Constructie acoperis pentru casa - materiale, unelte si etapele de care trebuie sa tii cont

Constructie acoperis pentru casa – materiale, unelte si etapele de care trebuie sa tii cont

Scris de
Constructie acoperis pentru casa - materiale, unelte si etapele de care trebuie sa tii cont

Celebra expresie “a avea un acoperis deasupra capului” nu este doar o vorba goala. Dimpotriva, expresia semnifica atat nevoia primara a fiecarui om de a avea o casa, un sanctuar propriu confortabil, adapost si loc de relaxare, cat si importanta pe care acoperisul o are in ansamblul arhitectonic si structural al unei locuinte individuale. Acesta este, daca vrei, un veritabil scut robust care ne protejeaza interiorul resedintei de exterior, asigurandu-ne ca mediul interior este ferit de intemperii.

De aceea, constructia acoperisului casei este o etapa de cea mai mare importanta atunci cand fie renovezi total o locuinta mai veche, fie te apuci de construirea noului tau domiciliu. Scopul acestui articol este, prin urmare, acela de a oferi o intelegere cat mai cuprinzatoare despre cum se construieste un acoperis, pornind de la materialele necesare, la etapele de respectat si pana la sculele pentru constructii care vor fi folosite pentru acest proiect. 

1. Constructia acoperisului unei case – importanta integrarii materialelor moderne in proiectul de constructie

Constructia acoperisului unei case - importanta integrarii materialelor moderne in proiectul de constructie

In domeniul constructiei de locuinte, acoperisurile sunt cele care suporta “greul” fortelor naturii. Aceste importante elemente ale constructiei unei cladiri, trebuie sa reziste timp indelungat, uneori chiar zeci de ani la rand, impotriva ploilor, caderilor de zapada, grindinei, vantului puternic si soarelui arzator, toate acestea in timp ce ofera un mediu de viata confortabil si sigur in interiorul resedintei. Nu este exagerat sa afirmam ca acesta este una dintre cele mai critice componente ale oricarei case, desigur, dupa fundatie. Dar, se poate pune intrebarea, ce diferentiaza un acoperis modern de restul elementelor constructive si de ce conteaza sa acorzi o deosebita atentie unuia construit cu materiale si tehnologie de ultima ora? Iata si unele posibile raspunsuri la aceasta intrebare:

  • Cresterea longevitatii si durabilitatii

Construirea unui acoperis pentru casa cu materiale de ultima generatie este legata de maximizarea longevitatii si durabilitatii acestuia. In trecut, aceste structuri ale locuintelor erau adesea construite pentru a rezista cateva decenii si erau deseori reparate. Cu toate acestea, odata cu progresele materialelor si tehnicilor de constructie, acoperisurile moderne pot rezista cu usurinta peste o jumatate de secol sau mai mult. Aceasta longevitate nu numai ca asigura protectia investitiei tale initiale in constructia casei, dar reduce si frecventa reparatiilor si a inlocuirilor costisitoare.

  • Rezistenta la intemperii 

Diversele zone geografice ale tarii noastre se confrunta cu modele meteorologice din ce in ce mai imprevizibile. De la furtuni puternice la temperaturi extreme, acoperisul casei tale se afla in prima linie a acestor provocari. Modul cum il construiesti, materialele pe care le alegi si chiar sculele pentru constructii cu care se lucreaza ar trebui sa tina cont de acesti factori, asigurandu-te astfel ca acoperisul este bine echipat pentru a rezista la cele mai dure conditii. Cu materiale moderne si cu un design superior, resedinta ta va ramane un adapost sigur chiar si pe vremea cea mai nefavorabila.

  • Eficienta energetica

Intr-o era in care sustenabilitatea si eficienta energetica sunt primordiale, acoperisul tau joaca un rol esential si in acest domeniu. Constructia moderna a acestuia integreaza materiale eficiente din punct de vedere energetic care ajuta la reglarea temperaturilor interioare. Acest lucru nu numai ca duce la un spatiu de locuit mai confortabil, dar rezulta si in facturi mai mici la energie. Beneficiile pentru mediu ale reducerii consumului de energie sunt la fel de semnificative, facand casa ta sustenabila din punct de vedere ecologic.

  • Estetica si valoarea casei

Atractia estetica a domiciliului tau este strans legata si de designul si de materialele folosite pentru constructia acoperisului cladirii. Exista o gama larga de optiuni, din care poti alege un stil care sa completeze in mod elegant arhitectura generala a locuintei tale. Un acoperis atractiv si bine construit nu numai ca imbunatateste aspectul exterior resedintei, dar creste si valoarea sa globala, in cazul in care te decizi vreodata sa o vinzi.

2. Constructia acoperisurilor pas cu pas – etapele esentiale ale constructiei acoperisurilor pentru case

Constructia acoperisurilor pas cu pas - etapele esentiale ale constructiei acoperisurilor pentru case

Construirea acoperisului este un proces complex care necesita planificare solida si executie atenta. Indiferent daca ai in vedere doar inlocuirea vechiului acoperis al locuintei pe care o renovezi sau construiesti o casa de la zero si ai ajuns la faza constructiei acestuia, intelegerea etapelor implicate este cheia unui rezultat de succes. In aceasta sectiune, iti vom prezenta in detaliu etapele constructiei acoperisului casei pas cu pas pentru a avea o imagine completa a acestui proces important.

  • Etapa de planificare si proiectare a constructiei acoperisului casei

Fiecare constructie reusita incepe cu o planificare si cu un design meticulos. In aceasta etapa, se iau cateva decizii cruciale:

Tipul de acoperis. Alegerea tipului de acoperis potrivit se face in functie de planul arhitectural si de nevoile casei tale. Cele mai comune pot fi in doua ape, in trei ape sau in patru ape, acoperisuri cu o singura panta, sau chiar orizontale. Unele modele de pot include frontoane, in special la modelele cu mansarda locuibila.

Selectarea materialelor. Materialele variaza in ceea ce priveste durabilitatea, costul si aspectul. Sindrila bituminoasa, de exemplu, este prietenoasa cu bugetul, in timp ce acoperisul metalic ofera durabilitate pe termen foarte lung. Tiglele ceramice clasice pot oferi un aspect atemporal si elegant, in egala masura. Asadar, alege materialul care se potriveste cel mai bine preferintelor tale estetice si bugetului.

Bugetul. Estimarea costului materialelor si al fortei de munca pentru proiect sau bugetarea corecta este o etapa esentiala pentru a evita cheltuieli neasteptate in timpul lucrarii. 

  • Realizara structurii de rezistenta a acoperisului

Componentele cheie ale structurii acoperisului includ:

Sarpanta. Aceasta este scheletul – format din piese din lemn sau din metal care ofera suport si definesc forma viitorului acoperis. Realizarea sarpantei este prima etapa de constructie in cadrul unei lucrari de acest tip. 

Coama. Aceasta este partea superioara, unde se intalnesc pantele. Poate avea forme variate, in functie de design si de tipul acoperisului ales.

Capriorii. Aceste grinzi inclinate alcatuiesc cadrul acoperisului si se conecteaza la grinda centrala a coamei. Capriorii ofera forma si panta, iar amplasarea si alinierea corecta a acestora sunt vitale.

Cosoroaba. Este partea care face legatura intre acoperis si zidurile superioare ale cladirii. Aceasta poate fi realizata sub forma unor grinzi din lemn sau metal.

Popii. Acestia sunt elemente de sustinere sub forma unor stalpi verticali. Rolul lor este, evident, acela de a asigura o sustinere suplimentara structurii. Popii au diverse dimensiuni, in functie de tipul de acoperis care se construieste.

  • Pregatirea acoperisului pentru sistemul de invelitori

Odata ce cadrul acoperisului este pus in opera, urmatorul pas este pregatirea suprafetei. Aceasta implica:

Realizarea asterelii. Astereala este un strat realizat din sipci sau placaj din lemn ori placi OSB, strat care este atasat de capriori pentru a crea o baza plana si solida pentru fixarea invelitorii acoperisului.

Montarea foliei anticondens. Pentru a proteja impotriva umezelii si a patrunderii apei catre elementele interne de rezistenta ale acoperisului, peste astereala se va monta o folie anticondens speciala care are o fata permeabila la vapori de apa si o fata impermeabila. O atentie deosebita trebuie acordata la montajul foliei anticondens cu fata impermeabila catre exterior. 

Elementele de scurgere a apei. Pentru drenajul apei de ploaie, acoperisul include elemente precum burlane si jgheaburi. Acestea impiedica acumularea apei si asigura directionarea acesteia in jos, departe de fundatia si peretii verticali ai cladirii. 

  • Montarea invelitorii acoperisului

Alegerea materialului pentru sistemul de invelitori domina aceasta etapa de constructie a acoperisului. Sistemele comune de invelitori includ:

Sindrila bituminoasa. Este o alegere populara si ieftina pentru un sistem de invelitori. Sindrila bituminoasa poate fi gasita in diferite culori si stiluri. Instalarea corecta presupune esalonarea sindrilei pentru a preveni patrunderea apei. 

Tigla ceramica. Placile de tigla din ceramica sau din beton ofera o solutie eleganta si durabila. Tigla ceramica este cunoscuta pentru longevitatea si capacitatea de a rezista la conditii meteorologice dure, dar montajul poate fi dificil, iar greutatea, destul de mare, poate solicita o structura mai grea a acoperisului.

Acoperisurile metalice. Sunt disponibile in materiale precum otel, aluminiu si cupru, fiind foarte durabile si putand dura zeci de ani. Tigla metalica si tabla faltuita sunt rezistente la coroziune si necesita intretinere minima.

Acoperisuri plate. Stilurile arhitecturale moderne prezinta adesea acoperisuri plate. Aceste tipuri folosesc materiale tip membrana precum EPDM, TPO sau PVC. Instalarea si etansarea corespunzatoare sunt esentiale pentru a preveni acumularea si scurgerile de apa catre interior.

  • Instalarea gurilor si a elementelor de ventilatie

Ventilatia adecvata este cruciala pentru longevitatea acoperisului si confortul casei tale. Orificiile de aerisire de pe acoperis si fantele de aerisire creeaza un flux de aer care regleaza temperatura si nivelul de umiditate in spatiul mansardei sau podului, prevenind probleme precum cresterea mucegaiului si acumularile de gheata provenite din inghetarea apei de condens iarna.

  • Inspectii si verificari finale

Inspectiile regulate in timpul procesului de constructie a acoperisului ajuta la asigurarea faptului ca fiecare pas este finalizat corect si ca orice problema este rezolvata prompt.

Verificari finale. Inainte de a considera finalizata constructia, se va verifica daca nu exista scurgeri sau goluri in materialul invelitorii. Este esential, in acest pas, sa te asiguri ca structura acoperisului este aliniata si etansata corespunzator pentru a rezista la cele mai grele conditiile meteorologice.

3. Constructia acoperisurilor de case – unelte necesare

Constructia acoperisurilor de case - unelte necesare

Constructia acoperisului unei case, ca orice proiect de constructie, necesita, pe langa o echipa de tehnicieni specialisti in acest domeniu, un set specific de scule pentru constructii pentru a asigura acuratetea, eficienta si siguranta realizarii proiectului. In aceasta sectiune, vei afla care sunt uneltele esentiale necesare pentru construirea cu succes a unui acoperis. Aceste instrumente pot fi clasificate in diferite tipuri pentru a aborda diferite aspecte ale procesului de construire.

  • Instrumente necesare pentru realizarea structurii de rezistenta a acoperisului
  • Scule de dulgherie si unelte generale. Unelte precum ciocane, clesti sau truse de scule complete care contin multiple piese necesare sunt utile pentru fixarea rapida si sigura a structurii de rezistenta.
  • Nivele speciale pentru constructii. Uneltele profesionale din gama nivelelor ajuta la asigurarea alinierii si plasarii precise a materialelor de acoperis, contribuind la corecta realizare a structurii de rezistenta, eliminarea erorilor de amplasare si la integritatea structurala.
Nivela cu laser TOTAL, raza 30m, Precizie de nivelare: ± 1,0 mm la 5 m

Nivela cu laser TOTAL, raza 30m, Precizie de nivelare: ± 1,0 mm la 5 m –  detalii AICI

  • Masini de taiat, gaurit si slefuit
  • Flexuri. Uneltele din gama polizoarelor unghiulare  sunt folosite pentru a efectua taieturi precise in placaj sau in invelisul OSB in timpul pregatirii platformei acoperisului. De asemenea, sunt utile pentru taierea materialelor diverse pentru a se potrivi zonelor specifice de montaj.
  • Masinile de slefuit. Uneltele din sfera masinilor de slefuit sunt necesare pentru retusarea si nivelarea suplimentara a asterelii. Ele sunt esentiale pentru crearea potrivirilor precise in jurul patrunderilor (perforatiilor) in acoperis, cum ar fi locatiile de amplasare a cosurilor de fum sau a gurilor de aerisire.
Masina de slefuit rotativa Wolfson - 350W + manusi

Masina de slefuit rotativa Wolfson – 350W + manusi – detalii AICI

  • Masinile de gaurit. Uneltele din gama bormasinilor sunt indispensabile in aproape toate fazele constructiei unui acoperis. Realizarea de gauri in materialele lemnoase sau metalice precum si insurubarea cu forta sunt operatiuni mult usurate de prezenta pe santier a unor bormasini de calitate. 
Masina de gaurit cu percutie Hyundai, 850W, 13mm, HY-PD850

Masina de gaurit cu percutie Hyundai, 850W, 13mm, HY-PD850 – detalii AICI 

  • Instrumente mecanice comune
  • Chei fixe si reglabile: Instrumentele din gama sculelor auto-mecanice precum cheile fixe sau cheile reglabile, sunt utile pentru strangerea piulitelor si suruburilor de pe componentele structurale ale acoperisului.
Set de 8 chei combinate TOTAL Industrial - 6-19mm

Set de 8 chei combinate TOTAL Industrial – 6-19mm – detalii AICI

  • Surubelnite. Clasicele surubelnite sunt necesare – in diferite marimi si modele de cap – pentru diferite aspecte ale constructiei acoperisului, pentru fixarea cu suruburi a elementelor structurii si pana la strangrea unor suruburi greu accesibile cu masinile de insurubat.
Set 12 surubelnite HYUNDAI HY-59405

Set 12 surubelnite HYUNDAI HY-59405 – detalii AICI

  • Cutii de scule si echipamente de protectie
  • Cutii de scule. Pastrarea instrumentelor mici si a altor categorii de unelte organizate si usor accesibile este esentiala pentru eficienta si siguranta la locul de munca. Astfel, trusele de scule robuste si populate cu o cat mai mare diversitate de piese, accesorii si unelte sunt o necesitate pentru constructia acoperisului unei case .
Trusa de scule 120 accesorii TOTAL

Trusa de scule 120 accesorii TOTAL – Detalii AICI

  • Echipament de siguranta. Siguranta in domeniul constructiilor de acoperisuri pentru case ar trebui sa fie intotdeauna o prioritate maxima. Lucratorii ar trebui sa aiba asupra lor echipament de protectie personala, cum ar fi ochelari de protectie, casti de protectie, dar si manusi si echipament special de siguranta impotriva caderii de la inaltime.

Aceste instrumente sunt doar un minim necesar intr-un proiect de construire a acoperisului unei locuinte, iar a avea uneltele potrivite pentru o astfel de lucrare poate face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste eficienta si calitatea rezultatului final. 

In incheiere, iti reamintim ca informatiile pe care le-ai dobandit citind acest articol nu sunt doar simple date, ci si un instrument care iti va permite sa iei decizii mai bine informate cu privire la una dintre cele mai importante componente ale locuintei tale. Acoperisul tau este mai mult decat o simpla colectie de materiale; este protectia caminului tau si de calitatea constructiei depinde chiar calitatea vietii in casa ta. 

Sursa foto: Atomico.ro, Pixabay.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *