Amenajare atelier – Cum sa iti amenajezi un astfel de spatiu la tine acasa

Scris de

Atelierul este un spatiu in care se pot desfasura o multime de activitati mestesugaresti sau creative. Un astfel de loc este ideal pentru a picta, a crea obiecte de mobilier, a produce bijuterii si multe alte obiecte pe care le poti genera ca amator sau profesionist. In cazul unui atelier amenajat acasa, vorbim despre un loc destinat proiectelor DIY (Do It Yourself), adica desfasurate pe cont propriu. Mai ales in cazul persoanelor care locuiesc la curte, un astfel de loc este deosebit de important si de popular. 

Pentru cei care nu au deja un atelier, insasi construirea unuia poate reprezenta un proiect personal captivant, daca aleg sa o faca pe cont propriu. Atelierul vine cu avantaje si dezavantaje, pe care este foarte bine sa le cunosti inainte sa treci la treaba. Daca vrei sa construiesti atelierul, trebuie sa tii cont si de uneltele de care ai nevoie, precum si de etapele implicate in proces. In acest articol, poti sa descoperi cele mai importante informatii despre sculele necesare si etapele construirii atelierului.

1. Amenajare atelier – ce este atelierul + avantajele si dezavantajele atelierului acasa

Atelierul pe care il amenajezi acasa este spatiul perfect pentru stimularea creativitatii si pentru desfasurarea proiectelor personale. Atelierul este locul in care iti pui in aplicare toate ideile, insa el poate sa indeplineasca si alte roluri importante. Atelierul amenajat acasa poate sa varieze ca dimensiuni si poate fi utilat si mobilat in moduri distincte. Exista ateliere amenajate in coltul unei camere, insa cele mai multe constau in camere separate sau anexe ale locuintei.

Rolurile pe care le poate indeplini un atelier

  • Atelier pentru mestesuguri – daca esti pasionat de asamblarea obiectelor din lemn, amenajarea unui atelier de tamplarie iti va oferi posibilitatea sa creezi usor, pe cont propriu, structurile pe care le ai in plan. De asemenea, un atelier amenajat pentru diverse mestesuguri poate fi locul ideal pentru crearea de broderii sau obiecte din metal.
  • Atelier de arta – reprezinta spatiul ideal pentru sculptori, artisti grafici, pictori sau orice alt tip de arta. Intr-un astfel de atelier, poti picta, sculpta, dar poti si sa depozitezi materialele si echipamentele de care ai nevoie in procesul tau creativ. In cazul atelierelor de arta amenajate ca anexe la o gospodarie, exista avantajul accesului la lumina naturala, foarte importanta in procesul creativ.
  • Atelier pentru stiinta – pentru pasionatii de stiinta sau de tehnologie, un atelier reprezinta locul in care isi pot amenaja un laborator in care sa poata efectua teste si cercetari importante pentru activitatea lor.
  • Atelier mecanic – atelierul poate sa functioneze si ca un garaj in care pot fi desfasurate proiecte precum restaurarea masinilor vechi, intretinerea si repararea altor autoturisme etc.
  • Spatiu de lucru – amenajat bine si echipat cu dotari care garanteaza confortul utilizatorului, dar si cu echipamentele si tehnologiile necesare in activitatea de zi cu zi, atelierul poate fi folosit si ca birou de catre cei care lucreaza de acasa sau sunt liber profesionisti.
Amenajare atelier - ce este atelierul + avantajele si dezavantajele atelierului acasa
  • Spatiu pentru relaxare – atelierul poate fi un loc in care sa iti gasesti linistea de care ai, uneori, nevoie. Spatiul poate fi amenajat si in vederea practicarii de exercitii fizice, iar echipamentele de fitness isi pot gasi foarte usor locul in atelierul tau personal.

Avantajele unui atelier amenajat acasa

Amenajarea unui atelier acasa propune o serie de avantaje importante, care pot sa varieze in functie de scopul garajului sau studioului. Iata care sunt cele mai comune beneficii oferite de un atelier:

  • Economie de timp si bani – un atelier construit acasa va elimina nevoia de a merge in alte locuri, pentru a pune in aplicare proiectele personale. Astfel, se pot economisi bani si timp, deoarece nu vor mai fi necesare plata inchirierii unui spatiu exterior si nici cheltuirea de bani pentru transport. 
  • Confort si accesibilitate – un atelier la domiciliu garanteaza control total asupra mediului de lucru. Poti sa creezi un spatiu confortabil si personalizat, potrivit preferintelor tale si dotat cu toate sculele si echipamentele de care ai nevoie in activitatea ta.
  • Organizare buna – un atelier bine construit iti permite sa organizezi foarte bine uneltele, materialele si echipamentele pe care le folosesti in activitatile tale. De asemenea, poti folosi atelierul si ca spatiu de depozitare pentru aceste scule.
  • Stimularea creativitatii – spatiul dedicat pasiunilor tale iti poate oferi o motivatie in plus sa gasesti idei noi si moduri in care sa le pui in practica.
  • Dezvoltare personala – atelierul este spatiul care iti ofera oportunitatea de a dezvolta abilitati noi si de a le imbunatati pe cele pe care deja le ai. Poti sa-ti exersezi pasiunile si chiar ocupatiile, mai ales daca esti un incepator in domenii precum arta sau mecanica, iar in timp vei deveni mai priceput la ceea ce faci.

Dezavantajele unui atelier amenajat acasa

Chiar daca exista o lunga lista a beneficiilor pe care le ofera atelierul, nu pot fi neglijate nici dezavantajele de a construi o astfel de structura la tine acasa. Iata care sunt principalele minusuri de care sa tii cont, atunci cand te gandesti sa implementezi un astfel de proiect:

  • Costuri initiale – amenajarea unui atelier poate sa implice o investitie initiala semnificativa, in echipamente, materiale si mobilier specializat. Bineinteles, aceste costuri pot fi ajustate, daca alegi cu atentie locul din care sa cumperi cele necesare. Totodata, daca ai o activitate prin care produci bani, construirea atelierului poate fi considerata o investitie care se va amortiza, in timp. 
  • Riscul de limitare a spatiului – in functie de dimensiunile casei tale si de spatiul disponibil, atelierul ar putea sa nu poata fi construit la amploarea de care ai nevoie. Acest lucru poate sa limiteze diverse activitati sau proiecte.
  • Zgomot si deranj – in cazul atelierelor mecanice si ale celor de tamplarie, de pilda, activitatile desfasurate in acest spatiu pot sa genereze mirosuri si zgomote care sa deranjeze ceilalti membri ai gospodariei sau vecinii. Din fericire, exista metode de izolare si aerisire prin care poti sa gestionezi eficient acest inconvenient.
  • Separarea vietii personale de activitatile profesionale – daca iti creezi atelierul de lucru la tine acasa, ai putea fi tentat sa petreci mai mult timp in el decat ti-ai dori. Asta deoarece vei avea acolo toate uneltele necesare pentru a-ti pune ideile in practica, iar daca esti cu adevarat pasionat de ceea ce faci, s-ar putea sa pierzi notiunea timpului. Totusi, cu o organizare eficienta, acest lucru poate fi gestionat usor.
Magazie din lemn suspendata

Asadar, un atelier amenajat acasa poate sa reprezinte o aditie foarte importanta la orice locuinta, oferind spatiul necesar desfasurarii pasiunilor si activitatilor creative de care esti atras. Rolurile pe care le poate indeplini atelierul sunt variate, iar avantajele sunt si ele semnificative. Cu toate acestea, trebuie sa stii cum sa gestionezi si dezavantajele, iar un prim pas in acest sens este construirea corecta a atelierului. In continuare, vei afla care sunt etapele construirii atelierului si de ce scule ai nevoie.

2. Constructie atelier – cum se face amenajarea unui atelier, pas cu pas

Daca ai luat decizia sa incepi procesul de construire de atelier pe cont propriu, trebuie sa lucrezi dupa un plan bine pus la punct. In continuare, iti vom prezenta cele mai importante etape ale unui astfel de proiect.

Etapa 1 – alegerea locului potrivit

Primul pas care trebuie respectat la construirea unui atelier acasa este alegerea spatiului unde acesta va fi amenajat. Este esential sa identifici locul care sa fie compatibil cu nevoile tale si cu activitatile care se vor desfasura in atelier. Alegerea locului se face in functie de:

  • tipul activitatii – daca vei lucra cu materiale toxice sau inflamabile, ai nevoie sa ridici atelierul intr-un spatiu separat de restul casei si foarte bine ventilat. Daca desfasori activitati precum pictura, croitoria sau broderia, poti merge pe varianta unui spatiu mic, amenajat chiar in interiorul casei.
  • dimensiunea spatiului – estimeaza care sunt dimensiunile pe care ar trebui sa le aiba spatiul, pentru ca tu sa poti lucra confortabil si sa ai unde sa iti depozitezi toate materialele si ustensilele necesare. In functie de acestea, poti sa gasesti zona in care exista suficient loc pentru amenajarea atelierului.
  • accesibilitatea – pe langa suficient de spatios, atelierul trebuie sa fie si accesibil. Asigura-te ca nu trebuie sa traversezi multe incaperi pentru a ajunge la el, daca este amenajat in locuinta. Daca este in afara gospodariei tale, asigura-te ca ai drum sau poteca de acces.
  • lumina si alte utilitati – pentru cele mai multe activitati creative, lumina naturala este foarte importanta. Daca atelierul este destinat picturii, croitoriei sau tamplariei, este ideal sa te asiguri ca el poate fi echipat cu ferestre mari. Daca atelierul este spatiu de lucru, trebuie sa il echipezi cu prize electrice, router wireless si alte tehnologii si echipamente necesare in activitatea ta.
Constructie atelier - cum se face amenajarea unui atelier, pas cu pas

Etapa 2 – alegerea sculelor si a materialelor necesare

Odata ce ai gasit locul ideal pentru construirea atelierului tau, este timpul sa te concentrezi pe achizitia de unelte si materiale. Iata o lista orientativa, utila si daca esti incepator si nu ai mai pus in practica astfel de proiecte in trecut:

Unelte de baza (utilaje si scule pentru constructii)

  • aparate de constructii – cu ajutorul unor utilaje de constructii si a unor scule de calitate, vei putea sa pregatesti terenul pe care se va construi atelierul si vei ridica si structura acestuia.
  • bormasina – utilitatea unei bormasini este multipla, deoarece ea te ajuta sa asamblezi structura de baza a atelierului, dar si sa pui la punct ultimele detalii. Poti sa adaugi pe lista si un polizor unghiular.
Masina de gaurit electrica Wolfson - 280W + manusi

Masina de gaurit electrica Wolfson – 280W + manusi – detalii aici

  • scule de mana – ai nevoie de mistrii, spacluri si gletiere, daca atelierul tau este construit si cu ciment si nu se bazeaza doar pe lemn sau materiale plastice. Iti pot fi utile si alte scule de mana, precum surubelnitele si ciocanele.
  • scule pentru finisaje si detalii – o masina de slefuit, un nivel, foarfecele, cutterele si ruleta de masurare sunt unelte care te vor ajuta sa pui la punct cele mai minutioase detalii, inclusiv finisajele. 
  • echipamente electrice – ai nevoie si de scule electrice, precum pistolul de lipit cu silicon, pentru asamblarea anumitor componente ale atelierului.
Ciocan rotopercutor Wolfson - 1600W, 5.5J, 4000bpm

Ciocan rotopercutor Wolfson – 1600W, 5.5J, 4000bpm – detalii aici

  • ferestre – ai putea avea nevoie si de ferestre pe care sa le montezi, astfel incat sa obtii acces la lumina naturala pentru cat mai mult timp.

Echipamente de protectie

In cadrul procesului de amenajare, vei avea nevoie si de echipamente de protectie, cum sunt: mastile contra prafului, ochelarii de protectie, casca de protectie si manusile de lucru. Tipul si numarul echipamentelor pe care le folosesti pentru a te proteja variaza si in functie de materialele folosite si amploarea atelierului amenajat.

Manusi protectie m14 - marime 8

Manusi protectie m14 – marime 8 – detalii aici

Materialele de baza

Poti alege sa iti asamblezi un atelier doar din lemn, dar ai si varianta de a utiliza structuri precum placile de gips-carton, ciment sau glet. Este important sa faci o lista a materialelor pe care vrei sa le folosesti, alegerea lor fiind o provocare mai ales daca garajul este amenajat in afara casei. Vei avea nevoie si de vopsea, pentru finisare, dar si de rafturi si dulapuri destinate depozitarii.

Amenajare atelier. Constructie atelier - cum se face amenajarea unui atelier, pas cu pas

Amenajarea propriu-zisa a atelierului

Dupa ce ti-ai asigurat accesul la toate materialele si uneltele necesare si ai stabilit care sunt dimensiunile pe care le va avea atelierul tau, poti trece la amenajarea acestuia. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  • pregateste spatiul – incepe prin a curata spatiul ales pentru construirea atelierului. Indeparteaza obiectele inutile si vegetatia crescuta pe suprafata, daca este cazul. Apoi, compacteaza terenul si pregateste-l pentru amenajarea structurii de baza.
  • construieste structura de baza – poate fi nevoie de fundatie din beton si lemn, iar daca proiectul este atat de amplu, recomandarea noastra este sa ceri ajutorul unor experti in domeniu, care iti vor oferi sfaturi detaliate cu privire la materialele cele mai bune pentru specificul zonei in care vei construi atelierul.
  • monteaza peretii – acestia pot fi din lemn, metal sau gips-carton. In functie de materialele alese, vei apela si la anumite sisteme de prindere si izolare, astfel incat structura rezultata sa fie cat se poate de solida.
  • monteaza ferestrele – daca atelierul este in exterior, nu uita sa incluzi in proiectul tau si ferestrele, care sa iti ofere acces la cat mai multa lumina naturala.
  • ventilatie si izolare – asigura-te ca atelierul are o ventilatie potrivita, mai ales daca vei lucra cu substante care pot sa emane gazuri sau mirosuri. Totodata, apeleaza la sisteme de izolare termica si fonica bune, precum spuma poliuretanica sau vata minerala bazaltica, pentru a mentine temperatura buna pe tot parcursul anului si pentru a izola fonic incaperea.
  • decorarea – dupa ce ai prins bine structura si ai montat si sistemele de ventilatie si izolare, personalizeaza atelierul in functie de gustul tau, prin vopsirea peretilor.
  • organizarea spatiului – imparte atelierul pe zone, daca este necesar. De exemplu, poti avea o zona de lucru, una de depozitare, una de curatare si altele, dupa nevoi. Pentru o buna organizare, este recomandat sa apelezi si la rafturi, dulapuri si sertare. 
  • instaleaza echipamente electrice – monteaza toate prizele de care ai nevoie, instalatiile de iluminat si alte echipamente de care stii ca ai nevoie. In general, prizele electrice sunt esentiale intr-un atelier, deoarece iti permit alimentarea sculelor pe care le folosesti. Montarea lor si toate conexiunile electrice necesare trebuie sa fie facute de catre un electrician profesionist.
  • monteaza elementele de siguranta – asigura-te ca spatiile de depozitare a materialelor cu potential toxic sunt solide si ca substantele inflamabile sunt depozitate departe de orice sursa de foc. In plus, poti opta si pentru echiparea atelierului cu un extinctor de incendiu, daca lucrezi cu astfel de materiale.

Dupa ce ai completat toti acesti pasi, pot sa iti echipezi atelierul cu toate ustensilele si echipamentele necesare in activitatea ta, iar apoi poti trece la treaba!

Dupa ce ai completat toti acesti pasi, pot sa iti echipezi atelierul cu toate ustensilele si echipamentele necesare in activitatea ta, iar apoi poti trece la treaba!

In concluzie, acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand esti in cautarea unor idei de amenajare a atelierului de la tine de acasa. Amenajarea atelierului acasa poate fi o foarte mare provocare, insa procesul iti ofera si satisfactii, mai ales daca esti pasionat de proiectele tip DIY. Pe Atomico.ro gasesti sculele de care ai nevoie pentru a-ti construi atelierului la care ai visat mereu. Alege sa urmezi acest plan si poti incepe sa-ti desfasori activitatile preferate in noul tau atelier, in cel mai scurt timp!

Sursa foto: Unsplash.com, Atomico.ro

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *