
Paleta de culori cu care toamna isi vesteste prezenta ne face pe toti sa ne bucuram de acest anotimp fermecat. Mai putin covorul de frunze moarte a carui solutie este de multe ori arderea cu responsabilitate. Aceasta trebuie sa fie facuta corect si in deplina responsabilitate respectand masurile legislative de prevenire a incendiilor si poluarea mediului inconjurator. Iata cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand arzi vegetatia uscata si deseurile vegetale.
1. Cum sa arzi vegetatia uscata in siguranta?
Cuprins:
Stiai ca arderea vegetatiei uscate in apropierea de instalatii cu energie electrica poate duce relativ usor la arderea stalpilor din lemn sau beton cauzand grave pierderi materiale sau chiar de vieti omenesti? Aceasta practica, destul de inradacinata la noi in tara trebuie facuta cu multa responsabilitate si bun simt, atat in afara propriei gospodarii, cat si in exterior.
Atunci cand te hotarasti sa arzi resturi vegetale tine cont de urmatoarele aspecte:
- procedeul trebuie realizat doar pe timp de zi, in niciun caz pe timp de noapte
- procedeul nu trebuie realizat pe timp de vant
- arderea vegetatiei uscate trebuie sa fie controlata
- sub nicio forma nu trebuie acoperite cu pamant focarele de foc si cenusa
- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de cel putin 4-5 metri
- asigurarea personalului si angajatilor cu echipamente de protectie
- asigurarea materialelor necesare pentru a stinge un posibil incendiu
- daca terenul este in panta arderea vegetatiei se va face pornind din partea de sus a pantei
2. Masuri generale de prevenire a incendiilor in executarea lucrărilor cu foc deschis pentru igienizarea curților / anexelor gospodărești și arderea vegetației uscate
In timpul sezonului cald si pe timp de seceta arderea frunzelor este strict interzisa de lege. De altfel, inca din 20 februarie 2021 a intrat in vigoare Legea Compostului in Romania care stipuleaza ca niciun cetatean nu mai poate arde frunzele uscate in curte. Amenda minima pentru incalcarea legii porneste de la 400 de ron, iar cea maxima de 800(pentru persoanele fizice). In schimb, amenda este mult mai mare pentru persoanele juridice, cuprinsa fiind intre 10.000 si 20.000 ron.
Conform legii, arderea vegetatiei uscate, a deseurilor vegetale si a materialelor combustibile trebuie sa fie facuta numai si numai in locuri special amenajate, pe terenuri folosite in acest scop, asigurandu-se permanent supravegherea perimetrului respectiv.
Mai mult, persoanele sunt pasibile de sanctiuni controventionale daca nu respecta prevederile art. 6 din Ordinul comun al Ministerului Internelor si Reformei Administrative si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008, si anume:
- amenda de la 2501 lei pana la 5000 lei: inactiunea persoanelor fizice ori juridice care se afla in apropierea incendiilor produse padurilor, plantatiilor, culturilor agricole, miristilor, pasunilor si fanetelor si care nu intervin instant si urgent cutoate mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora – art. 45 pct. III litera „a” din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor;
- amenda de la 1000 lei pana la 2500 lei: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor sau a altor materiale de natura inflamabila, fara obtinerea permisului de lucru cu focul si fara luarea masurilor pentru oprirea propagarii focului – art. 1 pct. 3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sancţionarea contraventiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
- amenda de la 1000 lei pana la 2500 lei: amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite,paduri, plantatii culturi agricole diverse – art. 1 pct. 3 litera „s” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sancţionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
3. Arderea vegetatiei uscate – impactul asupra mediului inconjurator
Un bun gospodar are asigurat diverse unelte pentru a intretine cum trebuie curtea sau ternurile pe care le are in posesie. Un tocator de crengi sau un aspirator pentru frunze va face diferenta pe orice proprietate, mai ales daca terenul este voluminos. In acelasi timp, un gospodar trebuie sa tina seama de siguranta arderii covorului vegetal si de impactul pe care anumite actiuni gresite le au asupra mediului ambiant.
Da, arderea frunzelor uscate este daunatoare mediului inconjurator care duce la poluarea aerului, la posibile incendii si cu siguranta diverse probleme de sanatate. Fumul pe care il emana frunzele poate sa contina substante chimice periculoase cum ar fi monoxidul de carbon, care se poate amesteca cu hemoglobina din sange, avand capabilitatea de a reduce cantitatea de oxigen din sange și plamani. SI nu doar atat, expunerea la particulele din aer poate provoca iritatii la nivelul ochilor, nasului si gatului afectand capacitatea de respiratie.
Dincolo de preocuparile legate de sanatate, trebuie sa ne gandim la impactul devastator asupra mediului si inclusiv a faunei. De ce? Pentru ca gazele produse in timpul arderii pot crea un mediu de ozon la nivelul solului care nu este sigur pentru animale salbatice si plantele mai sensibile. Dar, de departe, cea mai mare preocupare cu privire la arderea vegetatiei este potentialul său de a se propaga instant. Un incendiu necontrolat poate scapa de sub control foarte repede avand rezultate catastrofale. De fapt, oamenii provoaca aproape 85% din incendii de vegetatie, dintre care multe incep din cauza arderii frunzelor uscate.
Desi poti arde frunzele în siguranta si sub control constant este important sa intelegi ce este bine sa arzi si ce nu. Ar trebui sa arzi numai resturile din copaci, inclusiv frunze, crengute si ramuri mai mici pe care sa le tai cu o foarfeca de gradina de calitate. Aceste materiale ard relativ repede si retin foarte putina caldura atunci cand sunt sigure fiind sigure pentru ardere.
Totodata, arderea materialelor prelucrate, cum ar fi paletii, cheresteaua sau cartonul este o interdictie clara. De asemenea, evita crengile și buștenii mai groși, deoarece pastreaza caldura si pot provoca izbucniri chiar dupa ce ai stins gramada.
Mai mult, merita să eviti orice tip de ramuri despre care banuiesti ca ar fi putut fi gazda unei iederi otravitoare.
Arderea urushiolului (seva uleioasă din iedera otrăvitoare, stejar și sumac) poate provoca reactii alergice care afecteaza pielea, gatul, caile nazale si intregul tract respirator. Inhalarea particulelor de urushiol poate inflama plamanii si provoca complicatii respiratorii extrem de severe.
In concluzie, arderea vegetatiei uscate nu se face superficial, ci dupa masuri stricte pe care legea le aproba avand in vedere in acelasi timp de minimizarea impactului agresiv pe care acest tip de actiune o are asupra mediului inconjurator.
Sursa foto: Unsplash.com