Pomii fructiferi sunt cultivati de oameni din cele mai vechi timpuri, apreciati pentru fructele delicioase si pline de vitamine si minerale. Aceste culturi agricole provin din variante salbatice, modificate pentru cresterea productiei, gustului si calitatii lor. Una dintre cele mai importante lucrari prin care se pot atinge aceste deziderate este altoirea, procedeu care reprezinta conectarea tesuturilor unor plante diferite prin tehnici variate, care au ca rezultat obtinerea unui pom mai viguros, cu fructificare mai rapida si cu rezistenta sporita la factorii climatici si la actiunea daunatorilor.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre altoitul pomilor (ce este acest procedeu, care este perioada de altoire potrivita, cu ce ustensile se duce la bun sfarsit operatiunea si care sunt etapele altoirii pomilor fructiferi), tipurile de altoire existente, dar si despre plantarea pomilor fructiferi altoiti. De asemenea, vei afla cateva sfaturi utile despre aceasta operatiune interesanta si obligatorie pentru obtinerea unor recolte bogate.
1. Altoirea pomilor – Etape si echipamente utile
Cuprins:
Cultivarea pomilor fructiferi este o activitate economica practicata de marii fermieri pe suprafete intinse, dar si de proprietarii de mici livezi plantate in curtea casei. In vederea obtinerii unei productii bogate, ambele categorii de agricultori trebuie sa aplice anumite operatiuni tehnice cat mai corect, dupa principii bine stabilite, rezultate in urma a sute de ani de experienta. Printre acestea, altoirea este obligatorie.
1.1. Ce este altoirea pomilor
Prin altoirea pomilor fructiferi se intelege acel procedeu care conecteaza doua parti provenite din arbori diferiti, cu scopul de a imbina avantajele oferite de fiecare parte. Cele doua sunt portaltoiul, reprezentat de zona inferioara (formata din radacina, colet si chiar o parte din trunchi) si altoiul (crenguta taiata dintr-un alt pom, cu caracteristici superioare, care va fi atasata de portaltoi).
Avantajele altoirii sunt evidente pentru pomicultori, printre ele numarandu-se urmatoarele:
- Este o metoda perfecta de inmultire a unei plante cu caracteristici vegetative deosebite (productie sporita, gust excelent, aspect estetic). Practic, prin acest procedeu, dintr-un singur pom fructifer se pot obtine zeci sau chiar sute de alti indivizi prin adaugarea unei crengute pe un portaltoi dintr-o varianta inferioara, deja crescut;
- Grabirea intrarii in productie a pomilor fructiferi se poate face prin altoire, fiind importanta mai ales la anumite specii care incep sa produca fructe abia dupa cativa ani buni de zile (pana la zece ani). Prin folosirea altoirii, perioada poate fi redusa in mod semnificativ, aceasta putand fi in unele cazuri de numai doi ani;
- Folosirea unui portaltoi cu radacini viguroase, ca de exemplu corcodusul sau visinul, duce la obtinerea unor pomi cu crestere rapida si puternica. Fara acest procedeu ar putea rezulta ciresi sau pruni cu fructificare buna, dar cu radacini firave si cu rezistenta scazuta la conditiile de mediu;
- Altoirea permite ca un singur pom sa produca soiuri diferite ale aceluiasi fruct. Rezultatele vor fi uimitoare, avandu-se in vedere ca fructificarea poate sa se intinda pe o perioada lunga de timp, din perioada timpurie si pana tarziu in toamna, dintr-un singur pom.
1.2. Perioada de altoire a pomilor
Pentru cei care se intreaba cand se altoiesc pomii fructiferi, raspunsul este simplu: se alege acea perioada in care sansele prinderii altoiului vor fi cat mai mari. In teorie, altoirea poate fi facuta oricand, din primavara pana in toamna, dar pentru asigurarea succesului in proportie de peste 90% din cazuri se recomanda doua perioade, prima este altoirea de primavara (15 martie – 15 mai), care este cea mai indicata, si cea de vara-toamna (15 iulie-15 septembrie).
Un secret al profesionistilor pentru cresterea sanselor de succes este recoltarea ramurilor de altoire inaintea intrarii in perioada de vegetatie (cel tarziu pana la jumatatea lunii martie), pastrarea lor in locuri reci (chiar si in frigider) si folosirea lor incepand cu jumatatea lunii aprilie, atunci cand portaltoiul se afla in perioada de vegetatie. In acest fel, ramurile altoite nu se vor deshidrata rapid, inainte ca uniunea dintre cele doua parti sa aiba loc.
1.3. Echipamentele necesare pentru altoirea pomilor fructiferi
In privinta plantarii si ingrijirii unei livezi de pomi fructiferi altoiti, echipamentele necesare se impart in doua categorii. In primul rand, este vorba despre cele specifice altoirii si, in al doilea rand, este vorba despre cele necesare plantarii si ingrijirii ulterioare.
Din prima categorie fac parte urmatoarele unelte de gradina:
- Foarfecele de gradina va fi utilizat pentru taierea altoilor si portaltoilor de grosimi medii si mici. Acesta trebuie sa fie de buna calitate, foarte ascutit, pentru realizarea taierilor precise, care asigura o sansa mai mare de succes;
- Foarfecele pentru altoit se foloseste pentru taierea intr-o forma speciala, de V, U sau Omega;
- Cutitul de altoire, cunoscut sub numele de cosor, are forma speciala, ergonomica si o lama foarte ascutita pentru taierile fine;
- Banda adeziva pentru fixarea altoiului pe portaltoi trebuie sa fie biodegradabila, sub actiunea soarelui. Ea mai este cunoscuta si sub numele de folie pentru altoit pomi;
- Solutia cicatrizanta pentru pomi (ceara, mastic etc.) se aplica peste zonele taiate, pentru a nu permite patrunderea daunatorilor sau a bolilor;
- Fierastraul cu dinti fini pentru realizarea taierilor la tulpinile si ramurile mai groase.
Din a doua categorie fac parte acele echipamente care usureaza foarte mult munca pomicultorului in livada: motoburghiul pentru plantat, motosapa pentru ingrijirea solului din livada, atomizorul pentru aplicarea tratamentelor impotriva bolilor si daunatorilor, scara din aluminiu.
1.4. Etapele altoirii pomilor fructiferi
Altoirea pomilor se va face prin urmarea celor trei etape distincte, usor de efectuat, chiar si de catre cei lipsiti de experienta in domeniul pomiculturii. Instruirea prealabila prin citirea unor articole, vizionarea unor videoclipuri si procurarea unor echipamente specifice din mediul online sau din magazinele de specialitate sunt obligatorii.
- Se pregateste portaltoiul alegandu-se un pom fructifer cu radacina puternica si sanatoasa. Altoirea se va face pe tulpina sau pe orice ramura ce are un diametru de maximum de 6 cm. Taietura trebuie sa fie neteda. Tulpina sau ramura se despica pana la o adancime de aproximativ 5 cm, iar in despicatura se introduce o pana din lemn;
- Altoiul este reprezentat de un lastar taiat din pomul de soi valoros, care va fi conectat de portaltoi. Se vor alege crengute cu varsta de doi, trei ani, cu o grosime de 4-6 cm. Baza va fi taiata in forma de pana, cu ajutorul cosorului foarte ascutit, pe o lungime de 4-5 cm pe ambele parti. Taietura trebuie sa inceapa cu un centimetru mai jos de un mugure;
- Altoirea se face prin imbinarea altoiului cu portaltoiul, avandu-se in vedere ca mugurele altoiului sa fie pozitionat spre exterior, iar cambiul (tesutul de sub coaja) al ambelor parti sa intre in contact cat mai bine. Zona de conexiune va fi intarita prin folosirea benzii speciale. Lucrarea se finalizeaza prin tratarea zonelor taiate cu o substanta de protectie.
Se va tine cont si de faptul ca altoirea poate fi posibila doar intre soiurile din aceeasi specie sau din specii apropiate (de exemplu, prunul nu poate fi altoit pe mar sau ciresul pe cais).
2. Tipuri de altoire
Exista zeci de modalitati de altoire, inclusiv unele moderne, aparute in ultimul timp, care permit obtinerea unor pomi spectaculosi. Dintre acestea se evidentiaza patru, prin usurinta efectuarii si prin sansele mari de succes.
2.1. Altoirea in despicatura
Altoirea in despicatura este recomanda incepatorilor pentru ca poate fi realizata in decursul intregii primaveri si nu necesita cunostinte si indemanare tehnica deosebite. Are ca avantaj posibilitatea transformarii unui pom cu valoare redusa intr-unul superior prin folosirea radacinilor puternice si a unor altoi cu productivitate sporita.
2.2. Altoirea sub coaja
Altoirea sub coaja este indicata mai mult celor cu o anumita experienta in acest domeniu si se va face printr-o taiere in oglinda a altoiului si portaltoiului pentru a fi prinse cat mai precis. Conexiunea se sigileaza cu substante specifice si va fi intarita cu banda adeziva. Portaltoiul nu va fi despicat in intregime, ci doar in zona de coaja, cu ajutorul cosorului, printr-o incizie longitudinala, de aproximativ 3-5 cm.
Altoiul va fi cioplit in forma de pana, pe o singura parte, cu o taiere cat mai fina si cu mugurele de la baza aflat in exterior. El se insereaza sub coaja portaltoiului, cu partea cioplita spre interior, urmarindu-se ca zona taiata sa intre in totalitate sub coaja. Altoirea se incheie prin asigurarea unui contact cat mai strans intre cele doua parti, chiar prin folosirea unor coliere din plastic si tratarea zonelor taiate cu substanta izolanta.
2.3. Altoirea in T cu mugure dormind
Altoirea in T cu mugure dormind este cunoscuta si sub numele de altoire prin oculatie. Are ca avantaj posibilitatea punerii in practica in timpul sezonului vegetativ (perioada de vara – toamna). Procedeul foloseste o taietura minima, ceea ce grabeste vindecarea ranii. Pe portaltoi se va face taietura in forma T, cu latura verticala de 3-4 cm, iar cea orizontala de 6-8 cm. Coaja se desprinde cu grija, iar in taietura se introduce altoiul cu ochiul spre exterior, de o lungime de aproximativ 3 cm (ochiul aflandu-se la mijloc).
3. Plantarea pomilor fructiferi altoiti
Pomii fructiferi altoiti trebuie plantati prin respectarea unor reguli care sa asigure o sansa cat mai mare de prindere si o evolutie ulterioara favorabila, cu productie sporita si cu rezistenta la factorii de mediu, la boli si daunatori. Pentru a se atinge aceste deziderate trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:
- Gropile se sapa mecanic sau manual, cu ceva timp inainte de plantare (cel putin doua saptamani). Dimensiunile lor trebuie sa fie in concordanta cu marimea radacinilor, urmarindu-se ca acestea sa aiba loc suficient, iar adancimea sa nu fie prea mare, in asa fel incat punctul de altoire sa se afle sub nivelul solului;
- Fasonarea radacinilor se face prin eliminarea celor uscate sau rupte, precum si a celor mai groase de 3-4 milimetri;
- Radacinile se mocirlesc intr-un amestec de apa, pamant si balega pentru a asigura un contact cat mai bun intre ele si sol;
- Plantarea se face recomandabil in perioada de toamna, dar si primavara devreme. Pomul se asaza in asa fel incat punctul de altoire sa ramana la aproximativ 5 cm deasupra solului, in caz contrar, din respectivul loc vor rasari tulpini secundare, fara valoare. Pamantul se taseaza cu multa grija pentru a nu se rupe radacinile, utilizandu-se si mranita pentru a ingrasa solul. Plantarea se finalizeaza prin udare (10-20 litri pentru fiecare pom).
4. Sfaturi utile despre altoirea si ingrijirea pomilor fructiferi
Succesul altoirii depinde de respectarea unor sfaturi pe care profesionistii le-au oferit in urma experimentelor realizate de-a lungul timpului. Aceste sfaturi sunt usor de respectat si de pus in practica, chiar si de pomicultorii amatori, care vor sa puna la punct o livada productiva.
- Altoirea trebuie facuta in perioadele de timp recomandate, de la inceputul primaverii si de la sfarsitul verii. Exista soiuri de pomi care se preteaza la altoirea in prima etapa si altele care raspund mai bine la cea de vara. Pe internet pot fi consultate numeroase site-uri si forumuri de unde pot fi aflate informatii in aceasta privinta;
- Copacii ce urmeaza a fi altoiti trebuie sa aiba la dispozitie o cantitate mare de apa, deoarece vor avea nevoie de aceasta pentru cicatrizarea ranilor inerente, aparute in urma altoirii. De aceea, cu aproximativ 2-3 saptamani inainte de altoire, pomii vor fi udati cu apa din abundenta, mai ales daca perioada este secetoasa;
- Echipamentele folosite la altoire vor fi pastrate curate pentru a impiedica aparitia ruginii si vor fi ascutite permanent. Pentru obtinerea unor rezultate deosebite se recomanda chiar dezinfectarea lor inainte de a fi efectuate diferite operatiuni.
In concluzie, altoirea pomilor ramane un procedeu tehnic esential in pomicultura, care nu trebuie sa lipseasca din preocuparile gospodarilor, deoarece avantajele sale sunt clare, iar punerea in practica nu presupune investitii uriase si nici pricepere deosebita.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com