Echipamente amenajare service auto

Amenajarea service-ului auto – Pasi esentiali pentru organizarea unei afaceri profitabile

Scris de
Amenajarea service-ului auto 
Pasi esentiali pentru organizarea unei afaceri profitabile

In activitatea economica din Romania exista cateva tipuri de business care au sanse mari de succes, pentru ca au o piata larga, numarul de clienti fiind intr-o continua crestere. In acesta categorie intra si afacerile de tip service auto, care in ultimii ani au cunoscut o dezvoltare accentuata, atat ca numar, cat si ca organizare mai eficienta. Preferintele romanilor pentru masini de buna calitate, care sa functioneze cat mai aproape de perfectiune, fac ca vizitele la mecanic sa fie dese. Investitiile in reparatiile automobilelor se transforma in incasari semnificative, pe care proprietarii de ateliere auto le fac pe tot parcursul anului. Avand in vedere aceste realitati economice, precum si cresterea numarului de masini ce tranziteaza drumurile din Romania, deschiderea unei astfel de afaceri poate fi o sansa de succes reala. Totusi, competitia acerba face necesara dotarea atelierului cu echipamente, scule si unelte de cea mai buna calitate si de o diversitate suficienta pentru orice nevoi. 

In articolul de mai jos vei afla ce trebuie sa faci pentru a organiza un atelier de service auto, atat in ceea ce priveste infiintarea firmei, cat si alegerea si amenajarea spatiului dedicat unei astfel de activitati. De asemenea, vei descoperi care sunt echipamentele esentiale, ce trebuie sa intre in dotarea diverselor tipuri de ateliere auto si vei putea consulta cateva sfaturi utile ale specialistilor care sa te ajute sa-ti transformi afacerea intr-una de succes. 

1. Organizarea unui atelier de service auto

Service auto

Intretinerea si repararea masinilor reprezinta un domeniu cu un potential mare de succes, statisticile demonstrand ca numarul atelierelor auto este inca destul de redus comparativ cu posesorii tot mai numerosi de automobile, fie persoane fizice, fie juridice. Statistica este dovedita de greutatea cu care se poate obtine o programare la un atelier auto de reparatii de calitate, in multe cazuri trebuind sa se astepte zile sau chiar saptamani pana cand se poate face interventia atat de necesara. Piata in aceasta privinta este inca deschisa noilor investitori, o afacere in acest domeniu fiind relativ usor de implementat, pentru ca investitia necesara pentru organizarea ei nefiind imposibil de realizat.

1.1. Infiintarea unei societati cu specializarea service auto

Domeniul intretinerii si reparatiilor masinilor este unul cu potential periculos pentru mediul inconjurator, de aceea infiintarea unei afaceri necesita obtinerea unor aprobari speciale si parcurgerea unei proceduri de autorizare din partea Registrului Auto Roman. In afara de indeplinirea unor conditii in aceasta privinta este necesara si achizitionarea unor dotari minime, care sa garanteze obtinerea autorizarii. 

Primul pas ce trebuie parcurs in vederea organizarii unui service auto este reprezentat de infiintarea propriu-zisa a afacerii si de obtinerea avizelor si autorizarii necesare. Acest pas trebuie sa fie realizat prin parcurgerea unor etape succesive:

 • Infiintarea firmei propriu-zise se face prin alegerea unui nume care trebuie sa fie disponibil (sa nu fie utilizat de altcineva). Verificarea disponibilitatii se face la ONRC, aici alegandu-se si forma juridica preferata pentru viitoarea firma. Aceasta etapa este parcursa in mod obligatoriu prin completarea si prezentarea unor documente, precum cererea de inscriere a societatii, dovada disponibilitatii si rezervarii firmei, actul constitutiv al acesteia, dovada existentei unui spatiu pentru sediul social, actele de identitate ale fondarilor firmei, specimenele de semnatura si alte acte in functie de necesitati;
 • Autorizarea unitatilor de service auto este facuta de Registrul Auto Roman, care va acorda astfel de documente pentru una sau mai multe dintre activitati, in functie de dorintele celor care vor infiinta firma. Fiecare autorizare depinde de dotarea minimala a atelierului si de auditul de evaluare a capabilitatilor tehnice. Acest ultim criteriu trebuie sa fie nu doar obtinut, ci si pastrat in timp, deoarece anual vor avea loc verificari care sa ateste pastrarea conditiilor de autorizare;
 • Dupa obtinerea tuturor documentelor necesare se poate trece la organizarea propriu-zisa prin angajarea personalului calificat si gasirea unui spatiu de lucru corespunzator. 

1.2. Organizarea spatiului pentru amenajarea service-ului auto

In domeniul service-urilor auto, un element esential este reprezentat de alegerea inteligenta a locului in care acesta va fi organizat. Multe astfel de ateliere au avut dificultati in gasirea clientilor, nu din cauza personalului nepriceput sau a dotarii insuficiente, ci din cauza unei locatii cu vizibilitatea minima, pe care clientii o gaseau cu dificultate. 

Pentru alegerea unui spatiu corespunzator trebuie sa se tina cont de urmatoarele elemente:

 • Pozitionarea spatiului trebuie sa fie in asa fel incat posesorii de autovehicule sa ajunga cat mai usor la locul interventiei. Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand atelierul este situat in imediata apropiere a unei artere importante, ce garanteaza un vad comercial bun;
 • Activitatea unui service auto este facuta in asa fel incat, de obicei, se produc zgomote puternice, emanatii de praf, fum sau alte mirosuri, ceea ce face ca proximitatea fata de eventualele locuinte sa fie dificila. Din aceasta cauza este indicat ca spatiul sa fie situat in zonele industriale, spre periferia oraselor;
 • Dimensiunile spatiului trebuie sa fie suficiente pentru desfasurarea in conditii corecte a diverselor activitati de intretinere si reparatie a autovehiculelor. In aceasta privinta se poate opta pentru un atelier de dimensiuni mai reduse, in care se vor face interventii asupra autoturismelor de mici dimensiuni sau unele de dimensiuni apreciabile, unde pot fi facute reparatii la automobile de mici dimensiuni, precum microbuze, tractoare. Recomandarea in aceasta privinta este ca un spatiu de lucru bine dimensionat sa aiba cel putin 8 m lungime pe 4 m latime. Ideal ar fi ca un service sa fie dotat cu minim doua spatii de lucru, la care sa se adauge o camera pentru depozitare si una pentru personal;
 • Service-urile auto trebuie sa fie dotate cu anumite echipamente care sa contribuie la pastrarea unui mediu inconjurator sanatos. De exemplu, va fi necesara prezenta unui dispozitiv de strangere a uleiurilor uzate si a unui separator de hidrocarburi. 

2. Echipamente esentiale pentru organizarea unui service auto

Echipamente amenajare service auto

Dotarea unui service auto cu un minim de echipamente, scule si accesorii este esentiala din doua puncte de vedere. In primul rand, prin prezenta acestora vor putea fi realizate interventii la o gama diversa de autovehicule pentru reparatii ale tuturor subansamblelor automobilelor. In al doilea rand, autorizarea RAR depinde de prezenta unui set minim, in lipsa acestuia neputand fi primite documentele ce permit desfasurarea activitatii. In practica atelierele service auto pot fi intalnite atat in forma unuia ce realizarea intreaga gama de interventii, cat si sub forma unor ateliere specializate in anumite interventii (mecanic auto, electric auto, vopsitorie, vulcanizare, ITP).

2.1. Echipamente pentru un service auto de reparatii mecanice

Atelierele pentru reparatii mecanice sunt vizitate cel mai adesea, pentru ca acest tip de defectiuni apare frecvent avandu-se in vedere vechimea destul de mare a parcului auto din Romania. Automobilele cu o varsta apreciabila incep sa sufere tot felul de defectiuni la motor, directie, transmisie sau la sistemul de franare, o vizita la mecanic fiind obligatorie pentru functionarea corespunzatoare a automobilelor. Pentru dotarea unui astfel de service sunt necesare urmatoarele echipamente si scule:

 • Cele mai folosite scule sunt cele de mana, cu ajutorul lor facandu-se majoritatea interventiilor mecanice. Exista posibilitatea achizitionarii unui banc de scule gata echipat, aceasta fiind o varianta destul de costisitoare. Mai eficienta este achizitionarea sculelor auto mecanice cu utilizare frecventa, potrivite in cea mai mare parte a interventiilor, indiferent de marca masinii. Pe piata exista mai multe marci ce ofera gama completa de scule si unelte ce pot fi utlizare cu succes in orice atelier mecanic;
 • Un echipament ce usureaza foarte mult munca intr-un atelier mecanic este reprezentat de compresorul de aer, ce poate fi folosit cu succes intr-o multitudine de operatiuni. Aerul comprimat este util pentru a pune in functiune diferite scule pneumatice, precum cheile pneumatice, pistolul pneumatic cu impact etc.;
 • Elevatorul este un dispozitiv ce permite ridicarea automobilelor la o anumita inaltime, ceea ce da voie la realizarea unor interventii in partea inferioara a acestora. Alegerea elevatorului potrivit se face in functie de sarcina utila a automobilelor la care vor fi facute interventii. Pentru autoturismele de mici dimensiuni pot fi folosite elevatoare hidraulice, cu sarcina utila de aproximativ 3 tone, iar pentru dubite si camionete este necesara prezenta unui elevator mai puternic, cu sarcina de pana la 5 tone;
 • Echipamentele pentru diagnoza si testare sunt indispensabile, majoritatea automobilelor ce parcurg drumurile din Romania fiind dotate cu diversi senzori ce pot fi monitorizati prin intermediul unor truse speciale. 
Compresor aer TOTAL - 20V -11bar

Detalii aici 

Compresor aer TOTAL - 20V -10bar

Detalii aici

Trusa de scule TOTAL 29 piese

Detalii aici 

Set surbelnita cu clichet TOTAL - 47 piese

Detalii aici

Set 8 chei fixe TOTAL Industrial - 6-22mm

Detalii aici

2.2. Echipamente si accesorii pentru un atelier de vopsitorie – tinichigerie

Atelierele de vopsitorie si tinichigerie sunt cele in care se fac interventii in ceea ce priveste reparatiile caroseriei si a altor elemente metalice. Acest tip de defectiuni apare adesea fie din cauza accidentelor minore, care se finalizeaza cu distrugerea unor elemente de caroserie, fie in urma actiunii ruginii. Un astfel de atelier trebuie sa fie dotat cu un set minim de scule de mana, utilizate pentru demontarea elementelor ce necesita reparatii, cu un compresor de aer folosit pentru punerea in functiune a sculelor si pentru vopsire si cu o camera de vopsire, cu temperatura si umiditatea controlate pentru aplicarea corecta a straturilor de vopsea. 

2.3. Echipamente pentru un atelier de vulcanizare auto

Atelierele de vulcanizare sunt foarte des vizitate, acestea ocupandu-se cu remedierea unor defectiuni aparute in zona anvelopelor. In cadrul unui astfel de atelier se pot repara anvelopele sparte prin demontarea, interventia asupra lor si montarea la loc. O alta activitate este legata de echilibrarea rotilor pentru a se asigura o rulare cat mai lina si mai eficienta. Dotarile esentiale pentru o vulcanizare sunt reprezentate de minim doua echipamente, cel folosit pentru montarea si demontarea cauciucurilor si cel pentru echilibrare. 

2.4. Echipamente pentru o statie ITP

Statiile ITP sunt ateliere specializate in realizarea inspectiilor tehnice periodice, pe care orice automobil ce ruleaza pe drumurile din Romania trebuie sa o treaca la o anumita perioada de timp (1, 2 sau 3 ani). In vederea realizarii acestei inspectii, automobilele trebuie sa fie conforme in ceea ce priveste emisia gazelor poluante, eficacitatea sistemului de directie si de franare si functionarea corecta a sistemului de iluminare. Pentru controlarea acestor caracteristici service-urile de tip ITP trebuie sa fie dotate cu echipamente specifice, precum analizoarele gazelor de esapament, standul cu role de testare a franelor, zona de testare a directiei si echipamentul pentru controlarea sistemului de iluminare. 

3. Sfaturi utile pentru organizarea unui service auto de succes

Sfaturi de amenajare a unui service auto

Noii antreprenori care doresc sa dezvolte o afacere in domeniul intretinerii si reparatiilor auto trebuie sa stie ca succesul nu este garantat. Munca sustinuta este un element obligatoriu, dar nu suficient. Specialistii recomanda urmatoarele elemente ce sprijina dezvoltarea afacerii pana la un nivel de profitabilitate maxima:

 • Anterior deschiderii propriu-zise a atelierului trebuie facut un plan de afaceri bine documentat. Acesta trebuie sa cuprinda elemente precum bugetul disponibil, necesarul de spatiu, de mana de lucru si de echipamente, un proiect bine pus la punct al atelierului auto (spatiul online este plin de modele de service-uri auto ce pot fi preluate);
 • Infiintarea firmei nu este suficienta pentru pornirea activitatii propriu-zise. Acest domeniu este reglementat special, fiind necesare aprobari speciale si a unor autorizari de la diverse autoritati ale statului roman. Activitatea in lipsa acestora poate sa duca la primirea unor sanctiuni drastice;
 • Sculele si echipamentele ce doteaza atelierul trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Utilizarea lor frecvente si intensa face ca sculele de slaba calitate sa nu treaca proba timpului. O investitie mai mare la inceput merita din plin, deoarece cu ajutorul sculelor se vor face interventii dese, generatoare de profit;
 • Angajatii trebuie sa fie cat mai bine pregatiti. Domeniul mecanic este intr-o continua schimbare, fiind trecute timpurile in care reparatiile se faceau cu un ciocan si o bucata de sarma. 

In concluzie, antreprenorii care doresc sa-si deschida un service auto trebuie sa stie ca exista posibilitatea patrunderii in acest domeniu cu potential mare de profit. Conditiile de baza pentru acest deziderat sunt angajarea unui personal experimentat si calificat si dotarea atelierului cu scule si unelte de cea mai buna calitate. 

Surse foto:

atomico.ro

unsplash.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *