Cele mai bune generatoare de curent pentru aplicatii casnice sau industriale

Cele mai bune generatoare de curent pentru aplicatii casnice sau industriale

Scris de
Cele mai bune generatoare de curent pentru aplicatii casnice sau industriale

Un generator de curent este un utilaj esential care poate fi folosit in mai multe variante de lucru si scenarii, de la firmele de constructii sau amenajari, care au nevoie de energie electrica pentru alimentarea uneltelor de lucru in zonele in care nu exista posibilitatea conectarii la retea, pana la gospodariile care se afla in zone cu intreruperi dese ale furnizarii de electricitate ori pentru lucrari diverse, sau chiar si pentru excursiile de tip camping sau pescuit. 

Modelele din gama generatoarelor de curent continuu sunt construite diferit, in functie de modul de producere a energiei electrice, portabilitate, modul de folosire, capacitate, puterea furnizata, combustibilul consumat de motorul termic etc. 

Alegerea unui generator de curent poate fi o sarcina dificila, deoarece implica, printre altele, cunoasterea tuturor detaliilor tehnice si intelegerea acestora pentru a fi adaptate perfect nevoilor concrete pentru care va fi folosit. Tocmai de aceea, acest articol incearca sa fie un mic ghid care sa vina in sprijinul celor care au nevoie de un astfel de utilaj. 

1. Cele mai bune generatoare de curent in functie de utilizarile specifice  – clasament TOP 3

Diversitatea din gama generatoarelor de curent ar putea face dificila alegerea unui produs care sa corespunda perfect nevoilor pentru care s-a decis achizitia unui anumit model. De aceea, primul criteriu dupa care un cumparator avizat ar trebui sa se ghideze este scopul primar si scenariile de lucru la care va fi folosit. 

Cu siguranta, este o diferenta mare intre nevoile unei echipe de muncitori care lucreaza in constructii sau amenajari si au nevoie de alimentarea mai multor scule si unelte electrice profesionale (cum ar fi betonierele, ciocanele pneumatice, rotopercutoarele, pickhamerele, reflectoarele pentru lucrul de noapte, etc.) si nevoile unei gospodarii sau lucrari de mai mica anvergura.

ProdusGenerator de curent WOLFSON® GT-3500A, 3000W, 7.5CP, stabilizator tensiune AVR, monofazat, autonomie 12 oreGenerator insonorizat, trifazat, diesel Stager YDE7000TD3 – 5.7kVAGenerator digital -invertor- Stager YGE2000I – 2800W
Caracteristici– Este un generator de curent continuu pentru uz rezidential, casnic sau comercial;
– Propulsorul este un motor in 4 timpi pe benzina ce dezvolta o putere de 7.5CP, suficient pentru o putere continua de 2600W;
– Nivelul de zgomot de 65dB;
– Este prevazut cu 2 prize de iesire de 230V, curent monofazat;
– Pornirea motorului termic se face manual, cu demaror;
– Capacitate rezervor: 15l;
– Capacitate baie de ulei: 0.6l;
– Greutate totala: 42 Kg;
– Stabilizator de tensiune;
– Protectie la suprasarcina.
– Un generator diesel cu aplicatii multiple in zona de constructii, industrie si rezidentiala;
– Motor diesel cu 1 cilindru in 4 timpi pe injectie directa si racire cu aer;
– Cilindree: 418cm3   
– Nivel de zgomot: 93dB;
– Capacitate rezervor motorina: 14.5l;
– Capacitate baie de ulei: 1.65l;
– Putere nominala: 5.2kVA;
– Putere maxima: 5.7kVA;
– Curent electric furnizat: trifazic;
– Structura capsulata pe roti; 
– Greutate totala: 155Kg;
– Dimensiuni: (L x l x h): 950 x 550 x 743 mm.
– Generator portabil digital inverter;
– Putere nominala: 1800W;
– Putere maxima: 2000 W;
– Iesire DC: 12V / 6 A;
– Numar faze: monofazat;
– Tip motor termic: 1 cilindru in 4 timpi, racire cu aer, pe benzina;
– Capacitate cilindrica 113 cm cubi;
– Capacitate rezervor benzina: 3.5l;
– Capacitate baie de ulei: 0.4l;
– Nivel de zgomot: 93dB;
– Greutate: 26.5 Kg;
– Grad protectie IP2X.
PRO– Este un model usor si compact care poate fi mutat acolo unde este nevoie, datorita cadrului metalic in care este asezat.
– Capacitatea motorului este suficienta pentru suplinirea energiei electrice de la retea in cazul unei pene de curent sau pentru lucrari de mica anvergura.
– AVR (Automatic Voltage Regulator) care stabilizeaza tensiunea curentului la iesire, eliminand fluctuatiile de energie electrica.
– Senzor pentru nivel de ulei care avertizeaza asupra scaderii cantitatii recomandate.
– Rezervorul de 15 l de benzina este suficient pentru o autonomie de 12 ore.
– Motorul are pornire electrica usoara.
– Este prevazut cu normalizator de tensiune pentru a furniza curent electric fara variatii.
– Senzor de nivel al uleiului.
– Generatorul are un consum redus de motorina, care ii asigura o atonomie generoasa.
– Un model multifunctional care ofera suficienta putere pentru o gama larga de aplicatii, atat in domeniul constructiilor, cat si in ateliere industriale sau chiar pentru alimentarea fara probleme a unei gospodarii in timpul unor pene de curent prelungite;
– Este mobil si poate fi mutat sau transportat destul de usor in diverse locatii;
– Carcasa in care este inchis generatorul atenueaza zgomotul, astfel ca nu este un model foarte zgomotos, desi are un motor diesel;
– Raport bun intre capacitate si pret. 
– Nivelul ridicat de portabilitate il face util pentru camping, rulote, agrement, pescuit si alte scenarii unde este nevoie de curent electric pentru alimentarea unor aparate simple (laptop, computer, telefoane, becuri, TV, etc.) sau pentru incarcarea bateriei masinii.
– Model cu inverter, alternatorul fiind antrenat direct de motor, lipsind nevoia de volant, ceea ce rezulta intr-o greutate totala de numai 26,5 Kg.
– Consum redus de benzina (420 g/kWh) si nivel de zgomot acceptabi.
CONTRA– Puterea maxima de 3000W si continua de 2600 W poate fi prea redusa pentru nevoile unor consumatori electrici multipli sau de mare consum.– Pentru santiere de mari dimensiuni sau pentru alimentarea unor cladiri mari cu diverse scopuri puterea oferita poate fi insuficienta.– Nu este fezabil pentru alimentarea unor consumatori mari sau pentru o locuinta intreaga.
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

1.1. Cele mai bune tipuri de generatoare cu motoare pe benzina

Modelele de generatoare pe benzina sunt unele dintre cele mai uzuale, fiind regasite in majoritatea aplicatiilor civile si industriale ori casnice cu o intensitate a folosirii de la mica spre medie. Modelele au, in general, motoare silentioase si un consum bun raportat la puterea curentului pe care o ofera.

Generator de curent TOTAL pe benzina – 6500W

Generator de curent TOTAL pe benzina - 6500W

Vezi AICI pretul 

Acest model pe benzina ofera o putere nominala de 6500W, suficienta pentru uzul rezidential si pentru asigurarea energiei pentru diverse lucrari de constructii sau de tip industrial. Este un model puternic, dar portabil si poate fi transportat acolo unde ai nevoie. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Raport bun intre portabilitate si puterea oferita – Sistem de pornire manual + electric- Bobinaj din cupru masiv de calitate- Cadru metalic de transport si manere + roti suplimentare- Protectie la suprasarcina– Rezervor de benzina de doar 25l 

Generator de curent pe benzina BLADE 3900B – 3000W

Generator de curent pe benzina BLADE 3900B - 2600W

Vezi AICI pretul 

Generatorul BLADE 3900B este prevazut cu un motor puternic, dar pastreaza dimensiuni compacte si o greutate totala minima, fapt care il face sa fie un model portabil, la cele 42 de Kg pe care le are. Este prevazut cu tehnologia AVR de stabilizare a tensiunii si protectie la suprasarcina, iar puterea maxima de 3000 de W este suficienta pentru uzul casnic de scurta durata, dar si pentru alimentarea unui numar mic de unelte electrice in cazul unor lucrari.  

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Portabilitate ridicata – Motor de 7CP care ofera o putere maxima a curentului de 3000W- Nivel redus de zgomot, de numai 65dB- Protectie la suprasarcina- Stabilizator de tensiune- Indicator nivel ulei- Raport bun pret-beneficii– Puterea oferita poate fi insuficienta la utilizare intensiva pentru cu un numar mare de consumatori

Generator open frame+automatizare Stager FD 10000E3 – 8500W

Acest model de generator de curent pe benzina face parte din categoria celor de uz universal, asigurand cu succes necesarul de energie atat pentru domeniul casnic si gospodaresc, cat si pentru cel industrial. Puterea mare de 8.5 kW a curentului trifazat produs, alaturi de greutatea si designul special destinate unei mobilitati ridicate, recomanda modelul pentru orice domeniu de interes

Vezi AICI pretul

Acest model de generator de curent pe benzina face parte din categoria celor de uz universal, asigurand cu succes necesarul de energie atat pentru domeniul casnic si gospodaresc, cat si pentru cel industrial. Puterea mare de 8.5 kW a curentului trifazat produs, alaturi de greutatea si designul special destinate unei mobilitati ridicate, recomanda modelul pentru orice domeniu de interes. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Contor ce indica frecventa curentului, tensiunea si orele de functionare- Modul de automatizare ce permite pornirea autonoma la caderea retelei de energie electrica- Putere suficienta pentru uz casnic si industrial- Mobilitate si manevrabilitate de grad inal– Pretul din gama superioara

1.2. Cele mai bune tipuri generatoare cu motoare diesel

Alegerea unor generatoare diesel pentru producerea de curent electric este o optiune viabila atunci cand nevoia de putere este deosebit de mare iar timpul de functionare este indelungat. Motoarele diesel ale acestor generatoare ofera un consum redus si o eficienta sporita pe termen lung, insa sunt mai voluminoase si ceva mai zgomotoase decat cele pe benzina. 

Generator de curent diesel Stager YDY165S3

Cele mai bune tipuri generatoare cu motoare diesel
Exclusiv din gama generatoarelor diesel profesionale, acest model poate fi folosit in proiecte cu un consum foarte mare, asa cum este cazul santierelor de mari dimensiuni sau ca sursa auxiliara de curent pentru diverse institutii (de exemplu spitale, fabrici etc.). Greutatea de peste 2 tone si volumul mare il fac greu de mutat dintr-un loc in altul, de aceea este ideal pentru aplicatii cu pozitionare fixa. 

Vezi AICI pretul 

Exclusiv din gama generatoarelor diesel profesionale, acest model poate fi folosit in proiecte cu un consum foarte mare, asa cum este cazul santierelor de mari dimensiuni sau ca sursa auxiliara de curent pentru diverse institutii (de exemplu spitale, fabrici etc.). Greutatea de peste 2 tone si volumul mare il fac greu de mutat dintr-un loc in altul, de aceea este ideal pentru aplicatii cu pozitionare fixa. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Putere maxima mare de 165kVA- Tensiune nominala de 400/230V (AC) utila pentru o gama diversa de consumatori- Nivel de zgomot bun raportat la marimea motorului (73dBA) la 7 m distanta- Motor diesel cu 4 cilindri in linie de 6,8L capacitate cilindrica- Eficacitate 91,7% – Pret mare, justificabil doar pentru zone de consum intens si frecvent 

Generator uz general Stager YDE12E – diesel

Cele mai bune tipuri generatoare cu motoare diesel
Acest model de generator diesel este mobil si poate fi transportat relativ usor acolo unde este nevoie. Ofera o putere maxima de 10kVA, suficienta pentru proiecte casnice sau industriale. In acelasi timp, motorul diesel este unul eficient, cu un consum de numai 340g/kWh, asigurand 12 ore de functionare continua cu un singur plin de rezervor. 

Vezi AICI pretul 

Acest model de generator diesel este mobil si poate fi transportat relativ usor acolo unde este nevoie. Ofera o putere maxima de 10kVA, suficienta pentru proiecte casnice sau industriale. In acelasi timp, motorul diesel este unul eficient, cu un consum de numai 340g/kWh, asigurand 12 ore de functionare continua cu un singur plin de rezervor. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Putere medie de 10kVA – Consum mic de motorina- Timp indelungat de functionare (12 ore) cu un rezervor de 34l – Pretul poate fi ridicat pentru uz casnic sau folosire rara. 

Generator de curent, diesel Tide TC25C-T +automatizare – 27.5kVA

Cele mai bune tipuri generatoare cu motoare diesel
Modelul de generator diesel cu automatizare este perfect pentru asigurarea curentului electric in diferite scenarii de lucru institutionale sau industriale fara grija de a-l porni manual. Puterea oferita a curentului electric este suficienta pentru proiecte de tip medical, comercial sau industrial de mari dimensiuni. 

Vezi AICI pretul 

Modelul de generator diesel cu automatizare este perfect pentru asigurarea curentului electric in diferite scenarii de lucru institutionale sau industriale fara grija de a-l porni manual. Puterea oferita a curentului electric este suficienta pentru proiecte de tip medical, comercial sau industrial de mari dimensiuni. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Putere maxima de 27.5 kVA – Dimensiuni compacte: 2270 x 1000 x 1200 mm- Nivel de zgomot mic pentru un motor diesel: 65-78 dB(A) la 7m- Automatizare si pornire electrica–  Pret ridicat

1.3. Cele mai bune generatoare portabile digitale cu sistem inverter

Alegerea unui model de generator inverter (digital) este ideala atunci cand este vorba de folosirea acestuia in scenarii de tipul campingului, rulotelor sau in domeniul excursiilor de pescuit sau atunci cand este nevoie de alimentarea temporara a unor consumatori de tipul laptopurilor sau unui televizor in zone in care lipseste accesul la energie electrica. 

Generator digital -invertor- Stager YGE3000I – 3000W

Cele mai bune generatoare portabile digitale cu sistem inverter
Modelul este un generator inverter ultraportabil cu un design modern si compact. Motorul pe benzina ofera o putere a curentului de maxim 3kW. Modelul este prevazut cu sistem de stabilitate a tensiunii si protectie la suprasarcina, dar si la lipsa presiunii uleiului. 

Vezi AICI pretul

Modelul este un generator inverter ultraportabil cu un design modern si compact. Motorul pe benzina ofera o putere a curentului de maxim 3kW. Modelul este prevazut cu sistem de stabilitate a tensiunii si protectie la suprasarcina, dar si la lipsa presiunii uleiului. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Putere maxima de 3 kW- Design compact si portabil cu maner rabatabil- Autonomie de 7.5 ore- Protectie la suprasarcina si stabilizare a tensiunii- Protectie la lipsa presiunii uleiului–  Pret din gama superioara

Generator Loncin invertor- 1,8kW, 220V

Cele mai bune generatoare portabile digitale cu sistem inverter
Este un model de generator de curent cu inverter, cu un design ergonomic creat special pentru portabilitate. Manerul dispus in partea superiora si greutatea de numai 24 Kg il fac ideal pentru scenariile de utilizare de tip camping. 

Vezi AICI pretul 

Este un model de generator de curent cu inverter, cu un design ergonomic creat special pentru portabilitate. Manerul dispus in partea superiora si greutatea de numai 24 Kg il fac ideal pentru scenariile de utilizare de tip camping. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Design compact si portabil cu maner dispus superior – usor de transportat- Autonomie de 7 ore- Consum de combustibil circa 395g/Kwh– Puterea de doar 1800 W

Generator digital -invertor- Stager YGE3500VI – 3500W

Cele mai bune generatoare portabile digitale cu sistem inverter
Acest model de generator inverter este destinat special pentru a fi montat pe mijloacele mari de transport (din categoria tirurilor) si poate asigura curentul electric necesar pentru cabina soferilor de cursa lunga. De exemplu, poate oferi curent electric pentru incalzire sau pentru orice alte scenarii de lucru pentru nevoile specifice unui autotren.

Vezi AICI pretul 

Acest model de generator inverter este destinat special pentru a fi montat pe mijloacele mari de transport (din categoria tirurilor) si poate asigura curentul electric necesar pentru cabina soferilor de cursa lunga. De exemplu, poate oferi curent electric pentru incalzire sau pentru orice alte scenarii de lucru pentru nevoile specifice unui autotren.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Putere maxima de 3500W – Autonomie de 16 ore – Capacitate rezervor de 24 l – Excelent pentru uzul in logistica si transporturi– Pretul din gama superioara

2. Cum sa afli ce generator iti trebuie pentru acasa sau pentru alte scenarii de lucru

Alegerea unui generator de curent trebuie sa tina seama de mai multi factori. Atingerea unui echilibru intre caracteristicile de baza ale utilajului si nevoile concrete pe care le poate satisface este cheia luarii unei bune decizii de cumparare. 

  • Puterea curentului electric generat

In functie de acest factor se poate determina marimea generatorului necesar. Desigur, va trebui de la bun inceput sa faci un calcul aproximativ al consumului pe care trebuie sa-l acoperi atunci cand nu ai acces la reteaua de distributie a energiei electrice, consum care poate fi acoperit cu ajutorul unui generator. Acesta depinde si de scenariile concrete in care vei folosi utilajul: casnic – pentru alimentarea obiectelor de iluminat si a electrocasnicelor, agricol – pentru punerea in functiune a pompelor de apa electrice, sau industrial – pentru furnizarea energiei pentru unelte de mare putere ori alimentarea unor cladiri cu diverse destinatii. 

  • Combustibilul care alimenteaza motorul termic al generatorului

Generatoarele functioneaza cu motoare termice pe benzina sau pe motorina. Alegerea unui propulsor din prima categorie este utila atunci cand ai nevoie de puteri ale curentului electric produs de pana in 5kW. Peste aceasta cifra, devin rentabile generatoarele cu motoare diesel, care, desi sunt mai voluminoase si ceva mai zgomotoase, sunt mai puternice si au autonomie mai mare. Acestea din urma se folosesc de regula si in proiecte mari, de nivel industrial. 

  • Tipul de curent electric produs

Generatoarele pot produce curent electric monofazat si trifazat. Prima categorie se incadreaza la tensiunea normala de 230V, care este folosita de majoritatea aparatelor electrice si electrocasnice, precum si de corpurile de iluminat. Curentul trifazat are o tensiune de 400V si este necesar pentru unele unelte si utilaje electrice de mare putere cu aplicabilitate industriala.

  • Consumul de combustbil si ulei sau autonomia

Majoritatea generatoarelor de noua generatie au motoare cu un consum mic de combustibil si ulei, astfel incat autonomia trece cu usurinta de 5-6 ore de functionare continua. Este important in acest sens sa verifici si capacitatea totala a rezervoarelor de benzina sau motorina, precum si a baii de ulei. 

  •  Greutatea totala

Greutatea generatorului de curent este importanta din punctul de vedere al portabilitatii acestuia. Atunci cand vrei sa poti dispune de o sursa de curent electric in diferite situatii si scenarii de lucru in locatii aflate la distanta unele de altele, portabilitatea data de o greutate totala mica joaca un rol important. 

3. Marcile de generatoare de curent recomandate de Atomico.ro

Cautarea unei marci bune pentru generatorul de curent electric pe care ti-l doresti poate fi o garantie in plus a calitatii si durabilitatii acestuia. De aceea, in acest ghid au fost prezentate doar branduri care au dovedit de-a lungul timpului trainicia produselor si calitati certe ale acestora la testarea in diverse moduri de lucru. 

3.1. Marca Wolfson

Wolfson este un brand relativ nou pe piata din Romania, dar care s-a facut repede remarcat prin calitatea produselor din gama uneltelor de gospodarie, oferite la preturi foarte bune. 

Sub brandul Wolfson Super Power se incadreaza o gama larga de generatoare de curent electric, dar si de unelte motorizate din categoria drujbelor, morilor de cereale, pompe de apa, aparate de sudura sau motocoase. 

3.2. Marca Stager

Stager este o marca romaneasca, un brand de distributie de unelte si echipamente pentru gospodarie si profesionisti din diferite domenii. 

Produsele sub acest brand includ o gama larga de generatoare de diverse capacitati si modele, unelte electrice pentru gradinarit sau agricultura sau pentru ateliere de reparatii diverse. Brandul este recunoscut in Romania ca unul ce se adreseaza, in general, micilor fermieri. 

4. Cum se foloseste si cum se intretine un generator de curent electric

Achizitia unui generator de curent vine la pachet cu o serie de responsabilitati pe care orice cumparator avizat ar trebui sa si le asume si sa le respecte pentru a pastra utilajul in stare buna de functionare pentru un timp indelungat. 

De la prima utilizare, este recomandata acomodarea cu modul de lucru si functionare ale generatorului, pentru a nu efectua unele manevre gresite, care ar putea duce la defectiuni sau accidentari. De aceea, este o buna idee sa studiezi cu atentie manualul de utilizare, unde sunt descrisi pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru alimentarea cu combustibil si pornirea motorului. 

De asemenea, este foarte important sa folosesti aparate electrice consumatoare potrivite pentru tensiunea nominala produsa de generatorul achizitionat. Cablurile si stecherele de legatura trebuie sa se afle in stare perfecta din punct de vedere tehnic si nu trebuie sub nicio forma sa apelezi la impovizatii. 

Generatorul de curent electric nu poate fi amplasat in interior, chiar daca motorul acestuia nu este capsulat. Gazele de evacuare sunt toxice la inhalare si, in plus, poate exista pericolul unor incendii. Amplasarea ideala este in spatiu deschis, pentru modelele care au o carcasa proprie sau sub o protectie externa impotriva umezelii din precipitatii pentru celelalte modele. 

Verifica regulat nivelurile de ulei si combustibil si completeaza nivelurile, dupa caz, dupa ce opresti motorul . Functionarea fara ulei a motorului generatorului poate duce la deteriorarea serioasa a acestuia.

Surse foto: atomico.ro, pixabay.com.

Intrebari si raspunsuri despre generatoare de curent electric

1. Cata benzina consuma un generator de curent ?

Consumul de combustibil al generatoarelor de curent continuu pe benzina/diesel este specificat, de regula, in fisa tehnica a motorului acestora. Ca o regula generala, consumul de combustibil este direct proportional cu puterea pe care o poate oferi utilajul. 

2. Ce tip de generator de curent electric sa cumpar?

Tipul generatorului depinde in cea mai mare masura de scenariile de lucru in care il vei folosi. Astfel, pentru alimentarea casnica si pentru mici lucrari cu unelte electrice in gospodarie, un generator pe benzina, dimensionat la necesarul de consum, ar trebui sa fie suficient. Pentru lucrul industrial si consum de mare putere, modelele diesel sunt preferate. 

3. Sa aleg un generator de curent pe benzina sau unul pe motorina?

Generatoarele pe motorina sunt recomandate pentru aplicatii de tip industrial sau gospodaresc in care exista un consum de electricitate sustinut si de mare volum. Cele pe benzina pot fi folosite in scenarii de lucru flexibile si cu un consum mic spre mediu. 

4. Ce inseamna generator de curent cu automatizare?

Generatoarele de curent electric prevazute cu sisteme de automatizare pornesc motorul termic si incep furnizarea de electricitate atunci cand detecteaza intreruperea sau caderea tensiunii provenite de la reteaua principala de distributie, fara a mai fi nevoie de interventia manuala pentru pornire. 

5. Generator electric portabil sau fix?

Alegerea unui model de generator electric din gama portabila sau a celei fixe tine de natura activitatilor la care va fi folosit. Un model portabil poate fi transportat cu relativa usurinta acolo unde ai nevoie, pe cand un generator greu, de mare capacitate – desi poate fi mutat – implica operatiuni logistice si de transport mai complicate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *