Multi proprietari de curti se intalnesc cu o problema enervanta, cea a buruienilor care invadeaza parca totul in jur, in ciuda luptei permanente pe care o declanseaza. Uneori, vremea ploioasa favorizeaza aparitia acestor plante daunatoare sau inestetice, iar acest lucru se observa rapid in culturile de legume, in gazonul din curte sau in gradina cu flori. Exista numeroase proceduri ce se pot aplica pentru a avea succes in acest sens, asa ca tot ceea ce trebuie sa faca un proprietar inteligent este sa puna in practica informatiile si sfaturile persoanelor avizate in domeniu, iar rezultatele, cu siguranta, ii vor impresiona in scurt timp.
In articolul de mai jos vei descoperi care sunt buruienile ce apar in curtea ta, cum sa le distrugi rapid si usor si vei afla care sunt uneltele de care ai nevoie in acest sens.
1. Combaterea buruienile din curte
Cuprins:
Multe persoane sunt de parere ca in gradina si in curte cresc mai rapid buruienile decat florile, gazonul, arbustii, pomii fructiferi, legumele sau zarzavaturile. Totusi, cu ajutorul uneltelor potrivite si a catorva sfaturi ele pot fi invinse. Printre speciile de buruieni care se gasesc in curtile romanilor se numara urmatoarele:
- Pirul (o buruiana care se intinde cu repeziciune) creste pe teren compact. E nevoie de aerisirea solului pentru a-l starpi eficient:
- Macrisul mic (adora solul acid) poate fi eliminat cu ajutorul calciului introdus in sol;
- Urzica este benefica pentru pamantul pe care se vor cultiva legume, indicand ca acesta este bogat in nutrienti;
- Plantele erbacee anuale se raspandesc foarte lejer prin semintele purtate de vant, dar la fel de simplu pot fi plivite;
- Volbura, troscotul, papadia trebuie scoase cu radacina cu tot din pamant pentru a impiedica reaparitia lor.
Alte buruieni care pot fi intalnite in gradina sau curte sunt loboda porceasca, busuiocul salbatic, mohorul, musetelul, rocoina, scaietele (ciulin), dragaveiul, piciorul cocosului etc. Metodele care ajuta la eradicarea lor sunt:
- folosirea unui invelis de mulci;
- cultivarea unor plante care nu lasa sa creasca buruienile;
- cosirea ierbii si a buruienilor cu ajutorul motocoasei;
- folia de mulci;
- lucrarea in totalitate a spatiului din jur;
- smulgerea cu mana a buruienilor;
- folosirea erbicidelor (substanta activa, numita pendimetalin, actioneaza eficient impotriva acestor plante).
2. Sfaturi utile despre distrugerea buruienilor fara folosirea substantelor chimice
Adevarul este ca buruienile sunt destul de greu de combatut prin metode ecologice, iar tentatia este mult mai mare de a folosi rapid substantele chimice. Totusi, este important ca inainte de a face orice miscare in aceasta directie, proprietarul sa incerce insistent cateva solutii naturale.
- Apa fierbinte indeparteaza buruienile, fiind o metoda care nu agreseaza mediul natural. Practic, ea slabeste radacina si vor aparea din ce in ce mai putine buruieni. Cu ajutorul unui aparat cu presiune se pot distruge eficient in timp aceste plante;
- Focul poate sa parjoleasca, dar este o solutie ce poate sa fie pusa in practica doar de gradinarii experimentati, pentru ca ei stiu exact ce trebuie sa faca in acest sens;
- Plivitul manual este util, dar foarte migalos, presupunand munca fizica permanenta. Aceasta metoda se poate utiliza mai ales pe suprafete mici, pentru ca ar fi total inutila pe cele mari;
- Taierea buruienilor prin cosire este o alta posibilitate de a lupta eficient impotriva buruienilor, motocoasele moderne fiind de real ajutor in acest sens.
3. Unelte esentiale in lupta pentru eliminarea buruienilor
Buruienile cresc peste tot. Pot fi vazute pe campuri necultivate, dar si pe cele cultivate, pe marginea santului, in curte printre pavele, in gradina de flori sau in cea de legume. Cea mai buna metoda de a reduce buruienile sau de a le elimina ramane in continuare solutia traditionala, adica scoaterea din pamant cu mana sau cu diferite unelte adecvate acestei munci:
- sapa, instrument clasic al taranului roman;
- pompa de stropit (pentru maceratul de urzica, de exemplu);
- motocoasa (taie buruienile);
- folia de mulcire (impiedica sa ajunga lumina soarelui la buruieni, astfel nu se face fotosinteza si mor);
- aparat de spalat cu presiune (distruge cu succes buruienile dintre pavele);
- cazmaua (scoate din radacina plantele, distrugandu-le).
In concluzie, cine vrea sa aiba o gradina curata, fara fir de buruiana in ea, un gazon frumos, ca un covor sau o curte bine ingrijita trebuie sa cunoasca speciile de buruieni si sa stie exact cum sa le combata in asa fel incat in scurt timp totul sa arate bine pus in ordine.
Surse foto: Shutterstock.com, ro.pinterest.com