Constructie beci - iata tot ce trebuie sa stii pentru a duce la bun final un astfel de proiect

Constructie beci – iata tot ce trebuie sa stii pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect

Scris de
Constructie beci - iata tot ce trebuie sa stii pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect

Constructia unui beci in locuinta ta poate fi o modalitate excelenta de a extinde spatiul de depozitare si de a creste valoarea totala a proprietatii. Atunci cand suntem in cautarea unei noi case, cu totii punem mare pret pe spatiile de depozitare si stocare ale potentialelor locuinte pe care le vizitam, acestea jucand un rol important in buna functionare a unei gospodarii. Fie ca vorbim de un beci la subsolul casei sau unul complet separat de structura ei, un astfel de proiect de constructie trebuie sa aiba in vedere mai multe considerente, fiind totusi un proces complex de finalizat. De la permise, reglementari si autorizatii, pana la materialele pe care trebuie sa le utilizezi sau potentialele riscuri implicate, in acest articol vom discuta pe larg despre tot ce trebuie sa stii despre constructia unui beci in casa sau in apropierea ei, astfel incat tu sa poti lua decizii informate si sa obtii cel mai bun rezultat. 

1. Constructie beci din boltari – ce trebuie sa stii inainte? 

Inainte de a incepe propriu-zis constructia unui beci, sunt cativa pasi de pregatire si planificare pe care trebuie sa ii parcurgi. 

Primul pas in construirea unui beci este sa determini scopul caruia va servi acesta. Va fi un spatiu de depozitare sau va avea alta intrebuintare, cat de mare trebuie sa fie si ce caracteristici trebuie sa aiba? Va trebuie sa adaugi instalatii sanitare sau cabluri electrice? Odata ce ai raspunsul la aceste intrebari, poti trece la pasul doi, care reprezinta selectarea zonei unde va fi construit. 

In mod ideal, beciul ar trebui sa fie situat pe un teren relativ plan, care sa aiba un bun drenaj al apei. Se poate face un test al solului, pentru a determina daca este potrivit pentru a sustine o constructie. Daca locul unde vrei sa amplasezi beciul este relativ in panta sau daca solul are o consistenta mlastinoasa, sunt necesare cateva lucrari de pregatire, astfel incat acesta sa fie potrivit sustinerii unei constructii.  In plus, este important sa iei in considerare proximitatea beciului de utilitati (apa, canalizarea, sistemul de gaz si electricitate). 

2. Autorizatie constructie beci – care sunt reglementarile privind o astfel de constructie?

Ca orice alt tip de constructie sau cladire, si construirea unui beci necesita obtinerea unor autorizatii. Acestea depind foarte mult de locatia si reglementarile specifice zonei in care intentionezi sa construiesti beciul, dar in general, atunci cand intentionezi sa incepi, vei avea nevoie de urmatoarele aprobari: 

 • autorizatia de constructie – aceasta iti permite sa incepi construirea beciului pe care il ai in plan, numai dupa ce ai depus planurile la primaria locala si dupa ce acestea au fost evaluate si aprobate;
 • permis de excavare – mai mult ca sigur vei avea nevoie sa excavezi solul unde doresti sa amplasezi beciul, insa pentru a porni acest demers, ai nevoie de o aprobare pentru a sapa pamantul si a indeparta orice resturi existente in zona;
 • autorizatii electrice si sanitare – daca intentionezi sa instalezi sisteme electrice sau sanitare in beci, va trebuie sa obtii aprobari separate pentru fiecare sistem. 

Aceste autorizatii se pot procura de la Primarie sau de la autoritatile locale, iar pentru a le solicita, vei avea nevoie sa intocmesti un portofoliu care sa contina documente legale, precum certificatul de urbanism al zonei, actul de proprietate al locuintei, actul de identitate al proprietarului, avizele pentru racordarea la retelele de utilitati, precum si dovezile tuturor taxelor si impozitelor legale. 

Este important de retinut ca aceste autorizatii pot varia in functie de zona unde locuiesti. Astfel, este recomandat sa consulti autoritatile locale pentru a stii cu exactitate de ce ai documente ai nevoie, pentru a putea demara proiectul de constructie. 

3. Constructie beci langa casa – care sunt materialele si uneltele necesare?

 Constructie beci langa casa - care sunt materialele si uneltele necesare?

Acum ca ai obtinut toate autorizatiile necesare, este timpul sa demarezi procesul de constructie.

Primul pas foarte important inainte de a incepe propriu-zis excavarea pamantului pentru turnarea fundatiei, este sa verifici eventualele obstacole ce ar putea sta in cale, precum liniile subterane de electricitate, gaz sau apa, precum si conducte de canalizare, radacini de copaci sau pietre masive. Pentru asta, poate fi necesar sa angajezi un profesionist care sa se ocupe de localizarea liniilor de utilitati din subteran , pentru a identifica eventualele pericole sau obstacole. 

Urmatorul pas este alegerea fundatiei si materialelor de constructie potrivite. Fundatia beciului este unul dintre cei mai importanti factori in determinarea sigurantei si stabilitatii acestuia. Exista mai multe tipuri de fundatii din care poti alege, inclusiv placi de beton, pereti sau panouri prefabricate din beton, fiecare avand propriile sale avantaje si dezavantaje, asa ca este nevoie sa iei in considerare nevoile, dar si bugetul pe care il ai disponibil. Alti factori importanti de luat in calcul cand alegi materialele de constructie includ izolatia termica, controlul umiditatii, dar si rezistenta la foc. 

3.1 Importanta alegerii materialelor potrivite

In ceea ce priveste alegerea materialelor, avand in vedere piata extrem de larga de magazine specializate in constructii si bricolaj, nu vei avea probleme in a gasi materialele potrivite. In randurile urmatoare, vom enumera principalele categorii de materiale care sunt esentiale in construirea unui beci : 

 • beton: peretii fundatiei si podeaua beciului vor fi de obicei din beton. Va trebui să achiziționezi suficient beton pentru a turna peretii fundației si podeaua la grosimea dorita.
 • bare de otel beton: barele de armare din otel sunt adesea folosite pentru a consolida betonul si pentru a preveni fisurarea. Cantitatea de armatura necesara va depinde de dimensiunea si forma beciului.
 • materiale de hidroizolatie: beciurile sunt predispuse la acumularea de apa, asa ca este important sa folosesti materiale de hidroizolatie pentru a preveni infiltrarea umezelii. Aceste materiale pot include membrane de hidroizolatie, sisteme de drenaj si materiale de etansare.
 • materiale de izolatie termica: izolarea peretilor si podelelor subsolului va ajuta la menținerea spatiului cald și uscat. Cantitatea si tipul de izolatie necesare vor depinde de climatul zonei.
 • materiale electrice si sanitare: daca intentionezi sa instalezi cabluri electrice, tevi sanitare sau accesorii in subsol, va trebui sa achizitionezi materialele adecvate.
 • instrumente si echipamente: deoarece constructia unui beci este un proiect destul de complex, ce necesita multa munca, vei avea nevoie de o varietate de unelte și echipamente, inclusiv bormasini, un fierastrau electric, aparate de sudura, una sau mai multe betoniere, ciocane si tarnacoape sau mistrii, insa exista multe alte accesorii de care vei avea avea nevoie de parcurs, dar cel mai probabil le vei achizitiona in momentul in care realizezi ca ai nevoie de ele.

Este intotdeauna o idee buna sa consulti un specialist sau un constructor profesionist care sa te ajute cu sfaturi privind toate materialele si instrumentele necesare pentru proiectul tau.  

Avand toate materialele necesare la indemana, este timpul sa demarezi procesul de constructie. In randurile ce urmeaza, vom detalia care sunt pasii cu exactitate si ce presupune fiecare etapa: 

 • Excavarea

Primul pas in construirea unui beci este excavarea zonei in care va fi amplasata fundatia, care presupune indepartarea solului de pe locul unde va fi construit beciul, iar adancimea acesteia va depinde de inaltimea dorita dorita a beciului. Acest pas implică utilizarea masinariilor grele, cum ar fi excavatoarele, buldoexcavatoarelor sau buldozerelor, pentru a sapa solul si a crea o suprafata plana pentru turnarea fundatiei.

Este important sa te asiguri ca excavarea se face corect si ca solul este compactat pentru a preveni deplasarea in viitor. De asemenea, poate fi necesar sa instalezi tevi de drenaj sau o pompa de bazin pentru a preveni acumularea apei în subsol.

 • Constructia fundatiei

Dupa ce excavarea este completa, fundatia poate fi construita. Fundatia este baza structurii si este responsabila pentru sustinerea greutatii cladirii. Exista mai multe tipuri de fundatii care pot fi folosite, dintre care placile de beton turnat sunt cel mai comun tip de fundatiie. Placile sunt construite prin turnarea betonului in forme, care sunt apoi indepartate odata de ce betonul s-a intarit. Pentru acest pas, vei avea nevoie de o betoniera care sa te ajute la formarea compozitiei de beton. Este de preferat sa optezi pentru un model cu roti care sa ajute la o deplasare mai usoara.


Detalii aici

 • Zidirea

Odata ce fundatia este completa si uscata, poti incepe procesul de zidire al beciului. Zidirea implica construirea peretilor, podelei si acoperisului structurii. Cele mai folosite materiale pentru constructia zidurilor sunt boltarii, deoarece sunt o solutie economica, potrivita oricarui buzunar. De asemenea, poti utiliza caramizi, piatra sau beton armat. 

 • Drenaj

Drenajul este important pentru a preveni infiltrarea apei în beci. In jurul perimetrului beciului, este nevoie sa instalezi un sistem de drenaj, care include o membrana impermeabilă si tevi de drenaj pentru a direcționa apa departe de fundatie.

 • Instalatiile sanitare si electrice

După ce zidaria este completa, peretii sunt ridicati, acoperisul este instalat, pot fi instalate si sistemele sanitare si electrice. Acest pas include trecerea conductelor si cablurilor prin peretii si podeaua structurii. Sistemul sanitar include conducte pentru alimentarea cu apa, eliminarea deseurilor si conductele de gaz, daca este cazul. Sistemul electric include cabluri pentru iluminat si intrerupatoare. Este de preferat ca pentru acest pas, sa apelezi la specialisti autorizati care sa instaleze aceste sisteme, pentru a fi sigur ca se respecta toate reglementarile locale.

 • Podeaua

Podeaua subsolului este apoi turnata, de obicei folosind beton. Podeaua este nivelata si netezita pentru a oferi o suprafata solida si plana.

 • Finisare

După ce constructia este finalizata, beciul poate fi finisat pentru a crea spatiu de depozitare. Acest lucru poate implica instalarea izolatiei, gips-cartonului, pardosealii, sistemului de iluminat și altor finisaje.

4. Constructie beci in pamant – sfaturi care sa te ajute sa construiesti un beci sigur

Constructie beci in pamant - sfaturi care sa te ajute sa construiesti un beci sigur

Construirea unui beci nu este un simplu proiect DIY, pe care sa il planifici de azi pe maine. Ai nevoie de o documentare temeinica si ajutor specializat, astfel incat sa te asiguri ca vei obtine rezultatul dorit, si anume o constructie solida si sigura.

Exista cateva sfaturi de care sa tii cont care sa iti asigure un astfel de rezultat: 

 • lucreaza cu un profesionist – asa cum spuneam, construirea unui beci nu este un simplu proiect de bricolaj, de aceea este important sa lucrezi cu un profesionist care are experienta in constructia beciurilor. Acesta te poate ajuta pas cu pas la finalizarea proiectului, de la planificare si proiectare, pana la constructie si finisare.
 • stabileste intrebuintarea beciului – atunci cand iti proiectezi beciul, este important sa stabilesti cu exactitate care este scopul acestuia, daca doresti pur si simplu un spatiu extra de depozitare sau daca planuiesti sa il transformi in viitor intr-o bucatarie de vara sau intr-o incapere cu alt scop. Astfel, poti planifica din timp nevoia de instalatii sanitare sau cabluri electrice in constructia initiala.
 • ia in considerare drenajul apei –  acumularile de apa si umiditatea crescuta contribuie la dezvoltarea mucegaiului, ceea ce nu este deloc de dorit intr-un spatiu precum beciul, avand in vedere ca, de obicei, acesta este un spatiu de depozitare. Astfel, asigura-te ca instalezi si un sistem de drenaj, dar ca ai la indemana si o pompa, pentru a elimina excesul de apa, in cazul unui eveniment neplacut.
 • Detalii aici
 • o pompa submersibila pentru apa murdara este ceea ce ai nevoie pentru a te ajuta sa scapi de apa nedorita, in cazul unor acumulari in beci.
 • alege materiale de calitate – pentru a obtine o constructie solida, sigura si durabila, este important sa alegi materiale de calitate, incluzand fundatia, izolatia, ferestre si pardoseala.
 • ramai implicat – desi este important sa lucrezi cu un constructor profesionist care sa te ajute sa duci la bun sfarsit procesul, este important sa ramai cat se poate de implicat si sa iei tu toate deciziile privind constructia.

In concluzie, construirea unui beci este un proces complex si plin de provocari, care necesita o planificare si o executie atenta. Pasii descrisi in acest articol sunt orientativi, in realitate procesul necesita mai multa atentie si mai multe etape de parcurs, insa in teorie, urmand sfaturile prezentate mai sus poti obtine o constructie solida, sigura, durabila si functionala. 

Speram ca articolul nostru ti-a raspuns la toate intrebarile pe care le-ai fi putut avea, in cazul in care iti doresti vreodata sa incepi un proiect de constructie al unui beci.

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com 

3 comentarii

 1. Asi vrea sa gasesc o firma specializata in constructia de beciuri, asi vrea sa construiesc un beci pe un teren gol, mostenit de la parinti.
  Multumesc

 2. Ma interesează specialist, bineînțeles cu experiența, pentru construcție beci,zona Dâmbovița.
  Mulțumesc anticipat!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *