-un astfel de proces.
 • Stabilirea bugetului necesar este obligatorie pentru ca trebuie sa existe suficiente fonduri pentru a nu ramane fara bani la jumatate proiectului. Se va calcula cantitatea de materiale necesare, cumpararea sau inchirierea sculelor si uneltelor utile si se va adauga un procent de aproximativ 20 la suta pentru evenimente neasteptate.
 • Nu trebuie pierduta din vedere obtinerea permiselor si a aprobarilor. Autoritatile locale pot elibera astfel de documente pentru a se indeplini conformitatea legislativa. 

1.2. Materialele necesare constructiei piscinei exterioare

In ceea ce priveste materialele necesare pentru construirea unei piscine de beton in regie proprie, acestea nu sunt greu de procurat, fiind disponibile in magazinele de materiale si utilaje de constructii si in cele specializate in sisteme de filtrare a apei. Produsele necesare se impart in doua categorii. 

In primul rand, este vorba despre materialele pentru construirea structurii piscinei. In aceasta categorie sunt incluse betonul, armatura de otel, elementele de cofraj si membrana hidroizolatoare. In al doilea rand, este vorba despre componentele pentru sistemul de filtrare a apei si despre componentele pentru incalzire si iluminat. 

1.3. Scule si echipamente utile pentru construirea unei piscine

Uneltele si echipamentele necesare sunt usor de procurat, nefiind implicate unele specializate:

 • Uneltele de sapat (se recomanda prezenta unui excavator, saparea manuala fiind destul de complicata din cauza volumului mare de pamant ce va fi indepartat);
 • Uneltele de masurare si marcare (ruleta, pene de constructie, spray colorat, fir cu plumb);
 • Echipamentul de betonare (pompa de beton, motopompa, mistrii, gletiera);
 • Echipamente pentru taierea metalului ce va fi folosit la armatura (flex, cleste);
 • Scule de instalatii sanitare si electrice (chei pentru instalatii, patent, banda izolier, silicon).
Betoniera Stager 74540 - 650W, 160L

Detalii aici

Foarte utila este si prezenta unui dispozitiv care sa scoata in caz de nevoie apa din groapa sapata. Aceasta se poate aduna fie provenita din ploi, fie din panza freatica si poate impiedica turnarea corecta a betonului. In acest sens se poate folosi o pompa submersibila pentru apa murdara, care face fata eliminarii apei contaminate si un furtun de gradina pentru indepartarea apei intr-un loc sigur. 

Motopompa apa WOLFSON® WT-20, 2 toli, 6.5CP, 27000 l/h + 1 ulei 0.6L

Detalii aici

2. Etapele constructiei unei piscine din beton in regie proprie – cum se construieste o piscina

Construirea unei piscine de beton in regie proprie poate fi facuta prin munca a doua sau patru persoane, in aproximativ trei sau patru saptamani de munca lejera, seara sau in weekend. Importante sunt urmarea unui plan bine pus la punct si respectarea recomandarilor producatorilor materialelor de constructie si a instructiunilor de utilizare pentru scule si echipamente. In acest fel se va evita aparitia unor probleme costisitoare si a unor accidente cu potential periculos. 

2.1. Construirea structurii piscinei de beton

Pentru realizarea structurii piscinei este necesara marcarea locului unde va fi plasata. Exista posibilitatea utilizarii unei forme rectangulare, care este recomandata pentru cei care nu au experienta vasta in domeniul constructiilor, aceasta forma fiind mai usor de realizat. Este disponibila si varianta neregulata, cu forme circulare, mai eleganta, dar si mai greu de pus in practica.

Pasii necesari pentru realizarea structurii piscinei de beton sunt urmatorii: 

 • Excavarea zonei se va face dupa indicatiile din plan, tinandu-se cont si de grosimea peretilor de beton;
 • Fundul excavatiei se uniformizeaza pentru a elimina neregularitatile si golurile care ar putea dauna structurii (terenul se compacteaza manual sau mecanizat si se plaseaza un strat de pietris);
 • Armatura din fier beton se plaseaza pentru a da rezistenta structurii. Se vor folosi materiale de calitate, de grosime corespunzatoare, plasate pe toata suprafata ce va fi betonata;
 • Montarea cofrajului are rolul de a pastra betonul in locul de turnare pana la intarirea acestuia (cofrajul trebuie sa fie solid si etans pentru a nu aparea scurgeri accidentale dupa turnarea betonului);
 • Instalarea tevilor si accesoriilor pentru sistemul de filtrare, incalzire si iluminare. Aceste elemente vor fi fixate in structura de beton, asadar trebuie sa fie plasate cu exactitate, deoarece modificarile ulterioare sunt complicate;
 • Turnarea betonului se va face recomandabil intr-o singura etapa folosindu-se material de la un furnizor de incredere. Dupa turnarea betonului este necesara o compactare a betonului cu ajutorul unor scule vibratoare.

2.2. Montarea sistemului de filtrare la piscina construita din beton

Orice piscina trebuie sa fie dotata cu un sistem de filtrare a apei in vederea pastrarii calitatii lichidului. In cazul in care apa este netratata se vor dezvolta, cu siguranta, alge care vor transforma piscina intr-un spatiu neplacut. Filtrele portabile nu vor face fata unui astfel de volum si, din acest motiv, este necesar sa se instaleze un sistem cu debit mare. 

In magazinele de specialitate sunt disponibile astfel de echipamente, dimensionate in functie de necesitati. In aceasta privinta nu trebuie sa fie facute economii, deoarece calitatea apei este primordiala. Montajul sistemului nu este extrem de complicat, acesta fiind realizat din elemente interconectabile, usor de montat, care asigura o etanseitate perfecta. 

2.3. Finisarea piscinei construite din beton

Dupa realizarea structurii si montarea sistemului de filtrare se trece la finisarea piscinei in vederea folosirii ei. Exista mai multe variante ce pot fi aplicate:

 • O varianta la indemana, cu montaj facil, este fixarea membranei speciale, dintr-un material hidroizolant. Acest material se prezinta sub forma unei prelate ce se plaseaza peste structura de beton si care elimina pericolul scurgerii apei si ofera, in acelasi timp, un finisaj placut din punct de vedere al culorii si a lipsei asperitatilor.
 • O varianta mai complexa este cea a placilor ceramice de diverse culori. Desi pot fi folosite variantele obisnuite, se recomanda plasarea placilor ceramice speciale pentru piscine, impreuna cu un adeziv rezistent la apa.
 • Rezultate bune sunt oferite si de aplicarea unei tencuieli speciale, plasata peste structura de beton. Acest material are in compozitie substante care ofera hidroizolatie, dar si culoare placuta.

3. Sfaturi utile si recomandari pentru amenajarea piscinei construite din beton

Sfaturi utile si recomandari pentru amenajarea piscinei construite din beton

Dupa construirea piscinei propriu-zise este necesara amenajarea corespunzatoare a spatiului din apropiere in vederea obtinerii unui loc placut si confortabil. Aceasta etapa depinde mult de gusturile proprietarului, existand sute de modalitati de personalizare. Pentru obtinerea unor rezultate maxime, se va amenaja atat piscina, cat si spatiul din jurul ei. 

In ceea ce priveste primul demers exista unele accesorii care pot fi adaugate pentru a oferi satisfactie mare utilizatorilor: 

 • Turbojetul este un dispozitiv care permite practicarea inotului, chiar si in piscinele de dimensiuni reduse. Acest element se obtine prin plasarea unui dispozitiv care pompeaza apa la viteze variabile, putandu-se astfel inota impotriva curentului;
 • Duzele de hidromasaj sunt plasate in anumite zone ale piscinei si ofera o mare satisfactie utilizatorilor;
 • Luminile subacvatice ofera posibilitatea obtinerii unui spatiu ce poate fi folosit si dupa caderea noptii (se vor folosi lumini speciale, ce functioneaza la voltaje care nu pun in pericol utilizatorii);
 • Toboganul cu apa este un dispozitiv destinat, in special, copiilor, dar si adultii se bucura des de prezenta lui;
 • Un accesoriu foarte util este instalatia de incalzire ce permite folosirea piscinei o perioada mai lunga de timp, nu doar in perioadele cu temperaturi crescute. Cel mai eficient sistem este pompa de caldura, ce se poate monta direct pe sistemul de filtrare.

Spatiul dimprejurul piscinei trebuie sa fie amenajat, deoarece utilizatorii doresc sa petreaca timp si in afara apei pentru a socializa cu prietenii. Cel mai util este realizarea unei terase lipite de piscina, putandu-se folosi diverse materiale, precum lemnul, piatra, betonul, PVC-ul, mozaicul, placile din gresie etc. Pe aceasta terasa se vor plasa sezlonguri, mese, umbrelute, gratarul, barul pentru prepararea bauturilor si un sistem audio pentru exterior. 

Un efect placut este dat si de prezenta unor plante decorative, care intregesc designul. In afara clasicilor palmieri pot fi plantati arbori si arbusti care nu isi pierd frunzele in mod frecvent pentru a se evita caderea acestora in apa. 

Pentru finalizarea amenajarii se va avea in vedere plasarea unor elemente de siguranta. Daca in curte exista copii, atunci devine obligatorie prezenta unui gard cu acces limitat, pentru a nu permite aparitia vreunui incident nedorit. Poate fi folosita si varianta prelatei rezistente, care se plaseaza deasupra piscinei. Varianta ofera si protectie impotriva patrunderii in apa a insectelor, frunzelor si prafului din jur. 

Nu trebuie sa lipseasca echipamentul pentru intretinerea piscinei. In primul rand, va fi necesar un dispozitiv cu ajutorul caruia se va scoate apa din bazin. Pot fi intrebuintate pompe de apa si pompe de apa de suprafata, dispozitive care inlesnesc munca. In al doilea rand, trebuie sa existe si cateva echipamente pentru curatarea piscinei sub forma unor plase care sa permita culegerea resturilor ce plutesc pe suprafata apei si a unor dispozitive de curatare a peretilor si fundului bazinului, deoarece in aceste zone se va forma o mazga ce trebuie indepartata periodic. 

Pompa centrifugala apa curata Gospodarul Profesionist Jet-100E, cu ejector, 800W, 3200 l/h - RESIGILAT

Detalii aici

In concluzie, construirea unei piscine de beton in regie proprie este posibila, insa sunt necesare planificarea atenta si parcurgerea pas cu pas a recomandarilor specialistilor pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit in mod satisfacator. 

Surse foto: atomico.ro, unsplash.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *