Traiul la curte presupune cateva “obligatii” specifice care le revin gospodarilor, iar o misiune aparte este identificarea modului prin care acestia se pot deplasa eficient prin spatiul din jurul casei. Fie ca vorbim despre curte sau gradina, crearea unei alei este esentiala, in asa fel incat acest spatiu sa poata fi traversat fara probleme, indiferent de conditiile meteorologice si de perioada anului.
In lipsa unei alei, pamantul ar putea sa ridice probleme si chiar sa impiedice deplasarea, atunci cand afara a plouat sau a nins. Pe langa aspectul functional, aleea are si rol estetic. Daca este construita in mod corect, ea va completa in mod armonios locuinta si va infrumuseta intreaga curte.
Exista mai multe materiale din care poate fi obtinuta o alee pentru curte, iar optiunea unei alei din beton este una pe cat de populara, pe atat de plina de provocari atunci cand se doreste a fi pusa in practica.
Cu un plan bine pus la punct si cu ajutorul sculelor potrivite, poti si tu sa te bucuri de o alee de curte din beton care sa reziste bine in timp si sa isi indeplineasca cu brio toate rolurile. In continuare, vei putea sa descoperi cele mai importante amanunte despre ce presupune instalarea unei alei din beton in curte si care sunt resursele de care ai nevoie.
1. Alei curte din beton – De ce sa alegi alee din beton si ce tipuri exista
Cuprins:
Turnarea unei alei din beton in curtea sau in gradina ta ofera numeroase beneficii de ordin practic si estetic. Iata care sunt cele mai importante motive pentru care ar fi o alegere excelenta instalarea unei alei din beton:
- Durabilitate si rezistenta crescute
Betonul este un material deosebit de durabil, care isi face treaba in mod eficient pe termen lung si care face fata la contactul cu diversi factori de mediu. El suporta bine traficul pietonal si chiar traficul auto, daca aleea este dimensionata in mod corect.
- Intretinere facila
Aleile din beton nu necesita masuri complexe de intretinere. Ele au o suprafata usor de curatat, deoarece aceasta nu sustine murdaria. Totodata, daca apar deteriorari minore sau pete, poti oricand sa repari portiunile afectate, fara eforturi foarte mari.
- Varietate de ordin estetic
Betonul este un material care suporta foarte bine personalizarea. El poate sa fie colorat in diverse nuante, pentru a putea sa se potriveasca si cu design-ul si stilul casei tale. Totodata, poti opta si pentru variante contrastante, in functie de preferinte. Pe langa culori, aleile pot sa varieze si in functie de textura lor.
- Stabilitate la deplasare
Aleile din beton ofera o deosebita siguranta in deplasare, atat pentru mersul pe jos, cat si pentru deplasarea cu vehicule. Suprafata neteda si uniforma are menirea de a reduce riscul aparitiei alunecarii si de a securiza trecerea in orice conditii meteo.
- Economie
Odata finalizata aleea din beton, timpul si efortul necesar pentru intretinerea si repararea aleii va scadea considerabil, comparativ cu alternativele din pietris, pamant sau lemn. De asemenea, betonul poate sa ofere si un plus de eficienta energetica, deoarece are proprietati termice bune si poate contribui la mentinerea temperaturii optime in locuinta.
- Drenaj bun
Daca aleea din beton este instalata in mod corect, la o inclinatie optima, ea va facilita drenarea apei de ploaie, pentru minimizarea eroziunii solului.
- Valoare adaugata proprietatii
O alee bine realizata poate sa ofere un plus de valoare proprietatii tale. Aceasta va contribui la sporirea eficientei casei, dar si la imbunatatirea aspectului estetic. Daca doresti sa vinzi casa, cu siguranta potentialii cumparatori vor fi atrasi de existenta unei alei de calitate, iar tu vei putea chiar sa cresti pretul cerut.
Ce tipuri de alei din beton pentru curte poti alege?
In prezent, exista mai multe tipuri de alei din beton pe care le poti alege pentru a le realiza in propria curte sau gradina. Acestea variaza in functie de design, functionalitate si stil. Iata care sunt cele mai comune si populare tipuri de alei din beton, in prezent.
- Alee de curte din beton simpla
Asa cum sugereaza si denumirea sa, nu este o varianta deloc complexa. Ea are suprafata neteda si uniforma si se poate utiliza pentru a conecta si diverse zone ale gradinii, pe langa crearea cailor de acces catre locuinta. Este usor de realizat si se potriveste cu orice stil, fiind optiunea ideala pentru minimalisti.
- Alee din beton pentru curte cu modele decorative
Modelele decorative pot sa fie gravate pe suprafata betonului sau chiar imprimate. Ele adauga un aspect vizual interesant, deoarece pot sa imite piatra naturala, caramida, dar si alte tipuri de materiale.
- Alee cu texturi
Texturile se pot aplica pe suprafata betonului, in scopul conferirii unui aspect specific. Texturile sunt eficiente din punct de vedere estetic, dar contribuie si la prevenirea alunecarilor pe alee.
- Alee curbata
Aleea curbata ofera un aspect natural si fluid curtii. Pentru a obtine o astfel de alee, betonul trebuie turnat in forme curbe. Alternativ, acesta poate fi taiat si finisat ulterior, in forme neregulate.
- Alee cu insertii
Aleea din beton pe care o torni poate sa fie gandita in asa fel incat sa lase la final spatii in care sa poata fi inserate pietre sau pavele. Se creeaza, astfel, un design special, care combina elementele din beton cu textura naturala a pietrelor utilizate.
- Alee cu margini sculptate
Poti opta si pentru alee din beton a carei margine sa fie sculptata. Astfel, se adauga un detaliu estetic suplimentar, in functie de complexitatea pe care alegi sa o atribui sculpturilor.
- Alee multistrat
O astfel de varianta impune utilizarea unor straturi de beton multiple, in culori variabile sau cu finisaje variate. Este solutia optima pentru atunci cand vrei sa creezi ceva cu adevarat spectaculos, din punct de vedere estetic.
- Alee cu iluminare
Daca vrei sa vii cu un plus de ordin functional si estetic, poti opta pentru alee cu iluminare incorporata. Poti lasa, la turnarea betonului, spatii pentru cablurile electrice, iar ulterior poti instala luminile.
- Alee cu spatii verzi
Atunci cand iubesti spatiile verzi, plantele decorative sau ierburile, poti lasa spatii goale la nivelul betonului. Se va crea si un contrast foarte interesant intre elementele construite si cele naturale.
- Alee cu elemente de apa
O ultima varianta pe care ti-o prezentam este cea a aleii cu elemente de apa, asa cum sunt fantanile de mici dimensiuni sau cascadele. Acestea creeaza un ambient deosebit de relaxant.
Indiferent de modelul ales, cel mai importante lucruri de respectat la instalarea aleii din beton in curte constau in respectarea etapelor procesului si utilizarea echipamentelor potrivite. In continuare, vei putea afla aspectele esentiale despre acestea.
2. Alei curte si gradina – Etapele procesului si echipamentele necesare
Turnarea unei alei din beton poate sa para un proces deosebit de simplu, insa el implica o serie importanta de etape, care trebuie respectate cu strictele, in vederea obtinerii unor rezultate calitative. Nu trebuie sa scapi din vedere faptul ca aleea din beton are rol estetic, dar si functional, astfel ca ea trebuie sa reziste bine in timp. Iata care sunt etapele implicate in acest proces!
- Pregatirea terenului
Pentru ca rezultatul sa fie o alee din beton pentru curte trainica, este foarte important ca aceasta sa fie turnata pe un teren bine pregatit. Asigura-te ca nivelezi suprafata si o compactezi in mod corespunzator, folosind maiuri compactoare precum cele de la Atomico. Despre echipamente, vei afla mai multe in cele ce urmeaza.
- Marcarea si masurarea aleii
Cu ajutorul unor pini, sfori sau a altor mijloace de marcare, este necesar sa delimitezi cu atentie traseul aleii. Masoara foarte bine dimensiunile si formeaza, cu precizie, conturul aleilor dorite.
- Excavarea santurilor
Santurile pentru alei trebuie sa fie excavate cu ajutorul unui excavator, la dimensiunile potrivite. De regula, adancimea recomandata variaza intre 10 si 15 cm. Trebuie sa ai garantia ca panta aleilor are o usoara inclinatie, pentru ca apa de ploaie sa poata fi drenata in mod eficient.
- Crearea sub-bazei
In santurile excavate, se adauga un strat de pietris sau de nisip. Acest strat contribuie la distribuirea greutatii in mod uniform si imbunatateste si drenajul apei. Sub-baza trebuie sa fie bine compactata, pentru ca aleea generata sa prezinte stabilitate.
- Instalarea formelor din lemn
Sunt construite forme din lemn, temporare, care vor delimita zona de turnare a betonului. Aceste forme se fixeaza bine, in asa fel incat betonul sa fie pastrat in limitele dorite.
- Montarea armaturii
Daca vrei sa ai o alee care sa suporte trafic greu sau sa aiba dimensiuni mari, poti sa adaugi si armaturi din otel. Acestea sporesc rezistenta betonului. Ele se aseaza in formele din lemn. Pasul nu este necesar la aleile simple, pentru curti mici.
- Turnarea betonului
Betonul trebuie pregatit conform instructiunilor oferite de catre producator, iar apoi se toarna in forme, de la un capat catre celalalt. Se recomanda utilizarea de lopata sau razuitor, pentru netezirea suprafetei si distribuirea betonului in mod uniform.
- Nivelarea suprafetei
Cu ajutorul unei lopeti sau a unei placi fibratoare, betonul se niveleaza, iar bulele de aer sunt eliminate. Dupa nivelare, pot fi adaugate texturile sau modelele dorite, daca este cazul.
- Taierea contractiei
Pentru a evita crapaturile aparute ca urmare a tensionarii betonului, se recomanda efectuarea de dilatatii la nivelul betonului, pentru a se crea zone de contractare si dilatare, fara craparea materialului.
- Intarirea betonului
Dupa turnare, betonul se acopera cu folie de constructie sau folie din plastic. El se mentine umed pentru cateva zile, astfel incat in final sa rezulte o suprafata stabila si ferma.
- Finalizarea
Dupa ce betonul este suficient de intarit, formele temporare se pot indeparta, iar suprafata aleii poate fi curatata. Odata finalizat si acest pas, aleea este gata de utilizare!
Ce echipamente sunt necesare pentru a turna alei din beton in curte?
Pentru a putea sa pui in aplicare toate aceste etape care sa conduca la obtinerea unei alei din beton eficiente si rezistente, ai nevoie de cateva echipamente de calitate, dintre care ti le vom prezenta pe cele mai importante. Iata lista cu echipamentele de baza necesare:
- Excavator – pentru a putea sa sapi santul in care va fi turnat betonul aleii, ai nevoie de un excavator. Daca ti se pare o solutie mult prea complexa, poti sa apelezi si la un sapator manual.
- Placa vibratoare – se foloseste la compactarea nisipului sau pietrisului folosit ca sub-baza. Astfel, se asigura o baza stabila pentru beton si se evita colmatarea ulterioara.
- Razuitor – denumit si nivelator de suprafata, acest aparat se foloseste la uniformizarea si netezirea stratului de pietris sau nisip, cu rol de sub-baza.
- Elemente pentru carat – alte echipamente necesare sunt cele din categoria roabe si carucioare, care te vor ajuta sa cari materialele folosite si sa le manevrezi mai usor, pentru a-ti facilita misiunea si a castiga timp.
- Betoniera – turnarea aleii este posibila doar cu ajutorul unei betoniere de calitate. Aceasta amesteca materialul si il pune in forme, fiind capabila sa gestioneze si cantitati mari de beton.
- Unelte pentru finisare – doar cu ajutorul unor finisoare beton, vei putea sa finalizezi cu adevarat aleea din curtea ta. Riglele, lamele, slefuitoarele, lopetile sau razuitoarele vor fi necesare dupa ce torni betonul, deoarece le vei folosi pentru finisarea betonului, pentru crearea texturilor dorite, dar si pentru a crea dilatatiile la nivelul constructiei.
- Echipament de protectie – pe langa echipamentele folosite la realizarea propriu-zisa a constructiei, nu uita sa apelezi si la echipamente de protectie, precum manusi, folii de plastic sau haine speciale. Betonul contine substante chimice care pot sa afecteze pielea. Nu in ultimul rand, tine cont ca astfel de lucrari trebuie realizate de profesionisti, pentru ca rezultatele sa fie cele scontate. Daca nu ai experienta, alege sa apelezi la meseriasi!
In concluzie, acestea sunt cele mai importante elemente pe care trebuie sa le cunosti despre ce presupune turnarea unei alei din beton in curte. Cu ajutorul unui plan bine pus la punct si al uneltelor de calitate, pe care le poti comanda online de la Atomico, poti incepe sa pui in aplicare planul de amenajare al aleii din beton care sa iti infrumuseteze curtea sau gradina.
Surse foto: Atomico.ro, Pixabay.com, Unsplash.com