
Gardul este una dintre cele mai importante structuri dintr-o gospodarie. Rolul acestuia este de a oferi protectie si intimitate. Protectia este garantata atat pentru persoanele care locuiesc intr-o casa, cat si pentru animalele acestora, care pot fi impiedicate cu ajutorul gardului din a fugi sau a deveni victime ale unor potentiale accidente. Intimitatea este si ea foarte importanta, iar o constructie de gard bine efectuata ti-o poate garanta, mai ales daca apelezi la o varianta care sa obstructioneze capacitatea celor din exterior de a “trage cu ochiul” in curtea ta.
In unele zone ale lumii, curtile nu sunt imprejmuite cu garduri, insa in Romania acesta este omniprezent, indiferent de forma de organizare a unei comunitati. Daca iti construiesti o casa sau daca ai deja una, gardul reprezinta o preocupare majora. Fie ca este vorba despre construirea unui gard nou sau despre renovarea unuia deja existent, exista cateva elemente de care trebuie sa tii cont. De la autorizatia de constructie pentru gard si pana la materialele din care este cladit acesta, fiecare detaliu conteaza. Afla din acest articol care sunt informatiile esentiale despre constructia unui gard.
1. Constructia unui gard – cum se construieste un gard, pas cu pas
Cuprins:
Gardurile sunt structuri care au mai multe roluri. Ele pot impiedica patrunderea in gradini si curti a hotilor si a animalelor din exterior, dar si parasirea acestui perimetru de catre copii sau animalele care trebuie ferite de riscurile existente in afara spatiului delimitat prin gard. Totodata, gardurile au si utilitate de ordin estetic, avand capacitatea de a imbunatati aspectul unei case. Exista mai multe tipuri de garduri, inclusiv garduri acustice sau garduri decorative. Un gard se poate construi din tabla, plasa cu piatra, beton sau lemn.
Procesul de constructie a gardului de beton si cel de constructie a gardului de lemn sunt unele care trebuie sa se desfasoare tinandu-se cont de urmatoarele lucruri: materialele utilizate, sculele folosite, precum si actele necesare pentru autorizatia de constructie a gardului.

In prima parte a acestui articol, vei putea sa afli amanuntele esentiale despre construirea gardului, pas cu pas, in functie de materialul ales, precum si care sunt sculele de care ai nevoie, in fiecare caz. Ulterior, vei afla si cand vei avea nevoie de autorizatie de constructie pentru gard si ce implica obtinerea aprobarii.
1.1. Construirea unui gard din tabla
Unii oameni aleg sa apeleze la tabla pentru a-si construi gardul. Aceasta reprezinta un material metalic rezistent, ieftin si usor de manipulat. Chiar si asa, primul pas in vederea constructiei de gard din tabla cutata este turnarea fundatiei de beton. Abia apoi se monteaza placile din tabla, care pot fi de diferite forme si culori, in functie de preferintele tale si de stilul decorativ al curtii pe care o detii.
1.2. Constructia unui gard din plasa cu piatra
Si plasa este o varianta catre care se indreapta multe persoane care construiesc un gard. Construirea unui gard din plasa incepe prin turnarea unei fundatii din beton si se continua cu instalarea stalpilor din metal. Ulterior, poate fi montata plasa bordurata sau plasa sudata din otel.

Prima varianta este potrivita pentru a imprejmui o gradina sau a separa un spatiu destinat animalelor, in vreme ce a doua varianta se foloseste si pentru curtile obisnuite. Gardurile cu plasa sudata din otel au doua randuri de plasa, intre care se adauga si piatra maruntita, pentru umplere. Sunt estetice si foarte rezistente, iar pentru un plus de stil pot fi completate si cu elemente de vegetatie naturale sau artificiale.
1.3. Constructia unui gard din placi de beton
La fel ca varianta de constructie a unui gard din boltari sau a unui gard din caramida, betonul reprezinta una dintre variantele foarte populare, datorita sigurantei si rezistentei pe care acest tip de structuri le garanteaza in timp. Constructia unui gard din caramida sau alte materiale dure este mai complexa si necesita o prezentare amanuntita. Iata cum se construieste un gard din beton si fier forjat, pas cu pas:
- Se sapa o fundatie la o adancime de aproximativ 50 cm si latime de circa 40 cm.
- Se alcatuiesc grinzile de fier beton, prin utilizarea de bare din fier striat. Acestea trebuie sa fie groase de cel putin 16 milimetri. Se folosesc si etrieri de 6 milimetri, din fier beton. Pentru alcatuirea unor grinzi solidei, se utilizeaza aparate de sudura.

Kit de aparat de sudura cu electrod WOLFSON, model ATX-270, MMA 270A cu masca de sudura automata, manusi pentru sudura si electrozi – detalii aici
- Urmatorul pas implica prinderea stalpilor rectangulari din fier. Acestia trebuie sa fie prinsi foarte bine in fundatie si aliniati in mod corect, pentru a putea sa sustina structura gardului.
- Se toarna betonul pentru cota zero, cu ajutorul unei betoniere, dupa care se lasa la intarit pentru 24 de ore, cel putin.

Betoniera Stager 74538 – 550W, detalii aici
- Dupa intarire, se folosesc panouri din lemn pentru cofrarea suprafetei pe care va fi fundatia gardului.
- Se toarna fundatia gardului, folosind tot betoniera, si se lasa din nou la uscat.
- Odata uscat stratul acesta al fundatiei, ea poate fi decofrata.
- Se prind panourile din fier forjat de stalpii prinsi in fundatie.
- Gardul se grunduieste si se aplica vopseaua.
1.4. Constructia gardului de lemn
Lemnul a fost, este si va ramane intotdeauna un material foarte versatil. Tocmai versatilitatea sa este motivul principal pentru care este utilizat inclusiv la ridicarea gardurilor. Constructia unui gard de lemn implica si ea destul de multi pasi, insa acestia nu sunt deloc greu de pus in aplicare, mai ales cu ajutorul unor unelte potrivite. Iata cum se construieste un gard de lemn:
- Se traseaza suprafata pe care se va ridica gardul.
- La 1 sau 2 metri distanta de capetele suprafetei liniare pe care va fi montat gardul se infige in sol cate un tarus.
- Tarusii se conecteaza intre ei prin legarea cu sfoara care are ca efect tensionarea structurii si oferirea de repere pentru o pozitionare corecta a stalpilor care vor sustine gardul.
- Se pregatesc stalpii. Acestia se pot taia cu ajutorul unor drujbe sau al unui fierastrau electric.

Drujba electrica Wolfson – 2000 W – detalii aici.
- Dupa ce stalpii sunt taiati, trebuie ca ei sa fie tratati cu solutie speciala, care sa ii protejeze impotriva factorilor de mediu.
- Stalpii trebuie sa fie inscriptionati in zona superioara si cea inferioara, pentru a fi aliniati. Ulterior, se bate un cui in fiecare stalp, in pozitia marcata.
- In zona superioara a fiecarui stalp, se face o sectiune cu fierastraul, iar in aceasta se va fixa traversa. Traversa se prinde in suruburi, care se fixeaza in gauri facute cu ajutorul unei bormasini.
- Acelasi proces trebuie repetat si pentru fixarea traversei din zona inferioara a stalpilor.
- Dupa fixarea traverselor, se prind si scandurile de gard in cuie sau in suruburi de traversa. Ele trebuie sa fie prinse la distante egale, lucru de care te poti asigura cu ajutorul unor distantiere.
Pentru ca orice constructie de gard din lemn sa fie solida si rezistenta, este recomandat sa apelezi la ciocane si tarnacoape, astfel incat scandurelele si traversele sa fie prinse cu fermitate.
2. Autorizatie de constructie pentru gard. Cum se obtine si cand ai nevoie de ea
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont, atunci cand vrei sa ridici un gard, consta in obligatiile pe care le ai din punct de vedere legal cu privire la ridicarea noii structuri. Mai exact, daca iti doresti sa realizezi o constructie de gard de sarma, o constructie de gard din lemn sau sa apelezi la orice alt tip de material, s-ar putea sa ai nevoie de o autorizatie de construire a gardului. Concret, legea 50 din 1991 ii obliga pe proprietarii de terenuri sa obtina o astfel de autorizatie, pentru a putea ridica un gard nou. Singura situatie in care nu ai nevoie de aprobarea autoritatilor este aceea in care doar modifici sau renovezi un gard deja existent.
Cum se obtine autorizatia de construire a gardului
Pentru a putea sa beneficiezi de o autorizatie de constructie a noului tau gard, este necesar sa urmezi o procedura destul de complexa. In primul rand, ai nevoie de o echipa de ingineri specializati si autorizati care sa poata sa realizeze procesul de ridicare topografica. In baza acesteia, se va elibera un document care iti este necesar atunci cand intocmesti dosarul de cerere de eliberare a autorizatiei, in baza legii 50/1991. Pe langa acest document, ai nevoie si de un certificat de urbanism, avizele reiesite din acesta, proiectul de gard cu fundatie, dovada platii taxelor aferente construirii gardului, memoriul tehnic, planul de situatie si titlul asupra constructiei si a terenului.

Cat este valabila autorizatia de constructie a unui gard
Certificatul de urbanism este un document care are o valabilitate de un an. Acelasi termen este valabil si in cazul autorizatiei de constructie a gardului. Atentie! Gardul nu este obligatoriu sa fie finalizat pe parcursul acestei perioade, ci este obligatorie doar inceperea lucrarii inainte de trecerea a 12 luni de la eliberarea autorizatiei. Este important sa respecti termenul acesta, deoarece atunci cand autorizatia a expirat, toate documentele si avizele devin nule. Drept urmare, daca te hotarasti din nou sa ridici gardul, dupa expirarea avizului, va trebui sa treci inca o data prin procesul de eliberare a autorizatiei.
Ce risti daca ridici un gard fara autorizatie
Asa cum ai aflat anterior, o constructie de gard cu model de caramida sau o constructie de gard cu stalpi metalici se poate face de la zero doar cu autorizatie. Renovarea unui gard deja construit este exceptata de la rigorile legii, fiind considerata o reparatie adusa imprejmuirilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul teraselor, invelitorilor sau acoperisurilor. Atentie! Exista si aici o conditie, deoarece reparatiile trebuie sa apeleze la aceleasi materiale din care erau construite structurile anterioare. In plus, forma gardului nu poate fi schimbata, daca doresti sa poti construi fara autorizatie.

Trebuie sa tii cont de toate aceste lucruri, deoarece in cazul in care incalci prevederile legii risti sa fii sanctionat contraventional cu amenda de la 1000 pana la 100.000 de lei! In plus, vei fi nevoit sa darami gardul sau sa treci prin procesul de autorizare in mod retroactiv, intr-un termen prin care autoritatile il stabilesc si il mentioneaza intr-un proces verbal. Un alt risc existent, in cazul in care te apuci sa construiesti fara sa treci prin pasii mentionati in lege, este cel de a intra in conflict cu vecinii, care pot chiar sa actioneze in instanta. Asadar, ai toate motivele pentru a face totul ca la carte.
Pe langa utilitatea practica pe care o are pentru locatarii unei locuinte, un gard de calitate ofera si posibilitatea de a creste valoarea unei locuite. In cazul in care cauti sa iti inchiriezi casa ori iti doresti chiar sa o vinzi, este important sa te asiguri ca finalizezi procesul de construire a unui gard respectand un model de constructie elaborat cu grija. Totodata, construirea gardului din boltari, tabla, lemn sau fier beton trebuie sa se faca apeland la uneltele potrivite, precum aceste modele de mistrii. Tine cont de principiile pe care trebuie sa le respecti, atunci cand vrei sa realizezi o constructie de gard in panta sau pe teren normal.
Este important sa stii atat cum se construieste un gard in panta sau pe suprafata neteda, dar si care sunt uneltele de care ai nevoie pentru a te putea apuca de treaba. Nu in ultimul rand, tine cont ca pentru fiecare gard nou construit, este necesar sa se obtina o autorizatie speciala din partea organelor abilitate. Urmeaza aceste sfaturi de constructie a gardului si apeleaza la sculele pe care le poti comanda online de pe Atomico.ro, iar proiectul tau va fi gata rapid si va genera un gard pe care sa te poti baza pentru foarte multi ani!
Surse foto: Unsplash.com, Atomico.ro.
Bună ziua, am avut gard de lemn la poarta și acum a, s vrea sa fac unul din placi beton cu fundație, îmi trebuie autorizație, de construcție proiect, va mulțumesc pt răspuns.
Buna ziua,
Trebuie o autorizatie de constructie daca este gard din beton cu fundatie
Bun găsit! Dacă un imobil🏡are intrarea pe o stradă și fundul grădinii dă în altă stradă, unde este delimitată proprietatea cu gard de beton cu plăci, de peste 50 de ani, este necesar autorizație pentru a face o poartă, înlăturând o parte din gardul de beton cu plăci? Imobilul apare cu două numere de casă unul pe o stradă alt număr în fundul grădinii. Dar acolo nu este poartă și neputând ara cu tractorul bucata de teren din grădină, numai făcând poartă unde este gardul s-ar rezolva problema. Cum se procedează, pentru a nu încalcă legea? Mulțumesc anticipat!