Una dintre cele mai importante lucrari de pregatire pentru insamantare sau plantare, fie ca este vorba de culturile cerealiere, in camp deschis, fie ca este vorba de gradina de legume sau de solar ori sere, este afanarea solului – operatiune care va ajuta foarte mult plantele sa se dezvolte si sa ajunga la maturitate intr-un mod sanatos.
Plantele au nevoie de niveluri corespunzatoare de caldura, aer, apa si nutrienti pentru o dezvoltare optima. Toate aceste elemente patrund la radacina plantei prin intermediul solului. De aceea, asigurarea ca aceste conditii sunt indeplinite pe terenul cultivat este o garantie a unei recolte bune si sanatoase.
Pamantul este, in sine, un microsistem de o mare complexitate,i care poate suferi diverse modificari oferind, in functie de o varietate de factori (clima, temperaturi, nivel de precipitatii, altitudine, latitudine etc.), caracteristici foarte diverse de la o zona la alta. In acelasi timp, plantele cultivate au, in functie de specie, cerinte speciale in ceea ce priveste tipul de sol si afanarea acestuia. De exemplu, exista soiuri de plante ce prefera solurile nisipoase, extrem de afanate, pe cand altele prefera solurile argiloase mai compacte.
In acest articol vei afla cateva detalii privind lucrarile de afanare a solului si tipurile acestei operatiuni atat de trebuincioase in agricultura.
1. Necesitatea afanarii solului in gradina – factorii care influenteaza o recolta bogata de legume
Cuprins:
De la bun inceput, este bine sa retii ca, inainte de a te apuca de lucrarile de pregatire a pamantului pentru plantat si insamantat, ar trebui sa te gandesti care sunt metodele si sistemele tehnologice de lucrare a solului solicitate de cerintele plantelor pe care vrei sa le cultivi.
Daca detii un teren pe care vrei sa instalezi o gradina de legume sau chiar daca este vorba de sere sau solarii, este bine sa ai in vedere fertilizarea anuala a parcelelor cultivate pentru asigurarea nutrientilor la nivelul solului. Desigur, cel mai bun fertilizant este cel natural si anume gunoiul de grajd dar, in functie de productivitatea anterioara, ai putea adauga si ingrasaminte de natura minerala, in functie de cerintele concrete ale culturii pe care vrei s-o infiintezi.
Fertilizarea insa nu va avea un efect corespunzator decat daca este efectuata dupa o pregatire a solului prin afanare. Afanarea pe suprafete mari se face mai usor cu ajutorul unor motocultoare sau motosape profesionale, ce pot avea motoare alimentate cu benzina, motorina sau, daca suprafetele sunt mai mici, chiar si cu propulsie electrica. Desigur, pentru suprafete mai mari, de ordinul miilor de metri patrati se recomanda lucrari de arat cu tractorul, datorita unei eficiente ridicate.
Insa, in domeniul solariilor de mai mici dimensiuni, unde spatiul este mai redus, pregatirea de baza poate fi efectuata si manual cu scule si unelte pentru gradina adecvate. Rolul acestor lucrari este acela de a afana zonele tasate, din momentul recoltarii anterioare sau din acela al infiintarii solarului.
Afanarea solului executata corespunzator, la o adancime de 20-35 cm, va permite patrunderea aerului, a umezelii si a nutrientilor din etapa de fertilizare intr-un mod uniform pe intreaga suprafata ce va fi cultivata. In urma acestor lucrari se poate interveni cu plantatoare si distribuitoare de seminte sau cu plantarea manuala, in functie de specia de legume sau alte tipuri de plante cultivate, marcandu-se zonele de cultura pentru a lasa apoi loc interventiei pentru ingrijirile ulterioare.
2. Ce inseamna afanarea solului si de cate tipuri poate fi aceasta operatiune din punct de vedere tehnic
In mod traditional, metodele de afanare a solului sunt clasificate dupa mai multe criterii. Cele mai importante astfel de repere sunt adancimea si tipul de cultura pentru care se efectueaza operatiunea. In functie de acestea, in general, exista trei mari categorii de pregatire a pamantului pentru cultura: lucrari primare, secundare si de adancime.
Lucrarile primare sunt efectuate anual si constau in afanarea sau aratul solului. In functie de utilajele folosite, aratura poate fi cu intoarcerea completa sau doar partiala a brazdei. In cazul infiintarii de livezi, lucrarile de afanare sunt ceva mai energice, la o adancime de cca. 60 cm si se efectueaza cu 1-4 luni inainte de a se interveni cu motoburghiele pe benzina sau forezele manuale pentru saparea gropilor de plantare a pomilor.
Lucrarile secundare se executa dupa aratura principala si constau in operatiuni de maruntire sau grapare a bulgarilor de pamanti rezultati din brazdare. Se va realiza astfel o suprafata uniforma de sol. Tot acum se pot executa santuri de drenaj a apelor din udare sau precipitatii. O unealta de baza pe care ar trebui sa o detii in gospodarie pentru asigurarea umezelii necesare culturilor este motopompa de apa pentru irigatii, pe care o poti adapta in acest sens si folosi ulterior si pentru alte scenarii de lucru cum ar fi drenarea rapida a apei in cazul unor ruperi de nori sau inundatii.
Lucrarile de afanare adanca sau de scarificare nu sunt necesare anual, ci pot fi executate la intervale de timp mai mari cu scopul de a desfunda solul la o distanta ceva mai mare de suprafata. Acestea sunt efectuate in principal pentru lucrarile agricole de pregatire a terenului in domeniul pomiculturii sau al viticulturii, la infiintarea plantatiilor.
In concluzie, afanarea solului este o operatiune de prim rang ca importanta in ansamblul lucrarilor de pregatire a culturilor viitoare, de calitatea ei depinzand sanatatea si vigoarea plantelor si, in final, calitatea recoltelor.
Sursa foto: pixabay.com