In fiecare iarna, unul dintre cele mai importante aspecte legate de confortul in propria locuinta tine de incalzire. Toata lumea vrea sa fie confortabila acasa, iar temperatura este un element esential. Avand in vedere problemele constante care exista cu incalzirea, cel mai probabil pentru majoritatea persoanelor ar fi o idee buna achizitionarea unei aeroterme. Chiar si in situatia in care ai centrala proprie, o aeroterma poate fi o varianta de rezerva excelenta pentru situatia in care centrala se poate strica.
Insa, inainte de a achizitiona o aeroterma, este important sa fii documentat foarte bine, astfel incat, sa iei o decizie informata si responsabila. Cel mai probabil te intrebi cat consuma o aeroterma sau cat consuma o aeroterma de 2000W. Mai jos vei afla toate informatiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai buna decizie.
1. Ce sunt aerotermele, cate feluri exista si cat de mare este consumul lor?
Cuprins:
Inainte de a te gandi la cat consuma o aeroterma, ar trebui sa stii anumite lucruri de baza. Aerotermele sunt acele aparate asemanatoare caloriferelor electrice sau convectoarelor, care incalzesc rapid spatiul, pentru ca ele functioneaza atat prin convectie, cat si ventilatie, avand si un efect de uscare a aerului. Pe piata existe modele care sunt conectate la diferite surse de electricitate sau combustibil. Drept urmare, exista aeroterme pe gaz, pe apa sau electrice.
Sunt aparate foarte utile pentru a suplimenta caldura dintr-o incapere, mai ales ca solutie de rezerva atunci cand principala modalitate de incalzire nu functioneaza. Un avantaj important este ca ele incalzesc aerul din camera destul de rapid. Pe langa faptul ca acest lucru asigura un confort rapid (nu vei fi nevoit sa stai prea mult in frig pentru ca aeroterma isi va face treaba repede), incalzirea rapida asigura si un consum redus. Cu siguranta, cele mai practice sunt modelele electrice, pentru ca nu necesita montare speciala si pot fi pozitionate oriunde, cata vreme cablul ajunge in priza.
De asemenea, un alt avantaj este ca acestea permit incalzirea zonala. Nu trebuie sa incalzesti toata cladirea sau toata locuinta. Poti, pur si simplu, sa bagi in priza o aeroterma intr-o camera si sa o folosesti doar acolo, economisind mai multa energie.
Un alt avantaj important este reprezentat de faptul ca acestea nu sunt zgomotoase. Este adevarat ca modelele mai vechi produc zgomot (chiar daca nu unul semnificativ), insa, noile modele sunt silentioase si nu iti vor deranja familia sau musafirii. Trebuie doar sa le bagi in priza si ele vor lucra eficient si silentios si iti vor asigura confortul dorit in propria locuinta.
De asemenea, ele nu ocupa mult spatiu. De obicei, sunt de mici dimensiuni si le vei putea folosi doar atunci cand ai nevoie. In restul anului, le poti impacheta si le poti depozita oriunde doresti, fara ca acestea sa creeze disconfort.
2. Cat consuma o aeroterma de 2000W sau cat consuma o aeroterma pe luna?
Cu siguranta ca una dintre cele mai des intalnite intrebari este legata de cat consuma o aeroterma. Deloc intamplator, pentru ca modelul ideal trebuie sa indeplineasca doua functii cheie: sa incalzeasca incaperea asa cum trebuie si sa consume putin.
Ce trebuie sa stii este ca o aeroterma electrica obisnuita are un consum de 1:1 (1 kW electric pentru 1 kW termic). Daca te intrebi cat consuma o aeroterma de 2000W pe ora, afla ca, de obicei, consumul este undeva la 2kW/h, cand este utilizata cu puterea la cea mai inalta treapta. Incalzirea va fi una extrem de rapida, astfel ca, in general, consumul va fi unul redus. Astfel, cand vine vorba de cat consuma o aeroterma electrica, cel mai important este cat timp o vei utiliza tu.
Daca vrei sa stii care este consumul pe luna, trebuie sa faci un calcul simplu, luand ca reper o aeroterma de 2000W. Vom afla ca, la 2kW/h, vom ajunge la 8,64 lei pe zi, la pretul de 0,54 lei/kw. Asadar, vei ajunge sa platesti 250 de lei pe luna pentru o astfel de aeroterma. Tocmai de aceea, ele reprezinta solutii de rezerva si nu o solutie permanenta.
Asadar, daca ai de gand sa iti cumperi o aeroterma, trebuie sa stii ca aceste aparate reprezinta solutii extraordinare de rezerva, care te pot scoate din situatii neplacute, insa, nu pot inlocui incalzirea obisnuita.
Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com