Cand se planteaza varza de toamna - perioada optima de plantare, conditiile de sol pentru o crestere sanatoasa, pasii esentiali pentru pregatirea terenului si insemnatatea rotatiei culturilor

Cand se planteaza varza de toamna – perioada optima de plantare, conditiile de sol pentru o crestere sanatoasa, pasii esentiali pentru pregatirea terenului si insemnatatea rotatiei culturilor

Scris de
Cand se planteaza varza de toamna - perioada optima de plantare, conditiile de sol pentru o crestere sanatoasa, pasii esentiali pentru pregatirea terenului si insemnatatea rotatiei culturilor

Fotografie de la Maria Orlova pe Pexels

Plantarea verzei in gradina, in camp sau in spatii protejate este tot mai raspandita in tara noastra, deoarece cererea este destul de mare, iar agricultorii vin in intampinarea clientilor cu produse atat vara, cat si toamna. In zilele toride de vara este excelenta o salata de varza alaturi de alte preparate traditionale, in timp ce in anotimpul rece se pot realiza delicioasele sarmale sau alte preparate gustoase din bucataria internationala. Daca vrei sa afli detalii cu privire la plantarea verzei de toamna, vei descoperi in continuare care sunt conditiile optime de plantare, care sunt conditiile de sol pentru o crestere sanatoasa, pasii esentiali pentru pregatirea terenului, precum si importanta rotatiei culturilor.

1. Cand se planteaza varza de toamna: perioada optima de plantare, conditii optime de sol pentru o crestere sanatoasa

Cand se planteaza varza de toamna: perioada optima de plantare, conditii optime de sol pentru o crestere sanatoasa

Fotografie de la freestocks.org pe Pexels

Inainte de a sti cum se planteaza varza, este important sa afli informatii utile  despre aceasta planta atat de populara in tara noastra si nu numai.

Varza, numita stiintific Brassica oleraceae, face parte din Familia Cruciferae si este o planta bianuala care se cultiva datorita capatanii sale cu frunze dense, atat de valoroase pentru alimentatie, in stare proaspata, gatita sau procesata. Frunzele verzei pot fi verzi sau rosii, in functie de soiul pe care alegi sa-l plantezi. Varza comuna se mai numeste si varza cu cap alb sau varza alba si este ruda cu broccoli, conopida, gulia si varza de Bruxelles. O varza bine coapta cantareste intre 500 g si 3,5 Kg. Aceasta se poate recolta in primul an de viata, daca nu doresti sa obtii seminte pentru al doilea an. Este bine cunoscut faptul ca varza prefera zilele lungi si insorite de vara pentru a creste si a se dezvolta suficient de mult pentru a putea fi recoltata in toamna.

Deoarece varza este predispusa la anumite deficiente de nutrienti si la imbolnaviri cauzate de probleme bacteriene si fungice, se vor adopta toate masurile fitosanitare pentru prevenirea acestor neajunsuri. 

Radacina pivotanta a verzei ajuta planta sa se fixeze foarte bine in sol si sa formeze primele frunzulite care vor creste pana la aproximativ 60 cm in primul an si la 2 m in anul al doilea, dupa inflorire. Florile verzei sunt galbene sau albe si au patru petale, patru sepale si 6 stamine, iar fructul este o silicva care adaposteste seminte mici, rotunde de culoare maronie sau neagra. 

Daca primele frunze ale verzei se constituie intr-o rozeta formata din 10-15 frunze, in continuare se formeaza cele cu petioli mai scurti care alcatuiesc capatana verzei prin curbarea acestora spre interior.

Temperatura optima la care se planteaza varza este de circa 15-20 de grade, insa aceasta poate germina chiar si la temperatura minima de 4-5 grade si poate creste chiar si la 1-2 grade. Rasadurile pentru cultura verzei de toamna se pot produce in rasadnite, in spatii protejate sau direct in camp. 

La ce distanta se planteaza varza de toamna?

Rasadurile viguroase si sanatoase se planteaza pe randuri, la distanta de 30 cm intre plante pe rand si la 70 cm intre randuri. Inainte de plantare, este important sa mocirlesti rasadurile de varza. De asemenea, este important sa aplici tratamentele specifice cu fungicide si insecticide pentru prevenirea dezvoltarii bolilor si daunatorilor. Daca terenul a fost irigat in prealabil sau este ud de la ploi est ideal pentru a planta rasadurile de varza, mari iubitoare de umiditate. 

Varza de toamna – cand se planteaza?

Daca ai terenul pregatit pentru cultivarea verzei, poti incepe plantarea rasadurilor de la sfarsitul lunii mai pana la finele lunii iunie. Astfel, ai timp sa respecti calendarul de ingrijire si intretinere in conditii optime a acestei culturi destul de sensibile la intemperii. Plantarea verzei de toamna vine la pachet cu o predispozitie crescuta pentru aparitia unor boli si daunatori. In afara de tratamentele fitosanitare de prevenire a acestor probleme nedorite se practica prasirea buruienilor, operatiune esentiala pentru buna crestere si dezvoltare a verzei. 


Este binecunoscut faptul ca buruienile consuma nutrientii din sol, in timp ce sunt porti de intrare pentru o multime de boli si daunatori care se pot raspandi pe cultura de varza. Din aceste motive se aplica cele mai eficiente metode de combatere a buruienilor. Cu alte cuvinte, plantarea verzei de toamna se realizeaza pe un sol liber de buruieni si de resturi vegetale, cu tratamentele fitosanitare aferente culturii de varza.

Daca realizezi 3-4 prasile pe fiecare rand de varza, vor fi eliminate buruienile si se distruge crusta care nu permite buna aerisire a plantelor din sol. Buruienile pot fi combatute si prin metode chimice, prin aplicarea erbicidelor preemergente sau postemergente. 

Acum, ca ai aflat in ce luna se planteaza varza de toamna, este ideal sa ai solul foarte bine pregatit inaintea oricarei alte operatuni. 

Cum sa pregatesti solul pentru a creste varza sanatoasa?

Pregatirea terenului poate fi inceputa din toamna sau din primavara, pana in luna mai. 

Aceasta presupune o serie de actiuni benefice pentru sol si pentru cultura de varza:

  • respectarea fluxului tehnologic
  • realizarea la timp a tuturor lucrarilor agricole
  • combaterea bolilor si daunatorilor
  • respectarea temperaturii optime de semanat (se situeaza in intervalul 15-25 de grade)
  • lumina este nevoie sa se mentina circa 12-14 ore in cultura verzei de toamna
  • umiditatea solului este esentiala pentru buna crestere si dezvoltare a verzei
  • textura solurilor trebuie sa fie usoara, cu fertilitate crescuta, bine drenate si afanate, cu un pH de aproximativ 7 (slab acid).

Este recomandat ca producerea rasadurilor sa se realizeze in rasadnite sau in solarii si sere bine intretinute. Acestea pot fi protejate cu ajutorul unor folii si plase, pentru a obtine rezultate optime.

BANDA DE LEGAT TOTAL COMPATIBILA CU THTPTM1251

Detalii aici

Plasa de umbrire - 2x100M, 80g/m2,80%

Detalii aici

Plantarea verzei de toamna se realizeaza in gradina, in camp sau in spatii protejate, de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a avea suficient timp sa creasca si sa se dezvolte pana in lunile septembrie-octombrie. La 80-150 de zile de la plantare varza de toamna creste si dezvolta in parametri optimi daca se aplica toate masurile fitosanitare si se intretine solul in mod eficient si eficace. 

2. Cand se planteaza varza si care este insemnatatea rotatiei culturilor

Cand se planteaza varza si care este insemnatatea rotatiei culturilor

Fotografie de la mohamed abdelghaffar pe Pexels

Cand se planteaza varza de toamna, de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie se ingrijeste concomitent solul, pentru a asigura conditii optime de crestere si dezvoltare a noii culturi. Cunoastem o serie de varietati de varza tarzie sau de toamna care pot fi plantate cu succes: Agressor F1, Bucharest F1, Buzoiana, Magura, Gloria F1, Sarmalin F1, Histona F1 si altele.

Semanarea semintelor pentru rasadul de varza se realizeaza la o distanta de 5 cm intre plante, la o adancime de circa 1 cm, se uda cu o solutie fungicizata pentru prevenirea imbolnavirii plantelor. Dupa o saptamana, semintele germineaza si se formeaza micile plante care vor constitui rasadurile de varza pentru plantat direct in sol. Perioada optima pentru plantarea rasadurilor in gradina este de la la 10 la 15 mai, pentru a beneficia de suficienta lumina si caldura, precum si de umiditate optima.

La ce distanta se planteaza rasadul de varza?

In ultima parte a lunii iunie poti planta rasadurile de varza direct in camp, la o distanta de circa 70 cm intre randuri si 35-40 cm intre plante pe rand. Dupa o saptamana de la plantare, se poate observa daca sunt prinse toate rasadurile. In caz contrar, vei ramane cu goluri in cultura si productivitatea poate fi diminuata. Cand se planteaza rasadul de varza de toamna, este esential sa ai deja solul foarte bine pregatit.

Efectuarea prasilelor manuale sau mecanice este esentiala pentru combaterea buruienilor si intretinerea culturii de varza. Erbicdarea se realizeaza preventiv sau la nevoie, ori de cate ori constati ca apar noi buruieni. Realizeaza instalatii de picurare cu ajutorul unor pompe de suprafata si accesorii pentru furtunuri si fitinguri pentru a obtine randament maxim.  Fertilizarea se realizeaza cu microelemente din complexul NPK (azot, fosfor, potasiu), pentru suplinirea nutrientilor din sol si implicit cresterea productivitatii. Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza cu ajutorul unor solutii recomandate de catre specialisti, bine dozate si aplicate la momentul oportun. Aceste solutii se aplica pe varza cu ajutorul unor atomizoare si pompe de stropit, deosebit de eficiente in gradina si in camp.

Pompa de stropit Gospodarul Profesionist - 12L. 4 bar, 3 duze incluse

Detalii aici

Ce boli intalnim la varza de toamna?

  • Rugina alba
  • Caderea plantutelor
  • Patarea neagra
  • Fainarea cruciferelor
  • Putregaiul cenusiu
  • Putregaiul uscat
  • Nervatiunea/bacterioza neagra.

Acestea se combat, in primul rand, prin aplicarea masurilor preventive si prin aplicarea unor tratamente fitosanitare corespunzatoare.

Care sunt cei mai de temut daunatori ai verzei de toamna?

  • Fluturele alb al verzei 
  • Buha verzei
  • Musca verzei
  • Musculita alba de sera
  • Musculita alba a verzei
  • Puricii cruciferelor
  • Paduchele cenusiu al verzei
  • Limaxul sau melcul cenusiu
  • Limaxul mare
  • Coropisnita
  • Cartita.

Acestia se combat in mod eficient si eficace prin respectarea calendarului de stropit in functie de perioada aparitiei sau a proliferarii.

Rotatia culturilor este esentiala pentru a ajuta cultura de varza sa creasca si sa se dezvolte in conditii optime. Se sapa bine terenul si se intretine locul cu ajutorul unor unelte si scule pentru gradina, practice si utile in orice gospodarie care se respecta.

Cum se planteaza rasadul de varza in functie de rotatia culturilor?

Daca rotesti culturile de varza la 3-4 ani este ideal sa alegi culturi premergatoare care nu au boli comune cu ale verzei. Astfel, poti cultiva varza de toamna dupa dovlecei, mazare, vinete, tomate, grau, orz, orzoaica, ovaz. In cazul in care cultivi varza dupa mustar, rapita, ridichi, acestea prezinta boli si daunatori rezistenti pentru varza, ceea ce este de evitat.

Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

Detalii aici

Daca stii in ce perioada se planteaza varza de toamna, cum sa pregatesti solul si care sunt culturile premergatoare acesteia, este imposibil sa nu obtii randament maxim.

3. La ce distanta se planteaza varza: pasii esentiali pentru pregatirea terenului

La ce distanta se planteaza varza: pasii esentiali pentru pregatirea terenului

Fotografie de la Quang Nguyen Vinh pe Pexels

De modul cum se planteaza varza de toamna depinde cresterea si dezvoltarea plantelor viguroase si sanatoase. Stiind ca varza se planteaza la distanta de 70 cm intre randuri si 35-40 cm intre rasaduri pe rand, este esential ca solul sa fie liber de buruieni si alte resturi vegetale care pot raspandi boli si daunatori. In plus, buruienile consuma substantele nutritive din sol, iar plantele se pot usca. Daca uzi varza, se pot uda si buruienile, in cazul in care nu le combati in mod eficient si eficace. Prima masura de combatere este cea observationala, urmata de smulgerea acestora inainte de a inflori. In caz contrar, buruienile inflorite vor raspandi semintele in cultura de varza si vor diminua cresterea si dezvoltarea acesteia. 

Cand se planteaza varza pentru toamna se tine cont de o serie de sfaturi si recomandari, conform studiilor:

  • plantarea verzei pe acelasi teren se realizeaza la intervale de 3-4 ani, ceea ce determina rotatia culturilor.
  • adaptarea verzei la cerintele de mediu este esentiala deoarece aceasta este o planta destul de sensibila si are nevoie de suficienta lumina, caldura, umezeala pentru a ajunge la maturitate. Pentru rasaduri de varza cand se planteaza se tine cont si de expozitia terenului, si de conditiile pedoclimatice.
  • combaterea bolilor si daunatorilor este foarte importanta deoarece culturile de varza de toamna sunt predispuse la aceste atacuri.

Pasii esentiali pentru pregatirea terenului in vederea plantarii verzei de toamna

  1. Realizarea sapaturilor de toamna sau de primavara
  2. Indepartarea buruienilor si radacinilor plantelor din culturile anterioare
  3. Marcarea terenului in vederea semanatului rasadurilor
  4. Plantarea rasadurilor de 15-20 de centimetri inaltime si 5-6 frunze deja formate.

Daca prinzi un sezon ploios este ideal pentru cultura verzei in gradina sau in camp. Temperaturile extreme de 3 respectiv 30 de grade dauneaza culturii de varza deoarece aceasta se opreste din crestere si dezvoltare. Daca plantezi varza in locuri umbroase vei obtine capatani mici, indesate, in loc sa atinga marimea potrivita. 

Recoltarea verzei se realizeaza in lunile septembrie-octombrie sau chiar noiembrie, cand incep sa cada primele brume si capatana acesteia se coace suficient de mult. 

Prin urmare, daca ai un sol foarte bine lucrat, utilizezi ingrasaminte organice, rotesti culturile, combati bolile si daunatorii si respecti conditiile de clima si sol vei obtine randament maxim in cazul cultivarii verzei de toamna.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *