Casa la rosu - ce presupun construirea si finisarea ei

Casa la rosu – ce presupun construirea si finisarea ei

Scris de
Casa la rosu - ce presupun construirea si finisarea ei

Imagine de Tierra Mallorca pe Unsplash.com

Atunci cand vorbim despre un proiect de constructie a unei case, finisarea ei este esentiala. Termenul de casa la rosu este unul prin care se defineste o casa a carei structura este finalizata la nivel de fundatie, pereti, ferestre, usi, instalatii sanitare si electrice sau acoperis. Ceea ce ii lipseste unei astfel de case pentru a putea fi locuita sunt finisajele interioare si exterioare.

Din acest articol, vei putea afla care sunt etapele necesare a fi parcurse pentru a aduce o casa la rosu in starea optima pentru a fi locuita. Vom porni de la construirea casei la rosu si vom trece si prin ce trebuie facut cu interiorul si exteriorul acestuia, pentru a transforma o structura simpla intr-un camin complet functional si cu adevarat confortabil.

1. Ce inseamna casa la rosu?

Termenul de casa la rosu este unul deosebit de popular in constructii, pentru ca prin el se definesc acele proiecte de casa aproape finalizate. Ce inseamna aproape finalizate? Inseamna ca o astfel de casa are toata structura de baza cat sa se lucreze pe ea. Vorbim despre fundatie, pereti, ferestre, acoperis, usi si toate instalatiile sanitare si electrice. 

Inainte de a se ajunge la finisarea casei la rosu, este necesar sa fie construite aceste elemente de baza. In proces, sunt folosite in mod traditional diverse variante de utilaje pentru constructii si scule pentru constructii.

1.1. Case la rosu – materiale necesare

Construirea unei case la rosu implica mai multe etape, iar cea mai importanta este cea de stabilire a necesarului de materiale si scule implicate in proces. Trebuie alese categoriile potrivite de materiale si scule, iar recomandarea expertilor in constructii este aceea de a se investi mereu in alternative cat mai calitative. 

cofrarea stalpilor pentru turnare

Imagine de Di pe Unsplash.com

Daca esti pe cale sa demarezi un proiect de constructie a casei la rosu sau daca te gandesti sa faci asta in viitor, poti sa te bazezi pe urmatoarea lista de materiale esentiale, care garanteaza posibilitatea de a pune in practica ideile tale:

 • Beton – este folosit pentru fundatie si structura peretilor, insa poate fi utilizat si pentru finisare, in vederea solidificarii podelelor. El garanteaza stabilitate si rezistenta in timp.
 • Glet si tencuieli – sunt materiale folosite pentru nivelarea si acoperirea imperfectiunilor de la nivelul peretilor si tavanului.
 • Vopsea lavabila – se utilizeaza in vederea finisarii peretilor interior, oferind o suprafata rezistenta si aspectuoasa.
 • Vopsea pentru exterior – se pot utiliza diverse tipuri de vopsele pentru finisarea peretilor exteriori ai case. Este vorba despre vopsea acrilica, vopsea pe baza de silicat, vopsea pe baza de siloxan, vopsea epoxidica sau vopsea siliconica. 
 • Lacuri si vopsele pentru lemn – se utilizeaza la finisarea pardoselilor din lemn si a altor elemente de lemn din casa.
 • Materiale pentru finisarea exterioara – se pot folosi tencuieli decorative, placi ceramice sau alte astfel de accesorii care sa infrumuseteze fatada casei.

In ceea ce priveste uneltele, iti vom prezenta o lista de scule care te vor ajuta atat la construirea casei la rosu, cat si pe parcursul procesului de finisare interioara si exterioara.

 • Gletiere si mistrii – se folosesc gletiere si mistrii pentru a aplica gletul si tencuiala pe peretii interiori si exteriori.
Gletiera inox Total - 280x130mm

Gletiera inox Total – 280x130mm – detalii aici

 • Scule de zugravit – ai nevoie si de scule de zugravit pentru a asigura aplicarea uniforma a diverselor tipuri de vopsea pe pereti.
 • Nivele si spacluri – atat spaclurile, cat si nivelele se utilizeaza in vederea asigurarii uniformitatii si caracterului plan al suprafetelor.
Nivela cu bula - 40cm - Super Select

Nivela cu bula – 40cm – Super Select – detalii aici

 • Betoniere – sunt necesare betonierele pentru a amesteca betonul si a-l turna, in cadrul diverselor procese de constructie, de la fundatie, pana la podele si pereti.
Placa compactoare HYUNDAI, 6.5 CP, 4930 bpm, 85 Kg HY-PC80TL

Placa compactoare HYUNDAI, 6.5 CP, 4930 bpm, 85 Kg HY-PC80TL – detalii aici

 • Vibratoare pentru beton – in vederea asigurarii unui caracter compact al betonului pe care l-ai putea utiliza la nivelul podelelor sau altor structuri din interiorul sau din jurul casei, ai nevoie de vibratoare pentru beton.
 • Echipamente de protectie – sunt necesare si echipamente de protectie, pentru garantarea securitatii, atunci cand se manevreaza materiale cu potential periculos sau scule grele.

Aceste materiale si scule sunt esentiale in procesul de construire a casei la rosu, asigurand rezultate calitative si durabile, pe termen lung. Pe langa alegerea lor, conteaza foarte mult si modul in care sunt utilizate. In continuare, poti afla principalele etape ale procesului

1.2 Constructie casa la rosu – etapele procesului

Construirea casei la rosu este un proces complex, care trebuie sa fie derulat in baza unui plan bine stabilit. Este nevoie de implicarea unui arhitect, dar si a unei echipe de meseriasi. Iata care sunt, pe scurt, principalele etape:

 1. Realizarea structurii de baza

Etapa initiala presupune pregatirea terenului si saparea fundatiei. Foarte utila este betoniera, care toarna betonul esential pentru crearea fundatiei. Apoi, structura de baza a casei este ridicata folosindu-se beton si caramizi, iar compactoarele si vibratoarele sunt folosite pentru a compacta betonul si a-i oferi stabilitate.

pregatirea fierului pentru legarea stalpului

Imagine de SAMS Solutions pe Unsplash.com

 1. Intarirea si nivelarea suprafetelor

Dupa ce structura de baza este ridicata, se folosesc nivele si spacluri pentru a avea garantia ca peretii sunt drepti si uniformi. Mistriile sunt utile pentru aplicarea tencuielilor, in vederea acoperirii imperfectiunilor.

 1. Instalarea usilor si ferestrelor

Dupa ce peretii sunt stabili, se poate trece la montarea ferestrelor si usilor. Acestea indeplinesc rolul de a asigura accesul in casa, acces la lumina naturala, aerisirea incaperilor etc. Este important sa se aleaga variante cat mai calitative, rezistente si capabile sa ofere izolare eficienta.

 1. Montarea instalatiilor

In aceasta etapa, se monteaza instalatiile sanitare si cele electrice. Acestea trebuie sa fie integrate in pereti si podele, cu scopul de a fi ascunse sub finisajele care se vor aplica ulterior.

Acestea sunt, pe scurt, etapele de constructie a casei la rosu. Exista, deci, mai multe materiale necesare pentru constructie de casa la rosu, iar transformarea acesteia intr-un spatiu cu adevarat locuibil presupune si respectarea etapelor de finisare la interior si la exterior. 

Acum ca stii esentialul despre casa la rosu si ce inseamna o casa la rosu, din perspectiva materialelor si sculelor folosite pentru construirea ei, este timpul sa trecem la prezentarea etapelor finisarii interioare si exterioare.

2. Case la rosu – finisarea interioara si exterioara

Casa la rosu, prin definitie, nu este o casa in care oamenii sa poata duce traiul de zi cu zi. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este esential ca structura sa fie finisata. Daca finisajele exterioare suporta deseori amanari, cele interioare sunt cruciale si trebuie puse la punct inainte ca locatarii sa ia in primire imobilul.

2.1. Casa la rosu la interior – etapele necesare finisarii interioare

Finisarea casei la rosu la interior presupune respectarea mai multor etape, fiecare dintre ele fiind esentiala pentru a obtine un rezultat final de calitate. Iata care sunt principalii pasi care trebuie respectati in vederea finisarii interioare a unei case la rosu:

 1. Izolarea termica si fonica

Confortul termic si linistea locatarilor sunt asigurate doar printr-o buna izolare termica si fonica a peretilor si a pardoselilor. Se pot utiliza materiale precum spuma poliuretanica, vata minerala bazaltica sau placi din polistiren expandat. Acestea au rol de izolare termica a peretilor si de reducere a zgomotelor provenite din exterior.

O izolare termica si fonica buna poate fi obtinuta si prin montarea unor usi si ferestre de calitate. Sunt recomandate usile metalice si ferestrele cu tamplarie din PVC. In cazul unei izolari conforme, casa va fi una mai putin costisitor de intretinut, deoarece va putea sa conserve foarte bine caldura iarna si sa impiedice aerul cald din exterior sa patrunda in camere, pe timp de vara.

pregatire pentru renovarea casei

Imagine de Milivoj Kuhar pe Unsplash.com

 1. Montarea diverselor componente ale instalatiilor sanitare si electrice

Unele dintre componentele instalatiilor sanitare si electrice sunt montate in aceasta etapa. Este vorba despre prize, comutatoare, prize TV si prize pentru telefon, dar si prize USB, robinete, chiuvete, toalete etc. Aceste instalatii trebuie sa fie bine integrate in pereti si podele, pentru a fi ascunse sub finisajele ulterioare.

 1. Aplicarea gletului si a tencuielilor

Dupa ce instalatiile sunt montate, se poate trece la aplicarea gletului si a tencuielilor pe pereti. Este recomandat sa te informezi in detaliu despre cum se aplica gletul si finisarea peretilor interiori. Trebuie ca imperfectiunile sa fie perfect acoperite, iar suprafetele finale sa fie cat mai netede si uniforme. Se utilizeaza gletiere, mistrii si nivele.

 1. Acoperirea pardoselilor

Dupa ce peretii au fost finisati corespunzator, se poate trece la acoperirea pardoselilor cu materiale precum parchet laminat, parchet din lemn masiv, gresie sau placi ceramice. Atentie! Pardoseala trebuie sa fie extrem de bine nivelata si fixata, pentru a evita crapaturile si denivelarile ulterioare.

 1. Aplicarea vopselei si lacurilor

Dupa ce toate suprafetele sunt pregatite, se poate trece la aplicarea vopselei pe pereti si a lacului pe podele, daca este cazul. Sunt folosite scule specifice de zugravit, pentru asigurarea unei acoperiri uniforme si estetice a peretilor interiori.

 1. Montarea elementelor decorative si a finisajelor

Ultima etapa implica montarea elementelor decorative precum plintele, manerele pentru usi, ornamentele decorative si orice alt accesoriu care asigura confortul si bunastarea locatarilor. De asemenea, tot in final se pot monta corpurile de iluminat, perdelele si piesele de mobilier.

Finisarea interiorului unei case la rosu necesita atentie la detalii si o executie meticuloasa, pentru ca rezultatul final sa fie o combinatie de utilitate si estetica. Materialele calitative si priceperea executantilor lucrarilor fac diferenta. Este esential sa te asiguri ca identifici meseriasi priceputi si calificati, care sa se ocupe de aceste procese.

2.2. Etapele finisarii casei la rosu la exterior

In cazul finisarii unei case la rosu la exterior, procesul este unul destul de complex, care presupune aceeasi atentie la detalii. Iata care sunt etapele de baza ale acestui proces:

 1. Pregatirea suprafetelor

Prima etapa a finisarii exterioare implica o curatare temeinica si pregatirea corecta a suprafetelor pe care se vor aplica finisaje ulterioare. Sunt indepartate cu grija urmele de murdarie, praf, vopsea veche sau alte impuritati de pe suprafata peretilor. Se asigura, astfel, o aderenta buna a finisajelor viitoare.

 1. Repararea micilor defectiuni

Daca sunt identificate crapaturi, fisuri sau alte imperfectiuni in peretele exterior, acestea trebuie reparate si nivelate inainte de a aplica finisajele. Se folosesc tencuieli speciale, mortar sau glet, pentru a umple si a repara zonele afectate, asigurandu-se caracterul neted si uniform al suprafetelor.

 1. Aplicarea stratului de izolatie

Nu doar la interior sunt folosite elemente de izolare termica si acustica, ci si la exterior. Se pot utiliza tot polistiren expandat, spuma poliuretanica sau vata minerala bazaltica. Acestea se fixeaza pe peretele exterior si se acopera cu un strat de protectie.

 1. Aplicarea tencuielilor sau tencuielilor decorative

Dupa ce se monteaza stratul de izolatie, se aplica tencuiala sau tencuielile decorative pe peretele exterior al casei. Alegerea tipului de tencuiala depinde de preferintele proprietarului si de recomandarile specialistilor cu care acesta colaboreaza.

montaj tabla pentru fatada

Imagine de Jens Behrmann pe Unsplash.com

 1. Vopsirea sau aplicarea finisajelor finale

Ultima etapa a finisarii exterioare implica vopsirea sau aplicarea finisajului final pe peretele exterior. Sunt folosite vopsele rezistente la intemperii si care protejeaza peretele contra umiditatii, razelor UV si altor factori daunatori.

 1. Montarea elementelor decorative si a finisajelor finale

Pentru a completa aspectul exterior al casei, se monteaza elemente decorative precum plinte, grilaje, ornamente pentru ferestre si usi, lambriuri exterioare etc. De asemenea, se pot aplica si finisaje precum lumini exterioare, garduri, alei si orice alte elemente utile in amenajarea peisajului exterior al locuintei.

Daca esti in cautarea unor materiale potrivite pentru constructia la rosu a unei case sau finisarea casei la rosu, pe Atomico.ro gasesti toate cele necesare. Iti oferim o gama variata din care poti alege scule si materiale calitative si versatile. 

In concluzie, construirea casei la rosu si finisarea sa la interior si la exterior sunt procese minutioase si complexe, care implica detinerea de cunostinte de specialitate si utilizarea unor materiale si a unor scule profesionale. Prin respectarea etapelor si recomandarilor prezentate in acest articol, orice casa poate fi transformata intr-un spatiu sigur si confortabil!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *