Cele mai bune pompe de apa de suprafata - un ghid pentru gospodarii chibzuiti

Cele mai bune pompe de apa de suprafata – un ghid pentru gospodarii chibzuiti

Scris de
Cele mai bune pompe de apa de suprafata - un ghid pentru gospodarii chibzuiti

Pompele de apa au constituit, inca din cele mai vechi timpuri, una din cele mai importante inovatii cu aplicabilitate in variate domenii, de la industrie, minerit, aductiuni si pana la agricultura ori domeniul casnic. 

Pompa de suprafata este o solutie ideala pentru asigurarea accesului la sursele de apa curata sau, dimpotriva, pentru evacuarea apelor provenite din inundatii ori pentru drenajul acumularilor de apa dupa ploi abundente in diverse scenarii de lucru, de la parcelele de teren cultivate in domeniul gradinaritului, pana la desecarea unui spatiu de lucru inundat, asa cum este cazul unui santier. De asemenea, aceste utilaje sunt deosebit de folositoare pentru scoaterea apei din spatii inchise (camere sau beciuri) care pot fi inundate in urma unor precipitatii abundente sau viituri. 

Desi vin in mai multe versiuni, pompele de suprafata pentru pomparea apei au rolul esential de a transporta cu usurinta apa dintr-un loc in altul cu ajutorul presiunii create de motoarele cu care sunt prevazute. Este un mijloc nepretuit de a asigura o solutie de alimentare cu apa acolo unde lipsesc retelele centralizate si exista apa potabila prin intermediul puturilor forate, ori este necesara irigarea gradinii si a solariilor infiintate pentru diverse culturi de legume. De asemenea, este o solutie excelenta pentru golirea unei piscine din interiorul curtii, atunci cand apa trebuie schimbata. 

In general, majoritatea pompelor de apa sunt din categoria celor submersibile, ceea ce inseamna ca intregul corp al pompei, inclusiv motorul incapsulat, se afla scufundate in lichid pe toata durata operatiunii. Spre deosebire de acestea, modelele de suprafata nu trebuie scufundate in lichide, ba chiar trebuie protejate de umezeala si caldura excesiva.

In acest articol vei afla cateva detalii despre cele mai bune modele de pompe de apa de suprafata precm si caracteristicile principale ale acestora, totul pentru a face o alegere informata care sa raspunda cat mai bine scopurilor pentru care vei folosi modelul achizitionat. 

1. Cea mai buna pompa de apa de suprafata profesionale  – clasament TOP 3

Alegera unei pompe de apa de suprafata trebuie sa tina cont in principal de scenariile de lucru la care va fi folosita. De la bun inceput trebuie retinut ca aceste utilaje au fost proiectate pentru aductiunea apelor curate, fara impuritati grosiere sau resturi de orice fel, asa cum este cazul, de exemplu, al apelor uzate din dmeniul instalatiilor de canalizare. Desigur, majoritatea modelelor au mici tolerante diferite fata de particulele ce se pot afla in suspensie in apa (asa cum este cazul nisipului fin). 

ProdusPompa de suprafata apa curata Rotakt TDPA505A – 1100W, 9000 l/hPompa cu ejector Elefant DP505 pentru hidrofor – 1100W, 6000 l/hPompa de suprafata apa curata Gospodarul Profesionist Jet-100L – 800W, 4800 l/h
Caracteristici– O pompa de apa de suprafata cu utilizari multiple intr-o vasta gama de scenarii de la alimentarea cu apa potabila a locuintei pana la irigatii si distributia apei in diverse instalatii de acest tip 
– Este special construita pentru aductiunea apei de la adancimi mari, de regula de peste 9m fata de nivelul la care se afla pompa. 
– Este un model cu dublu circuit ce poate asigura un debit de apa de 150l/minut  sau de 9000l/ora.
– Puterea motorului este de 1100W.
– Diametrul de aspiratie de 1.25″ x 1″
– Diametrul orificiului de refulare a apei: 1”
– Inaltimea maxima de absorbtie : 30 m
– Inaltimea maxima de refulare: 36 m
– Alimentare la surse normale de curent electric de 230V
– Temperatura maxima de functionare: 40°C

– Este un model de pompa de apa de suprafata prevazuta cu sistem autoamorsant care presupune ca este dotata cu un ejector incorporat
– Este destinata in special mediului rezidential 
– Motor puternic de 1100W cu alimentare la tensiune normala de 230V
– Nivel de zgomot de 90dB
– Debitul maxim oferit este de 100l/min ceea ce inseamna 6000l/ora
– Adancimea maxima de la care poate efectua absorbtia este de 38m 
– Inaltime maxima de defulare de 40m 
– Racordurile de intrare/iesire au dimensiunile 1” respectiv 1/4″
 
– Este o pompa de apa pentru suprafata din categoria celor semi-profesionale care pot fi folosite la pomparea apei curate si a altor categorii de lichide din gama celor care nu au proprietati corozive
– Scenariile de folosire predilecte: irigatii gradini si solarii, alimentare cu apa a locuintelor
– Constructia corpului pompei este din fonta un material durabil si solid
– Este alimentata de un motor electric cu o putere de 800W ce ofera o viteza maxima de 2860 rmp
– Prin racordul cu diametrul de 1 inc se poate realiza un debit maxim de 80l/min sau 4800l/h
– Greutatea utilajului este de 12 Kg
PRO– Este un model care raspunde celor mai grele sarcini reusind sa furnizeze un debit generos de apa in mod constant
– Poate fi folosita in numeroase scenarii: irigatii, asigurarea apei potabile chiar si pentru locuinte de mari dimensiuni, golirea rapida a piscinelor, pomparea eficienta a apelor din camere / beciuri inundate
– Excelenta pentru diferente mari de nivel pana la apa – deci poate fi folosita cu succes pentru puturi forate de mare adancime 
– Un model destul de silentios excelent pentru domeniul casnic in special cu aplicatii la hidrofoare
– Poate fi folosita si pentru aplicatii de mai mica anvergura in domeniul irigatiilor / gradinaritului 
– Debitul de apa este suficient pentru nevoile unei gospodarii medii
– Adancimea generoasa de aductiune a apei permite operarea in puturi forate de peste 30m adancime 
– Perioada de garantie generoasa de 3 ani – un semn in plus al calitatii constructiei si al fiabilitatii inalte
– Capete de defulare si de aspirare de dimensiuni generoase
– Durata mica de autoamorsare si de transmitere a fluxului de lichid
– Consum mediu de curent electric raportat la puterea oferita de motor
– Raport excelent calitate/pret
CONTRA– Pretul este din gama superioara
– Nu este ideala pentru pomparea apelor uzate sau care contine diferite substante periculoase ori gaze dizolvate
– Pret mediu spre ridicat– Debitul poate fi insuficient pentru folosirea in scenarii de lucru concomitente (alimentare cu apa potabila si irigat in acelasi timp)
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

1.1. Top pompe de apa de suprafata cu debit mic

Nu in toate cazurile va fi nevoie de o pompa de apa de suprafata cu un debit foarte mare. Dimpotriva, pot exista numeroase cazuri in care nevoia de debit sa nu fie foarte mare, asa cum este cazul unui consum de apa potabila al unei gospodarii mai mici sau, cantitatea de apa oferita de panza freatica prin intermediul putului forat poate fi mica sau chiar intermitenta in functie de sezon. 

In aceste scenarii concrete, este mult mai eficient, atat din punctul de vedere al consumului de curent electric cat si in ceea ce priveste exploatarea corecta si in bune conditii a pompei, folosirea unor modele ce ofera un debit mai mic. 

Pompa de suprafata apa curata Progarden JET100L – 750W, 3000 l/h 

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
O pompa de apa de suprafata bine echilibrata cu un debit de doar 50l/min, suficient chiar si pentru scenarii de lucru cu un consum de apa mai ridicat, asa cum este cazul irigatiilor gradinilor de legume. Desi nu face parte din categoria modelelor foarte usoare, pompa cantarind circa 14 Kg, puterea oferita este de 750W si se poate alimenta la o priza obisnuita de 230V. 

Vezi AICI pretul 

O pompa de apa de suprafata bine echilibrata cu un debit de doar 50l/min, suficient chiar si pentru scenarii de lucru cu un consum de apa mai ridicat, asa cum este cazul irigatiilor gradinilor de legume. Desi nu face parte din categoria modelelor foarte usoare, pompa cantarind circa 14 Kg, puterea oferita este de 750W si se poate alimenta la o priza obisnuita de 230V. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Debit de 50l/min sau 3000l/ora suficient pentru un consum mare al unei gospodarii sau pentru irigatii ale gradinii sau solarului- Consum de curent electric din gama medie – 750W- Inaltimea de refulare este de 45m, ceea ce ofera o presiune maxima de 4,5bar- Dimensiuni mici de 44 x 20 x 22 cm  – Adancimea maxima de pompare este de doar 9 m – Greutatea modelului este destul de mare fata de alte pompe din aceeasi categorie

Pompa de suprafata autoamorsata apa curata TOTAL – 750W, 3300 l/h

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
Din categoria pompelor de apa de suprafata cu debit mic spre mediu, acest model reprezinta o buna optiune pentru uzul casnic si poate fi folosita si la alte nevoi care nu solicita un debit foarte mare. In acelasi timp, modelul este construit astfel incat sa reziste cu brio la umezeala si la particule ce ar putea afecta motorul. 

Vezi AICI pretul 

Din categoria pompelor de apa de suprafata cu debit mic spre mediu, acest model reprezinta o buna optiune pentru uzul casnic si poate fi folosita si la alte nevoi care nu solicita un debit foarte mare. In acelasi timp, modelul este construit astfel incat sa reziste cu brio la umezeala si la particule ce ar putea afecta motorul. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Motor cu bobinaj din cupru si clasa de izolatie F- Clasa de protectie IPX4 – ce asigura protectia la stropirea cu apa a aparatului- Debitul maxim de 55l/min sau de 3300l/ora asigura un flux de apa consistent pentru nevoile unei gospodarii medii si pentru irigatii sau alte solicitari- Inaltimea de refulare de 51 m se traduce intr-o presiune asigurata de 5.1bar – Modelul este eficient doar pentru puturi forate sau zone de aductiune in care apa se afla la maxim 9m fata de pozitia in care se afla fixata pompa. 

Pompa de suprafata apa curata Gospodarul Profesionist QB-60 – 370W, 2100 l/h

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
Modelul este dotat cu o turbina din bronz fapt care elimina pericolul coroziunii datorate actiunii continue a apei si se traduce astfel intr-o durata de viata mult mai mare fata de a altor modele. Corpul din fonta si protectia la suprasarcina, precum si rulmentii metalici vin sa completeze un design din categoria mica dar cu un grad inalt de fiabilitate. Motorul electric cu inductie cu 2 poli este cel care pune in miscare aceasta mica pompa de apa de suprafata care poate face totusi fata unui debit de 2100l/ora.

Vezi AICI pretul

Modelul este dotat cu o turbina din bronz fapt care elimina pericolul coroziunii datorate actiunii continue a apei si se traduce astfel intr-o durata de viata mult mai mare fata de a altor modele. Corpul din fonta si protectia la suprasarcina, precum si rulmentii metalici vin sa completeze un design din categoria mica dar cu un grad inalt de fiabilitate. Motorul electric cu inductie cu 2 poli este cel care pune in miscare aceasta mica pompa de apa de suprafata care poate face totusi fata unui debit de 2100l/ora.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Turbina din bronz material ce nu se degradeaza la contactul prelungit cu apa- Protectie la suprasarcinile eventuale din reteaua de curent electric- Ax din otel carbon cu o rezistenta superioara la tensiune si efort- Rulmenti metalici pentru durabilitate sporita in timp- Consum mic, pompa avand o putere maxima de 370W– Debitul de numai 2100l/ora poate fi insuficient pentru scenarii de lucru de mare anvergura cum ar fi irigatiile unor mari suprafete de teren sau golirea unor piscine de mari dimensiuni in timp scurt- Adancimea de absorbtie este de doar 7m

1.2. Top pompe de apa de suprafata cu debit mare

Proiectele de aductiune a apei pentru utilizarea intensiva si in cantitati foarte mari, asa cum este udatul regulat al gradinii de legume sau al solariilor de mare suprafata solicita instalarea unor pompe de suprafata adecvate din punct de vedere al debitului de apa pe care il pot absorbi dar si al capacitatii de a reusi absorbtia apei de la adancimi mai mari. 

Pompa de suprafata apa curata Rotakt JET200 – 1500W, 7800 l/h

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
Acest model de pompa de apa curata de suprfata cu operare la mare adancime asigura un echilibru bun intre pret si debitul de apa pe care il poate asigura. Pompa este prevazuta cu dublu circuit si poate absorbi apa aflata la adancimi de circa 9  fata de pozitia pompei. Este deosebit de utila pentru folosirea concomitenta la distributia apei pentru irigatii, uz casnic, cresterea presiunii in instalatiile sanitare, etc.

Vezi AICI pretul

Acest model de pompa de apa curata de suprfata cu operare la mare adancime asigura un echilibru bun intre pret si debitul de apa pe care il poate asigura. Pompa este prevazuta cu dublu circuit si poate absorbi apa aflata la adancimi de circa 9  fata de pozitia pompei. Este deosebit de utila pentru folosirea concomitenta la distributia apei pentru irigatii, uz casnic, cresterea presiunii in instalatiile sanitare, etc. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Adancime mare de absorbtie a apei (cca. 9m)- Debit de 130l/min sau 7800l/ora, suficient pentru o gama larga de aplicatii chiar si in mod concomitent- Inaltime maxima de refulare de 50,5 m care inseamna o presiune maxima de 5,5 bar.– Consumul de curent electric este mare, puterea motorului fiind de 1500W- Pretul poate constitui, de asemenea, o bariera la achizitie

Pompa de suprafata apa curata Gospodarul Profesionist CPM-158 – 750W, 6600 l/h

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
Cu un mix excelent intre putere, consum de curent electric si debitul de apa furnizat, acest model este unul care nu face rabat de la calitate si este construit pentru a fi durabil in timp. Motorul electric cu 2 poli dezvolta o putere de 750W, suficient pentru a ridica apa pana la 32 m cu o adancime maxima de absorbtie de la 9 m. 

Vezi AICI pretul 

Cu un mix excelent intre putere, consum de curent electric si debitul de apa furnizat, acest model este unul care nu face rabat de la calitate si este construit pentru a fi durabil in timp. Motorul electric cu 2 poli dezvolta o putere de 750W, suficient pentru a ridica apa pana la 32 m cu o adancime maxima de absorbtie de la 9 m. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Adancime excelenta de absorbtie a apei (cca. 9m) se descurca chiar si in zone cu panza freatica joasa- Debitul generos de apa pe care il ofera cu atat mai puternic la inaltimii medii spre mici, si cu un maxim de 6600l/ora este adecvat pentru irigatii- Consumul de curent electric raportat la capacitatea mare a pompei este foarte mic- Turbina din bronz, corpul din fonta, rulmentii metalici si protectia la suprasarcina sunt tot atatea garantii ale unui utilaj de calitate si durabil in timp. – Garantie de 3 ani  – Presiunea maxima de 3,2 bari sau inaltimea maxima de ridicare de 32 m pot fi considerate, uneori, reduse pentru scenarii de lucru mai complexe

Pompa centrifugala apa curata Elefant Aquatic CPM200 – 1500W, 7800 l/h

Top pompe de apa de suprafata cu debit mic
Acest model de la Aquatic Elefant, asigura un debit de 7800l/ora, care poate fi suficient pentru irigatia unei parcele apreciabile de teren pe care s-au infiintat gradini sau solarii. De asemenea, pompa poate asigura cu brio necesarul de apa pentru uz casnic desi consumul de curent la capacitate maxima poate fi destul de mare

Vezi AICI pretul 

Desigur, exista o mare varietate de pompe de suprafata din categoria celor industriale, care pot asigura debite extrem de mari de apa, insa si consumul de electricitate sau combustibili sunt pe masura. Totusi, pentru uzul unei gospodarii sau ferme de dimensiuni mici sau chiar medii, trebuie tinut cont si de raportul dintre nevoia concreta de debit si cheltuielile necesre pentru obtinerea acestuia. 

Acest model de la Aquatic Elefant, asigura un debit de 7800l/ora, care poate fi suficient pentru irigatia unei parcele apreciabile de teren pe care s-au infiintat gradini sau solarii. De asemenea, pompa poate asigura cu brio necesarul de apa pentru uz casnic desi consumul de curent la capacitate maxima poate fi destul de mare. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Adancime apreciabila de absorbtie a apei de cca. 8 m- Putere generoasa de 1500W motorului- Inaltimea maxima de refulare de 42 m asigura asigura o presiune de 4.2 bar- Debit excelent pentru gama de pret: 7800l/ora– Consumul de curent electric este mare- La 90 dB, zgomotul produs poate fi considerat prea mare  

2. Cum sa alegi o pompa de apa de suprafata care sa satisfaca necesarul de debit si presiune

La achizitionarea unei pompe de apa de suprafata trebuie sa ai in vedere principalele caracteristici pe care le au diversele modele. Diverse modele pot avea adesea specificatii care indica diverse capabilitati ale modelului. Iata cateva puncte de interes la care ar trebui sa fii atent atunci cand te gandesti la o astfel de investitie:

  • Debitul si presiunea

De cele mai multe ori te poti gandi ca pompele cu debitul cel mai mare sunt exact ceea ce ai nevoie. In realitate, ar trebui sa te gandesti mai intai la ce nevoie de apa ai in mod concret, la sursa de unde o procuri (put forat, fantana) si la modul in care apa este prezenta in acel loc. Exista cazuri in care exista variatii mari ale nivelului apei in functie de sezon si de comportamentul panzei freatice. In functie de acesti parametri vei sti exact ce model de pompa sa alegi. 

  • Pompe monocelulare sau multicelulare

In mod similar, in acest caz trebuie sa te gandesti la ce vei folsi pompa de apa. Modelele monocelulare au o singura turbina care creaza efectul de absorbtie, iar cele multicelulare sunt prevazute cu turbine duble. Primele pot fi folosite pentru nevoile casei, iar cele din urma pot servi chiar si la irigatii ale unor parcele mari de teren deoarece sunt mult mai puternice si mai eficiente. 

  • Inaltimea de refulare si adancimea de absorbtie a apei

Acestea sunt elementele pe care trebuie sa le studiezi cu atentie inainte de a cumpara o pompa de apa de suprafata. Inaltimea de refulare semnifica diferenta de nivel intre suprafata apei si punctul maxim la care apa va fi evacuata sau folosita. Desigur, calculand inaltimea maxima de defulare se poate deduce usor si presiunea maxima. Ca o regula generala la fiecare 10m pe verticala se adauga o presiune de 1 bar. Astfel la 30 de metri pompa va obtine o presiune de 3 bari. Insa, la capatul celor 30 de metri presiunea va fi aproape nula, dupa acest punct puterea pompei pe verticala fiind redusa spre zero. 

Adancimea de absorbtie a apei semnifica distanta maxima, pe verticala, in jos, de la locul unde este instalata pompa pana la nivelul apei pe care o poate absorbi in conditii de eficienta. 

  • Calitatea apei 

Trebuie sa retii ca pompele de apa de suprafata sunt folosite doar pentru ape curate, cel mult cu particule foarte fine sau urme de nisip fin. Daca le vei folosi pentru pomparea apelor uzate, maloase, cu particule mari in suspensie pompele se vor deteriora foarte rapid. 

  • Materialele constructive si eficienta energetica

O pompa de apa de suprafata este o investitie si, desigur, asteptarile sunt ca aceasta sa functionze lungi perioade de timp fara probleme tehnice. Informeaza-te cu atentie asupra materialelor din care este confectionata pompa inainte de achizitie si analizeaza natura componentelor principale: motor, turbina, corp, rulmenti, etc. De asemenea, trebuie sa fii atent la puterea dar si la consumul total al motorului pentru a face un calcul al costurilor implicate in operarea utilajului. Un aspect important azi este studierea optiunilor de a alimenta pompa de apa la o sursa de energie solara. 

3. Marcile de pompe de apa de suprafata recomandate de Atomico.ro

Gama de produse puse la dispozitie in domeniul pompelor de apa de suprafata are drept scop sa se adreseze fermierilor si gospodarilor imbinand calitatea produselor cu preturi cat mai accesibile. In Acest sens, marcile propuse sunt atent selectionate si corespund celor mai bune standarde in domeniu. 

3.1 Marca Rotakt

Rotakt este un brand romanesc infiinta in 1994 in Ramnicu Valcea si care, inital, a avut drept scop doar comercializarea produselor altor branduri renumite la nivel mondial. Dezvoltarea care a urmat, a indemnat firma sa inceapa productia proprie de utilaje si unelte destinate micilor agricultori.

Astfel, sub brandul Rotakt au inceput sa fie produse o gama larga de motocultoare, motocoase, pompe si motopompe necesare pentru ususrarea muncii micilor fermieri, precum si o larga paleta de accesorii si piese panetru aceste utilaje de calitate si la preturi accesibile.  

3.2 Marca Aquatic Elefant

Brandul Aquatic Elefant este comercializat de importatorul si distribuitorul Bem Retail Group SRL cu o experienta de peste 20 de ani in produsele din gama uneltelor electrice pentru constructii sau agricultura. 

Firma este activa atat in Romania cat si in Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria, avand doua depozite principale la Bucuresti si Iasi. 

3.3 Marca Gospodarul Profesionist

Brandul Gospodarul Profesionist apartine firmei Blade Motors (SC Riviera Bike SRL), company infiintata in 2006 si, initial, importatoare de scutere si atv-uri. Ulterior firma si-a extins gama de produse oferite venind in intampinarea micilor fermieri si gospodariilor cu o gama diversificata de unelte si utilaje cu un bun raport calitate – pret. 

Brandul a luat nastere in anul 2016 si s-a impus destul de repede ca o marca dedicata sprijinului muncii fermierilor atenti la eficienta si in special la costuri si calitate in ceea ce priveste uneltele cu care aleg sa-si desfasoare activitatea. 

4. Cum se foloseste si cum se intretine o pompa de apa de suprafata

Pompele de apa de suprafata ar trebui sa fie folosite intotdeauna pentru pomparea apei curate fara impuritati sau elemente in suspensie care pot duce la defectarea partilor componente. Chiar daca aceste tipuri de pompe, folosite in conditii ideale, nu au nevoie de o curatare la intervale regulate de timp, totusi se recomanda cel putin verificarea perioadica si interventia pentru curatare, dupa caz. 

1. Pregateste pompa pentru inspectie intr-un loc curat. O masa de lucru sau un banc de atelier ar fi cel mai potrivit loc. Asigura-te, de asemenea, ca ai uneltele necesare la indemana. Nu ar trebui sa lipseasca un set de chei de diferite dimensiuni. 

2. Indeparteaza carcasa mecanismului/motorului pompei prin desurubare.

3. Verifica lamele turbinei si vezi daca sunt acumulari de partcule (mal, nispi, alte resturi acumulate). Indeparteaza resturile cu grija si curata cat mai bine locul. 

4. Aseaza din nou carcasa si strange suruburile de fixare

5. Efectueaza o proba de functionare pentru a te asigura ca pompa functioneaza corect.

Desigur, daca pompa nu mai functioneaza, ar putea fi vorba de o defectiune a motorului electric, caz in care se recomanda sa apelezi la un atelier specializat de reparatii. 

Sursa foto: atomico.ro, pexels.com

5. Intrebari si raspunsuri despre cele mai bune pompe de apa de suprafata

1. Cum functioneaza o pompa de apa de suprafata?

Toate modelele de pompe de suprafata au drept rol aspiratia apei dintr-un put forat, fantana, iaz, piscina, etc. si refularea lichidului prin intermediul furtunelor in locurile dorite. Operatiunea este realizata cu ajutorul unui motor, de regula electric, sau cu ardere interna la modelele mari, industriale, care actioneaza una sau mai multe turbine ce creeaza vacuum. 

2. Cum se alimenteaza o pompa de apa de suprafata?

Pompele de apa de suprafata cu motor electric se alimenteaza in mod normal la prizele obisnuite de 230V in cazul celor cu motor monofazat. Desigur, exista si modele puternice cu motoare trifazate care solicita o alimentare si o instalatie electrica corespunzatoare.

3. Pot pompa apa la etajul casei cu o pompa de suprafata?

Da, insa trebuie sa verifici cu atentie la achizitia pompei inaltimea maxima de refulare, care indica cota pana la care pompa poate impinge apa aspirata dupa absorbtia de la sursa. 

4. Cum se calculeaza presiunea unei pompe de suprafata?

Presiunea apei oferita de o pompa de suprafata este direct proportionala cu inaltimea de refulare pe verticala. De exemplu, daca o pompa are o inaltime de refulare de 50 de metri, presiunea maxima va fi de 5 bari.  

5. Pot folosi pompa de suprafata pentru irigatii cu apa dintr-un canal?

Pompele de suprafata sunt special construite pentru pomparea apei curate sau cu foarte putine impuritati in suspensie. Daca apa canalului este curata si nu prezinta resturi si suspensii operatiunea de irigare este posibila. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *