Constructia semineului pe lemne – informatii utile pentru executarea acestui proiect in mod corect

Scris de
Constructia semineului pe lemne - informatii utile pentru executarea acestui proiect in mod corect

Sursa foto: Shutterstock.com 

Semineul a devenit o piesa de rezistenta in multe locuinte moderne, fiind considerat deseori punctul principal al unei incaperi, deoarece creeaza o atmosfera intima si prietenoasa. Rolul sau este de a aduce caldura in interiorul casei si de a oferi un look elegant sau clasic, in functie de preferintele proprietarului si de stilul de amenajare ales. Printre tipurile de seminee populare in randul romanilor se numara cele care functioneaza cu ajutorul lemnelor, carbunilor sau a altor combustibili solizi. 

Construirea unui semineu pe lemne poate fi considerat un proiect complex, ce poate deveni realitate cu ajutorul unor mesteri priceputi, a materialelor premium si a metodelor si tehnicilor corecte, ce trebuie aplicate in acest sens. Indiferent de locul in care va fi construit (dormitor, living, hol, bucatarie, mansarda, spatii exterioare), semineul pe lemne trebuie sa fie obligatoriu conform reglementarilor si normelor in vigoare pentru a functiona adecvat si pentru a oferi siguranta de care au nevoie oamenii ce-l folosesc. 

In articolul de mai jos vei descoperi informatii pretioase despre cum se desfasoara pas cu pas construirea unui semineu pe lemne, incepand de la etapa de proiectare si pana la cea de montare si finisare, precum si cateva sfaturi si recomandari utile oricui se gandeste sa puna in practica un astfel de proiect. 

1. Constructia unui semineu pe lemne – informatii generale

Constructia unui semineu pe lemne

Sursa foto: Shutterstock.com 

Semineul pe lemne a devenit un adevarat must-have pentru multi romani dornici de a obtine caldura si confort in locuinte sau in diferite alte spatii. 

Pentru a construi, insa, o adevarata opera de arta, care sa functioneze impecabil si care sa aiba un design deosebit, este nevoie de cunostinte solide in domeniu, de materiale si echipamente premium si de o mana de ajutor la nevoie. O echipa de muncitori profesionisti poate executa un proiect deosebit, fara erori, asa ca trebuie avut in vedere inca de la inceput daca proprietarul vrea sa faca lucrarea singur sau lasa totul pe mana specialistilor. 

1.1. Importanta construirii unui semineu pe lemne

semiuneu in camera de zi

Sursa foto: Shutterstock.com 

Construirea unui astfel de semineu poate avea beneficii semnificative, atat din punct de vedere practic, cat si al confortului si atmosferei. Pentru multi oameni, un semineu pe lemne reprezinta o sursa de caldura eficienta si economica, marturisind ca nimic in lume nu poate egala atmosfera creata de focul de lemne din semineu. 

Totusi, se poate mentiona si faptul ca instalarea unei astfel de structuri poate sa aduca un plus de valoare cladirii, sa-i sporeasca pretul pe piata imobiliara, in cazul in care proprietarul s-ar decide mai tarziu sa o vanda. Semineele pe lemn pot fi personalizate foarte usor, aducand la interior gustul si preferintele in design ale proprietarilor. 

Un alt aspect ce trebuie mentionat este faptul ca semineul poate functiona fara probleme si poate oferi caldura si confort chiar si atunci cand au loc intreruperi de curent electric sau diferite alte situatii tehnice care ar putea sa duca la o perioada de inconfort termic in locuinta. Indiferent de conditiile meteorologice sau de aparitia unor situatii de urgenta, un semineu pe lemne va raspunde cu succes cerintelor.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca semineul pe lemne are mai putine efecte negative asupra mediului inconjurator, comparativ cu alte surse de incalzire. In acest sens este esential ca lemnul sa fie colectat din surse sustenabile si sa fie utilizat mereu in mod responsabil. 

1.2. Materiale, unelte si echipamente necesare pentru construirea si montarea unui semineu pe lemne

canapea de colt

Sursa foto: Shutterstock.com 

Pentru a construi si a monta un semineu pe lemne va fi nevoie de selectarea si achizitia unor materiale de calitate superioara, care sa ofere rezistenta, durabilitate si un aspect placut. In functie de preferintele personale, printre materialele necesare executarii unui astfel de proiect se numara:

  • caramida sau piatra refractara;
  • placa de metal;
  • placa de baza ignifuga;
  • material izolant;
  • mortar refractar;
  • cos de evacuare;
  • gratar pentru lemne;
  • usa din sticla termorezistenta (pentru anumite modele de semineu);
  • teava de evacuare.

Daca proprietarul vrea sa faca aceasta constructie in regie proprie, atunci va avea nevoie si de scule de constructii si echipamente de protectie adecvate. Acelasi lucru se va intampla si daca va prefera sa lase totul pe mana unei echipe de muncitori calificati. Achizitia acestor materiale este prioritara pentru executarea corecta a tuturor etapelor. Printre uneltele si echipamentele necesare pentru construirea unui semineu pe lemn se numara:

Nivela cu bula Total - 100cm

Detalii aici

Aparat de sudura WOLFSON® ATX-270, MMA 120A, afisaj electronic LCD, Invertor tehnologie inalta

Detalii aici

Polizor unghiular cu variator Wolfson - 1050W, 125mm

Detalii aici

2. Constructia unui semineu – etape de parcurs pentru un astfel de proiect

Construirea unui semineu pe lemne poate deveni realitate dupa adunarea tuturor informatiilor necesare si planificarea pasilor ce trebuie urmati. 

In acest sens, se pot consulta diferite tutoriale, acolo unde specialistii raspund intrebarilor si unde explica pas cu pas fiecare etapa. 

2.1. Planificarea constructiei semineului pe lemne

Proiectul va decurge fara probleme, iar rezultatul va fi unul deosebit daca se va avea in vedere planificarea corespunzatoare a constructiei. Astfel, inainte de a incepe, este vital sa se obtina aprobarile necesare din partea autoritatilor locale, daca exista anumite reglementari legale in acest sens. Dupa ce acest pas a fost facut se poate trece la urmatorul, si anume la masurarea si evaluarea spatiului in care va fi amplasat semineul. Se va realiza o schita a semineului, ce va cuprinde dimensiunile si designul acestuia. Planul trebuie sa fie unul detaliat si sa aiba in vedere elementele de siguranta. 

Alte aspecte de care trebuie sa se tina cont pentru realizarea proiectului inca din faza de proiectare sunt: alegerea combustibilului potrivit (lemn, peleti, carbuni), planificarea sistemului de evacuare a fumului, necesitatile de incalzire, preferintele personale in ceea ce priveste modelul de semineu sau locul de instalare (living, dormitor, hol, bucatarie etc.).  

Exista mai multe tipuri de seminee pe lemne, fiecare cu avantaje si caracteristici specifice. Printre cele mai populare modele de seminee pe lemne se numara: 

  • Semineu pe colt – se potriveste in orice colt al camerei, economiseste spatiu si are un design compact. Constructia unui semineu pe colt este avantajoasa pentru camerele mai mici.  
  • Semineu suspendat – este montat de tavan, fara suport pe podea. Are un design modern si elegant, economiseste spatiu. Ca dezavantaje pot fi mentionate instalarea complexa si costurile mai ridicate.
  • Semineu central – este amplasat in centrul camerei, adesea cu deschidere pe toate laturile. Acesta distribuie caldura uniform, dar necesita mult spatiu si ventilatie adecvata.
  • Alte tipuri precum semineu traditional cu focar deschis, semineu cu usa si sticla termorezistenta, semineu cu incalzire pe doua parti, semineu cu incalzire pe apa, semineu modular sau prefabricat etc. 

Inainte de a incepe executia unui semineu pe lemne, este important sa alegi modelul potrivit. In acest sens, ia in considerare urmatorii factori: 

  • Spatiul disponibil: Asigura-te ca ai suficient spatiu pentru tipul de semineu ales.
  • Designul interior: Alege un semineu care se potriveste cu stilul si decorul casei tale.
  • Eficienta termica: Verifica puterea calorica si eficienta energetica.
  • Bugetul: Considera atat costurile initiale, cat si cele de intretinere si operare.

Pentru a nu avea parte de surprize neplacute pe parcursul desfasurarii proiectului este important sa se realizeze un buget realist, care sa acopere toate cheltuielile legate de materiale, de mana de lucru sau de alte situatii ce s-ar putea ivi. Este indicat sa existe si o suma suplimentara, in cazul in care se vor face cheltuieli neprevazute. De asemenea, se va intocmi un orar de lucru eficient, care sa permita desfasurarea lucrarilor intr-o anumita perioada, astfel incat proiectul sa aiba o finalitate intr-un timp cat mai scurt. 

2.2. Construirea propriu-zisa a semineului pe lemne

in fata semineului

Sursa foto: Shutterstock.com 

Indiferent ca este vorba despre construirea unui semineu pe lemne de la zero sau despre montarea unuia nou, cateva etape trebuie respectate intocmai, deoarece ele au in vedere normele de siguranta si pe cele tehnice. Dupa ce acestea sunt atinse, doar atunci se poate lua in considerare designul semineului. 

Construirea semineului din living (in general, aici se monteaza aceasta structura, dar exista si unele exceptii) se va face avand in fata schema realizata inca din faza de planificare a proiectului:

  • Primul pas este curatarea locului ales pentru ridicarea semineului. Se decupeaza parchetul si se pregateste gaura de racordare la hornul care va evacua fumul. Daca locuinta are incalzire prin pardoseala, atunci pe locul in care va fi construit trebuie pusa o placa din beton (poate fi si din travertin, marmura, granit), deoarece greutatea structurii trebuie distribuita in mod unifor.;
  • Al doilea pas se refera la izolarea peretilor. Placile izolatoare vor fi prinse pe toata suprafata expusa temperaturilor ridicate. In cazul in care peretii sunt din lemn, atunci va fi nevoie de un strat dublu de placi izolatoare. Daca peretii sunt din rigips, trebuie sa se tina cont de distanta intre semineu si perete si sa se utilizeze placi de izolatie termica sau alte materiale rezistente la caldura, monitorizandu-se mai apoi starea peretelui de rigips si zona din jurul semineului pentru a detecta posibile semne de degradare.
  • Al treilea pas consta in montarea focarului. Modelele de focare cu picioare trebuie asezate pe o suprafata stabila, plana, iar cele fara picioare vor avea nevoie de o placa solida sau un suport din otel conceput special. Focarul va fi asezat la o distanta de cel putin zece centimetri de orice obiect din camera.
  • Urmeaza racordarea focarului pentru semineele cu ardere etansa. Exista variante din fonta care au nevoie de un kit special pentru racordarea la exterior, variante care necesita doar un regulator de admisie sau alte variante de seminee care au incorporat acest regulator. Pentru instalarea corecta este nevoie de prezenta unui specialist. Racordarea focarului la cos se face cu materiale speciale pentru a nu permite fisurarea pe racord. Pentru a determina racordarea corespunzatoare, specialistul trebuie sa tina cont de inaltimea cosului de fum, de diametrul acestuia si de volumul camerei de ardere.
  • Al cincilea pas este cel al construirii structurii de rezistenta in jurul usii focarului. Aceasta are rolul de a-l sustine si de a-l proteja, dar si de a preveni riscul de incendiu. De mare folos in acest sens sunt caramizile refractare sau piatra refractara. Sunt construiti peretii laterali si cei din spate, apoi plafonul structurii.
  • Ultimul pas consta in lucrarile de finisare, respectiv placarea cu piatra, marmura, travertin.

In acest mod, proprietarul sau echipa de muncitori calificati realizeaza pas cu pas constructia unui semineu rezistent si durabil. Important de retinut este faptul ca toate etapele precizate mai sus trebuie parcurse intocmai, altfel rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor. 

3. Sfaturi si recomandari de constructie si de montare a semineului pe lemne

Amenajarea corespunzatoare a semineului pe lemne in interiorul unei cladiri trebuie sa aiba in vedere proiectarea, construirea si finisarea. De aceste operatiuni depinde in mare masura succesul proiectului. In acest sens este nevoie de cunostinte bogate in domeniu, de materiale de calitate, de o echipa bine pregatita, care sa stie sa construiasca totul de la zero, dar si de unele sfaturi si recomandari ce ar putea face diferenta:

  • Alegerea focarului este primul pas ce trebuie facut in vederea construirii unui semineu. Acesta trebuie sa aiba un volum suficient pentru a reusi sa incalzeasca incaperea. Selectarea lui se face in functie de masuratorile realizate in locuinta, de materialul din care este confectionat, de tipul de rama, de modelul de deschidere a usii sau de modelul sticlei termorezistente.
  • Semineul poate fi construit pe unul dintre peretii incaperii sau pe colt. Obligatoriu, alegerea spatiului in care va fi ridicata structura trebuie sa fie realizata din faza de proiect.
  • Pentru izolarea semineului sunt indicate placile izolante, mai putin vata minerala sau rigipsul rosu;
  • Inainte de a trece la construirea propriu-zisa a semineului este nevoie de cercetarea reglementarilor legale in acest sens. Respectarea acestor cerinte va garanta siguranta tuturor celor care vor beneficia de pe urma utilizarii semineului.
  • Dupa realizarea acestei structuri, periodic, trebuie sa se verifice functionalitatea cosului de fum. Acesta trebuie curatat pentru a preveni aparitia unui incendiu.
  • In cazul in care persoana care vrea sa construiasca un semineu intalneste diferite probleme la care nu gaseste rezolvare, este bine sa se adreseze in orice moment unui specialist, de unde poate primi asistenta de care are nevoie sau sfaturile necesare. 

In concluzie, construirea semineului pe lemne este un proiect destul de dificil de realizat pe cont propriu, asa ca este nevoie de o informare adecvata pentru a putea obtine rezultatele dorite. Totusi, pentru a nu face investitii suplimentare din cauza lipsei de cunostinte, se poate apela inca din faza de proiect la ajutor de specialitate.

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *