Ciocan rotopercutor sau bormasina cu percutie? Diferentele si caracteristicile lor

Ciocan rotopercutor sau bormasina cu percutie? Diferentele si caracteristicile lor

Scris de
Ciocan rotopercutor sau bormasina cu percutie? Diferentele si caracteristicile lor

Cand vine vorba de inceperea unei lucrari de renovare si constructie, este bine sa ai mereu la indemana o trusa complet echipata cu toate uneltele de care vei avea vreodata nevoie. Nu trebuie, totusi, sa ai in debara tot magazinul de unelte. Trebuie sa stii de ce ai nevoie si de ce nu. 

Majoritatea oamenilor probabil ca nici nu detin o bormasina, fapt ce nu este tocmai ideal, deoarece este o unealta universala, ce te poate ajuta la multe reparatii pe langa casa ta. 

1.Ciocan rotopercutor vs. bormasina – caracteristici si avantaje

Aceste doua unelte sunt destul de asemanatoare luand in considerare modul in care arata si principiul de funtionare, de aceea multi nu prea stiu la ce te-ar ajuta un ciocan rotopercutor in casa, tocmai pentru ca probabil detin deja o bormasina. Insa,  daca esti un specialist in lucrari de constructii sau renovari, recomandarea este sa achizitionezi si tu unul pentru a-ti usura cu mult mai mult munca. 

In cazul in care doar esti pasionat de aceste aspecte si vrei sa incepi si tu propriul tau proiect in casa, doar ca nu cunosti diferentele dintre aceste doua unelte, pana la finalul acestui articol vei afla la ce se foloseste un ciocan rotopercutor si de ce treaba acestuia nu poate fi inlocuita de o bormasina si viceversa.

  • Caracteristicile si avantajele unei bormasini

O bormasina are multe metode prin care o poti folosi practic in casa. Aceasta functioneaza pe baza unui sistem de doua discuri metalice si o mandarina. Pe masura ce discurile metalice se invartesc, acestea determina miscarea mandarinei. Principiul acesta de functionare face ca o bormasina sa fie o foarte buna masina de gaurit lemn sau chiar si ziduri de caramida. In plus, o bormasina pe baterii este foarte eficienta si portabila, tocmai pentru ca nu depinzi de o sursa de alimentare cu curent electric. 

Aceasta se poate folosi in urmatoarele circumstante:

  • gaurirea lemnului si a caramidei;
  • gauri rotunde in mobilier, precum dulapuri, mese, usi;
  • alaturi de accesorii specializate, se poate folosi si pentru insurubari sau desurubari a suruburior sau a altor elemente de prindere necesare mobilierului;
  • echipata cu un atasament special, poate realiza operatiune de slefuire sau chiar si amestecarea vopselurilor.
  • Caracteristicile si avantajele unui ciocan rotopercutor

Pentru a putea folosi un ciocan rotopercutor ai nevoie de putina experienta, deoarece acesta se foloseste in general pentru gaurirea materialelor dure, precum aliaje metalice puternice sau ciment. Asemanarea sa cu o bormasina se trage de la faptul ca functioneaza cu ajutorul unui burghiu ce este pus un miscare de catre un piston care comprima aerul. Deci mecanismul nu se aseamana intern cu cel al unei bormasini. 

Acestea nu pot fi schimbate intre ele pentru a-si indeplini sarcinile, deoarece o bormasina s-ar putea defecta in cazul in care vrei sa gauresti o placa de beton si un ciocan rotopercutor sigur ar deteriora materialul fragil de lemn sau caramida. Asadar, nu se recomanda aceasta inlocuire intre unelte.

2. Diferenta dintre ciocanul rotopercutor si bormasina cu percutie

Principala diferenta intre aceste doua unelte este reprezentata de folosinta lor la casa omului. De un ciocan rotopercutor ai nevoie pentru lucrarile cu materiale grele, fapt ce poate fi realizat si fara acesta, doar ca foarte greu. Este recomandata achizitia unui asemenea model de catre un specialist in domeniul constructiilor. 

O bormasina este mult mai versatila, dupa cum ai vazut, are mult mai multe utilizari practice decat un ciocan rotopercutor. Totodata, difera si preturile dintre aceste doua variante, bormasinile fiind in general mai ieftine.

3. Masina de gaurit cu percutie sau un ciocan rotopercutor? Ce alegi

Pentru o persoana neexperimentata, care cauta o unealta foarte buna si care isi merita toti banii, se recomanda o bormasina, mai ales una pe baterii, datorita portabilitatii. Este si mai usor de folosit, iar un om care nu lucreaza in constructii nu va avea nevoie de puterea unui ciocan rotopercutor.

In contrast, un muncitor in constructii ar putea sa achitioneze un ciocan rotopercutor, tocmai pentru ca dispune de experienta necesara.

In concluzie, bormasina este mult mai folosita de catre oameni in lucrarile din casa. Totodata nu trebuie sa confunzi utilitatea unui ciocan rotopercutor cu versatilitatea unei bormasini.  

Sursa foto: unsplash.com.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *