Fotografie de Jean van der Meulen pe Pexels.com
Cu totii ne dorim o casa perfect functionala si practica din toate punctele de vedere. Mai mult, este important sa nu uitam nici de design, care trebuie, la randul sau, sa fie perfect pus la punct, astfel incat sa ne incante privirea de fiecare data cand pasim intr-o incapere. Daca si tu te afli in procesul redecorarii sau chiar constructiei casei si ai ajuns la baie, una dintre cele mai importante incaperi din locuinta, esti in locul potrivit.
Exista extrem de multe lucruri pe care trebuie sa le stii despre amenajarea baii inainte de a te apuca de treaba, care te vor ajuta sa obtii cel mai bun rezultat final si care te vor asigura de faptul ca nu ti-a scapat nimic din vedere. Mai mult, exista si o lista larga de echipamente si obiecte de o reala necesitate si care te vor ajuta sa pui in practica cele mai frumoase idei de amenajare a baii.
In continuare, in acest articol, vom discuta despre modelele de bai existente, despre etapele acestui proces, pe care trebuie sa le urmezi, dar si despre materialele pe care trebuie sa le achizitionezi inainte.
1. Amenajarea baii – cum se organizeaza o baie pentru a maximiza spatiul
Cuprins:
In primul rand, ne propunem sa dezbatem un subiect extrem de important, de care trebuie neaparat sa tii cont inainte de cautarea designului de baie ideal. Este vorba despre organizarea cat mai atenta a spatiului din aceasta incapere, pentru a te asigura, in acest fel, ca maximizezi fiecare coltisor in parte si ca il faci, astfel, perfect functional si practic pentru toate nevoile tale.
In acest sens, una dintre cele mai bune modalitati de a economisi spatiu in baie este sa utilizezi rafturi sau dulapuri suspendate pe perete. Acestea ofera un loc suplimentar de depozitare pentru produsele necesare din acest loc, cum sunt cele de ingrijire personala, prosoapele sau alte obiecte. Acest criteriu este important atat cand vine vorba de amenajarile bailor moderne mici, cat si pentru cele mari.
Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com
Totdata, trebuie sa mai tii cont si de faptul ca chiuveta poate fi inconjurata de un dulapior care sa fie prevazut cu diferite cu usi, pentru a maximiza perfect spatiul de sub ea, care ar ramane gol. Poti depozita aici o varietate de obiecte, cum ar fi produsele de curatenie, hartia igienica, prosoapele sau orice altceva doresti. Pentru ca acest loc este ascuns de ochii lumii, nu va afecta din niciun punct de vedere designul incaperii.
O idee la fel de ultila pentru baile amenajate, astfel incat spatiul sa fie bine optimizat, mai este si folosirea organizatoarelor de sertare cu compartimente, astfel incat sa poti pastra articolele mici si produsele cosmetice bine ordonate si usor accesibile. Astfel, vei economisi spatiu pretios, dar si timp in cautarea anumitor obiecte, care uneori pare ca au disparut complet. Vorbim, spre exemplu, de diferite elastice de par, daca e cazul, lame de ras, betisoare de urechi, dischete demachiante si tot felul de lucruri marunte, care, daca nu ar fi organizate corespunzator, ar afecta destul de mult designul incaperii.
Tot cand vorbim de ideile de bai organizate perfect, trebuie sa mai aducem in discutie si oglinzile cu dulapuri, care sunt o solutie excelenta pentru a adauga un spatiu de depozitare suplimentar, in special in baile mai mici. Este important sa te asiguri ca maximizezi perfect fiecare coltisor si ca piesa de mobilier ofera un loc pentru depozitare.
Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com
In final, o ultima idee pe care ti-o oferim cu privire la amenajarea unei bai functionale si practice este adaugarea unor rafturi sau suporturi in colturile ramase libere, pentru a stoca acolo diferite obiecte, cum ar fi samponul, gelul de dus sau tot felul de lotiuni.
Aceste sfaturi sunt utile si pentru amenajarea baii intr-un apartament, mai ales daca spatiul este limitat. Planificarea eficienta si alegerea inteligenta a mobilierului si a elementelor de design sunt esentiale pentru a maximiza functionalitatea si estetica.
Amenajarea unei bai de apartament trebuie sa inceapa cu planificarea spatiului pentru a te asigura ca obiectele sanitare si mobilierul se vor potrivi. Alege un stil care sa se potriveasca cu restul apartamentului (modern, minimalist, rustic etc.). Opteaza pentru culori deschise pentru a face spatiul sa para mai mare. Culorile neutre sunt versatile si adauga un sentiment de curatenie. Tine cont de toate sfaturile oferite mai sus in ceea ce priveste optimizarea spatiului dintr-o baie si asigura-te ca rezultatul final iti va oferi exact ceea ce iti doresti de la aceasta incapere: confort si functionalitate.
2. Idei de amenajare pentru baie – cum alegi finisajele pentru amenajarea baii in functie de stilul dorit
Atunci cand esti in cautarea unor idei de amenajare a baii, trebuie sa te gandesti inca de la inceput la tipul de finisaj pe care ti-l doresti, atat pentru pereti, cat si pentru pardoseala. Este important sa gandesti si sa cantaresti destul de mult aceasta decizie, deoarece aceste detalii sunt extrem de importante pentru aspectul final pe care-l va avea incaperea si pot crea o estetica cu adevarat unica. Noi iti vom veni in ajutor cu cateva sfaturi, pentru a te ajuta sa alegi cea mai buna varianta finala.
In primul rand, cand vorbim despre ideile de amenajare ale bailor clasice, poti opta pentru o gama destul de larga de materiale si finisaje. Spre exemplu, o optiune de luat in calcul ar putea fi gresia si faianta din mozaic sau de marmura, cea din urma fiind o optiune mult mai eleganta si potrivita in orice fel de context. Pentru un plus de rafinament, poti integra si diferite detalii de auriu sau argintiu, care vor oferi un aer extrem de elegant baii tale.
Fotografie de Vecislavas Popa pe Pexels.com
Trecand la baile amenajate modern, aici trebuie sa alegi finisaje simple si curate, iar un exemplu excelent de luat in calcul poate fi chiar microcimentul. Acesta este unul dintre cele mai versatile materiale, poate fi integrat intr-o varietate mare de contexte si, partea cea mai buna dintre toate, este ca e impermeabil, fiind, astfel, ideal pentru baile moderne. Mai mult, este usor de curatat si este perfect atat pentru pereti, cat si pentru pardoseala. Daca nu iti doresti, insa, un aspect perfect simetric, poti lasa acest material doar pentru pereti, iar cand vine vorba de podea, poti alege ceva diferit. Cel mai important, insa, este sa optezi pentru niste finisaje neutre, pentru a te bucura de aspectul modern, curat si simplu despre care vorbeam la inceput.
Fotografie de Monstera Production pe Pexels.com
Atunci cand vine vorba de modele de amenajare pentru baie cu un aer rustic sau vintage, lucrurile sunt aproximativ asemanatoare. Poti alege lemnul pentru pardoseala, iar cand vine vorba de pereti, acest material poate fi, de asemenea, „vedeta”, prin intermediul unor grinzi. In rest, poti opta pentru un var de calitate, rezistent la umezeala si pete. Asadar, lemnul este finisajul potrivit pentru acest stil, fie ca vorbim de pereti sau de pardoseala.
Fotografie de Engin Akyurt pe Pexels.com
Fotografie de Quang Nguyen Vinh pe Pexels.com
Acestea sunt principalele stiluri si finisaje pe care trebuie sa le iei in calcul, atunci cand esti in cautarea unor optiuni pentru amenajarea baii moderne, clasice sau rustice.
3. Modele de bai – etapele si materialele necesare amenajarii acestei incaperi
Acum, ca am discutat despre cele mai cunoscute modele de amenajare pentru bai din punct de vedere al finisajului, o sa-ti dezvaluim care sunt pasii pe care va trebui sa-i bifezi in acest proces, dar si materialele de care ai nevoie pentru fiecare etapa in parte.
Primul pas este pregatirea suprafetelor pentru aplicarea gresiei si faiantei. Vei avea nevoie de niste gletiere pentru finisarea peretilor. Mai mult, pe site-ul nostru vei gasi unele la dimensiuni generoase, lucru care-ti va permite sa aplici uniform materialele pe o suprafata mare. Tot in aceasta etapa initiala vei mai avea nevoie neaparat si de spacluri, care te vor ajuta in razuirea peretilor, astfel incat sa indepartezi orice strat ce a fost aplicat anterior. Totodata, aceste unelte pot fi folosite si cand vine vorba de realizarea finisajelor minore, astfel incat sa pui totul la punct cat mai bine, pana la ultimul detaliu.
Include pe lista de cumparaturi si mistriile, care te vor ajuta la netezirea materialelor pe pereti.
Dupa aceasta etapa, este momentul aplicarii finisajelor in sine. Pentru ca acest proces sa fie facut in cel mai profesionist mod, ai nevoie neaparat de masini de gresie si faianta, care te vor ajuta sa tai placile in functie de dimensiunile si formele necesare pentru amenajarea baii tale. In cazul in care alegi sa varuiesti sau sa vopsesti o portiune din suprafata, adauga in cosul de cumparaturi si sculele de zugravit, o reala necesitate si ele. Descopera mai multe informatii despre cum se da gletul la noi pe site, unde te vom invata pas cu pas ce trebuie sa faci, pentru a obtine cei mai uniformi pereti in baie.
Nu trebuie sa uiti nici de dalti, care sunt utilizate atat pentru curatarea anumitor materiale de finisaj, cat si pentru decuparea lor, in functie de necesitatile pe care le vei intalni pe parcurs. Totusi, este mai bine sa te asiguri ca ai in trusa si un astfel de obiect, care, cel mai probabil, iti va folosi in acest proces de amenajare. Daca, insa, mai ai ceva dubii cu privire la montarea gresiei, pe site-ul nostru poti gasi toate informatiile de care ai nevoie.
Dupa ce ai bifat si acest pas, este momentul montarii obiectelor sanitare, adica a chiuvetei, vasului de toaleta, dusului, precum si a altor elemente pentru care optezi. Fie ca te ocupi tu de acest proces, fie ca apelezi la ajutorul unei persoane din domeniu, trebuie sa ai diferite scule de instalatori, dar si bormasini, care te vor ajuta sa montezi cat mai bine fiecare piesa in parte.
Dupa ce ai finalizat si aceasta etapa, ocupa-te de sursele de iluminat, de amplasarea accesoriilor, cum sunt suporturile de prosoape, sapun si tot asa, unde, de asemenea, vei avea nevoie de sculele mentionate anterior.
Dupa ce ai aflat despre amenajarea baii si principalele materiale si unelte pe care trebuie sa le ai la indemana, urmeaza partea de decor.
Fotografie de Bilal Mansuri pe Pexels.com
4. Design pentru baie – idei, modele si sfaturi de amenajare
Acum ca ti-am dezvaluit ce trebuie sa stii despre proiectul de amenajare a baii, iti vom veni in ajutor cu cateva sfaturi utile in ceea ce priveste designul incaperii.
In primul rand, daca tii cont de regulile de amenajare pentru baile mici, trebuie sa iei in considerare amplasarea unei toalete suspendate si a unei chiuvete cu un dulap sub ea, pentru a economisi spatiu cat mai mult si pentru a avea un aspect aerisit.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Opteaza, de asemenea, pentru piese sanitare de calitate, in culori neutre, cum ar fi alb, negru sau bej. Acestea se potrivesc foarte bine cu microcimentul.
Fotografie de julie aagaard pe Pexels.com
Aceste sfaturi pentru amenajarea baii pot fi puse in practica si pentru o incapere mai mare, intrucat sunt ideale pentru un aspect contemporan, modern si extrem de elegant, deci perfecte pentru a se integra intr-o varietate de stiluri si contexte. De asemenea, tot cand vorbim de finisaje, poti opta pentru placi de gresie sau faianta ceva mai mari, care nu sunt doar in trend, dar care creeaza si ideea de spatiu mai mare, mai ales daca sunt in culori deschise.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Cand vine vorba de mobilier, opteaza pentru piese functionale, cu spatii de depozitare. Acest lucru este important fie ca vorbim de o baie mica sau mare, deoarece ordinea este esentiala in ambele cazuri.
Asigura-te, de asemenea, ca baia ta are suficienta lumina naturala, daca este posibil. In cazul in care nu se poate indeplini acest criteriu, trebuie sa adaugi diferite surse de iluminare artificiala, cum ar fi spoturile, plafonierele sau lampile de perete. Nu trebuie sa alegi o singura varianta, deoarece ele pot fi combinate cu succes. De asemenea, pentru baile moderne, nu trebuie sa uitam de benzile LED, care pot fi amplasate in diferite puncte strategice, ca de exemplu in jurul oglinzii.
Fotografie de Jonathan Borba pe Pexels.com
In final, nu uita sa adaugi diferite elemente decorative, pentru a personaliza cat mai mult spatiul si pentru a aduce si un plus de farmec incaperii. Poti opta pentru diferite plante de interior, tablouri, rafturi cu accesorii diverse si lumanari parfumate.
Fotografie de Monstera Production pe Pexels.com
Fotografie de Joey Galang pe Pexels.com
In concluzie, aceste idei pentru bai, alaturi de sfaturile oferite si de materialele necesare, sunt esențiale pentru a te asigura că baia ta va fi nu doar funcțională și confortabilă, ci și frumos amenajată.