Compostul si protejarea mediului inconjurator – solutie pentru o planeta mai sanatoasa

Scris de
Compostul si protejarea mediului inconjurator - solutie pentru o planeta mai sanatoasa

Sursa foto: shutterstock.com

Preocuparile societatii moderne pentru protejarea mediului inconjurator si pentru gasirea unor resurse alternative de energie sunt tot mai evidente in ultima vreme, deoarece sanatatea oamenilor si a naturii depinde in mare masura de modul in care se vor gasi metode eficiente pentru toate probleme ecologice cu care se confrunta lumea in prezent. In aceasta categorie poate fi inclus si compostul, considerat de multi specialisti ca fiind o adevarata arma in lupta impotriva degradarii mediului. 

Practic, compostul scade foarte mult cantitatea de deseuri trimise la groapa de gunoi, precum si emisia de gaze cu efect de sera asociata cu descompunerea. Din acest motiv, se impune de la sine inteles sa se realizeze selectarea si reciclarea adecvata a deseurilor, mai ales stiind faptul ca unele dintre deseurile vegetale si animale se pot transforma atat de usor in acest ingrasamant natural, organic, atat de eficient in fertilizarea solurilor. 

In continuare, vei descoperi ce este compostul si din ce este compus el, care este rolul pe care il are in gradina si in agricultura, in general, ce avantaje pot fi remarcate. De asemenea, vei afla care sunt metodele de realizare a compostului in propria gradina si unele recomandari utile pentru folosirea lui la protejarea mediului inconjurator. 

1. Compostul – ce este si din ce este compus?

Compostul - ce este si din ce este compus

Sursa foto: shutterstock.com

Compostul este un amestec de materii organice descompuse cu ajutorul bacteriilor. Rezultatul obtinut este sfaramicios, uscat, dar foarte bogat in nutrienti. Gradinarii de pretutindeni il folosesc de secole, pentru ca ii ajuta foarte mult la imbogatirea calitatii solului si la obtinerea de recolte bogate. 

Compostul este alcatuit din materie verde, materie bruna si apa. Varietatea materiilor organice este, de fapt, foarte mare: 

  • resturi de la bucatarie (coji de fructe, legume, zarzavaturi uscate sau vestejite, resturi de mancare);
  • resturi din gradina (frunze uscate, plante, gazon taiat sau iarba cosita);
  • alte materiale organice, biodegradabile (hartia sau cartonul).

Cum se face compostul? Toate aceste materii organice sunt descompuse cu ajutorul microorganismelor (bacterii, fungi, protozoare). Compostul din iarba cosita de pe gazon si alte materii organice obtinut se introduce in sol, acolo unde favorizeaza aparitia de substante nutritive. 

1.1. Rolul pe care il are compostul in gradina si cum poate fi folosit in agricultura

Valorificarea compostului este foarte importanta in prezent, fie ca este vorba despre folosirea sa in gradinaritul clasic, fie in agricultura, pe camp, fiind considerat o optiune atractiva, deoarece protejeaza mediul inconjurator si promoveaza agricultura durabila si responsabila. 

  • In primul rand, cand se vorbeste despre importanta compostului trebuie amintit faptul ca acesta imbunatateste foarte mult calitatea solului pe care il fertilizeaza, oferindu-i nutrientii esentiali, cum ar fi azot, fosfor sau potasiu. Practic, pe masura ce materialele organice se descompun, substantele sunt eliberate in sol;
  • In al doilea rand trebuie mentionat faptul ca imbunatateste structura solului, acesta reusind mult mai bine sa retina apa necesara plantelor si sa aereze cum se cuvine radacinile;
  • In al treilea rand, compostul are rol de a spori rezistenta plantelor la daunatori si boli;
  • In al patrulea rand, specialistii mentioneaza faptul ca prin compostarea materialelor organice se reduce cantitatea de deseuri ce sunt trimise mereu la gropile de gunoi, dar si emisiile de gaze cu efect de sera. In acest mod se lupta activ impotriva schimbarilor climatice;
  • Nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca sunt inlocuite ingrasamintele chimice sau ca nu mai sunt folosite intr-o cantitate foarte mare, ceea ce imbunatateste sanatatea solului.

Pentru a spori productivitatea solului si a oferi sprijin plantelor cultivate, compostul poate fi folosit in practicile agricole de pretutindeni, fiind aplicat direct pe suprafata solului, in jurul plantelor sau printre randurile de cultura. De asemenea, poate fi incorporat in sol prin lucrari de arat, frezat sau grapat, poate fi utilizat ca strat de mulci, poate fi dizolvat si aplicat prin sistemele de picurare sau plasat in santuri sau gropi pe langa plante, pentru a fi eliberat pe masura ce se descompune.

1.2. Materiale si echipamente necesare pentru a face compost

Realizarea compostului nu este deloc o treaba complicata, asa ca nu va fi nevoie de persoane specializate, fiind o operatiune usor de realizat de oricine. Pentru a obtine un compost de calitate este nevoie de cateva cunostinte si materiale si echipamente utile precum:

  • Materiile organice (resturi de la bucatarie, resturi din gradina, materiale organice biodegradabile);
  • Recipientele pentru compostare (pot fi achizitionate din comert sau facute in regie proprie) suficient de largi pentru a permite intoarcerea regulata a compostului;
  • Apa;
  • Instrumente de intoarcere si amestecare (furca, grebla, precum si alte unelte si scule pentru gradina);
  • Despicatoare de lemne si tocatoare de crengi (pentru o maruntire mai fina si o descompunere mai usoara);
  • Motocoase si masini de tuns iarba pentru a taia usor vegetatia ce poate deveni parte a viitorului compost etc.
Masina de tuns iarba cu autopropulsie Wolfson, 4.5 CP, benzina, latime de lucru 51cm

Masina de tuns iarba cu autopropulsie Wolfson – detalii aici

2. Metode de realizare a compostului in gradina

Exista mai multe metode de realizarea a compostului in propria gradina, acestea depinzand in mare parte de preferinte si de nevoi, dar si de spatiul aflat la dispozitie si de cantitatea de materiale organice disponibile. Compostarea se poate face in gradina, prin utilizarea unui compostor, in ghivece sau containere sau implicand viermii de compost (ramele rosii). Cercetatorii de peste ocean au identificat alte cateva metode de compostare a deseurilor: pasiva, in gramada deschisa, pe platforma, cu ajutorul unui incarcator pentru intoarcere, amestec si manuire, sisteme de gramezi statice aerate utilizand conducte perforate si compostarea in container. 

2.1. Cum se face compostul – metoda clasica de compost organic

Aceasta metoda se mai numeste si compostare in gramada, fiind considerata foarte simpla si usor de realizat in gradina casei sau in curte. Pentru a realiza acest tip de compost trebuie sa fie ales un loc mai departe de casa (va genera miros foarte urat), dar nu foarte indepartat pentru a nu depune efort prea mare in caratul componentelor. Acest loc trebuie sa fie bine drenat, sa fie expus la soare sau la umbra partiala. 

Materialele se vor adauga in straturi in spatiul de compostare (fie pe pamant, direct, fie intr-un container). Un strat va fi din componente uscate (paie, iarba cosita de pe gazon, frunze cazute, hartie, carton), altul din componente umede (coji de fructe, legume, de oua, resturi de mancare). Periodic aceste materiale trebuie sa fie bine umezite, intr-un mod corect. De asemenea, se vor intoarce si amesteca regulat, operatiunea avand rolul de a stimula activitatea microorganismelor. 

Pentru a obține un compost de calitate este importanta monitorizarea lui permanenta in ce priveste temperatura, umiditatea si aspectul. In acest mod se va observa mereu daca procesul de compostare decurge in mod corespunzator sau nu. Pe masura ce se obtin noi materiale ce pot fi compostate, acestea se adauga si se amesteca la intervale regulate pentru a se obtine o descompunere uniforma. 

Pentru a obtine o umiditate ridicata se poate folosi o suflanta de frunze, care permite aerarea adecvata a gramezii de materiale organice. Compostul se obtine dupa o perioada de cel putin sase luni (poate fi si un an), atunci cand a ajuns sa aiba o textura omogena si se simte foarte bine aroma de pamant. 

2.2. Cum faci compost – metoda de fabricare rapida a compostului

Exista si o metoda de fabricare mai rapida a compostului. Specialistii pun la dispozitie diferite tehnici sau modalitati prin care poate avea loc mult mai rapid procesul de degradare a materialelor organice. Americanii numesc aceasta metoda Berkley si considera ca are un grad ridicat de dificultate, dar ca se obtine compostul in maxim o luna (circa 22 de zile). Cantitatea de materiale organice ce va deveni compost trebuie sa fie mai mare. 

Se pune un strat de crengi pentru aerisire, apoi se adauga materialele organice in straturi ce vor fi udate in mod uniform. Printre straturi se vor pune diferite plante cu rol de activator in realizarea degradarii corespunzatoare, cum ar fi urzici, valeriana, coada calului etc. O data la doua zile se intoarce materialul. Pelicula alba ce apare la suprafata va indica faptul ca a aparut mucegaiul folositor la descompunere. 

Cateva sfaturi folositoare celor care vor sa obtine compost intr-un mod rapid, in asa fel incat sa-i ajute la fertilizarea solului din gradina sau de la camp, pot fi consultate mai jos:

  • Materialele organice trebuie neaparat sa fie taiate cat mai marunt inainte de a fi introduse in compostor, deoarece cu cat sunt mai mici, cu atat se vor descompune mai rapid;
  • Cantitatile de materiale organice umede si uscate trebuie sa fie in echilibru pentru a obtine compost de calitate;
  • Compostul trebuie sa aiba acces la oxigen si sa fie intors periodic, astfel incat procesul de descompunere sa se faca mai rapid;
  • Materialele organice nu trebuie sa fie udate excesiv, ci doar udate din cand in cand. In acest mod se evita aparitia mirosurilor neplacute si se va accelera procesul de descompunere;
  • Pentru a obtine mai rapid compost se pot adauga pelin verde si fan de lucerna intre straturile de materiale organice;
  • Temperatura de la interior nu trebuie sa fie scazuta, dar nici prea ridicata, ci in jur de 50-65 de grade Celsius.  

Suflanta frunze TOTAL – detalii aici

3. Recomandari utile pentru folosirea compostului la protejarea mediului inconjurator

Culturile agricole trebuie sa fie bine ingrijite pentru a putea obtine recolte foarte bogate de la an la an, asa ca fermierii si gospodarii priceputi trebuie sa aiba cunostinte bogate in legatura cu echipamentele si materialele folosite la ingrijirea solului, fie ca este vorba despre solarii, fie despre culturile de la camp. Astfel, nu pot lipsi motosapele si motocultoarele pentru destelenirea pamantului, pompele de apa, foliile si plasele pentru protejarea solarului, uneltele de gradinarit (sapa, grebla, lopata, cazma etc.), precum si alte materiale utile, cum ar fi compostul. 

Utilizarea compostului intr-un mod responsabil si eficient poate sa fie de mare ajutor in obtinerea recoltelor bogate, dar si in protejarea mediului inconjurator, promovandu-se astfel un sistem agricol prietenos cu natura si mult mai durabil, de altfel. Specialistii recomanda folosirea compostului pentru culturile agricole mici sau mari, din curtea casei sau de la camp.

  • Prin realizarea compostului, oamenii scapa de deseurile organice obtinute de pe urma activitatilor desfasurate (resturi de la bucatarie sau resturi din gradina, hartie, carton etc.). Practic, aceste elemente nu mai sunt aruncate la groapa de gunoi, ci se reintorc in natura, micsorand substantial efectele negative asupra acesteia. Astfel, este indicat sa se foloseasca aceste resturi pentru valorificarea lor in vederea obtinerii unor noi recolte agricole;
  • Compostul trebuie folosit pentru ca imbunatateste solul foarte mult, aducand plantelor diferite substante sanatoase si impiedicand fermierii sa mai foloseasca substantele chimice daunatoare sanatatii oamenilor si naturii. Astfel, este obligatoriu sa se renunte la aceste toxine si sa se utilizeze compost obtinut din materiale organice;
  • Prin realizarea compostului se imbogateste biodiversitatea solului, oferind un loc propice dezvoltarii diferitelor microorganisme benefice;
  • Consumul de apa poate fi mult redus daca se va aplica in gradina sau la camp compost, acesta imbunatatind capacitatea pamantului de a retine apa necesara si reducand evaporarea ei. In acest mod se observa ca va fi nevoie de o cantitate mai mica de apa necesara irigarii plantelor, ceea ce va duce la conservarea resurselor;
  • Pentru a incuraja oamenii sa devina mult mai constienti cu privire la utilizarea compostului si la importanta acestuia in protejarea mediului inconjurator este important sa se desfasoare diferite ateliere sau programe de instruire adecvate cu rol de a instrui si de a educa comunitatea pentru a pune la punct practici agricole si horticole mai durabile. 
Motosapa pe benzina Wolfson Imperio, 7CP, 212cc, latime de lucru 80cm, cu roti de transport

Motosapa pe benzina Wolfson Imperio – detalii aici

In concluzie, utilizarea compostului este vitala imbunatatirii calitatii solului din gradina sau de la camp pentru obtinerea unor recolte semnificative, dar si pentru protejarea naturii sau pentru crearea unui viitor sustenabil. Pentru a obtine compost de calitate superioara trebuie implicare individuala continua, permanente cercetari in domeniu, dar si promovarea unor politici publice favorabile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *