Aerarea gazonului: cum ai grija de sol pentru a avea un gazon sanatos

Aerarea gazonului: cum ai grija de sol pentru a avea un gazon sanatos

Scris de
Aerarea gazonului: cum ai grija de sol pentru a avea un gazon sanatos

Cine locuieste la casa se poate considera norocos din mai multe puncte de vedere. Insa, daca ar fi sa alegem unul dintre motivele pentru care este minunat sa ai o gradina sau o curte, este gazonul impecabil. Cu o ingrijire atenta, de la insamantare, pana la aerarea gazonului si la scarificarea lui, poti sa te bucuri din primavara si pana toamna de un covor verde si sanatos.

1. Aerarea gazonului: la ce trebuie sa acorzi atentie si cum se face

Bineinteles, pentru a avea un teren plin de iarba verde timp indelungat, trebuie sa ai mai multe lucruri in vedere inca de cand decizi sa iti pui gazon in curte.

Aerarea gazonului este una dintre actiunile de ingrijire care ajuta radacinile ierbii sa primeasca mai multi nutrienti. O aerare corecta va influenta radacinile sa creasca si sa se inmulteasca frumos, astfel incat gazonul sa fie unul de efect.

1.1. Cand se aereaza gazonul?

De regula, un gazon intens circulat trebuie aerat atat in prima luna de primavara, cat si toamna. Acest lucru depinde si de tipul de sol. Un pamant argilos si compact trebuie aerat mult mai des fata de un sol nisipos. Daca observi portiuni de gazon lipsa in curte sau locuri in care firele de iarba au crescut mult mai greu, este timpul sa faci o aerare.

Stationarea unor utilaje, a unor obiecte grele ori apa statuta, pot deranja fluxul normal de crestere al ierbii. De regula, daca nu acorzi o atentie sporita acestor detalii, risti ca gazonul sa nu se mentina impecabil pe tot parcursul anului.

De regula, un gazon intens circulat trebuie aerat atat in prima luna de primavara, cat si toamna. Acest lucru depinde si de tipul de sol. Un pamant argilos si compact trebuie aerat mult mai des fata de un sol nisipos.

1.2. Cum se aereaza gazonul?

Aerarea gazonului inseamna, de fapt, sa intepi solul sau, cu ajutorul unor obiecte profesionale, sa scoti dopuri de pamant. Pentru ca aerarea sa fie facuta cat mai bine, secretul este sa ajungi la adancimi intre 5 si 15 cm in sol. Astfel, radacinile firelor de iarba se vor bucura din plin de oxigen.

Atunci cand te apuci de acest pas, este ideal ca pentru portiunile mari de teren sa ai un echipament potrivit. Un aparat profesional de aerare, pe langa faptul ca va reusi sa realizeze gaurile in sol mult mai bine, te va ajuta sa iti injumatatesti timpul de lucru. Pe website-ul nostru gasesti atat aeratoare de gazon pe benzina, cat si electrice, cu caracteristici si preturi diferite, astfel incat cel putin un model sa fie conform criteriilor tale de cumparare.

Bucatile mai mici de teren sau de gradina necesita aceeasi ingrijire speciala ca terenurile mari. Insa, diferenta consta in faptul ca nu vei mai avea neaparat nevoie de un aparat special pentru a face acest pas de ingrijire. Poti face o aerare de gazon manuala. Te poti folosi de un instrument care se regaseste in selectia de scule si unelte pentru gradina, mai exact de o furca. Iti va fi de mare ajutor pentru portiunile mici de sol.

Aerarea gazonului inseamna, de fapt, sa intepi solul sau, cu ajutorul unor obiecte profesionale, sa scoti dopuri de pamant. Pentru ca aerarea sa fie facuta cat mai bine, secretul este sa ajungi la adancimi intre 5 si 15 cm in sol. Astfel, radacinile firelor de iarba se vor bucura din plin de oxigen

2. Scarificarea gazonului: cand trebuie facuta si in ce mod ajuta solul

Scarificarea gazonului are rolul de a indeparta iarba uscata, dar si de a improspata solul. Prin acest pas, radacinile moarte ale gazonului, precum si muschii ce se pot forma din cauza umiditatii crescute, vor disparea si vor lasa pamantul sa respire, iar gazonul sa va dezvolta corespunzator. Poti face aceasta actiune primavara, inainte ca iarba sa incolteasca. Astfel, te vei asigura ca nu deranjezi firele ce abia cresc.

Daca aerarea gazonului o puteai face si manual, pentru scarificarea terenului ai nevoie de un aparat profesionist. Doar cu ajutorul lui vei putea obtine o serie de rezultate satisfacatoare. Un aparat electric sau pe benzina, luand in calcul si dimensiunea gradinii, dar si posibilitatea de a avea acces la o priza, te va ajuta foarte mult in acest proces.

Aparatul de scarificare detine un sac in care va fi colectat tot ceea ce vei culege de pe suprafata solului, dar si din el, facand, astfel, procesul de curatare si ingrijire mai usor. Totusi, este bine ca dupa realizarea acestui proces sa arunci un ochi pe toata suprafata terenului pentru a nu ramane resturi pe gazon care vor dauna in timp.

Scarificarea gazonului are rolul de a indeparta iarba uscata, dar si de a improspata solul. Prin acest pas, radacinile moarte ale gazonului, precum si muschii ce se pot forma din cauza umiditatii crescute, vor disparea si vor lasa pamantul sa respire, iar gazonul sa va dezvolta corespunzator.

In concluzie, pentru a te bucura cat mai mult timp de un gazon verde si curat, este important sa ii aloci timp de ingrijire si sa te documentezi temeinic inainte de a incepe acest proces. Intretinerea gazonului este poate cea mai importanta parte pentru ca gradina sau curtea ta sa fie inconjurata de un covor verde de iarba. Acorda atentie atat modului in care este taiat gazonul, cat si actiunilor ce sunt in stransa legatura cu solul. Si tine minte: cu cat solul este mai fertil si bine oxigenat, cu atat iarba va fi mai sanatoasa si vei avea un gazon de invidiat.  

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *