Acarienii plantelor – tipuri de acarieni din gradina, metode de a scapa de acesti daunatori si alte informatii utile

Scris de
acarieni pe frunza de tomata (rosie)

Sursa foto: shutterstock.com

In contextul cresterii accentuate a agriculturii ecologice, se cauta metode simple pentru a scapa de bolile si daunătorii plantelor fara a afecta mediul inconjurator si calitatea produselor obtinute din natura. Cu toate acestea, daunatorii au devenit rezistenti la tratamentele fitosanitare existente, ceea ce impune cautarea continua a noi solutii eficiente. Indiferent daca ne referim la plantele din gradina, la pomii fructiferi, la vita de vie sau la legume, este necesar sa luam toate masurile necesare pentru a combate acesti daunatori. In acest articol , vom explora in profunzime acarienii plantelor, cu scopul de a gasi modalitati eficace de a-i elimina si de a obtine produse naturale de calitate superioara de care sa se bucure intreaga familie. 

1. Acarieni la plante – ce sunt si cate tipuri de acarieni de gradina exista?

Ingrijirea plantelor de gradina nu presupune numai plantarea acestora, ci si pregatirea terenului, si intretinerea acestuia in conditii optime. inca din toamna precedenta plantarii se pregateste solul, in diferite etape: eliminarea resturilor vegetale, taierea si eliminarea uscaturilor, afanarea solului, dezinfectarea solului, fertilizarea acestuia si nu numai. Daca raman daunatori in sol, pe frunze sau pe scoarta pomilor fructiferi, acestia prolifereaza si se dezvolta noi generatii de insecte care pot ataca plantele din gradina. Pentru a ne asigura ca munca noastra nu este in zadar, vom fi vigilanti in prevenirea si combaterea acestor daunatori pe tot parcursul anului.

Cei mai cunoscuti daunatori ai plantelor, pomilor fructiferi si legumelor includ: 

 • afidele (insecte cu corp moale, usor de inlaturat);
 • acarienii (paianjenii de gradina, cu dimensiuni minuscule, greu de detectat si relativ usor de inlaturat);
 • gandacii de Colorado – gandaci care ataca cartofii si alte plante din familia solana
 • musculitele (zburatori slabi de pe suprafata pamantului, usor de inlaturat);
 • paduchii lanosi (prezenta urmelor albicioase si lipicioase pe suprafata plantelor indica prezenta acestora si se indepartaza relativ usor).

In general, poti combate daunatorii cu metode non-chimice pentru a mentine prietenia cu mediul inconjurator. Printre aceste metode se remarca:

 • izolarea plantei pana la indepartarea completa a daunatorului;
 • culegerea manuala a daunatorilor, daca acestia sunt detectabili si usor de prins;
 • utilizarea unui tampon din bumbac, inmuiat in solutie de apa si sapun sau alcool sanitar pentru indepartarea insectelor de pe plante;
 • pulverizarea periodica a plantelor cu apa simpla sau cu apa si sapun, pentru a preveni fixarea daunatorilor;
 • pulverizarea cu sapun insecticid pentru combaterea daunatorilor in stadii incipiente.

Desi aceste metode non-chimice sunt de dorit, ele pot esua, drept care poti adopta metode chimice sau termice pentru combaterea insectelor daunatoare din gradina.

Ce sunt acarienii la plante?

Cand vorbim despre acarieni la plante ne referim la paianjenii aceia minusculi, care lasa o panza deasa in jurul plantei si care pot provoca uscarea acesteia daca nu se combat in mod eficient si eficace.
Acarienii se mai numesc si Spider mites sau Spider acarieni. Concret, acestia apar ca niste mici paianjeni de plante care „lucreaza” rapid si infasoara planta intr-o panza deasa. Acarienii fac parte din clasa Arachnida si se inmultesc destul de repede, prin depunerea oualor pe tulpina, intre tulpina si frunze, pe frunzele sau pe ramurile plantelor, pomilor fructiferi si nu numai.

In comparatie cu paianjenii de casa care fac parte din aceeasi clasa, paianjenii de plante au dimensiuni foarte mici, sub un milimetru, ceea ce ii face dificil de detectat. La aparitia unor astfel de suspiciuni, primul pas ar trebui sa fie izolarea plantei, urmata de aplicarea unor metode eficiente de indepartare a acarienilor. Prin actiuni rapide, acestia dispar in cateva zile, iar planta va putea sa-si continue dezvoltarea in voie .

acarieni pe frunze

Sursa foto: shutterstock.com

De cate tipuri sunt acarienii de gradina? 

 • Acarianul – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
 • Acarianul galicol (Colomerus);
 • Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus);
 • Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi);
 • Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali);
 • Acarianul vitei de vie (Calepitrimerus vitis);
 • Acarianul numit Clestarul coacazului (Eriophyes ribis).

Acesti daunatori se pot gasi in gradina, in camp, in spatii protejate (sere si solarii) si in apartamente. 

Printre acarieni, acesti daunatori problema care ataca plantele, se numara paianjenul rosu comun. Acesta se intalneste frecvent, in special pe pomii fructiferi, dar si pe arbustii fructiferi, pe legume sau pe florile de gradina. Acest daunator ierneaza sub forma de adult, ascuns sub scoarta butucilor, pe frunze, pe sol sau la baza tulpinilor. 

Dimensiunile acestui paianjen sunt cuprinse intre 0,4 si 0,6 mm, femela fiind putin mai mare decat masculul. Primavara, cand temperatura creste peste 10 grade, femelele devin active, incep sa se hraneasca si sa depuna ouale pe plante. Se pot forma 8-9 generatii de paianjeni rosii pe an, din cauza carora plantele atacate isi pot pierde frunzele, florile si implicit fructele. Vita de vie astfel atacata de acarianul rosu nu mai poate fructifica in mod normal, ci necesita masuri urgente de prevenire si combatere a daunatorilor din cultura.

In continuare vom vorbi despre acarienii plantelor de gradina, pomilor fructiferi si legumelor, cel mai frecvent expuse atacurilor acestor daunatori. Pentru a reusi sa combatem acesti daunatori, este important sa-i cunoastem, sa-i identificam si sa stopam atacurile. 

Perioada cea mai propice pentru extinderea atacurilor de acarieni este in anotimpul cald, cand inmultirea acestora este cea mai rapida si infestarea devine tot mai facila. Cand acarienii ataca partile aeriene ale plantei, acestia se hranesc cu sucul celular si incep sa apara primele semne de infestare.

Care sunt semnele de infestare cu acarieni la pomi fructiferi sau la alte plante de gradina?

 • culoarea cenusiu lucioasa a frunzelor;
 • aspectul pergamentos al acestora;
 • aparitia unei panze fine de paianjen;
 • ingalbenirea frunzelor pana la caderea acestora;
 • avortarea florilor si implicit scaderea fructificatiei;
 • zona atacata din frunza se gofreaza si apare o culoare rosiatica a acesteia pana se gofreaza toata frunza (in special la vita de vie);
 • stagnarea din crestere a plantelor;
 • rasucirea pe margine a frunzelor tinere, in cazul acarianului lat;
 • formarea unor mici excrescente (gale) pe frunze, in cazul acarianului galicol; 
 • alaturi de afide se pot dezvolta usor si acarienii, pentru care se iau masuri preventive.

Pe piata sunt disponibile o serie de acaricide de ultima generatie, eficiente pentru combaterea atacurilor de acarieni, afide si nu numai. Aceste acaricide au niste principii active care stopeaza dezvoltarea paianjenilor de plante si a altor daunatori, contribuind la combaterea proliferarii acestora. Exista atat acaricide bio, cat si de sinteza. Dintre acaricidele bio este important sa mentionam produsele pe baza de saruri de potasiu sau de terpenoide, recunoscute pentru eficienta lor in combaterea acarienilor plantelor.

Pentru utilizarea corecta a acaricidelor, fie ele bio, fie de sinteza, este important sa respecti concentratia recomandata de catre specialisti si sa aplici tratamentul corespunzator in functie de atacul identificat la plante.

2. Acarieni la pomi fructiferi, legume si la alte plante horticole: cum poti scapa de ei?

livada de mere

Fotografie de la Tom Swinnen pe Pexels.com

Daunatorii florilor de gradina pot ataca atat pomii fructiferi, cat si legumele, drept care este important sa luam toate masurile fitosanitare. Pentru combaterea lor este absolut necesar sa utilizam stropiri o data la 3 saptamani. Aceasta practica ajuta la prevenirea atacurilor si instalarea pe plante a acestora. In perioada anotimpului cald, cand, in general, proliferarea daunatorilor si a acarienilor in special este mai rapida, este recomandat sa stropim plantele chiar o data la 2 saptamani, pentru a avea certitudinea ca se dezvolta in conditii normale, fara atacuri de daunatori. Astfel, vor fi alternate solutiile pentru stropit pentru ca daunatorii sa nu devina rezistenti la vreuna din ele si se vor folosi, pe cat posibil, metode ecologice sau non chimice de combatere.

Indiferent ca vorbim despre daunătorii florilor din gradina sau despre cei care afecteaza gradinile de legume, este important sa folosim toate metodele si mijloacele de prevenire si eliminare a acestora. Cu ajutorul unui atomizor poti sa infrunti atacurile in mod eficient si eficace.

Atomizor O'MAC AT 340 - 3.4 CP, 14L, 51.7cc

Detalii aici

In plus, pompele de stropit te ajuta sa combati rapid daunatorii din intreaga gradina sau livada, de asemenea. Pentru acarienii galicoli se pot utiliza cu succes acaricide sau produse sistemice omologate, fie ele bio, fie de sinteza, pentru a preveni atacurile masive si raspandirea acestora pe plantele din gradina, pe pomii fructiferi sau pe vita de vie. Pentru ca acarienii inteapa partile aeriene ale plantelor si se alimenteaza cu sucul celular pana la infestarea acestora, este important sa luam toate masurile de prevenire si protectie pentru a evita acest aspect nedorit.

Pompa de stropit Gospodarul Profesionist 16L - 2 in 1 (cu baterie + actionare manuala), 3 duze incluse

Detalii aici

Se stie ca acarienii sunt polifagi, adica pot ataca mai multe plante aceleasi specii de paianjeni. Drept urmare, se asigura o umiditate atmosferica potrivita tipului de plante din gradina prin pulverizarea frunzelor la intervale de timp regulate. Astfel, atacurile pot fi stopate sau combatute cu succes ori de cate ori ai suspiciunea ca apare o infestare a plantelor din gradina, a pomilor fructiferi sau a vitei de vie.

De la simpla examinare a frunzelor pana la observarea atacurilor masive, este nevoie de respectarea unor masuri de prevenire si combatere a acarienilor plantelor. 

Cum poti scapa de daunatorii plantelor?

 • Eliberarea terenului de resturi vegetale, frunze si crengi uscate, pentru a preveni proliferarea daunatorilor;
 • Indepartarea excesului de gunoi de grajd sau altor materiale depozitate in proximitatea culturii, pentru a evita ascunderea daunatorilor peste iarna;
 • Asigurarea unei umiditati corespunzatoare a aerului si verificarea periodica a culturii, prin metoda observatiei directe sau prin sondaj;
 • Dezinfectarea solului si a pomilor fructiferi cand intra in perioada de repaus vegetativ si cand se finalizeaza anotimpul rece, imediat cand apar temperaturi peste 10 grade;
 • Adoptarea metodelor de stropiri periodice si repetate, conform calendarului intocmit pentru fiecare planta din gradina.

Deoarece buruienile sunt surse indirecte de proliferare a daunatorilor, se vor lua toate masurile pentru combaterea si indepartarea acestora. O gradina sau o livada libera de buruieni este mai putin predispusa la infestarea cu daunatori, in general, si cu acarieni, in special. 

Este binecunoscut faptul ca paianjenul de casa nu este daunator pentru plante, insa este important sa iei toate masurile de prevenire si combatere a ambelor tipuri de arahnide.

Printre insecticidele naturale se remarca solutia obtinuta din urzici fierte, apa cu cenusa din lemne, zatul de cafea si multe altele, daca se iau masurile in stadiul incipient sau preventiv. O cultura de legume sanatoasa, o livada frumoasa sau o gradina de flori uimitoare reprezinta si rezultatul unei bune ingrijiri a plantelor, prin adoptarea tuturor masurilor de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor, alaturi de lucrarile agricole care se efectueaza conform calendarului. Atat cantitatea, cat si calitatea fructelor sau legumelor depind, in mare masura, de sanatatea plantelor si aceasta ne determina sa le acordam o atentie sporita de fiecare data.

In concluzie, daca vrei sa ai o gradina cu flori mirobolante, o livada cu fructe imbietoare si o gradina cu legume frumoase si sanatoase, tine cont de informatiile prezentate. Pune in prim plan combatera bolilor si daunatorilor, in special a acarienilor plantelor!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *