Amenajare fantana arteziana in curte – pasi esentiali si materiale necesare pentru constructie

Amenajare fantana arteziana in curte – pasi esentiali si materiale necesare pentru constructie

Scris de
Amenajare fantana arteziana in curte – pasi esentiali si materiale necesare pentru constructie

Imagine de Maxim Tolchinskiy pe Unsplash.com

Amenajarea unei fantanii arteziene in curte nu necesita abilitati avansate in constructii, dar solicita atentie la detalii pentru a obtine un rezultat final de calitate si durabil. In timp ce procesul poate parea intimidant la inceput, avantajele unei fantanii arteziene in curte sunt remarcabile si merita efortul depus. 

O astfel de fantana poate transforma complet aspectul general al gradinii tale, aducand un aer de eleganta si rafinament. Indiferent de dimensiunea sau stilul curtii tale, exista o varianta care sa se potriveasca perfect si sa ii ofere un farmec aparte.

In continuare, vei putea descoperi in detaliu procesul de construire a fantanii arteziene in curte sau gradina, de la alegerea locului potrivit si planificarea constructiei, pana la materialele necesare si idei creative pentru a amenaja o fantana unica.

1. Amenajarea fantanii arteziene in curte sau gradina

Amenajarea fantanii arteziene in curte sau gradina

Imagine de Jacob Thomas pe Unsplash.com

Una dintre cele mai mari avantaje ale unei fantanii arteziene in curte este capacitatea sa de a crea un spatiu relaxant si reconfortant. Sunetul lin si placut al apei curgatoare are un efect calmant asupra mintii si corpului, ajutandu-te sa te eliberezi de stresul zilnic si sa te relaxezi in mijlocul naturii. Este o modalitate minunata de a scapa de agitatia orasului si de a te conecta cu mediul inconjurator in propriul tau spatiu privat. Pe langa aspectul estetic si beneficiile pentru starea de bine, o fantana arteziana poate aduce si beneficii practice in gradina. Atrage pasari si alte vietuitoare, contribuind la biodiversitatea gradinii tale si creand un ecosistem sanatos in jurul casei

Inainte de a incepe constructia, este esential sa planifici fiecare pas al procesului. Trebuie sa stabilesti dimensiunile si forma fantanii, sa alegi materialele si uneltele necesare si sa evaluezi aspectul general al gradinii. In timp ce planifici constructia fantanii arteziene, este util sa explorezi si alternativele disponibile, in functie de buget si de nivelul tau de confort in manipularea procesului de constructie. Pentru a fi cu adevarat pregatit pentru intregul proces, ai mai jos cateva detalii relevante legate de planificare, materiale si unelte esentiale.

1.1. Planificarea constructiei unei fantani arteziene

Planificarea constructiei unei fantani arteziene

Imagine de David Monje pe Unsplash.com

Planificarea constructiei, indiferent de proiectul pe care il pregatesti, reprezinta un pas esential in procesul de amenajare a unei curti sau gradini. Construcția și amenajarea unei fantani arteziene in curte sau gradina este un proces care necesita atentie si planificare meticuloasa pentru a obtine rezultatele dorite. Un aspect crucial in acest proces este alegerea locului potrivit pentru fantana. Este important sa identifici o locatie care sa ofere acces la o sursa de apa subterana suficient de adanca si constanta pentru functionarea fantanii sau un loc in care sa poti construi un bazin potrivit. De asemenea, trebuie sa iei in considerare expunerea la soare si umbra, proximitatea la structuri existente sau la plante mari, si accesibilitatea pentru intretinere.

Pentru mai multa eficienta, este recomandat sa incepi cu o analiza detaliata a locului unde urmeaza sa fie amplasata fantana. In acest sens, poti sa faci o serie de masuratori pentru a determina dimensiunile si forma potrivita a fantanii in functie de spatiul disponibil. De asemenea, este util sa faci schite sau desene ale proiectului pentru a vizualiza mai bine cum va arata fantana in peisajul existent. Aceste schite te vor ajuta sa iei decizii informate in privinta dimensiunilor, formei si stilului fantanii.

In timpul planificarii, trebuie sa iei in considerare si aspectele legate de buget si resurse. Poti sa faci o estimare a costurilor si sa identifici materialele si echipamentele necesare pentru constructia fantanii. Este important sa te asiguri ca dispui de toate resursele necesare inainte de a incepe lucrarile, pentru a evita intarzieri si probleme neasteptate pe parcursul proiectului.

1.2. Fantani arteziene facute acasa: materiale si unelte necesare

Fantani arteziene facute acasa: materiale si unelte necesare

Imagine de Nipun Haldar pe Unsplash.com

Pentru a reusi in constructia unei fantani arteziene, este esential sa ai la indemana uneltele si materialele potrivite. Acestea asigura durabilitatea si rezistenta in timp a constructiei, precum si un aspect estetic placut care sa se integreze in peisajul gradinii sau curtii tale.

In ceea ce priveste materialele, una dintre cele mai bune optiuni pentru constructia unei fantani arteziene este piatra naturala. Piatra este un material extrem de durabil si rezistent la intemperii, ceea ce o face ideala pentru utilizarea in exterior. De asemenea, piatra ofera o varietate de texturi si culori, permitandu-ti sa creezi o fantana unica. Fiind un material natural, piatra se va integra armonios in peisajul gradinii tale si va adauga un farmec natural si rustic. In plus, aceasta are o durata lunga de viata si necesita putina intretinere in comparatie cu alte materiale. 

Pe de alta parte, alte optiuni pot include betonul sau caramida. Betonul este un material durabil si versatil, care poate fi turnat in forme prefabricate sau utilizat pentru a turna structura fantanii direct in locatia sa finala. Totusi, betonul poate sa nu ofere aceeasi frumusete naturala si autenticitate ca piatra naturala sau decorativa, iar finisajele sale pot necesita mai multa intretinere in timp. Caramida este o alta optiune populara pentru constructia fantanilor arteziene, oferind un aspect rustic si fermecator. Totusi, caramida poate fi mai sensibila la intemperii si poate necesita o intretinere mai riguroasa pentru a preveni deteriorarea in timp.

Cand vine vorba de construirea unei fantani arteziene in curte, procesul poate fi nu doar satisfacator, ci si extrem de placut, mai ales cand iti personalizezi fantana dupa propriile preferinte si necesitati. Pentru a realiza acest proiect cu succes, este esential sa ai la indemana uneltele potrivite.

Iata o lista cu unele dintre uneltele si instrumentele necesare acestui proiect:

 • Daca spatiul iti permite accesul la o sursa naturala, ai nevoie de o pompa submersibila de apa curata, care este esentiala pentru ridicarea apei din adancime si pentru circulatia acesteia in fantana. Aceasta asigura un flux continuu de apa, contribuind la functionarea corecta a fantanii.
Pompa submersibila apa curata WOLFSON® PS-1300, 1100W, cablu 15m, 3200L/h, 1 tol, inaltime max pompare 80m, diametru 100mm

Pompa submersibila apa curata WOLFSON PS-1300  – detalii aici

 • Pe de alta parte, pentru a alimenta fantana cu apa dintr-o sursa externa, precum un rezervor sau un bazin, pompele de suprafata sunt indispensabile. Ele sunt responsabile pentru pomparea apei catre fantana in mod eficient.
Pompa de suprafata apa curata Gospodarul Profesionist CPM-158 - 750W, 6600 l/h

Pompa de suprafata apa curata Gospodarul Profesionist CPM-158 – detalii aici

 • In cazul in care fantana este expusa la inundatii sau la acumularea excesiva de apa, pompele de drenaj pot fi necesare pentru a evacua apa si a preveni daunele.
 • Pentru a proteja structura fantanii impotriva infiltrarii apei si a scurgerilor, materialele de impermeabilizare sunt necesare pentru etansarea suprafetelor interioare si exterioare.
 • La fel de importante sunt si tuburile de alimentare cu apa, acestea fiind necesare pentru a aduce apa catre fantana dintr-o sursa externa, precum un rezervor sau o conducta de apa.
 • Pentru a conecta si a asambla componentele fantanii, conectorii, garniturile, accesoriile de furtunuri si fitinguri sunt esentiale. Ele asigura o functionare corecta si eficienta a sistemului de alimentare cu apa.
Conectori Total - 1/2” - set 3 buc

Conectori Total – 1/2” – detalii aici

 • Pentru sigilarea si fixarea componentelor din plastic sau PVC, aparatele de sudat tevi termoplastice sunt esentiale. Ele asigura o conexiune solida si ermetica a tevilor, contribuind la functionarea corecta a sistemului de alimentare cu apa.
Masina de sudat tevi termoplastice TOTAL Industrial - 800W/1500W

Masina de sudat tevi termoplastice TOTAL Industrial – detalii aici

 • Pentru amestecarea si turnarea betonului sau mortarului, o betoniera este indispensabila. Ea asigura un amestec omogen si usureaza procesul de turnare a structurii fantanii.
Betoniera Stager 74540 - 650W, 160L

Betoniera Stager 74540 – detalii aici

 • De asemenea, mixerele electrice sunt utile pentru amestecarea materialelor de constructie, precum mortarul sau vopseaua. Ele asigura un amestec uniform si rapid, economisind timp si efort.
Mixer electric pentru mortar TOTAL Industrial - 1400W

Mixer electric pentru mortar TOTAL Industrial – detalii aici

 • Instrumentele de masurare sunt  de nelipsit, fiind utile pentru determinarea dimensiunilor corecte ale fantanii si pentru alinierea precisa a materialelor. Asigura-te ca ai la indemana nivele, rulete si telemetre inca de la inceput. Acestea iti vor fi de ajutor pentru a verifica si ajusta corectitudinea si uniformitatea fantanii in timpul constructiei.
 • Pentru lucrarile de finisare si modelare a suprafetei fantanii ai nevoie si de unelte precum o gletiera, mistrie, dar si de un spaclu. Ele permit ajustarea si detalierea fina a materialelor, asigurand un aspect estetic placut. De asemenea, pentru a finaliza aspectul fantanii si a-i conferi un aspect estetic placut, materialele de finisare, precum vopseaua sau lacurile de protectie, sunt esentiale.
Gletiera inox Total - 280x130mm

Gletiera inox Total – detalii aici

Acestea sunt doar cateva dintre instrumentele necesare pentru a realiza o fantana arteziana in curte. Investitia in aceste unelte de calitate este esentiala pentru succesul proiectului si pentru a te bucura de o fantana arteziana functionala si frumoasa in curtea ta. Asigura-te ca ai toate materialele si instrumentele necesare inainte de a incepe proiectul, pentru a asigura o constructie corecta si durabila. Pentru a adauga un aspect estetic placut fantanii tale, poti opta si pentru materiale decorative precum pietre ornamentale, plante acvatice sau elemente de iluminat.

 

2. Constructia unei fantani arteziene de gradina din piatra: pasi de urmat

Constructia unei fantani arteziene de gradina din piatra: pasi de urmat

Imagine de Max Shilov pe Unsplash.com

Pentru a construi o fantana arteziana de gradina din piatra, este important sa urmezi o serie de pasi meticulosi pentru a obtine rezultatele dorite. Dupa ce ai realizat proiectarea gradinii cu noul element spectaculos in centrul atentiei si te-ai asigurat ca ai toate materialele la indemana, este timpul sa treci la efectuarea lucrarii.

Iata un ghid detaliat pas cu pas:

1. Planificarea si marcarea zonei: Incepe prin a alege locul potrivit pentru fantana si marcheaza conturul bazinului folosind vopsea sau sfori. Asigura-te ca zona este plana si nivelata.

2. Saparea si pregatirea fundatiei: Folosind unelte precum lopata si grebla, sapa un sant pentru bazinul fantanii. Asigura-te ca adancimea santului este suficienta pentru a incorpora si instalatia de apa. Compacteaza bine solul de pe fundul santului.

3. Instalarea sistemului de alimentare cu apa: Aseaza tevile de alimentare cu apa in sant, conectandu-le la sursa de apa. Asigura-te ca tevile sunt pozitionate corect si ca nu exista scurgeri de apa.

4. Constructia bazinului: Construieste baza bazinului folosind beton sau piatra. Adauga un strat de impermeabilizare pentru a preveni scurgerile de apa si asigura-te ca baza este nivelata.

5. Asezarea pietrelor: Incepe sa asezi pietrele in jurul bazei bazinului, folosind mortar pentru a le fixa in loc. Asigura-te ca pietrele sunt asezate strans si ca nu exista goluri intre ele.

6. Constructia coloanei fantanii: Continua sa asezi pietrele pentru a construi coloana fantanii. Poti sa le dispui intr-un model sau sa le lasi sa fie mai aleatorii, in functie de preferintele tale de design.

7. Finalizarea si detalierea: Dupa ce coloana fantanii este construita, adauga detalii decorative sau sculptate pentru a-i da un aspect mai estetic. Poti adauga, de asemenea, un capac sau o structura de acoperire pentru a proteja fantana de murdarie si de contaminare.

8. Testarea si ajustarea: Odata ce fantana este construita, testeaza sistemul de alimentare cu apa si asigura-te ca functioneaza corect. Fa orice ajustari necesare pentru a remedia orice probleme sau scurgeri.

9. Inaltarea jetului de apa: Daca doresti sa adaugi un jet de apa in fantana, instaleaza un sistem de pompa si un dispozitiv de jet. Regleaza inaltimea si directia jetului pentru a obtine efectul dorit.

10. Intretinerea si curatarea: Pentru a mentine fantana in stare buna de functionare, curata regulat pietrele si sistemul de alimentare cu apa. Verifica si intretine pompa si alte componente pentru a preveni deteriorarea sau defectiunile.

Urmand acesti pasi si acordand atentie detaliilor, vei putea sa construiesti o fantana arteziana de gradina din piatra care sa aduca frumusete si prospetime in peisajul curtii tale.

3. Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare

Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare

Imagine de Rumman Amin pe Unsplash.com

Acum ca stii cum sa construiesti o fantana arteziana, este important sa te gandesti la amenajarea gradinii sau a curtii in jurul acesteia. Exista zeci de idei de gradini frumoase cu fantani arteziene si chiar si mai multe alternative creative si idei de design pentru acest element deosebit. Cu o astfel de constructie poti transforma usor spatiul intr-un paradis personalizat. In continuare, vor fi trecute in revista cateva idei care te pot inspira pentru proiectul tau.

1. Fantana din lemn rustic: Daca piatra nu este tocmai pe placul tau, poti apela oricand la lemn. Pentru cei care apreciaza farmecul rustic si natura, o fantana din lemn masiv poate fi alegerea perfecta. Lemnul aduce o caldura si autenticitate in gradina, creand o atmosfera primitoare si confortabila. Poti opta pentru lemn natural sau tratat pentru rezistenta la intemperii si putrezire. Un design rustic poate fi completat cu detalii precum butoaie vechi sau accesorii din fier forjat, adaugand un farmec traditional si autentic.

3. Fantana cu aspect de piatra artificiala: Daca iti doresti aspectul robust al pietrei naturale, dar vrei o alternativa mai usoara si mai accesibila din punct de vedere al costurilor, o fantana cu aspect de piatra artificiala poate fi solutia potrivita. Aceste modele sunt disponibile intr-o varietate de culori, texturi si finisaje, imitand perfect aspectul si caracteristicile pietrei naturale. In plus, piatra artificiala este usor de manevrat si de instalat, oferindu-ti libertatea de a crea un design personalizat si original.

4. Fantana cu cascade: Adaugarea unei cascade la fantana ta poate transforma complet aspectul si atmosfera gradinii tale. Cascada aduce un element spectaculos si dinamic, oferind un focal point impresionant si relaxant. Poti alege sa integrezi o cascada in designul fantanii tale sau sa creezi o structura separata, care sa curga intr-un bazin mai mic sau intr-un rau artificial. Acest element aditional va adauga un sunet linistitor si o senzatie de prospetime in gradina ta.

5. Fantana cu iluminare LED: Pentru a aduce o atmosfera magica si misterioasa in gradina ta, poti opta pentru o fantana echipata cu iluminare LED. Iluminarea LED poate fi integrata in diferite parti ale fantanii, inclusiv in bazin sau in jurul pietrelor sau elementelor decorative. Poti alege culori calde pentru a crea o atmosfera relaxanta sau culori mai vibrante pentru a adauga un efect dramatic si festiv. Aceasta optiune este perfecta pentru a evidentia fantana in timpul serilor sau pentru a crea un punct focal atragator in gradina ta pe timp de noapte.

6. Fantana cu elemente de sticla sau ceramica: Pentru cei care apreciaza eleganta si rafinamentul, o fantana cu elemente de sticla sau ceramica poate fi o alegere excelenta. Aceste materiale ofera o varietate de optiuni de design, de la modele simple si moderne pana la modele mai elaborate si detaliate. Sticla si ceramica pot fi utilizate pentru a crea cascade, jeturi de apa sau elemente decorative, adaugand un aspect sofisticat si stilat in gradina.

7. Fantana cu lac in jur: Pentru un aspect modern si rafinat, poti opta pentru o fantana cu elemente metalice inconjurata de un mini lac amenajat cu piatra. Elementele metalice pot fi integrate in designul fantanii pentru a adauga un aspect contemporan si elegant. Lacul in jurul fantanii poate crea o atmosfera linistita si relaxanta, oferind un habitat pentru plantele acvatice si chiar posibilitatea de a creste anumite specii de pesti. In plus, piatra folosita pentru amenajarea lacului poate adauga un aspect natural si autentic, completand perfect designul general al gradinii tale.

Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare
Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare

Imagine de Peter Herrmann pe Unsplash.com         Imagine de S. Tsuchiya pe Unsplash.com

Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare
Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare

Imagine de Sean Nufer pe Unsplash.com              Imagine de Michael Newton pe Unsplash.com

Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare
Idei de fantana arteziana in gradina: variante de amenajare

Imagine de Dan Wayman pe Unsplash.com           Imagine de Michael M pe Unsplash.com

In concluzie, amenajarea unei fantani arteziene in curte sau gradina poate transforma complet aspectul si atmosfera spatiului tau exterior. Optiunile variate de materiale, design si stiluri ofera posibilitatea de a crea o fantana personalizata, care sa reflecte gusturile si preferintele tale. Cu planificare atenta, materiale adecvate si unelte potrivite, poti transforma gradina intr-un paradis verde si relaxant, cu o fantana arteziana care sa devina punctul central al spatiului exterior.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *