Ascutirea lantului de la drujba - Ce trebuie sa stii pentru a putea realiza si tu acest procedeu?

Ascutirea lantului de la drujba – Ce trebuie sa stii pentru a putea realiza si tu acest procedeu?

Scris de
Ascutirea lantului de la drujba - Ce trebuie sa stii pentru a putea realiza si tu acest procedeu?

Drujbele sau motofierastraiele sunt dispozitive versatile, ce vin in diferite forme si dimensiuni si care pot indeplini o serie de activitati de taiere, in functie de nevoile utilizatorului. Atunci cand vorbim de folosirea unui astfel de aparat, cel mai important aspect este folosirea corecta si in siguranta, astfel inca sa nu aiba loc incidente neplacute. Ascutirea lantului unei drujbe este un procedeu ce poate pune in dificultate utilizatorii acestor aparate in activitatile lor zilnice, acestia considerand ca trebuie realizata doar de catre un profesionist. Ascutitul lanturilor drujbei poate fi realizat de catre orice persoana care foloseste un astfel de fierastrau electric. Este important, mai ales pentru ca ajuta la eficientizarea modului de lucru al aparatului, dar reduce semnificativ si costurile consumului de carburant, datorita faptului ca functioneaza mult mai eficient.

Daca si tu esti nevoit sa lucrezi cu un aparat de acest fel in activitatea ta zilnica si te-ai lovit de problema tocirii lantului, prin acest articol vrem sa iti venim in ajutor cu informatii care sa te lamureasca in privinta modalitatii de ascutire a acestuia. In randurile ce urmeaza, vei gasi detalii despre ascutirea lantului de drujba cu pila, cu bormasina, despre unghiul de ascutire al lantului, dar si alte detalii care iti pot fi de folos in lucrul cu un astfel de dispozitiv.

1. Ascutire lant drujba – tipuri de drujbe existente pe piata

O drujba este un dispozitiv care poate usura considerabil munca unei persoane, atat timp cat este folosita si intretinuta corespunzator. O drujba profesionala folosita de catre o persoana care stie cum sa o manevreze poate fi o unealta care sa substituie cu usurinta munca unei intregi echipe, insa aceste dispozitive sunt si cauza a numeroase accidente, indiferent de scopul folosirii. De aceea, alegerea unei drujbe pentru a te ajuta in activitatile tale zilnice trebuie facuta dupa o documentare temeinica, care sa ia in calcul modul si frecventa folosirii, astfel incat sa optezi pentru modelul potrivit nevoilor tale. 

Pe piata exista o multime de branduri si modele de drujbe care difera in functie de modul de alimentare, dupa cum urmeaza: 

  • Drujbe cu combustibil lichid – in mod special, drujbe pe benzina. Acestea sunt cele mai puternice si mai des folosite in mod practic, fiind utilizate pentru sarcinile mai dificile, cum ar fi taierea bustenilor de dimensiuni mari, curatarea terenurilor sau taierea copacilor. Acest tip de fierastrau este cel mai voluminos si cel mai greu, insa are cea mai precisa taiere, necesitand aplicarea unei presiuni mult mai mici de catre persoana care il manevreaza. Cand vine vorba de intretinerea unei astfel de drujbe cu combustibil, acestea necesita, pe langa alimentarea cu carburant, verificari periodice, schimbarea uleiului si a filtrului de aer.
     
  • Drujbe electrice – fierastraiele electrice sunt usoare si usor de utilizat, ceea ce le face o alegere populara printre proprietarii de gospodarii. Acestea sunt alimentate de un motor electric si pot avea fir sau nu. Aceste drujbe electrice cu fir au o raza de actiune putin mai limitata si sunt folosite pentru sarcini mai usoare, in timp ce fierastraiele electrice fara fir au o baterie care ofera mai multa mobilitate. Acestea tind sa aiba un cost mai redus fata de cele care functioneaza cu combustibil lichid. 
  • Drujbe cu acumulatori – aceste motofierastraie sunt alimentate de o baterie reincarcabila si devin din ce in ce mai populare pe masura ce tehnologia avanseaza. Sunt silentioase, usoare, reduse ca volum si usor de utilizat, ceea ce le face o optiune excelenta pentru sarcini uzuale de gospodarie. Un mare dezavantaj al drujbelor pe acumulatori il reprezinta autonomia, care nu poate fi foarte mare, datorita unei folosiri intense a aparatului. 

Alegerea unei drujbe trebuie sa tina cont de sarcinile pentru care o vei folosi, dar si de calificarea sau indemanarea ta. De exemplu, o drujba ce functioneaza cu combustibil lichid poate fi mult prea puternica si greu de utilizat pentru o persoana care doreste sa taie doar cateva crengi de copaci. De asemenea, o drujba electrica ar putea sa nu aiba suficienta putere pentru o persoana calificata, care lucreaza zilnic cu un astfel de dispozitiv. 

In concluzie, pe piata exista diferite tipuri de drujbe dintre care poti alege, fiecare cu propriile intrebuintari si avantaje. Un aspect important in ceea ce priveste orice tip de drujba ai alege este intretinerea corespunzatoare si periodica a acesteia, pentru a functiona in parametri normali. Ascutirea lantului drujbei este una dintre procedurile ce trebuie efectuata periodic, pentru a asigura buna functionare. 

2. Ascutirea lantului de drujba – unelte necesare si pasii de urmat

Pe langa modul de alimentare si capacitatea motorului, puterea de taiere a unei drujbe depinde, in mare parte, de starea de intretinere a lantului si a lamei. Ascutirea periodica a lamei usureaza considerabil munca depusa de cel ce o manevreaza si contribuie la cresterea duratei de viata a aparatului ca un tot unitar. Folosirea pe perioade indelungate a unui lant tocit conduce la uzura intregului mecanism de taiere si cresterea consumului de combustibil, iar capacitatea de taiere a drujbei va lasa de dorit. Nivelul de uzura al lantului nu este influentat de calificarea sau experienta celui ce manevreaza drujba, ci este un aspect inevitabil ce tine de intretinerea dispozitivului, in functie de cat de des este utilizat.

Cand e necesara ascutirea lantului de drujba? 

Exista cateva situatii care ar trebui sa iti indice faptul ca lantul drujbei tale necesita ascutire, si anume:

  • atunci cand e nevoie sa aplici o presiune mai mare pe drujba pentru ca lantul sa patrunda in lemn;
  • atunci cand lantul nu mai aluneca pe structura lemnului, ci pare sa ramana blocat;
  • atunci cand resturile ramase in urma taierii sunt foarte fine, aproape de textura prafului;
  • atunci cand in timpul taierii apare fum, desi lantul este bine tensionat si uns;
  • atunci cand drujba scoate sunete ciudate in timpul taierii.
     

Oricare dintre aceste situatii ar trebui sa te duca cu gandul ca este nevoie de o ascutire a lantului imediata, altfel vei risca uzura suplimentara a acestuia si a intregului aparat. 

Uneltele necesare

Acum ca ai stabilit ca lantul drujbei tale are nevoie de o ascutire cat mai curand, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de o pila plata, o pila rotunda (cu care vei realiza ascutirea propriu-zisa a lantului), un sablon pentru ascutire (care sa te ajute sa mentii pilele la o anumita adancime, in functie de tipul de lantul pe care il ascuti), dar si un mecanism de prindere de tipul menghinei (cu care vei imobiliza lama drujbei intr-o pozitie fixa). Toate aceste produse se gasesc foarte rapid si usor in magazinele de specialitate, unde vei gasi chiar si kit-uri cu tot ce ai nevoie pentru ascutirea lantului drujbei tale, precum pile rotunde, pile drepte, dar si limitatoare de adancime, fara sa mai fi nevoit sa cauti ustensilele necesare in diferite parti. 

2.1. Ascutirea lantului de drujba cu pila

Primul pas in procesul de ascutire al lantului de drujba este curatarea temeinica a acestuia. Toate reziduurile si resturile de lemn si praf trebuie indepartate cu ajutorul unei perii. Dupa, lantul trebuie degresat, pentru a indeparta toate urmele de ulei, folosind solutii pe baza de alcool sau dizolvant pentru rasini. 

Urmatorul pas este inspectia lantului pe toata lungimea sa, pentru a observa eventuale deteriorari ale dintilor, rupturi sau defectiuni. Daca exista dinti intr-o stare de uzura avansata, acesti trebuie inlocuiti. De asemenea, daca s-au atins marcajele de uzura, lantul trebuie complet inlocuit. 

Dupa parcurgerea acestor pasi de curatare si inspectie, urmeaza prinderea lamei de drujba in menghina si ascutirea propriu-zisa. Este important de retinut ca trebuie sa pilesti cat mai putin cu putinta, astfel lantul va avea o durata mai lunga de viata.

Pentru inceput:

-cauta cel mai scurt dinte de pe intreaga lungime a lantului, pe care sa il folosesti pe punct de referinta. Daca dintele de referinta se afla intre dintii de pe partea dreapta, fixeaza lama cu varful de taiere indreptat spre stanga;

-aseaza sablonul pentru ascutire pe lama drujbei (acesta iti va indica directia de taiere a lantului);

-pentru inceput, foloseste o pila rotunda, pe care sa o asezi intr-un unghi de 90 grade fata de sablonul de ascutire; 

-pentru a pili, foloseste presiunea exercitata de ambele maini, directia de pilire a dintiilor fiind din interior spre exterior. Incepe cu pilirea dintelui de referinta;

– se continua pilirea dintilor, cu o frecventa din 2 in 2,  avand grija sa respecti lungimea dintelui de referinta pentru toti dintii taietori; 

-dupa ce ai terminat cu totii dinti de pe o parte a lamei, intoarce-o si aplica aceiasi tehnica si dintilor de pe cealalta parte.

Aceasta tehnica de ascutire manuala poate parea complicat de inteles si de pus in practica. Tocmai de aceea, in comert exista dispozitive speciale de ascutire a lantului de drujba, care iti vor usura considerabil munca. Cu un astfel de dispozitiv de ascutire, vei reusi sa obtii unghiuri corecte, mult mai precise decat la pilirea manuala. Daca esti interesat de achizitionarea unui astfel de dispozitiv, vei regasi diverse modele in categoriile de accesorii pentru drujbe din magazinele de specialitate.


Detalii aici

Cu toate ca poate parea anevoios (este necesara setarea unor parametri), dupa cateva folosiri, vei capata mai multa dexteritate in utilizarea unei astfel de masinarii pentru ascutire. Aceasta este cea mai simpla modalitate de ascutire a lantului de drujba, deoarece vei obtine taieturi precise si astfel, vei economisi timp si vei reduce costurile aditionale necesare inlocuirii frecvente a lanturilor uzate excesiv.

2.2. La ce unghi se ascute lantul de drujba?

In procesul de ascutire a lantului de drujba, este necesar sa tii cont de unghiurile de ascutire. Astfel, te asiguri ca vei ascuti suficient si ca nu vei deteriora lantul. Exista 4 parametri sau unghiuri de care trebuie sa tii cont: unghiul de ascutire superior, unghiul de ascutire lateral, unghiul de ascutire inferior si limitatorul de inaltime. Acesti parametri difera in functie de tipul de lant pe care il ascuti, insa cea mai simpla optiune este sa folosesti un sablon de ascutire, pentru a te asigura ca vei ascuti dintii lantului folosing unghiurile corecte.

3. Greseli frecvent intalnite in ascutirea lantului de drujba

Greseli frecvent intalnite in ascutirea lantului de drujba

Ascutirea lantului de drujba este o procedura ce trebuie realizata periodic, ca metoda de prevenire a uzurii pe termen lung, dar si pentru utilizarea eficienta si in siguranta a aparatului. Cu toate acestea, greselile facute in timp ce ascuti un lant de fierastrau pot cauza deteriorarea lamei sau face aparatul periculos de utilizat.

Iata cateva greseli comune pe care oamenii le fac atunci cand ascut lanturile drujbelor:

  • folosirea unei dimensiuni gresite a pilei: dimensiunea pilei pe care o alegi pentru ascutirea dintilor de pe lama ar trebui sa se potriveasca cu dimensiunea indicatorului de adancime, care este mica denivelare de pe partea superioara a dintelui. Folosirea unei pile prea mici sau prea mari poate cauza deteriorarea dintelui sau il poate face neuniform;
  • folosirea pilei intr-un unghi gresit: unghiul pilei trebuie sa se potriveasca cu unghiul indicatorului de adancime. Tinerea pilei intr-un unghi gresit poate face ca dintele sa devina prea ascutit sau prea tocit;
     
  • nu netezesti partea superioara a dintilor: dupa ce dintii sunt complet ascutiti pe ambele parti, este important sa folosesti o pila plata pentru a le netezi partea superioara. Acest lucru va impiedica lantul sa se prinda de fibrele de lemn in timpul taierii;
     
  • neverificarea si reglarea masuratorilor de adancime: diametrele de adancime ajuta la controlul cantitatii de material indepartat si trebuie mentinute la o inaltime constanta. Neverificarea si reglarea masuratorilor de adancime poate face ca dintele sa elimine prea mult sau prea putin material, facand lantul ineficient sau periculos de utilizat;
  • neasigurarea corecta a lamei de drujba: inainte de a ascuti lama, este important sa te asiguri ca lantul nu se misca. Fixeaza lama drujbei intr-o menghina sau orice alt sistem care sa asigure o pozitie usor accesibila. Este important sa retii ca ascutirea unui lant de drujba nu trebuie facuta de cineva care nu este instruit in acest sens, deoarece poate fi periculos. Daca nu cunosti suficient de bine procesul, cel mai indicat este sa apelezi la un profesionist care se ocupa cu asa ceva.  

In concluzie, procedura de ascutire a lantului unei drujbe poate parea complicata pentru inceput, dar cu putin timp alocat documentarii, oricine o poate realiza. Astfel, vei avea parte de o drujba ce functioneaza in parametri optimi, vei fi in siguranta folosind-o si vei economisi atat timp, cat si bani. Speram ca informatiile noastre iti vor fi de ajutor.

Sursa foto: Pexels.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *